|
|
|
|
Posted: Tue Jun 12, 2007 9:52 am
Bezprzewodowy system transmisji energii
Dzięki Wireless LAN byliśmy w stanie pozbyć się kabli sieciowych, a bezprzewodowe klawiatury i myszki uwolniły nas od dodatkowych metrów przewodów. A co z najważniejszym kablem – kablem od zasilania?
Grupa inżynierów z Massachusetts Institute of Technology, jednej z najbardziej prestiżowych uczelni technicznych na świecie, pokazała swój nowy wynalazek, WiTricity. Zademonstrowali bezprzewodowe zasilanie 60W żarówki z odległości ponad 2 metrów.
Pomysł opiera się na zjawisku rezonansu sprzężonego magnetycznie (magnetically coupled resonance). Jest twórczym rozwinięciem ładowarek indukcyjnych, ale nie powoduje dramatycznego spadku wydajności wraz ze zwiększaniem się odległości.
Jak to działa? Dwie cewki magnetyczne rezonują na tej samej częstotliwości. Kiedy jedna z nich dołączona jest do źródła prądu, powstałe pole magnetyczne produkowane przez cewkę dramatycznie się zwiększa. Druga, znajdująca się w odległości kilku metrów od pierwszej, nie podłączona do prądu cewka jest w stanie zamienić pole magnetyczne z powrotem na prąd. Warto też dodać, iż powstałe pole nie jest szkodliwe dla człowieka.
Inżynierowie z MIT planują teraz ulepszyć swój wynalazek tak, aby zasilać na odległość laptopa. Możliwe, że w ciągu kilku lat podobne pomysły trafią do urządzeń przeznaczonych dla masowego odbiorcy i raz na zawsze pożegnamy się z kablami.
Źródło: benchmark.pl
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Jun 12, 2007 11:22 am
w Polsce? jak kaczyńscy przestaną rządzić to może...
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Jun 12, 2007 11:45 am
ale bajer xp ale w Polsce, w Kaczymgrodzie- niemożliwe.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Jun 12, 2007 11:49 am
Lepper zapowiadal 5 kadencji xp , ale bez przesady. Przeciez politycy tez ludzie i swoje kompy tez maja wink
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Jun 12, 2007 12:38 pm
ichabot Lepper zapowiadal 5 kadencji xp , ale bez przesady. Przeciez politycy tez ludzie i swoje kompy tez maja wink a to ludzie są? xp
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Jun 13, 2007 5:05 am
wicked que.en ichabot Lepper zapowiadal 5 kadencji xp , ale bez przesady. Przeciez politycy tez ludzie i swoje kompy tez maja wink a to ludzie są? xp nie pierdol! eek surprised
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Jun 13, 2007 12:49 pm
najpierw musza popracowac nad wydajnoscia tego urzadzonka. 60W to zaden wyczyn... xp
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Jun 13, 2007 2:07 pm
happy_goth_buf najpierw musza popracowac nad wydajnoscia tego urzadzonka. 60W to zaden wyczyn... xp tak question ... to powiedz mi jaką moc obliczeniową miały pc z 1999r question a jaką mają tera question skok technologiczny jes tak wielki że nawet sobie nie wyobrażacie ... na dysku mam 2 filmiki z targów elektronicznych gdzie demonstrują projektor holograficzny ( taki jak z filmów sci-fi ) a jeszcze rok temu nikt by nie pomyślał że możemy mieć obraz 3d i to tak szybko mrgreen
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Jun 14, 2007 4:58 am
Valter takie rzeczy to beda dopiero chyba jak ty dojdziesz do władzy dramallama
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Jun 14, 2007 5:16 am
niech on nie dochodzi do wladzy...
pierwszego pieca mialam bodajze w 97 roku... pamiętam, że rysunek BMP zajmował sporo miejsca xDD
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Jun 14, 2007 5:17 am
a wlasnie, mój ojciec jest elektrykiem ,zaraz mu powiem o co cho i bedziemy w wakacje pracowac nad tym prądem rofl
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Jun 14, 2007 8:12 am
lol, a ta ankieta, kiedy to będzie w Polsce ma na mysli, kiedy to wogole będzie, czy kiedy w powszechnym uzyciu? dramallama pierwsi to beda miec tylko ci u koryta (bredzicie, ze tego wogóle nie będzie przez nich właśnie), później ci u mniejszych koryt (oczywiście za nasza kasę) a kilkanaśie lat później co bogatsze gospodarstwa w naszym kraju.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Jun 14, 2007 2:38 pm
Valter happy_goth_buf najpierw musza popracowac nad wydajnoscia tego urzadzonka. 60W to zaden wyczyn... xp tak question ... to powiedz mi jaką moc obliczeniową miały pc z 1999r question a jaką mają tera question skok technologiczny jes tak wielki że nawet sobie nie wyobrażacie ... na dysku mam 2 filmiki z targów elektronicznych gdzie demonstrują projektor holograficzny ( taki jak z filmów sci-fi ) a jeszcze rok temu nikt by nie pomyślał że możemy mieć obraz 3d i to tak szybko mrgreen Slonce, ja nie mowie z punktu widzenia naukowca ale average uzytkownika urzadzen dzialajacych na prad elektryczny i taka zaroweczka nie robi na mnie wrazenia. wink jak bede mogla za pomoca tego ich niewidzialnego kabla korzytac z komputera, wiezy, suszyc wlosy i patrzec jak mi sie w lodowce piwko chlodzi i podpiekaja tosty, przyznam, ze fajna z tego jest sprawa blaugh
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Jun 15, 2007 1:51 am
happy_goth_buf Valter happy_goth_buf najpierw musza popracowac nad wydajnoscia tego urzadzonka. 60W to zaden wyczyn... xp tak question ... to powiedz mi jaką moc obliczeniową miały pc z 1999r question a jaką mają tera question skok technologiczny jes tak wielki że nawet sobie nie wyobrażacie ... na dysku mam 2 filmiki z targów elektronicznych gdzie demonstrują projektor holograficzny ( taki jak z filmów sci-fi ) a jeszcze rok temu nikt by nie pomyślał że możemy mieć obraz 3d i to tak szybko mrgreen Slonce, ja nie mowie z punktu widzenia naukowca ale average uzytkownika urzadzen dzialajacych na prad elektryczny i taka zaroweczka nie robi na mnie wrazenia. wink jak bede mogla za pomoca tego ich niewidzialnego kabla korzytac z komputera, wiezy, suszyc wlosy i patrzec jak mi sie w lodowce piwko chlodzi i podpiekaja tosty, przyznam, ze fajna z tego jest sprawa blaugh nom właśnie oto chodzi że już nad tym pracują ... a w świecie naukowców jest tak że póki niema pozytywnych rezultatów to o niczym nie mówią ... więc jeśli powiedzieli że robią "bezprzewodowego" laptopa , to znaczy że mają już prawie gotowy produkt . Moim zdaniem najwcześniej cała ta technologia pojawi sie tak za ok 4-5 lat w Japonii . Teraz tylko pytanie w jakim kierunku to pójdzie question Czy powstaną tzw. punkty dostępowe i przechodząc obok twojego domu będę korzystał z twojego prądu ale wbudowany elektroniczny licznik będzie mi naliczał kase. Czy każdy będzie mógł mieć w domu takie urządzenie ( nadajnik ) ... ale tylko do prywatnego użytku . Ciekawe jak polski rząd ureguluje to prawnie question No i hakerstwo ... ja sam "pożyczam" internet z bezprzewodowej sieci Wi-Fi więc czemu by nie pożyczać "bezprzewodowego prądu" question xp
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Jun 15, 2007 3:08 am
kiedys na pewno ludzkosc otrzyma odpowiedzi na te pytania... ale problem w tym, ze nie wiem czy ja tego dozyje xp zreszta kable maja swoj urok... np do gitary czy mikorofonu.... te bezprzewodowe wygladaja conajmniej lyso mrgreen
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|