|
|
|
|
|
|
Posted: Sat May 26, 2007 3:12 pm
Za czym się opowiadacie? DOBREM, czy ZŁEM, jakie są korzyści bycia złym, czy dobrym, która strona jest lepsza?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat May 26, 2007 4:08 pm
Dobro i zło to pojęcia względne... Stereotypowy dobry bohater potępia zło i próbuje je zwalczać, często takimi metodami, które uchodzą za złe... Wszystko zależy od punktu widzenia.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat May 26, 2007 9:26 pm
Ale jeżeli DOBRO i ZŁO jest jakimiś pojęciami względnymi, to może stwórzmy ZUO
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 27, 2007 12:51 am
Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak całkowite dobro czy całkowite zło. Zawsze znajdą się jakieś wady u którejkolwiek ze stron. Ale jeśli wybierać- to dobro smile .
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 27, 2007 2:23 am
zależy , co masz na myśli mówiąc "dobro" i "zło". ja myślę, że praqwdziwe ABSOLUTNE zło nie istnieje. zawsze w człowieku musi być jakaś cząstka dobra. nic nie może być bez powodu...
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 27, 2007 3:05 am
Racja, są to pojęcia względne, nie ma człowieka, który byłby całkowicie dobry, bądź do szpiku kości zły. Naszym zyciem żądzą odcienie szarości, nic nie jest doskonale czarne bądź białe.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 27, 2007 3:22 am
Yumea Racja, są to pojęcia względne, nie ma człowieka, który byłby całkowicie dobry, bądź do szpiku kości zły. Naszym zyciem żądzą odcienie szarości, nic nie jest doskonale czarne bądź białe. eej! ja to chciałem powiedziec! ze nie zgadzam sie z dualizmem def.dualizmu: Dualizm - pogląd reprezentowany przez wiele religii, doktryn religijnych i herezji, dotyczący natury i pochodzenia dobra i zła istniejacego w świecie. Radykalny dualizm zakłada istnienie dwóch równorzednych sił "Dobra" i "Zła", "Światła" i "Ciemności", "Dobrego Boga" i "Złego Boga", równorzędnych i współodwiecznych. Widzialny świat miałby być efektem ścierania się tych dwóch sił. Doktryny dualistyczne wiążą materię z pierwiastkiem "złym", zaś element duchowy - z "dobrym". Świat materialny miałby być stworzony przez "Złego Boga", utożsamianego, w doktyrynach dualistycznych związanych z chrześcijaństwem, z Bogiem Starego Testamentu (stąd odrzucają one Stary Testament). Człowiek miał powstać w wyniku "uwięzienia" elementu duchowego w materialnym ciele. Bierze się z tego niechęć wyznawców dualistycznych poglądów do materii i do prokreacji, jako przedłużajacej "uwięzienie" pierwiastka duchowego w materii.
mrgreen
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 27, 2007 7:36 am
Najprzyjemniej jest rozpatrywać aspekty ewolucji zła i dobra. Na przykład; czy ukamienowanie kobiety za zdradę męża byłoby dobrym uczynkiem? Wszystko jest względne. Ze strony męża pewnie jest dobre, ze strony małżonki wręcz przeciwnie. Społeczeństwo różnych wyznań i okresów historycznych także inaczej postrzega zło i dobro. Równie dobrze można zastanawiać się nad słusznością istnienia segregacji czystego dobra i zła, czy pozorny ład ustanowiony przez media jest konieczny? W końcu gdyby nie środki przekazu masowego, nie mieli byśmy Super herosów i Super złoczyńców.
Co utwierdza mnie w przekonaniu, iż tracimy rzeczywisty wzgląd w losy świata, oceniając naszych bliskich zbyt pochopnie. Stajemy się coraz bardziej naiwni, niedługo naprawdę staniemy się bezmózgimi bateriami.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 27, 2007 8:04 am
Bezmózgimi bateriami sterowanymi przez media rolleyes . Z resztą niektórzy ludzie już takimi są. Ta cała masowa kultura, ta moda, muzyka pop i tym podobne sterują ludźmi, a oni nawet tego nie zauważają. Teraz to media kreują pojęcie dobra i zła. Radio Maryja i LPR (o którym w mediach jest dużo) wmawiają ludziom, że np homoseksualizm jest złem. Na szczęście są tacy, którzy się temu sprzeciwiają i próbują obalić ten pogląd. Coraz więcej osób na tym świecie buntuje się przeciwko temu, co serwują nam telewizja, prasa i inne. To dobrze, może nie pozwoli to na zawładnięcie światem przez media (chociaż media i tak już rządzą światem rofl )
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 27, 2007 8:19 am
Ewidentnie DOBRO kiedy się opłaca.
ZŁo, kiedy się nie ma lepszej perspektywy na działanie.
i wcale nie jestem dwulicowa. to zależy od sytuacji i (głównie) nastawienia do życia w danym momencie.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 27, 2007 8:20 am
a ja po prostu mam teraz tyyyyyyyyle wolnego czasu, ze mi sie nudzi. to zle czy dobre?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 27, 2007 9:01 am
madburack a ja po prostu mam teraz tyyyyyyyyle wolnego czasu, ze mi sie nudzi. to zle czy dobre? dobre, bo jak sie nudzisz, to mozesz sobie znalezc ciekawe zajecie, a jak go nie masz (wolnego czasu), to nic nie mozesz zrobic... zle, bo nie wiesz co robic i pewnie nic ci sie nie chce...
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 27, 2007 9:06 am
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 27, 2007 9:31 am
Nic nie rozumiem, namieszaliscie mi w glowie xp
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 27, 2007 9:50 am
baby-kid Nic nie rozumiem, namieszaliscie mi w glowie xp Polecam topic "ulÓbiony Qolor"
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|