|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:03 am
Jako, ze bardzo lubie grac w "Wiedzmina- gre wyobrazni", (a nikt z mojego blizszego otoczenia nie za bardzo lubi fantasy wiec mam problem), postanowilam, ze zagram tutaj (mam nadzieje, ze ktos bedzie chcial ze mna pograc). "Wiedzmin" jest bardzo podpbny do "Dungeons & Dragons" tylko ma o wiele prostsze zasady (czyt. lapie sie w ksiedze gracza). Dla kazdego moge stworzyc karte postaci i kazdy moze tu byc kim tylko zechce ze sredniowiecza. Jak gra wielu ludzi, to sie rozwija calkiem niezla akcja. Mam nadzieje, ze ktos sie przylaczy. Zapraszam.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:11 am
ninja Hmmm kolejna proba zagrania w RPG na gai... Ja tam ci rzycze sczęscia i w sumie chętnie ale nie wiem jak na to mody zareaguja sweatdrop
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:13 am
Nie lubie D&D... zatem powodzenia z innymi razz
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:13 am
Gralem w Wiedzmina, znam Wiedzmina i kocham Wiedzimina - chetnie poprowadze sesje ^_^ Chyba, ze panience o to chodzilo 3nodding
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:19 am
Neilameane Jako, ze bardzo lubie grac w "Wiedzmina- gre wyobrazni", (a nikt z mojego blizszego otoczenia nie za bardzo lubi fantasy wiec mam problem), postanowilam, ze zagram tutaj (mam nadzieje, ze ktos bedzie chcial ze mna pograc). "Wiedzmin" jest bardzo podpbny do "Dungeons & Dragons" tylko ma o wiele prostsze zasady (czyt. lapie sie w ksiedze gracza). Dla kazdego moge stworzyc karte postaci i kazdy moze tu byc kim tylko zechce ze sredniowiecza. Jak gra wielu ludzi, to sie rozwija calkiem niezla akcja. Mam nadzieje, ze ktos sie przylaczy. Zapraszam. Jesli mi wytlumaczysz zasady Kotku, to chetnie sie przylacze heart
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:19 am
Christoff_Gangrell ninja Hmmm kolejna proba zagrania w RPG na gai... Ja tam ci rzycze sczęscia i w sumie chętnie ale nie wiem jak na to mody zareaguja sweatdrop Omi sie zgodzila ^^
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:20 am
Neilameane Christoff_Gangrell ninja Hmmm kolejna proba zagrania w RPG na gai... Ja tam ci rzycze sczęscia i w sumie chętnie ale nie wiem jak na to mody zareaguja sweatdrop Omi sie zgodzila ^^ No chyba ze tak... Dla mnie tam problemu nie ma... no ale wiesz proby josh były i jakos nie wyszło... sweatdrop AMjm nadzieje ze tym razem sie uda blaugh
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:21 am
Christoff_Gangrell Neilameane Christoff_Gangrell ninja Hmmm kolejna proba zagrania w RPG na gai... Ja tam ci rzycze sczęscia i w sumie chętnie ale nie wiem jak na to mody zareaguja sweatdrop Omi sie zgodzila ^^ No chyba ze tak... Dla mnie tam problemu nie ma... no ale wiesz proby josh były i jakos nie wyszło... sweatdrop AMjm nadzieje ze tym razem sie uda blaugh ja tez ^^
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:23 am
Dobrze... dostalem cynk, ze panienka jest tutaj szefem ^_^ Ja sie zglaszam na bardzo bardzo spragnionego klimatu gracza, juz sie zabieram za karte postaci ^_~ heart
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:29 am
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:32 am
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:38 am
Przykladowa karta gracza: CECHY CIALA KONDYCJA 2 plywanie 2 wigor
PORUSZANIE 3 sila 1 gornictwo
ZMYSLY 2 czytanie z ruchu warg empatia nasluchiwanie 3 polowanie 2 przeszukiwanie rzucanie spostrzegawczosc 3 strzelanie 2 tortury tropienie 1 unik 1 widzenie w ciemnosci 3
ZRECZNOSC 4 charakteryzacja 2 falszowanie 2 modlitwy 2 magia rzezanie mieszkow 2 unieszkodliwianie pulapek 3 walka bronia 4 walka wrecz wlamywanie 3 znaki wiedzminskie (tylko dla wiedzminow)
ZWINNOSC 2 akrobatyka gibkosc jezdziectwo powozenie rybolostwo skradanie 3 wspinaczka 2
CECHY DUCHA INTELEKT 3 alchemia astrologia cwaniactwo 2 czytanie i pisanie ekonomia geografia hazard 2 jezyki (do wyboru jest kilka, ja akurat mam stara mowe) 2 i wspolny 1 modlitwy 2 magia przetrwanie szacowanie taktyka uzdrawianie wiedza zbieranie informacji zeglarstwo znami wiedzminskie (tylko dla wiedzminow)
OGLADA 3 dowodzenie dyplomacja etykieta przemawianie rozmawianie zastraszanie
WOLA 3 dociekliwosc koncentracja kupiectwo przekupstwo przenikliwosc szelmostwo 1 zimna krew 1
Rzemioslo (do wyboru) Sztuka (do wyboru, ja mam) sztuczki "magiczne" 1 wystepy (tez do wyboru, ja mam) zaglerka nozami 1
Potem jest osobowosc, gdzie sie wybiera co jest najwazniejsze do tego co mniej (czyli taka chierarchia moralna) Honor Przygoda Reputacja
Potem jest jeszcze rubryczka, gdzie mozna opisac wymyslona przez siebie przeszlosc swojej postaci, rubryczka na twoje przeznaczenie, ktore sie losuje, oraz wady i zalety, ktore sam sobie wymyslasz.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:44 am
Prosze, przypomnij jeszcze moja droga ile punktow mamy do rozdzielenia na te dwie grupy cech. W dodatku mam pytanie.. jak chcesz rozwiazac sprawe z koscmi, modyfikatorami etc.? To bedzie taka free sesyjka?
EDIT: Buuuuu... i zadnej odpowiedzi crying A tak sie napalilem...
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:50 am
Gracz tworzacy bohatera otrzymuje do dyspozycji pule 32-37 (jak MG zadecyduje) punktow, ktore rozdziela miedzy wszystkie wybrane cechy. I tu podaje taka mala, acz wazna tabelke:
KOSZT POZIOMU UMIEJETNOSCI I CECH W PUNKTACH WPRAWY
10p = poziom kiepski 20/100 = poziom sredni 30/150 = poziom dobry 40/200 = poziom swietny 50/250 = poziom legendarny * umiejetnosc/cecha
Aby wykupic wyzszy poziom umiejetnosci, trzeba wczesniej zdobyc wszystkie nizsze poziomy. Czyli do kupienia poziomu sredniego potrzebny jest kiepski. Najpierw zdobywamy wiec poziom kiepski za 10 punktow, a potem za sredni za 20. Jak widac, kupienie od razu poziomu dobrego wymaga wydania 60 punktow (za kiepski, sredni i dobry, czyli 10+20+30), swietnego - 100, a legendardnego - 150.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:52 am
Czyli Ty sie tym zajmujesz MG, czy jak? Bo ja juzz mam swoja postac, tylko punkciki mi potrzebne rozdzielic ^_^
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|