Welcome to Gaia! ::

Reply Ruskie-Partyzanty [RP]
Pytania i odpowiedzi. Goto Page: 1 2 3 ... 4 5 6 [>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

UGABUGA !
czy ugabuga
11%
 11%  [ 2 ]
a moze UGABUGA
61%
 61%  [ 11 ]
czy też UGAbuga
0%
 0%  [ 0 ]
lub ugaBUGA
27%
 27%  [ 5 ]
Total Votes : 18

Jifer

PostPosted: Fri Apr 15, 2005 2:45 am

Dlaczego nikt tutaj nic nie pisze sad

Słuchajcie.... jak zdobywa się punkty "g"????

[EDIT] BeeWolf_san

Dodatkowo iż jestem Menda i nic sam nie robie dodaje link Do Pomocy z Polskiej Gildi, do topiki Omegi Sun z poradnikiem.

A oto ON

I no to tyle ...
PostPosted: Fri Apr 15, 2005 3:56 am

Jifer
Dlaczego nikt tutaj nic nie pisze sad

Słuchajcie.... jak zdobywa się punkty "g"????

Hmm to wymaga treningu dosć dogłebnego i dokladnego poznania swoich ciał i odpowiedniej pozycji.... poszukaj w prasie fachowej na pewno cos znajdziesz...

Christoff_Gangrell

Jifer

PostPosted: Fri Apr 15, 2005 5:46 am

no niby juś wiem smile problem w sumie jest jednak inny. Cały czas nie dostaje maila potwierdzająceg... nawet z poczty nie mogę korzystać :/
PostPosted: Fri Apr 15, 2005 5:51 am

Porzyczyłem sobie od mojej Omegi, FAQ-u

no i proszu biggrin

Omega Sun
FAQ #1
[Uwaga! : jest to FAQ ulozony przeze mnie z najczesciej spotykanych na polskim forum pytan, a nie tlumaczenie oficjalnego FAQa stworzonego przez GAIE]

1)jak sie zarabia goldy na GAI?
Goldy dostajemy za:
-wypowiadanie sie na forum (ok. 1-10g za pojedynczy post)
-poruszanie sie po gai (pare goldow co jakis czas)
-klikanie w banerki sponsorow na stronie glownej GAI (obecnie juz ich tam nie ma, ale ich spis znajduje sie w pkt. 22 tej chmurki )
Dostaje sie za to lacznie ok. 50-60g UWAGA: na reklamach mozna zarobic co 12h!
-glosowanie w ankietach
-dodawanie rysunkow w ArtArenie
-ok 50g za przyprowadzenie nowego uzytkownika (dana osoba musi podac nasz nick przy rejestracji i korzystac z innego komputera tzn miec inne ip od naszego)

Ile sie zarabia na postowaniu:
-Jezeli napiszesz 10 postow w 10 minut to dostaniesz za nie takie stawki
10 10 5 5 3 3 3 3 1 1...
-Jezeli napiszesz 10 postow w 30 minut:
10 10 10 10 5 5 5 5 3 3
Jak sie szybko wzbogacic

2)jak zacytowac czyjas wypowiedz?
wystarczy nacisnac przycisk QUOTE nad chmurka ktora chcemy zacytowac

3)jak wstawic sygnaturke pod chmurki z wypowiedzia?
*wchodzimy do swojego profilu (guzik PROFILE) i zostajemy przekierowani do miejsca gdzie mozna zmieniac ubranka.
*Wybieramy guziczek: EditProfile. Po jego kliknieciu ukaze nam sie strona z roznymi polami do wypelnienia.
*Szukamy pola o nazwie Signature (jest troszke szersze od pozostalych) i wpisujemy tam nastepujace polecenie User Image - Blocked by "Display Image" Settings. Click to show. Oczywiscie obrazek musi byc wczesniej zaladowany na jakis serwer.
W tym polu mozna takze zamiast obrazkow wstawiac sam tekst, wtedy po prostu wpisujecie co Wam się podoba
*Klikamy na samym dole Submit i jezeli wszystko jest ok, to nasza sygnaturka jest juz widoczna
Uwaga:Pamietajcie aby wasz obrazek nie byl zbyt duzy, poniewaz utrudnia to wtedy przegladanie stron na GAIa a w niektorych wypadkach moze sie skonczyc nawet zablokowaniem Was sweatdrop

obrazki z sygnaturki lacznie nie moga przekraczac:
500x500 pixeli oraz 100kb
Instrukcja ze screenami dla niekumatych

4)co mam zrobic by inni nie widzieli mojego statusu
*wchodzimy do swojego profilu (guzik PROFILE) i zostajemy przekierowani do miejsca gdzie mozna zmieniac ubranka.
*Wybieramy guziczek: EditProfile. Po jego kliknieciu ukaze nam sie strona z roznymi polami do wypelnienia.
*W preferences mamy takie polecenie "Hide your online status" - zaznaczamy tutaj YES
*na dole klikamy Submit i gotowe smile

5)przy avatarku pojawila mi sie----> User Imageco to znaczy?
To znaczy ze dostalismy niespodzianke biggrin
Instrukcja postepowania:
*Rozejrzyj sie czy nie lata gdzies niebieski lub rozowy prezent, albo kuferek. Jesli nic takiego nie widac sprawdz czy ktorys z linkow nie swieci sie na rozowo
*Jesli masz prezent lub kuferek po prostu na niego kliknij. Mozesz go rozpakowac w profilu i obejrzec swoja niespodzianke lub sprzedac nieotwarty.
Jesli masz rozowego linka po jego kliknieciu dostaniesz 1000g smile
Uwaga: Czasem niespodzianka znika jesli nie zlapiemy jej odpowiednio wczesnie. Wtedy nalezy kliknac na GAI w cokolwiek (ale nie odswiezac strony!) i po prostu wybrac przycisk "wstecz" w przegladarce (niespodzianka powinna pojawic sie ponownie).

jezeli widzisz buzke a nie mozesz (lub nie chcesz) kliknac prezentu (pinklinka itd.), na dole strony masz: "If you can't find your event, click here!" - klikasz w odpowiednim miejscu i prezent jest juz w Twojej "szafie" lub stan konta sie zwieksza wink

6)Czy moge zmienic wyglad avatarka?
Tak, mozna zmienic wyglad (oczka, fryzure, kolor skory a nawet plec) nie tracac dotychczas uzbieranych goldow oraz ubranek. Wchodzimy do profilu i klikamy "DeleteCharakter". W ten sposob mozemy stworzyc avatarka od nowa
Uwaga: Jezeli Twoj avatarek kupil wczesniej ktoras z drozszych fryzur w salonie to po jego skasowaniu niestety nie bedzie ona dostepna (do czasu wprowadzenie opcji ktora umozliwia traktowanie wlosow jako itemkow-jest ona obecnie w budowie)

7)Czym sa listy i skad je wziac?
Listy sa nagroda za dofinansowywanie GAI. Zawieraja rozne gadzety dla avatarkow. Sa rozdawane na poczatku miesiaca a otworzyc je mozna przewaznie 25 dnia.
Dostaje sie je za przeslanie 2,5$ na konto Gai (patrz strona glowna) lub kupuje od innych uzytkownikow za ok 3,5-5k (jest to cena za nowy list, bo stare osiagaja wartosc nawet do kilkunastu mln goldow).
W listach sa dwa przedmioty z ktorych wybieramy jeden ktory nam bardziej odpowiada.
Uwagi: #1 Nie warto placic za nowy list (Sealed Envelope) wiecej niz 4,5k! Cena w srodku miesiaca czesto spada nawet ponizej 4k wiec warto troszeczke poczekac.
2# cena listu przewaznie wzrasta z miesiaca na miesiac

cool Jak wprowadzic nazwe linka do sygnaturki zamiast dlugiego adresu?
Nalezy w polu sygnaturki (patrz pkt.3) wpisac po prostu cos takiego:
[URL*=http://jakis.adres]jakas nazwa (tylko bez * po URL)

9) Po co w topikach pisze sie BUMP?
Jak wiadomo topiki sa sortowane wg ostatniej wypowiedzi (z wyjatkiem tych przyklejonych przez moderatorow). Jezeli komus zalezy na jak najwiekszej liczbie ogladajacych jego temat, to po prostu wpisuje sobie BUMP (skrot od: Bring Up My Post).
Uwaga!: W naszej gildii BUMPow sie nie pisze!

10)Czym jest quest?
Quest jest czyms w rodzaju prosby o datki. Jezeli zamarzy nam sie cos na co nas nie stac wtedy (jezeli chcemy) robimy questa i avatary o dobrych sercach moga (ale nie musza) nam sypnac troche goldow.
Uwaga: nie liczcie na to, ze zbierzecie cala sume poprzez quest. To sie bardzo rzadko zdarza. Avatary przewaznie nie sa zbyt chetne do rozdawania swoich ciezko zarobionych goldow.

11)Czy moge zmienic swoj nick?
Tak, ale bezplatnie tylko dwa razy (potem kazda nastepna zmiana kosztuje 10 000g)

12)Po zmianie adresu e-mail w profilu nie moge sie zalogowac gdyz mail aktywacyjny nie dotarl, co robic?
Nalezy na stronie glownej gai wpisac swoj login i wybrac opcje: "I forgot my password". W odpowiedzi dostaniemy mail z linkiem aktywacyjnym. Jesli to nie pomoze nalezy na dole strony kliknac "contact us" i wypelnic formularz opisujac problem (oczywiscie po angielsku). Jezeli i to nie pomoze, trzeba skontaktowac sie z ktoryms z moderatorow gai bedacym obecnie online.

13)Ile przedmiotow mozna jednoczesnie wyslac za pomoca opcji trade?
Obecnie do 12 (ale w przyszlosci ma sie to podobno zmienic)
Uwaga:ta informacja jest bardzo wazna np. w handlu wymiennym. Nie wymieniajcie swoich itemkow za wiecej niz 12 przedmiotow bo mozecie pasc ofiara oszusta (np. nie dosle Wam pozostalych rzeczy bo sfinalizowaniu transakcji)

14)Jak zrobic z obrazka odnosnik do strony (banerek) ?
1)Wstawiamy obrazek na serwer
2)w polu sygnaturki (patrz pkt.3) nalezy wpisac cos takiego: User Image - Blocked by "Display Image" Settings. Click to show.

15)Czy jezeli ktos przebije moja oferte w markecie pieniadze przepadaja?
Nie, jezeli ktos zlozy wyzsza oferte, pieniadze wracaja do wlasciciela

16)Czy jezeli kupie nowa fryzure stara przepadnie?
Niestety tak. Fryzury nie sa traktowane (jeszcze-w najblizszym czasie ma sie to zmienic) jak przedmioty. Jezeli kupujemy nowa nie mozemy bezplatnie wrocic do poprzedniej (chyba, ze skasujemy avatarka- jesli byla to fryzura dostepna standardowo)

17)czym jest wishlist i skad ja wziac?
Wishlist" jest po prostu lista naszych wymarzonych przedmiotow. Wstawiajac ja w sygnaturce mozemy liczyc na to, ze ktos zechce nas wspomoc i podarowac nam jeden z naszych upragnionych przedmiotow. Wishliste mozemy zrobic samodzielnie (w jakims programie graficznym) lub kupic w ktoryms z MiniShops

Jak wstawic wishlist pod chmurki z wypowiedzia?-patrz pkt.3

1 cool mam problem, do kogo sie z nim zwrocic?
Zalezy czego problem dotyczy:
-jezeli masz watpliwosci ktorych nie rozwiazal ten przewodnik napisz pytanie w poscie w tym topiku a ja postaram sie na nie odpowiedziec
-jezeli chcesz usunac swoj topik lub posty znajdujace sie w obrebie gildii wystarczy wyslac PM (prywatna wiadomosc) do moderatora gildii.
[w przypadku naszej gildii: MissTao, Omega Sun, Kukus, PointZer0 ]
-jezeli masz powazniejszy problem zwiazany z dzialaniem gai, chcesz zlozyc doniesienie na innego uzytkownika albo chcesz usunac lub przeniesc topiki w obrebie calej strony wtedy wysylasz PM do moderatora gai bedacego online [lista aktywnych moderatorow znajduje sie na dole Forum ]
Uwaga: Nigdy nie piszemy PM do ADMINISTRATOROW! Jezeli macie pomysl co do wprowadzenia ulepszen gai zrobcie to lepiej na forum Q&F

moderatorzy "rozowi" -
-przenosza topiki do odpowiedniego dzialu (jezeli np. sie pomylisz)
-przyjmuja skargi i zazalenia na innych uzytkownikow
-pilnuja przestrzegania regulaminu gai
-itd......
lista rozowych moderatorow

moderatorzy "zieloni"
-zajmuja sie tylko problemami zwiazanymi z hackowaniem i scammingiem, jednak w przypadku braku on-line moderatora rozowego, tez nam pomoga.
lista zielonych moderatorow

Uwaga: moderatorzy i administratorzy NIGDY nie poprosza Was o haslo (przez PM lub maila)! Jezeli dostaniecie od kogokolwiek prosbe o podanie Waszego hasla, zgloscie to od razu "zielonemu" moderatorowi.

19) W jakich przegladarkach mozna obslugiwac gaie?
Gaia najlepiej dziala w IE. Ze strona nie ma tez problemow (mimo paru maloistotnych detali) w przegladarce Opera. Testowalam ja też w Mozilli, ale tam juz nie zawsze wyglada i funkcjonuje tak jak powinna.

[Jezeli testowaliscie Gaie w jeszcze innej przegladarce dajcie znac (wystarczy dopisać post w tym temacie), a ja dodam informacje o tym]

20) Do czego sluzy opcja: "Journals"?
To po prostu nasza prywatna przestrzen na gai. Ogolnie przypomina bloga. Mozemy tu zamieszczac swoje przemyslenia, tworczosc wlasna lub ulubione teksty. Dzieki licznym opcjom mozemy zmienic jego wyglad nadajac mu bardziej indywidualny charakter.
[Po zamieszczeniu przez nas tekstow, inni uzytkownicy moga podzielic sie z nami przemysleniami na ich temat.]

21) Do czego sluzy opcja: "Subscribe to Thread"
Te opcje wprowadzono w celu uporzadkowania ulubionych linkow. Mozemy dodac ulubione tematy z calego forum i miec do nich odnosniki w jednym miejscu.
[opcja nie dotyczy tematow w gildiach]

22) Dlaczego linki sponsorow sie nie wyswietlaja?
Sa zepsute do odwolania (jak wszystko ostatnio) xp

23)Za co mozna dostac bana na gai?
Np za:
-posiadanie nieregulaminowej sygnaturki (przekraczajacej rozmiarami 500x500pix albo wiekszej niz 100kb)
-ublizanie innym i niestosowne zachowanie (pisanie postow wulgarnych, rasistowskich, obrazliwych itd.. zakonczy sie na poczatku tylko ich usunieciem, natomiast przy nagminnym naduzywaniu tego punktu zbanowaniem uzytkownika)
-"smiecenie" czyli pisanie bezsensownych postow poza chatterboxem (pojedyncze bumpniecia sa dozwolone, ale juz pisanie ich hurtowo w chmurkach nie), wlepianie duzych obrazkow, rozciaganie chmurek poprzez pisanie bez odstepow, wklejanie materialow niecenzuralnych itd...
-uzywanie skryptow samoodswiezajacych strone (niektore przegladarki maja taka opcje) w celu zdobycia goldow jest zabronione i tez moze sie zakonczyc zablokowaniem uzytkownika.
-nieautoryzowany dostep do cudzego konta, czyli logowanie sie na czyjs profil bez jego wiedzy lub zgody (ogolnie mowiac hacking)
-proby wyludzania hasel od innych uzytkownikow

24) Nie moge wejsc na strone glowna (serwer padl) co robic?
Na ogol nic nie mozna zrobic, ale czasem da sie to obejsc dodajac do adresu strony nazwe ktoregos z serwerow "imiennych" (np sasha, ian, edmunt, gino, moira... itd) Sposob ten jednak nie zawsze jest skuteczny.

BeeWolf_san
Captain

Jifer

PostPosted: Fri Apr 15, 2005 5:57 am

YOU ARE MY MASTER WOLF!!!!
PostPosted: Fri Apr 15, 2005 6:07 am

Nie wykluczam, że problem się sam rozwiązał smile nawet jest napisane co trzeba zrobić jak mail nie przyjdzie smile
Sporo fajnych informacyjek! Thnx Master. Naprawdę!

Jifer

BeeWolf_san
Captain

PostPosted: Fri Apr 15, 2005 6:22 am

Jifer
Nie wykluczam, że problem się sam rozwiązał smile nawet jest napisane co trzeba zrobić jak mail nie przyjdzie smile
Sporo fajnych informacyjek! Thnx Master. Naprawdę!

nie mi dziekuj ale Mojej Lubej smile Omedze.
PostPosted: Fri Apr 15, 2005 6:48 am

niekiedy mejl aktywacyjny zostaje zerzarty przez filtr antyspamowy...

opcy
Crew

BeeWolf_san
Captain

PostPosted: Fri Apr 15, 2005 8:31 am

opcy
niekiedy mejl aktywacyjny zostaje zerzarty przez filtr antyspamowy...

A to kurewski filtr no :/ .... Suka ...
PostPosted: Fri Apr 15, 2005 9:41 am

Powiem Wam lepszy dowcip ;p Nie dostałem maila i wszystko samo mi się aktywowało ^^" Bee... dostałem 2 trady od Ciebie z kasą... wpisałem swoje hasło i zatwierdziłem... pewnie ty musisz się jeszcze na to zgodzić (na moją propozycję), bo nic się nie stało :/
Ale z góry dzięki ^^ już moge wiadomości przynajmniej pisac ;p

Jifer

Jifer

PostPosted: Fri Apr 15, 2005 11:44 am

[ Message temporarily off-line ]
PostPosted: Sat Apr 16, 2005 2:19 pm

Jifer
A jak juz jesteśmy tak przy pytaniach.... Czy Wy też nie możecie dodawać swoich komentarzy w koloseum?? U mnie jakakolwiek operacja dodania komenta badź własnego rysunku kończy się powrotem do gł�wnej strony koloseum... ktoś wie dlaczego, co gdzie i jak???
nie wiem szczeze mowiac to art arene omijam.......

opcy
Crew

Jifer

PostPosted: Mon Apr 18, 2005 3:26 am

To tak z innej beczki. Chcialem sie dostac na PL guild i wyslalem podanie. Nie mialem kasy, wiec mnie nie przyjeli... a teraz, gdy juz mam, to nie moge wyslac drugiego podania... juz jedno wyslalem... to co mam zrobic???
PostPosted: Mon Apr 18, 2005 10:52 am

Jifer
To tak z innej beczki. Chcialem sie dostac na PL guild i wyslalem podanie. Nie mialem kasy, wiec mnie nie przyjeli... a teraz, gdy juz mam, to nie moge wyslac drugiego podania... juz jedno wyslalem... to co mam zrobic???
wysli PM ktoremus z modow wytlumacz sytuacje a on ci wysle invite'a
tak mi sie wydaje przynajmniej.......

opcy
Crew

Christoff_Gangrell

PostPosted: Thu Apr 21, 2005 4:52 am

opcy
Jifer
wysli PM ktoremus z modow wytlumacz sytuacje a on ci wysle invite'a
tak mi sie wydaje przynajmniej.......

Podobno... tak to dziala....... 3nodding
Reply
Ruskie-Partyzanty [RP]

Goto Page: 1 2 3 ... 4 5 6 [>] [»|]

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items