Welcome to Gaia! ::

Polish Poll Center

Back to Guilds

Tags: Polska, Polish, Poland 

Reply Polish Poll Center
co myślicie o krzyżu? Goto Page: 1 2 [>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

Polacy
  potrafią zrobić szopkę ze wszystkiego
  lepiej jak Mc Guyver
View Results

wilkus
Crew

PostPosted: Wed Aug 04, 2010 2:41 pm

W sumie każdy wie, co się działo niedawno [wczoraj] i ogólnie dzieje pod pałacem prezydenckim.
Krzyż stoi dalej na miejscu, mimo, że zarządzono jego przeniesienie. Kościół sam w sobie się odcina od sprawy, harcerze siedzą cicho, a ludzie wychodzą na ulicę...

Moim zdaniem cała ta sprawa jest co najmniej przykra. Tak, jak nie lubię instytucji zwanej kościołem, tak tym razem twierdzę, że wiedzą, co robią. Może ze względu na to, że każdy inny ich krok byłby brany za niedopuszczalny w zależności od strony, która ocenia.
Smutna jest też sytuacja rodzin poległych pod Smoleńskiem - wydaje mi się, że cały ten spór ośmiesza tragedię, która ich spotkała i odziera z czci ofiary. Inną sprawą jest też [tylko zaznaczam, że to było zasłyszane i może być tylko plotką], że podobno ludzie "za krzyżem" oddadzą go, jeżeli na jego miejscu powstanie pomnik... upamiętniający prezydenta. mam szczerą nadzieję, że to nieprawda.
I wreszcie stanowisko rządu. zdaję sobie sprawę, że cała ta sprawa ma także zabarwienie mocnopolityczne w sensie marketingu/popularności etc. [?], ale z mojego punktu widzenia miejsce krzyż przed pałacem prezydenckim jest jak zdjęcie prezydenta na ołtazu. dla mnie cała kampania prezydencka była tak naprawdę walką o chociaż częściowe odsunięcie kościoła od polityki. tylko... skoro kosciól się nie miesza, a wierni występują w imieniu wiary po jednej ze stron, to czy nie stawiają się przeciw kościołowi?

chciałabym wiedzieć, co wy sądzicie o całej sprawie.
... i też chciałabym prosić o niekłócenie się. każdy ma prawo wierzyć w co chce.
PostPosted: Thu Aug 05, 2010 12:11 am

Mnie cała sprawa zdziwiła:
- harcerze go tam postawili ( niekoniecznie legalnie bo pozwolenia nie mieli ) więc moim zdaniem to mają prawo go teraz zabrać
- ci WIERZĄCY tam na paradzie krzyczeli teksty typu 'poleje się krew' i wyklinali na księży którzy ten krzyż chcieli na mszę wziąć i poświęcić... hmmm... ciekawy sposób okazywania wiary...
- w co ta policja się tam bawiła? Cała ta parada/protest była totalnie nielegalna (nie była zgłoszona do władz miasta). Ja bym tam podjechała, zgarneła troszkę burzycieli i zakwaterowała na 48 godzin w celach lub po prostu jeszcze skuteczniej: wlepić kilka mandatów.

Tak oglądając to co się działo przemknęła mi głupia myśl: ciekawe jakie mieli by miny ci na dole jakby podleciał helikopter i krzyż zabrał xd

Ale teraz na poważnie. Naprawdę szkoda że ludzie czasami nie rozważą czegoś na spokojnie tylko od razy lecą na ulicę. Przecież księża nie chcą tego krzyża wywalić tylko poświęcić i postawić w innym, bardziej odpowiednim dla niego miejscu. I zgadzam się z tym że to musi być przykre dla rodzin ofiar. Jako chrześcijanka i polka czuję się zażenowana że coś takiego miało miejsce.

xXx Guenhwyvar xXx

Lonely Hunter

dziki_wieprz

PostPosted: Thu Aug 05, 2010 1:51 am

mnie rozwaliła aplikacja na facebooku "obrońca krzyża"

User Image - Blocked by "Display Image" Settings. Click to show.
PostPosted: Thu Aug 05, 2010 2:44 am

lulz, dlaczego nie zauwazylam tej aplikacji na fb?

mi sie nie chce komentowac tej sprawy z krzyzem... wg mnie takie sytuacje sluza jedynie jako zaslona dymna zakrywająca to co tak naprawde dzieje sie w polityce. dlaczego ludzie nie chca tak glosno skrytykowac pomyslu podwyzszki podatku? oczywiscie nie mowie, ze akcja z krzyzem zostala wyrezyserowana przez kogos haha, tylko, ze jej obecnosc jest na reke politykom, poniewaz odwraca uwage od ich poczynan. ten krzyz stal sie wazniejszy od "wieloletniego planu finansowego polski". politycy nas okradaja, a narod nic nie widzi xp

hela bertz

wilkus
Crew

PostPosted: Thu Aug 05, 2010 7:35 am

xXx Guenhwyvar
xXxTak oglądając to co się działo przemknęła mi głupia myśl: ciekawe jakie mieli by miny ci na dole jakby podleciał helikopter i krzyż zabrał xd

xd niegłupie, narawdę. nie wpadłam na to. mieliśmy pomysł, żeby iść w strojach ku klux klanu i go delikatnie zjarać/wysadzić, ale ten pomysł jest co najmniej genialny.

"obrońcom" z fb hgratulujemy formy przekazu i skuteczności whee

ad. Hela: zależy. prawda, że nie widzą, ale też wydaje mi się, że poparcie dla władzy maleje, jeżeli nie potrafi sobie dać rady z czymś takim. Jeżeli by siła ich rozgonili, to byłby znowu wielki skandal, że szykanowania wiary etc., a jeżeli się zgodzą, żeby krzyż pozostał - dadzą na przyszłość pozwolenie fanatykom na takie akcje, bo będzie utrwalone [pewnie też słuszne] przekonanie, że tak da się coś zdziałać.

Ja się przyznam, że bardzo mnie intyguje postawa harcerstwa - schowali się i nic.

Tak abstrahując od krzyża, a wracając do okradania - dla mnei najbardziej wkurzającym podatkiem nadal jest ten od przychodzu, który jest mniejszy dla "biednych" a większy dla "bogatych". Wydaje mi się, że nikt tym pierwszym nie bronił się uczyć i zapierdzielać na swoją przyszłość, gdy byli młodsi. nie rozumiem, dlaczego ci, którzy zapracowali mają na tym tracić.
PostPosted: Thu Aug 05, 2010 11:38 am

wilkus
Wydaje mi się, że nikt tym pierwszym nie bronił się uczyć i zapierdzielać na swoją przyszłość, gdy byli młodsi. nie rozumiem, dlaczego ci, którzy zapracowali mają na tym tracić.

Całkowicie popieram. 3nodding Niestety rząd woli bawić się w pseudo Robin Hooda ... ninja

xXx Guenhwyvar xXx

Lonely Hunter

hela bertz

PostPosted: Thu Aug 05, 2010 1:50 pm

to prawda! wg mnie podatek od przychodu to juz totalne zlodziejstwo. moim zdaniem to wyglada jak kara za to, ze obywatel w ogole zarabia mrgreen
PostPosted: Thu Aug 05, 2010 1:52 pm

xXx Guenhwyvar xXx
wilkus
Wydaje mi się, że nikt tym pierwszym nie bronił się uczyć i zapierdzielać na swoją przyszłość, gdy byli młodsi. nie rozumiem, dlaczego ci, którzy zapracowali mają na tym tracić.

Całkowicie popieram. 3nodding Niestety rząd woli bawić się w pseudo Robin Hooda ... ninja
przyznam się, że mnie to dotknęło [nie czuje się bogata] w momencie, kiedy przed moim domem zaczęto budować blok socjalny. jedna z siąsiadek - w życiu nie widziałam, żeby robiła cokolwiek innego, niż szwędanie się po ulicy [ostatnio nawet z dziećmi od kiedy się dowiedziała, że chcą jej zabrać], zapytana o mieszkanie, powiedziała:
- No tak. A co kurwa mi się nie należy?
potrafię spędzić 14 godzin dziennie na wydziale, kiedy nie mam teoretycznie zajęć, pracując w laboratorium, a ona mówi, że jej się należy za łażenie po ulicy... gonk

jeszcze apropo krzyża:
User Image - Blocked by "Display Image" Settings. Click to show.

Polakom gratulujemy coraz bardziej whee ...i pasjonuje mnie, czemu nikt o tym nie wiedział wcześniej? [ja się przyznaję, że nie zauważyłam niczego takiego]

wilkus
Crew

Baranina
Vice Captain

1,000 Points
  • Member 100
  • Dressed Up 200
  • Gaian 50
PostPosted: Fri Aug 06, 2010 2:15 pm

a dla mnie to jest jakaś dziwna grubsza sprawa...

PS:
dziadek walczył na wojnie
ojciec wspierał solidarność
syn walczy o krzyż mrgreen mrgreen mrgreen
Polska mentalność się nie zmienia, Polak Potrafi
PostPosted: Sat Aug 07, 2010 2:48 pm

coś w tym jest, gorsze, że nie ma nawet co gdybać, bo i tak małe szanse na dowiedzenie czegoś na 100%...

xd taa... właściwie ja tego nie rozumiem. w sensie skąd się u Polaków bierze taka chęć darcia mordy o wszystko? jakby mało w nia oberwali w dziejach >.<

wilkus
Crew

Baranina
Vice Captain

1,000 Points
  • Member 100
  • Dressed Up 200
  • Gaian 50
PostPosted: Sat Aug 07, 2010 3:28 pm

u polaków to nie wiem, wiem dlaczego u mnie sie to bierze twisted
PostPosted: Sun Aug 08, 2010 3:16 am

Baranina
u polaków to nie wiem, wiem dlaczego u mnie sie to bierze twisted
bo lubisz wkurzać ludzi? ninja

wilkus
Crew

dziki_wieprz

PostPosted: Mon Aug 09, 2010 5:57 am

byłem u cioci przez kilka dni, miała ona anty-kościelną gazetę Fakty i Mity. Zamieszczony był tam artykuł właśnie o krzyżu pod pałacem. reporter owej gazety udawał 'fanatyka' i jednoczył się w proteście z 'prawdziwymi polakami'.

wyczytałem:
- rosjanie zsyłają żydów do polski, żeby nam upadł kraj
-(w rządzie też sami żydzi)
- nie można zbyt blisko klękać pod krzyżem bo 'ruscy' zainstalowali tam niewidzialne bomby i jak ktoś się zbyt przybliży to wszystko wybuchnie
- od dawna był planowany zamach na kaczyńskiegoa, ale lech - mądry prezydent nie jechał na niektóre 'imprezy', bo wiedział, że ludzie chcą go zabić

takie rzeczy
PostPosted: Tue Aug 10, 2010 7:48 am

najgorsze jest to, że ludzie w to wierzą...
byłam jakoś tam niedawno - zapierniczam z obiegówką, a UW jest dziwnie blisko, o zgrozo stressed
tam naprawdę stoi dużo ludzi o.o i się "delikatnie sprzeczają"...
możnaby tam postawić chatkę z suwenirami. taka kasa. najlepiej pewnie sprzedawałyby się siekiery.

wilkus
Crew

dziki_wieprz

PostPosted: Tue Aug 10, 2010 9:03 am

większość to gapie, jak zawsze
Reply
Polish Poll Center

Goto Page: 1 2 [>] [»|]

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers