Teljesen véletlenül bukkantam erre a gyöngyszemre, és azóta kísért az agymenés. A cím világháborút sejtet (Axis = tengelyhatalmak), de ami itt folyik, az túlmegy minden határon... Sok mindent megértem, de nem gondoltam, hogy az OS-tan őrületet lehet még fokozni. Lehet.

Szóval mi ez? A világháborúk idején játszódó történet, ahol a szereplők egy-egy országot személyesítenek meg. És hogy "hiteles" legyen, minden szereplő az adott ország (korabeli) sztereotípiáját jeleníti meg. Így lesz Japán a nyugattal még csak ismerkedő csendes alak, Németország a kapitánykodó, szőke, kék szemű "árja" vezéregyéniség, és Olaszország a gyáva, Németországon lógó tésztazabáló semmirekellő (lásd a képen). Igen, ők az elsődleges főszereplők, mint a Tengelyhatalmak képviselői. Kiemelném Olaszországot, akiről az egész alkotás a címét kapta. Egy japán szójátékkal egybeolvasztották a "hetare" (= semmirekellő), és az "Italia" (= ...) szavakat, ebből lett a "Hetalia", a semmirekellő Olaszország. Természetesen a Szövetséges oldal is képviselteti magát, őket Amerika, Anglia, Franciaország, Oroszország és Kína reprezentálja. Az utóbbi nekem kétes karakter, mert egyrészt a seiyuu-ja nő, másrészt a karaktere is nőnek néz ki, míg a Wikipédia szerint férfi... Ezeket már csak össze kell ereszteni, hogy rendhagyó módon reprodukálják a világtörténelmet.
Az ötperces agymenések (igen, sajnos egy rész csak ennyi) nem egy egységes történetet mondanak el, hanem három vagy több kis szösszenettel gazdagítják a több szálon futó történetet. Az elsődleges szál, mint említettem, a világháborúk idején játszódik, de van több is. Ezek közül az egyik visszatérő a "Chibitalia", azaz Itália kiskorában. A "Szent Római Birodalom" alá tartozó országokkal is találkozhatunk itt, többek között Magyarországgal, aki Ausztria feleségeként (lásd: O-M Monarchia) jelenik meg. De van egy pár részen keresztül futó kis rész, amelyben Amerika "takarítja" a sufnit, és elmereng a 200 évnyi történelmének relikviáin.
A Hetalia webmangaként kezdte, majd megért két kötetnyi kiadást is. Animét 2008-ban csináltak belőle. 2009 elejére tűzte műsorára a japán Kids Station, hogy mégsem lett leadva, az annak tudható be, hogy Korea (az igazi) tiltakozott, hogy az országot rossz színben tünteti fel. Így TV-be nem került, Korea, mint szereplő nincs benne és lőn belőle ONA, azaz webanime (Original Network Animation).
Jelenleg a 3. évadnál tartanak, én még csak az elsőnél, de nagykanállal habzsolva az öt perces morzsákat. Idénre terveznek egy mozifilm hosszúságú változatot is... Már alig várom. whee
Az ötperces agymenések (igen, sajnos egy rész csak ennyi) nem egy egységes történetet mondanak el, hanem három vagy több kis szösszenettel gazdagítják a több szálon futó történetet. Az elsődleges szál, mint említettem, a világháborúk idején játszódik, de van több is. Ezek közül az egyik visszatérő a "Chibitalia", azaz Itália kiskorában. A "Szent Római Birodalom" alá tartozó országokkal is találkozhatunk itt, többek között Magyarországgal, aki Ausztria feleségeként (lásd: O-M Monarchia) jelenik meg. De van egy pár részen keresztül futó kis rész, amelyben Amerika "takarítja" a sufnit, és elmereng a 200 évnyi történelmének relikviáin.
A Hetalia webmangaként kezdte, majd megért két kötetnyi kiadást is. Animét 2008-ban csináltak belőle. 2009 elejére tűzte műsorára a japán Kids Station, hogy mégsem lett leadva, az annak tudható be, hogy Korea (az igazi) tiltakozott, hogy az országot rossz színben tünteti fel. Így TV-be nem került, Korea, mint szereplő nincs benne és lőn belőle ONA, azaz webanime (Original Network Animation).
Jelenleg a 3. évadnál tartanak, én még csak az elsőnél, de nagykanállal habzsolva az öt perces morzsákat. Idénre terveznek egy mozifilm hosszúságú változatot is... Már alig várom. whee