Pinball jest najnowsza gra w swiecie Gaia. Ponizszy link odniesie was do obrazka przedstawiajacego plansze. Numery 1-4 opisujÄ… informacje i przyciski, zas 5-20 sama plansze.

http://img252.imageshack.us/img252/873/gaiaflipperva5.jpg

1. Tutaj jest podana posiadana ilosc zlota. Zmienia sie, kiedy skonczymy partie.
2. Tutaj sa informacje o miescie i serwerze, na ktorym gramy. "Alone" nie jest serwerem zwyklym, czyli tylko my mozemy zapraszac inne osoby.
3. Liczba osob siedzacych w danym pokoju.
4. Tym przyciskiem mozna wybrac osobe i ja zaprosic. (nigdy tego nie robilam - nie znam dokladnego dzialania)
5. Fisher - Trzeba zebrac 4 ryby, aby "duze" wyplynely na gore. Kiedy 3 duze ryby sie zaswieca, kulka musi wpasc do tej budki. (to jest ta przystan starego rybaka) Stary rybak zaplaci nam za wywabienie duzych ryb na gore.
6. Oficjalnie ja nazywam ten budynek swiatynia. Bo nie wiem, co to jest. Jest zas bardzo, bardzo uzyteczny. Najpierw trzeba zebrac te 3 pale. Kiedy swiatynia nie bedzie chroniona, kulka powinna wpasc do niej i ja zburzyc (premia). Pokaza sie 3 skupiska materialow, ktore tez nalezy zebrac. Potem niech kulka wpadnie do ruin i odbuduje budynek (2 premia). Zaswieci sie jedna literka w wyrazie "GAIA", znajdujacym sie na srodku. Po ulozeniu calego wyrazu dostajemy sie do zamku. Jezeli ulozymy tamten napis, to bedzie nagroda (na razie nie wiem, jaka). Fajne?
7. Ta drozka prowadzi nas do sklepu Bartona. Za wykonanie jakiejs czynnosci (na przyklad wylowienie duzej ryby) dostajemy bonus.
8. Ta drozka prowadzi nas do areny (patrz punkt 9 i 10)
9. Arena jest miejscem, gdzie latwo zdobyc pare groszy. Kiedy kulka odbija sie od 3 mozliwosci (ludek, paleta i dom) dostajemy troche pieniedzy. Z poczatku 200 punktow, potem 100, 50 itd...
10. Napis "VOTE" jest tak trudny do uloenia. Kiedy jednak tego dokonamy, mozliwosci arenowe sa o poziom wyzej i dostajemy za nie wiecej kasy.
11. Wjazd. Inaczej tego sie nie da ujac. kulka wlatujac kreci tym niebieskim czyms. Wylatuje tuz przed lapa. Im wieksza predkosc ma na wlocie, tym szybciej sie to niebieskie zakreci, czyli dostaniemy wiecej punkcikow.
12. Salon gier. Tutaj, jesli sprzyja nam szczescie, dostaniemy pare punkcikow.
13. Start. Prowadzi do areny, ktora jest jakby poczatkiem planszy.
14. Cyrk lub cos innego. Ja mowie cyrk. To jedno z 2 miejsc, krote nas chronia przed utrata pilki. ALE nie chronia od zawsze. Zeby odblokowac klapy, trzeba ulozyc napis "slots". I chyba troche poczekac, bo od razu nie upadnie.
15. Dom przyjaciela. Drugie miejsce, gdzie mozna sie "uratowac" przed utrata bili. Zasady takie same, jak w punkcie wyzej.
16. Napis TRADE odblokowuje klapy do domu przyjaciela. Ten niebieskawy X jest miejsce gildii. Kiedy sie swieci, dostajemy wiecej kasy.
17. Napis SLOTS Odblokowuje klapy przy cyrku.
18. Kroliczki sa jednymi z nabijaczy. Kiedy "skosimy" wszystkie 3, pojawiaja sie nowe. To nie jest bez sensu. Ilekrotnie jedna kula zbije 3 kroliki, tylekrotnie nasze punkty zostaa pomnozone. Max. ilosc mnozenia: 5.
19. Prezenty sa male, ale jest ich duzo. To jedyna rzecz, ktora sie zbiera, a od ktorej bila sie nie odbije. Jeden prezent: 25 punktow.
20 To jest tzw. Pole Smierci. Jezeli kulka spadnie ponizej, zostaje zniszczona. Tutaj sie aktywuja i resetuja krolicze mnozenia punktow.

Maly slowniczek dotyczacy grania:
1. Aby bila ruszyla ze startu trzymamy strzalke w dol. Warto zwrocic uwage na popychacz w trakcie trzymania.
2. Przyciski Z i ? aktywuja lapy. Zanim bila ruszy ze startu mozna sprawdzic, ktore to. Lewych lap sa 3, prawych 2.
3. Wolne trojkaty nad dolnymi lapami sa znane, jako odbijacze. Bila sie odbije z wyrzutem jednak tylko od najdluzszego boku.
4. W POWER-UPS sa miejsca na bonusy. Mozna je sobie przejzec stralkami w lewo i prawo. Bonusy dostajemy od Bartona.
5. Masz tylko 5 kul, wiec sie staraj.
6. Nie radze pisac z SHOUTBOXIE, bo ci kulka moze uciec.

Zycze szczescia. Pod moim postem mozecie mnie oczywiscie poprawiac. Jestem niestety tylko czlowiekiem i moge sie mylic. W kilku punktach prosilam o pomoc.