Welcome to Gaia! ::

Polish Poll Center

Back to Guilds

Tags: Polska, Polish, Poland 

Reply Polish Poll Center
Czy gry komputerowe są złe? Goto Page: 1 2 [>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

Gry komputerowe
  Najlepsi przyjaciele człowieka :P
  Nie różnią się wiele od warcab czy chińczyka :D
  To czysto ZUO!! ZLIKWIDOWAĆ!!!
  [...]
View Results

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150
PostPosted: Sun Jan 13, 2008 1:44 pm

Artykuł
No właśnie. Oto jest pytanie. Może niektórzy z was czytali już ten artykuł (mam go już od jakiegoś czasu w sigu), ci którzy nie czytali mają teraz okazję ^^
Łatwo można zauważyć, że autor tego felietonu jest stronniczy, mimo to można mu wierzyć, jeżeli chodzi o gorączkowość i często nietrafność oceny gier komputerowych przez ogół społeczeństwa. Co wy sądzicie na ten temat? Może macie jakąś swoją ulubioną grę, bez której nie możecie żyć? Co, według was jest najlepszym remedium dla ludzi, którzy częściowo także przez gry całkowicie rujnują swoje zdrowie, a nawet tracą przez nie życie?
PostPosted: Sun Jan 13, 2008 9:28 pm

nie czytalam artykulu i mi sie nie chce.

jestem zdania, ze jesli jednostka jest kochana, normalna, to nie zacznie od gier popierdalac z pistoletem po ulicy, czy, w mniej ekstremalnej wersji, nie bedzie grala calymi dniami.

Jukatan

dziki_wieprz

PostPosted: Mon Jan 14, 2008 12:00 am

ja czytałem, ale myślę, że otyłość z rami nie ma nic wspólnego.
po prostu jest to głęboko zawarte w psychologii dziecka:
na pozątku (5-9lat) rodzice zabieraja dzeci do fastfoodów okazjonalnie, od święta
potem (10-12lat) dziecko się przyzwyczaja, że skoro fastfood jest tak dobry, że idziemy do niego od święta, w takim razie to jakieś błogosławione miejsce.
na koniec (13 wzwyż) dziecko decyduje swoimi oszczędnościami, chodząc do McDonalda itp.

po prostu celebracja mcdonaldowa to straszna rzecz

PostPosted: Mon Jan 14, 2008 12:58 am

Jukatan
nie czytalam artykulu i mi sie nie chce.

jestem zdania, ze jesli jednostka jest kochana, normalna, to nie zacznie od gier popierdalac z pistoletem po ulicy, czy, w mniej ekstremalnej wersji, nie bedzie grala calymi dniami.

Z perspektywy gracza wydaje mi się, że problem nie leży wyłącznie w graniu całymi dniami ( bo sam często tak mam xd ), tylko w nie zatracaniu się całkowicie w świecie gry, należy pamiętać uczestniczeniu w życiu społeczeństwa, o rzeczach przyziemnych, takich jak chociażby jedzenie ;P (w Baldurs Gate II pomiędzy ładowaniem poszczególnych lokacji czasami pojawiało się przypomnienie o konieczności spożywania posiłków xp )

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150

pani psychol

PostPosted: Mon Jan 14, 2008 6:40 am

nie gram w gry :]

ogólnie rzecz biorąc jest to temat rzeka.
moim zdaniem wszystkie te niby efekty grania w gry komputerowe (otyłość, przemoc, itd.) nie są wcale winą samych w sobie gier. oczywiście jeżeli na grze jest wyraźne napisane od jakiego wieku jest ona przeznaczona. przecież wiadomo, że do gier trzeba podchodzić z pewnym dystansem i trzeba także pamiętać o tym, że ma się drugie, PRAWDZIWE życie. jeżeli osoba grająca będzie o tym pamiętać: sądzę, że nie będzie mieć problemów z nadwagą albo opanowywaniem emocji. tym bardziej nie będzie czuła potrzeby sprawdzenia tego czy, np. ktoś ma trzy życia ;d
sądzę, że wiek ma także małe znaczenie. no, może nie tyle małe, ale nie jest aż taką ważną sprawą. podam przykład: siebie, hahah.
otóż mam starszych braci i oni od zawsze "hodowali" mnie na tych wszystkich krwawych grach, itd. po prostu grałam w to co oni, byłam mała i nie miałam innego towarzystwa żeby spędzać wolny czas, tak więc mając do wyboru siedzenie w pokoju albo pójście do nich i do ich kolegów, wiadomo na co się decydowałam ;d jakoś nie zauważyłam u siebie dziwnych przypadłości, ani u swoich braci, którzy zawsze dużo grali, a ja zawsze z nimi. najpierw był pegazus i bieganie po te nieszczęsne "dyskietki" z grami, później playstation jedynka, później dwójka. następnie komputer... no, w każdym bądź razie wiadomo o co chodzi.

no i tyle.
PostPosted: Mon Jan 14, 2008 6:46 am

m jeśc hamburgera chodząc do tyłu po schodach, albo myć w niedzielę hipopotama w wannie.
i w insttrukcjach jest pisane
to chore, ale dla amerykańskiego sądu nie.

dziki_wieprz

Madame Zebrovna

Naughty Phantom

PostPosted: Mon Jan 14, 2008 9:44 am

Oczywiście że gry są ZUE!

ja sama ciągle magluję disciplesa, a jakich deviantów spotkałam na pewnym polskim forum o tej grze... łohohoho~! cool
PostPosted: Mon Jan 14, 2008 10:54 am

ja nie gram, to strata czasu

Yumea

harab serapel

PostPosted: Mon Jan 14, 2008 11:23 am

ech szkoda slow .....

a gwoli przytoczenia to ostatnio na acpie przeczytalem przedruk z piatkowego super expressu na temat .... uwaga ...... dziewcznki ktora odwrocila sie od rodzicow i uciekla z domu z powodu mangi i anime -.- najlatwiej jest zwalic wine na hobby, a zwlaszcza taki demoniczne jak manga/anime/gry -.- te wszystkie hasla to rzucaja rodzice ktorzy sa zbyt dumni i zarozumiali zeby poszukac winy w sobie...
PostPosted: Mon Jan 14, 2008 11:28 am

harab serapel
ech szkoda slow .....

a gwoli przytoczenia to ostatnio na acpie przeczytalem przedruk z piatkowego super expressu na temat .... uwaga ...... dziewcznki ktora odwrocila sie od rodzicow i uciekla z domu z powodu mangi i anime -.- najlatwiej jest zwalic wine na hobby, a zwlaszcza taki demoniczne jak manga/anime/gry -.- te wszystkie hasla to rzucaja rodzice ktorzy sa zbyt dumni i zarozumiali zeby poszukac winy w sobie...

wy się nie śmiejcie.
myślicie,
że dlaczego już mnie nie kręci
anime i manga?

pani psychol

harab serapel

PostPosted: Mon Jan 14, 2008 11:30 am

pani psychol
harab serapel
ech szkoda slow .....

wy się nie śmiejcie.
myślicie,
anime i manga?

bo boisz sie ze przywolasz czytaniem naruto samego szatana, ktory zabierze twoja duszyczke? xp
PostPosted: Mon Jan 14, 2008 11:32 am

harab serapel
pani psychol
harab serapel
ech szkoda slow .....

wy się nie śmiejcie.
myślicie,
anime i manga?

bo boisz sie ze przywolasz czytaniem naruto samego szatana, ktory zabierze twoja duszyczke? xp

tak, dokładnie.
skąd wiedziałeś?

pani psychol

wilkus
Crew

PostPosted: Mon Jan 14, 2008 11:54 am

co do gier.... rownie dobrze mozna stwierdzic, ze reklamy maja zly wplyw na ludzi i ich tez trzeba zakazac

[wybacz, ze nie czytam artykulu, ale mi literki troche manewruja przed oczami]

z gier "brutalnych" moim chyba dozgonnym faworytem bedzie "Prince of Persia:Warior within" nie ma chyba lepszego sposobu na wyrzycie sie,gdy jest zle, jak tego typu gra xd
....ale nie wydaje mi sie, zebym mogla jakos bez wyraznego powodu rozciac komus rdzen kregowy o.O moze to zalezy od charakteru...

ostatnio jednak bylam co najmniej mile zszokowana artykulem na temat metalmani w dzienniuku lub polsce. otoz chyba po raz pierwszy w zwyklej gazecie pojawila sie pozytywna ocena mateli i metalu.
ludzie zostali okresleni sympatycznymi kudlaczami, ubierajacymi sie na czarno, zas muzyka "dla ludzi slabego ducha kojarzaca sie z satanizmem"
czy to mozliwe, zeby wreszcie metal przestal sie kojarzyc z hipisami etc i stal sie nie czyms przerazajacym, a tym, czym czesc spoleczenstwa [w tym ja] go widzi? normalnymi ludzmi, odrywajacymi sie od przepychu i powierzchownosci?

[czy ja pierdziele glupoty? o.O]
PostPosted: Mon Jan 14, 2008 12:18 pm

wilkus
co do gier.... rownie dobrze mozna stwierdzic, ze reklamy maja zly wplyw na ludzi i ich tez trzeba zakazac

[wybacz, ze nie czytam artykulu, ale mi literki troche manewruja przed oczami]

z gier "brutalnych" moim chyba dozgonnym faworytem bedzie "Prince of Persia:Warior within" nie ma chyba lepszego sposobu na wyrzycie sie,gdy jest zle, jak tego typu gra xd
....ale nie wydaje mi sie, zebym mogla jakos bez wyraznego powodu rozciac komus rdzen kregowy o.O moze to zalezy od charakteru...

ostatnio jednak bylam co najmniej mile zszokowana artykulem na temat metalmani w dzienniuku lub polsce. otoz chyba po raz pierwszy w zwyklej gazecie pojawila sie pozytywna ocena mateli i metalu.
ludzie zostali okresleni sympatycznymi kudlaczami, ubierajacymi sie na czarno, zas muzyka "dla ludzi slabego ducha kojarzaca sie z satanizmem"
czy to mozliwe, zeby wreszcie metal przestal sie kojarzyc z hipisami etc i stal sie nie czyms przerazajacym, a tym, czym czesc spoleczenstwa [w tym ja] go widzi? normalnymi ludzmi, odrywajacymi sie od przepychu i powierzchownosci?

[czy ja pierdziele glupoty? o.O]

na wyzywke to proponuje god of war albo ninja gaiden sigma ^^ mozna jeszcze zanim zwloki przeciwnika nie upadly na ziemie pociac je w locie xD

ja ogolnie do metali mam tylko to ze zlopia wino razz i ciezko jest z nimi z tego powodu mi balangowac bo wina nie trawie z powodow ktore zostawie dla siebie xp

harab serapel

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150
PostPosted: Mon Jan 14, 2008 12:42 pm

wilkus

Może dlatego, że jest ich po prostu coraz więcej i ludzie lepiej ich znają? To chyba jedna z najprężniej rozwijających się subkultur w Polsce. Hahaha!!! Zjedzmy kota w chwili triumfu!!!! xd
Mam nadzieję, że środowisko graczy też kiedyś doczeka takiego dnia 3nodding
Będę czekał!!!
Ja aktualnie przechodzę Rome:Total war, z dużymi przerwami, bo dzisiaj grałem po raz pierwszy od świąt xd
Na co dzień gram w warcrafta Nocnymi Elfami heart
Reply
Polish Poll Center

Goto Page: 1 2 [>] [»|]

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas