Welcome to Gaia! ::

Polish Poll Center

Back to Guilds

Tags: Polska, Polish, Poland 

Reply Polish Poll Center
pytanie natury egzystencjalnej... Goto Page: 1 2 3 [>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

Będzie?
  tak
  nie
  nie wiem
View Results

Carcassandra

Anxious Carpenter

PostPosted: Thu Nov 15, 2007 11:44 am

Jest sobie taka stronka:

http://stage6.divx.com/

Do jej oglądania potrzebna jest całkowicie legalna i bezpłatna wersja divx'a do ściągnięcia z netu.

Strona jest własnością tegoż DivX.

Działa podobnie, jak Youtube, ale...

Nie ma limitu wielkości video.

I...

wygląda mi na to, że można te pliki video... ten, no... ZAPISYWAć! eek

a wiecie, co to oznacza?... (bo tam są pełne odcinki animców)

I ja się teraz zastanawiam: czy jak se takie cóś zapiszę, to już będzie ściąganie nielegalnych video z netu czy jeszcze nie? ninja

Odpowiadajcie szczerze.
PostPosted: Thu Nov 15, 2007 12:19 pm

Skoro jest udostępniona taka opcja, w dodatku udostępniło ją duże przedsiębiorstwo i filmiki, które chcesz pobrać nie są usuwane ze strony, to chyba można ściągać xd
Ja już kilka rzeczy, które mam zamiar ściągnąć sobie upatrzyłem biggrin

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150

Carcassandra

Anxious Carpenter

PostPosted: Thu Nov 15, 2007 1:16 pm

ale to jednak nie jest niby legalne zamieszczać pełne wersje cudzych video... przynajmniej za to youtube ma ostanio kłopoty. Poza tym, jaka jest różnica między ściąganiem filmów stamtąd a z "nielegalnych" źródeł, skoro na koniec i tak ląduje toto na naszym kompie? Zastanawiam się właśnie nad tym.
PostPosted: Thu Nov 15, 2007 1:25 pm

Jezeli animce są nie licencjonowane to ściagaj ^^ jak by co będzie na tamtą stronke xDD

NEOZPL

Kasmizar
Crew

PostPosted: Fri Nov 16, 2007 1:37 am

a to ciekawe.

Teoretycznie sciaganie nie jest zakazane, a jedynie rozpowszechnianie.
Zaleznie kogo sie spytasz.
PostPosted: Fri Nov 16, 2007 1:59 am

W świetle prawa, to że ściągasz coś z tej strony, nie jest przestępstwem. Przestępstwo popełniają ludzie udostępniający te filmiki na owej stronce. Ty nie ponosisz z tego tytułu żadnych korzyści majątkowych czy materialnych i póki nie będziesz tego rozpowszechniać we własnym zakresie (dla korzyści, albo i bez nich) nie mogą cię o nic oskarżyć.

(spytałam o opinię mojego wampira z ostatniego roku prawa w Krakowie, więc on się na tym zna)

Madame Zebrovna

Naughty Phantom

Carcassandra

Anxious Carpenter

PostPosted: Fri Nov 16, 2007 2:27 am

ZebraDeath
W świetle prawa, to że ściągasz coś z tej strony, nie jest przestępstwem. Przestępstwo popełniają ludzie udostępniający te filmiki na owej stronce. Ty nie ponosisz z tego tytułu żadnych korzyści majątkowych czy materialnych i póki nie będziesz tego rozpowszechniać we własnym zakresie (dla korzyści, albo i bez nich) nie mogą cię o nic oskarżyć.

(spytałam o opinię mojego wampira z ostatniego roku prawa w Krakowie, więc on się na tym zna)
hmmm... to czemu słyszałam o nagonce na tych, którzy ściągają filmy z internetu? Podobno wrocławska policja śledzi działalność w necie i od czasu do czasu odwiedza delikwentów w domach i sprawdza, czy mają pirackie nagrania. Bo to w zasadzie jest jakby kradzież - zamiast grzecznie zapłacić producentom, my dostajemy to samo z innych źródeł, tylko że za darmo. neutral Co Twój wampir na to? rolleyes

P.S. I tu zaczynają się zalety DivX, bo on teoretycznie udostępnia filmy tylko on-line, więc aktywność na tej stronie nie powinna wzbudzić podejrzeń policji... ale na wypadek, gdyby zapisywanie filmów z tamtąd jednak było przestępstwem, to nie ja to powiedziałam. rolleyes
PostPosted: Fri Nov 16, 2007 2:28 am

NEOZPL
Jezeli animce są nie licencjonowane to ściagaj ^^ jak by co będzie na tamtą stronke xDD
a po czym poznać, czy są czy nie są licencjonowane???

Carcassandra

Anxious Carpenter

Madame Zebrovna

Naughty Phantom

PostPosted: Fri Nov 16, 2007 5:51 am

Daedhel
ZebraDeath

hmmm... to czemu słyszałam o nagonce na tych, którzy ściągają filmy z internetu? Podobno wrocławska policja śledzi działalność w necie i od czasu do czasu odwiedza delikwentów w domach i sprawdza, czy mają pirackie nagrania. Bo to w zasadzie jest jakby kradzież - zamiast grzecznie zapłacić producentom, my dostajemy to samo z innych źródeł, tylko że za darmo. neutral Co Twój wampir na to? rolleyes

P.S. I tu zaczynają się zalety DivX, bo on teoretycznie udostępnia filmy tylko on-line, więc aktywność na tej stronie nie powinna wzbudzić podejrzeń policji... ale na wypadek, gdyby zapisywanie filmów z tamtąd jednak było przestępstwem, to nie ja to powiedziałam. rolleyes

kochanie, ty nie rozumiesz różnicy. ludzie, tacy ja np. JA, ściągają takie rzeczy od ludzi, którzy udostępniają je prywatnie (!!) wprost ze swoich serwerów/komputerów, np. przez Kaazę (umarła) przez DC++, torrenta itp.

A i tak ściąganie dla własnej potrzeby i bez zyskiwania jakichkolwiek korzyści jest legalne. nielegalne jest UDOSTĘPNIANIE stuffu. nie popelnisz przestępstwa, jeśli ściągniesz i trzymasz to tylko dla siebie, nie udostępniając innym. winny jest ten, co udostępnił. czaisz?
PostPosted: Fri Nov 16, 2007 6:23 am

Daedhel
NEOZPL
a po czym poznać, czy są czy nie są licencjonowane???

Hmm jest wiele stron gdzie jest napisane np tutaj:
http://www.fansub.tv/genre.php/School Life/

Po lewej stronie masz 2 odnośniki "Licensed Only" i "Unlicensed Only"
Większość nowych animców mają tylko sponsorów..rzadko się zdarza ,żeby wyszedł jakiś nowy i od razu jest licencjonowany 3nodding ...

A tak btw..rozmawiałem kiedyś z kolegą (Orgiem konwentu Ecchicon3 cool )o tym jak to jest możliwe ,że na konwentach puszczają animce..powiedział mi ,że podobno w Polsce można puszczać na masówki bo są to właśnie nie licencjonowane anime i nie wydane w Polsce..heh to jest jakieś inne prawo niż chodzi o filmy fabularne..XD a więc można ściagać dowoli w Polsce XDD

NEOZPL

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150
PostPosted: Fri Nov 16, 2007 7:22 am

ZebraDeath

Całkowite agree. Moja siostra pytała się niedawno prokuratora. Odpowiedź taka sama.

ad. Deadhel : Nagonka jest na tych, tak jak juz zebra napisała, co rozpowszechniają filmy, muzykę itd. Więc jeżeli nie masz w domu 100 razy powielonej płyty z takimi samymi plikami to nic ci nie grozi. Poza tym, gdyby mieli łapać za ściąganie to już polskie społeczeństwo można byłoby podzielić na dwie grupy: większość, która siedzi i mniejszość, która wsadza do więzienia xd
PostPosted: Fri Nov 16, 2007 11:50 am

xd normalnie nie spodziewałam się tylu profesjonalnych odpowiedzi i wskazówek. Dzięki wielkie! biggrin

Carcassandra

Anxious Carpenter

Jukatan

PostPosted: Fri Nov 16, 2007 12:21 pm

Neoz, mowisz o Guile'u? ;D
PostPosted: Fri Nov 16, 2007 1:24 pm

Jukatan
Neoz, mowisz o Guile'u? ;D

To jest Aka Roger ? XD tak XD

NEOZPL

Yajo

PostPosted: Fri Nov 16, 2007 3:45 pm

ichabot
ZebraDeath

Całkowite agree. Moja siostra pytała się niedawno prokuratora. Odpowiedź taka sama.

ad. Deadhel : Nagonka jest na tych, tak jak juz zebra napisała, co rozpowszechniają filmy, muzykę itd. Więc jeżeli nie masz w domu 100 razy powielonej płyty z takimi samymi plikami to nic ci nie grozi. Poza tym, gdyby mieli łapać za ściąganie to już polskie społeczeństwo można byłoby podzielić na dwie grupy: większość, która siedzi i mniejszość, która wsadza do więzienia xd
No to chodzi o rozpowszechniaie na płytach (i moze sprzedawanie tego) czy takie udostepnianie na necie też?
Poza tym jakby naprawdę tak ścigali piratów, to by juz dawno wszystkie strony pozamykali - co toza problem znaleśc to wszystko w googlach? Nagonka medialna i tyle...
A czy to nie jest jeszcze tak, że musi cię kto oskarzyć i piracenie? Np. przedstawiciel firmy, która ma prawa do danego tytułu (o anime mówimy) i ma filie u nas. Bo obiło mi się o uszy.
Reply
Polish Poll Center

Goto Page: 1 2 3 [>] [»|]

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas
Virtual Spaces