|
|
|
|
|
|
Posted: Mon May 26, 2008 8:36 am
pani psychol ILikeGreenChickenLegs _b_u_r_a_k_ swoja droga z nas tez chca zrobic ostatnio, baaaaaaaaaaaaardzo usilnie, debili >.< ale się nie dajmy. nie chcę byc debilem. za późno xd (żartuję oczywiście, przecież wiesz, że tak nie myślę)
cuo? nie odzywam się do ciebie.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon May 26, 2008 9:48 am
_b_u_r_a_k_ Daedhel wilkus Daedhel i o tym cały czas gadam rolleyes Po tym, co się stało w czasie drugiej wojny światowej trzeba, by pamięć o tym działała jak ostrzeżenie dla następnych pokoleń. hm, jak sie zastanowic... to czy teraz nie jest podobnie na tzw biskim wschodzie? ludzie i tak nic z tego nie wyniosa. znajdzie sie tylko kolejna grupka chciaca praw i majatku, bo ioch rodziny byly szykanowane kiedystam. mysle, ze jakby sobie dali wszyscy z tym spokuj, to byloby wszystko w porzadku. [a wojny bylyby jakie sa, ot] Bliski Wschód to rejon, na którym od wieków były stanowcze deficyty edukacji, znowu po części za zasługą islamu, innej wielkiej religii. Tam ludzie mają inną (moim zdaniem zdrowo skrzywioną) mentalność. Nie mieli jak odrobić lekcji na przykładzie wojen światowych. Zauważ, że po tych wojnach przyszedł pomysł integracji europejskiej, czyli jednak wnioski zostały poniekąd wyciągnięte. no i tu mamy przyklad zalosnej dewocji...blagam! to nie jest kwestja religii, tylko "grupy trzymajacej wladze" podpierajacej sie religia i kombinujacej jak kon pod gore, to samo bylo z chrzescijanstwem wlasnie w sredniowieczu! od wiekow zabraniali ludziom edukacji zeby latwiej bylo ich sobie podporzadkowac i wodzic za nos...wykozystali do tego religie, co nie znaczy, ze islam taki jest! Nie musisz mi tego tłumaczyć, wiem o tym. Skoro widzisz analogię w wykorzystaniu islamu do podtrzymania władzy z tym, co działo się w średniowieczu, czemu islam jest wg Ciebie niewinny, a chrześcijaństwo i owszem? btw, dewocja to pozorowana i nadmierna religijność na pokaz. Nie za bardzo wiem, do czego się "przykład żałosnej dewocji" w Twojej wypowiedzi odnosi.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon May 26, 2008 12:36 pm
ichabot Niektórzy widać nie za bardzo rozumieją. (patrz: niektóre osobniki w Warce[i nie tylko oczywiście]) Trzeba będzie ludziom to wbijać do głów już zawsze. sek w tym, ze im bardziej starasz sie wbic, tym bardziej sie opieraja. tak tez jest i ze mna. im wiecej gadaja, tym bardziej albo mam to gdzies, albo mnie irytuje. to jak z tymi smsami i innymi wiadomosciami o chorych dzieciach i ich biednych rodzicach - zaczynaja mnie doprowadzac do szalu ze wzgledu na to, ze wiekszosc jest albo oszystwiem, albo wynika z tego, ze rodzice chca np wieksze mieszkanie i nie ma to nic wspolnego z dzieckiem... problem tkwi w tym, ze w ten sposob ktos z prawdziwa potrzeba sie nie wybije. ale wszystkim dogadzac tez sie nie da... pani psychol e-e jakbyś ich zobaczyła, to byś zmieniła zdanie xp hm, ale nawet 15toletni np. z nozem jest niebezpieczny [bez urazy]. Daedhel owszem, te rzezie były uzasadnione. Ludzką zazdrością. Żydzi wszędzie zajmowali się handlem i lichwą, bo chrześcijanom zwyczajowo nie wypadało. Więc Żydzi mieli monopol, do tego byli liczną mniejszością narodowo-wyznaniową. Często gdy kraj klepał biedę im wciąż się dobrze powodziło. Więc to była ich wina, że reszcie nie. Taka ludzka filozofia. xp Żydzi po tylu latach wspólnej historii z polskim narodem, czują się często związani z naszą Ojczyzną nawet w większym stopniu niż ze swoją. Nie można im zabronić pozostawać w kraju, który kochają. Poza tym, tak na dobrą sprawę, po co mają jechać do Izraela, gdzie jest teraz wojna? Ten konflikt jest zresztą co najmniej kontrowersyjny, trudno popierać którąkolwiek ze stron. Wcale im się nie dziwię, że zostają. i w ten sposob wracamy do chrzescijan... padlo zalozenie, ze chrzescijanom nie wypadalo--> chrzescijanie byli zazrosni--> chrzescijanie urzadzili rzez. i teraz sa 2 wyjscia: albo chrzescijanie nie do konca ida za swoja wiara, albo zalozenie poczatkowe niekoniecznie odpowiada prawdzie. ei. ale mi nie przeszkadza, ze istnieja. niech sobie beda. obok. ten kraj szczesliwie jeszcze nazywa sie polska, a nie Izrael v.2.0.0... teraz nawet nie moge spokojnie poczytac gazety, bo w kazdej, do ktorej zagladam cos jest [dzisiaj metro, dziennik- jakis dodatek rozdawany na uczelni i Polska] Daedhel Bliski Wschód to rejon, na którym od wieków były stanowcze deficyty edukacji, znowu po części za zasługą islamu, innej wielkiej religii. Tam ludzie mają inną (moim zdaniem zdrowo skrzywioną) mentalność. Nie mieli jak odrobić lekcji na przykładzie wojen światowych. Zauważ, że po tych wojnach przyszedł pomysł integracji europejskiej, czyli jednak wnioski zostały poniekąd wyciągnięte. dla mnie grupa trzymajaca wladze i religia nie roznia sie zbyt wiele. religia bowiem w moim mniemaniu jest zerowaniem na podstawowych lekach ludzkich - strachem przed smiercia itd. + zwykly egoizm typu, jezeli ja podkule ogon, to na pewno mnie nie uderza. nie przecze. sama ideologia jest w porzadku, pomijajac 1 fakt - jest niewykonalna sweatdrop bliski wschod nie musil sie jednoczyc - kasa wystarczala, zeby przekupic innych. co do Europy - nie wydaje mi sie, zeby kosciol jednoczyl kraje w celach gospodarczych [chybaze Watykanu, ale to juz inna historia]
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon May 26, 2008 12:59 pm
wilkus i w ten sposob wracamy do chrzescijan... padlo zalozenie, ze chrzescijanom nie wypadalo--> chrzescijanie byli zazrosni--> chrzescijanie urzadzili rzez. i teraz sa 2 wyjscia: albo chrzescijanie nie do konca ida za swoja wiara, albo zalozenie poczatkowe niekoniecznie odpowiada prawdzie. ei. ale mi nie przeszkadza, ze istnieja. niech sobie beda. obok. ten kraj szczesliwie jeszcze nazywa sie polska, a nie Izrael v.2.0.0... teraz nawet nie moge spokojnie poczytac gazety, bo w kazdej, do ktorej zagladam cos jest [dzisiaj metro, dziennik- jakis dodatek rozdawany na uczelni i Polska] chrześcijanom nie wypadało, były jakieś tam konsekwencje tego, że się zajmowano rzeczonymi zawodami, więc trzymali się od tego z daleka. I wszystko było dobrze, dopóki nie nadciągał kryzys. Wtedy nagle okazywało się, że zawody zajmowane przez Żydów dawały im znacznie korzystniejszą sytuację materialną niż pozostałym. Pojawiały się plotki o zabijaniu przez Żydów niemowląt i innych praktykach. Ludzie zaczynali dostrzegać ich odmienność narodowo-wyznaniową. Potrzebowano kozła ofiarnego, na którym się wyładuje nadmiar negatywnych emocji i znajdowano go w Żydach. W moim rozumowaniu nie ma luki. wilkus dla mnie grupa trzymajaca wladze i religia nie roznia sie zbyt wiele. religia bowiem w moim mniemaniu jest zerowaniem na podstawowych lekach ludzkich - strachem przed smiercia itd. + zwykly egoizm typu, jezeli ja podkule ogon, to na pewno mnie nie uderza. nie przecze. sama ideologia jest w porzadku, pomijajac 1 fakt - jest niewykonalna sweatdrop bliski wschod nie musil sie jednoczyc - kasa wystarczala, zeby przekupic innych. co do Europy - nie wydaje mi sie, zeby kosciol jednoczyl kraje w celach gospodarczych [chybaze Watykanu, ale to juz inna historia] jeśli nie widzisz różnicy między religią, a władzą, masz poważną wadę wzroku. wink Religia: - system wartości, system filozoficzny tłumaczący sens ludzkiego życia - nastawiona na doskonalenie się jednostki, ewentualna posługa osób duchnych utrzymywana z dobrowolnych ofiar wiernych - przynależność do religii ma charakter dobrowolny - nie posiada aparatu przymusu, przestrzeganie jej zasad ma również charakter dobrowolny Władza: - grupa osób sprawująca władzę z wyboru ludzi lub pod przymusem - władza posiada aparat przymusu wymuszający przestrzeganie ustalonych przez nią zasad - przynależność do danego systemu podlegającego władzy ma charakter przymusowy (każdy z nas musi należeć do tego czy innego państwa) - nastawiona na egzekwowanie swoich zasad i osiąganie celów, często kosztem podlegających jej jednostek Czy takie wyjaśnienie jest dość klarowne, czy nadal władza i religia zlewają Ci się w jedno? xd Poza tym, nie wiem, czy zauważyłaś, ale ja wcale ale to wcale nie rozpatrywałam możliwości jednoczenia się Bliskiego Wschodu. Serio. Ja mówiłam o czymś zupełnie innym. Kościół katolicki też nie brał udziału w jednoczeniu się Europy, mam szczerą nadzieję, że jesteś tego świadoma. Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałam, a może uda Ci się dojść do właściwego znaczenia moich słów. surprised EDIT: odpowiadałam na Twoje wątpliwości, czy ludzie potrafią wyciągać wnioski z historii.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon May 26, 2008 1:04 pm
TEN gość na pewno rozstrzygnie waszą dyskusję
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 27, 2008 9:17 am
te konsekwencje tez wymyslili chrzescijanie, jezeli juz zakladamy, ze byli tak rozpowszechnieni.
mam wzrok ponad przecietna xd idealna religia i idealna wladza tak wlasnie wyglada. sek w tym, ze swait nie jest idealny, a religia miesza sie w sprawe wladzy lub tez sama sie nia staje.
w ogole, to Ichabot ma racja [swietny filmik] nie dojdziemy do niczego, bo kazda ma za mocno zakorzenione swoje przekonania. *wyciaga reke* zakonczmy. mam nadzieje, ze nie zywi wacpanna urazy wink
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed May 28, 2008 2:09 am
mi sie nie podoba filmik. trochę za bardzo zorro jak na spider mana. i może mówią po włosku, ale wszystko inne jest meksykańskie. oj tak.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed May 28, 2008 8:14 am
ILikeGreenChickenLegs pani psychol ILikeGreenChickenLegs _b_u_r_a_k_ swoja droga z nas tez chca zrobic ostatnio, baaaaaaaaaaaaardzo usilnie, debili >.< ale się nie dajmy. nie chcę byc debilem. za późno xd (żartuję oczywiście, przecież wiesz, że tak nie myślę)
cuo? nie odzywam się do ciebie.
no i dopra!
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|