|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 12:41 pm
ichabot Wilkus, nie myśl tak radykalnie. Chodziło mi o to, żeby pewne fakty historyczne mogły zaistnieć w mentalności społeczeństwa. Nikt nie chce tępić, ani ustanawiać nikogo królem świata i o tym cały czas gadam rolleyes Po tym, co się stało w czasie drugiej wojny światowej trzeba, by pamięć o tym działała jak ostrzeżenie dla następnych pokoleń.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 12:41 pm
Daedhel _b_u_r_a_k_ to bylo odnosnie Twojej dygresji historycznej. odnosnie sztuki sredniowiecza proponuje przejsc sie do muzeum narodowego (o ironio XD) i porownac te sredniowieczne maszkarony z dzielami artystow antycznych. a ja proponuję wycieczkę do katedry we Florencji. cool Co kto lubi. lol, a zaczęło się od Żydów rolleyes Przerabiamy dzisiaj historię świata? xp
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 12:42 pm
proponuje modom zamknac ten topic, bo i tak niczego nie osiagniemy...zaraz zaczniemy obrzucac sie miesem, bo to nawet nie jest dydkusja. Sokrates sie w grobie pewno przewraca, biedaczek.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 12:48 pm
/nie wiem czemu mnie to smieszy ale w CSI jest wlasnie o zydowsko palestynskiej terrorystyczniej wspolpracy i handlu bronia, prez powyzej wspomnianych/ rofl
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 12:49 pm
ichabot Wilkus, nie myśl tak radykalnie. Chodziło mi o to, żeby pewne fakty historyczne mogły zaistnieć w mentalności społeczeństwa. Nikt nie chce tępić, ani ustanawiać nikogo królem świata spoko, ale zostalo to juz na tyle roztrabiane, ze 5cioletnie dziecko moze miec pojecie o co biega. moze juz starczy? ile mozna?[to neimialo byc zgryzliwe xp ]
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 12:51 pm
_b_u_r_a_k_ /nie wiem czemu mnie to smieszy ale w CSI jest wlasnie o zydowsko palestynskiej terrorystyczniej wspolpracy i handlu bronia, prez powyzej wspomnianych/ rofl wlaśnie oglądam na pól oka xd
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 12:53 pm
Daedhel i o tym cały czas gadam rolleyes Po tym, co się stało w czasie drugiej wojny światowej trzeba, by pamięć o tym działała jak ostrzeżenie dla następnych pokoleń. hm, jak sie zastanowic... to czy teraz nie jest podobnie na tzw biskim wschodzie? ludzie i tak nic z tego nie wyniosa. znajdzie sie tylko kolejna grupka chciaca praw i majatku, bo ioch rodziny byly szykanowane kiedystam. mysle, ze jakby sobie dali wszyscy z tym spokuj, to byloby wszystko w porzadku. [a wojny bylyby jakie sa, ot]
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 12:54 pm
wilkus ichabot Wilkus, nie myśl tak radykalnie. Chodziło mi o to, żeby pewne fakty historyczne mogły zaistnieć w mentalności społeczeństwa. Nikt nie chce tępić, ani ustanawiać nikogo królem świata spoko, ale zostalo to juz na tyle roztrabiane, ze 5cioletnie dziecko moze miec pojecie o co biega. moze juz starczy? ile mozna?[to neimialo byc zgryzliwe xp ] Niektórzy widać nie za bardzo rozumieją. (patrz: niektóre osobniki w Warce[i nie tylko oczywiście]) Trzeba będzie ludziom to wbijać do głów już zawsze.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 12:55 pm
wilkus Daedhel Żydzi zasłużyli się dla Polski. Rozkręcali polską gospodarkę, dając pożyczki względnie lichwy i zakładając pierwsze banki (później co po niektórzy mieli im to za złe, bo to źle, że oni Żydzi a nie Polacy i tacy bogaci). Krzywdy jakoś nie robili nam nigdy. Generalnie zawsze jest lepiej narodowi we własnym państwie niż na łasce innych krajów. Przykład: Żydzi. Nigdy im nie było zbyt fajnie, jak co złego, to wina Żydów i tak wiele rzezi na przestrzeni całej historii, zupełnie nie uzasadnionych. To nie była niespodzianka, wiedziałam o tym. I wiesz co? To chyba Żydzi, których zagazowano cyklonem B sami byli sobie winni, nie? Nie bądźmy śmieszni, w każdym narodzie zdarzają się zdrajcy. A ten fakt jest dość rozpowszechniony, ja przynajmniej już o tym dużo słyszałam, więc nieprawda, że się mało o tym mówi. Zresztą, jak już chodzi o portrety historyczne, czy Ty masz pojęcie, ile retuszów przeszedł życiorys Adama Mickiewicza? stressed Gdzie ja za ogół gadałam? ninja Mają świętować po cichu? A niby czemu? To nie jest jakaś tam historia zza mórz, to nasza wspólna historia, przeboje sprzed parudziesięciu lat! Inne mniejszości narodowe nie mają świąt związanych z polską ziemią, polską historią i to tak niedawną. To jest przypadek szczególny, nie uważasz? ta, pojade do Mozambiku i zrobi porzyczki na milion% i poziej beda mowili, ze rozkrecam gospodarke i beda swietowac moje swieta xd wiesz, ale cos tutaj nie gra. bylabym w stanie uwierzyc, ze nie byly uzasadnione, gdyby byla jedna, dwie... ale jak sama mowisz, bylo ich sporo. moze jednak z czegos wynikaly? [nie, nie pochwalam mordowania ludzi za pochodzenie, ale nie wydaje mi sie, zeby ktokolwiek stwierdzil, ze teraz wybijamy akurat tych i to by sie powtarzalo - prawdopodobienstwo znikome.] Widzisz, ta postac to do niedawna byl jeden z moich mozna nazwac "idoli". wpadl na cos tak prostego, na co inni nie wpadli i przysluzyl sienarodowi. Przedstawiany na zajeciach jako przyklad do nasladowania. o! tutaj chcialabym nawiazac do Mickiewicza: moim zdaniem to wlasnie jest przyklad czlowieka, ktory sie nie przysluzyl, a o ktorym sie pamieta. dlaczego? [takie wtracenie. po prostu tego nie rozumiem] a, ze sie puszczal, byl pijakiem itd to jasna sprawa. jak wiekszosc poetow, jezeli sie nie myle. chodzilo mi o to, ze nie szkodza chociazby xd skoro niefajnie poza wlasnym krajem: czemu Zydzi nie wroca do siebie? albo sa Polakami, albo Zydami. jezeli sa u nas, maja nasze swieta. u siebie swoje. dla mnie brzmi sprawiedliwie. na przyklad dlatego, ze nie sa u siebie. oi, nie zauwazylam niegdy chociazby Litwinow swietujacych cokolwiek z naszej wspolnej historii, a jest sporawa z tego, co kojarze. owszem, te rzezie były uzasadnione. Ludzką zazdrością. Żydzi wszędzie zajmowali się handlem i lichwą, bo chrześcijanom zwyczajowo nie wypadało. Więc Żydzi mieli monopol, do tego byli liczną mniejszością narodowo-wyznaniową. Często gdy kraj klepał biedę im wciąż się dobrze powodziło. Więc to była ich wina, że reszcie nie. Taka ludzka filozofia. xp Żydzi po tylu latach wspólnej historii z polskim narodem, czują się często związani z naszą Ojczyzną nawet w większym stopniu niż ze swoją. Nie można im zabronić pozostawać w kraju, który kochają. Poza tym, tak na dobrą sprawę, po co mają jechać do Izraela, gdzie jest teraz wojna? Ten konflikt jest zresztą co najmniej kontrowersyjny, trudno popierać którąkolwiek ze stron. Wcale im się nie dziwię, że zostają.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 12:59 pm
wilkus Daedhel i o tym cały czas gadam rolleyes Po tym, co się stało w czasie drugiej wojny światowej trzeba, by pamięć o tym działała jak ostrzeżenie dla następnych pokoleń. hm, jak sie zastanowic... to czy teraz nie jest podobnie na tzw biskim wschodzie? ludzie i tak nic z tego nie wyniosa. znajdzie sie tylko kolejna grupka chciaca praw i majatku, bo ioch rodziny byly szykanowane kiedystam. mysle, ze jakby sobie dali wszyscy z tym spokuj, to byloby wszystko w porzadku. [a wojny bylyby jakie sa, ot] Bliski Wschód to rejon, na którym od wieków były stanowcze deficyty edukacji, znowu po części za zasługą islamu, innej wielkiej religii. Tam ludzie mają inną (moim zdaniem zdrowo skrzywioną) mentalność. Nie mieli jak odrobić lekcji na przykładzie wojen światowych. Zauważ, że po tych wojnach przyszedł pomysł integracji europejskiej, czyli jednak wnioski zostały poniekąd wyciągnięte.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 1:13 pm
Daedhel wilkus Daedhel i o tym cały czas gadam rolleyes Po tym, co się stało w czasie drugiej wojny światowej trzeba, by pamięć o tym działała jak ostrzeżenie dla następnych pokoleń. hm, jak sie zastanowic... to czy teraz nie jest podobnie na tzw biskim wschodzie? ludzie i tak nic z tego nie wyniosa. znajdzie sie tylko kolejna grupka chciaca praw i majatku, bo ioch rodziny byly szykanowane kiedystam. mysle, ze jakby sobie dali wszyscy z tym spokuj, to byloby wszystko w porzadku. [a wojny bylyby jakie sa, ot] Bliski Wschód to rejon, na którym od wieków były stanowcze deficyty edukacji, znowu po części za zasługą islamu, innej wielkiej religii. Tam ludzie mają inną (moim zdaniem zdrowo skrzywioną) mentalność. Nie mieli jak odrobić lekcji na przykładzie wojen światowych. Zauważ, że po tych wojnach przyszedł pomysł integracji europejskiej, czyli jednak wnioski zostały poniekąd wyciągnięte. no i tu mamy przyklad zalosnej dewocji...blagam! to nie jest kwestja religii, tylko "grupy trzymajacej wladze" podpierajacej sie religia i kombinujacej jak kon pod gore, to samo bylo z chrzescijanstwem wlasnie w sredniowieczu! od wiekow zabraniali ludziom edukacji zeby latwiej bylo ich sobie podporzadkowac i wodzic za nos...wykozystali do tego religie, co nie znaczy, ze islam taki jest!
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 1:14 pm
swoja droga z nas tez chca zrobic ostatnio, baaaaaaaaaaaaardzo usilnie, debili >.<
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 11:46 pm
_b_u_r_a_k_ swoja droga z nas tez chca zrobic ostatnio, baaaaaaaaaaaaardzo usilnie, debili >.< ale się nie dajmy. nie chcę byc debilem.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon May 26, 2008 6:16 am
wilkus pani psychol wilkus tak, proponuje sie bohatersko samemu na takich rzucic>.< myślisz, że oni by się zaczęli bić? w życiu... olali by sprawę i sobie poszli dalej gdyby to był ktoś dorosły. wlasciwie.. czemu nie? jezeli byla to grupa, to przeciez spokojnie daliby rade, prawda? e-e jakbyś ich zobaczyła, to byś zmieniła zdanie xp
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon May 26, 2008 6:17 am
ILikeGreenChickenLegs _b_u_r_a_k_ swoja droga z nas tez chca zrobic ostatnio, baaaaaaaaaaaaardzo usilnie, debili >.< ale się nie dajmy. nie chcę byc debilem. za późno xd (żartuję oczywiście, przecież wiesz, że tak nie myślę)
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |