Welcome to Gaia! ::

Polish Poll Center

Back to Guilds

Tags: Polska, Polish, Poland 

Reply Polish Poll Center
............................ Goto Page: [] [<] 1 2 3 ... 4 5 6 [>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

....
  ...
View Results

Madame Zebrovna

Naughty Phantom

PostPosted: Sun May 25, 2008 12:14 pm

ILikeGreenChickenLegs

luteranizm? hm, nie wiedziałem o tym.
a ty tak sama Zebro luteranka, czy ktoś z tobą?

Wiesz, to nie tak że katolicy są źli, a luteranie dobrzy. Może inne parafie luteranów też są niefajne. U nas jest okej. I nasz biskup z drugim pastorem świetnie grają w piłkę nożną wink

W sumie ja z mamą, choć chodzę tylko jak mam nastrój.

_b_u_r_a_k_
dlaczego ewangelicy nie maja wolnego w swoje swieta?

Mamy. U pracodawców wystarczy powiedzieć, że mamy święto i mamy dzień wolny, to samo w szkole. Tylko że potem niektórzy się krzywo patrzą, jak na heretyków confused
PostPosted: Sun May 25, 2008 12:15 pm

Quote:
Gdzie ja za ogół gadałam? ninja

owszem, katolicy to...prawdziwi katolicy tamto...

otoz zydzi w koncu dostali swoje panstwo...i co tam maja? male pieklo, bo palestynczycy tez by chcieli...

moze jestem jakas inna ale traktuje ludzi rowno i nie mam jakichs nacjonalistyczno-religijnych zapendow, niech wszyscy wyznaja sobie co tam chca, moga czcic kamienie, jak lubia. tylko nikt nie powinien przeginac. nikt nie powinien nikogo atakowac dlatego, ze jest zydem, czy popem czy buddysta czy innym kimstam, to samo tyczy sie koloru skory, ubiory itd, ale z drugiej strony nie powinno dawac sie powodow ku temu (nie mowie tu w tym momencie o tym, ze ten chlopak, ktorego pobili dal powod, troszke sie tylko podlozyl, bo zrobil cos zanim pmyslal o konsekwencjach, we wszystkich miejscach na swiecie trzeba uwazac, po prostu), mam na mysli na sile dochodzenie swoich praw i afiszowanie sie swoja "innoscia", to jest swego rodzaju prowokacja...

_b_u_r_a_k_

wilkus
Crew

PostPosted: Sun May 25, 2008 12:19 pm

Daedhel
Żydzi zasłużyli się dla Polski. Rozkręcali polską gospodarkę, dając pożyczki względnie lichwy i zakładając pierwsze banki (później co po niektórzy mieli im to za złe, bo to źle, że oni Żydzi a nie Polacy i tacy bogaci). Krzywdy jakoś nie robili nam nigdy.

Generalnie zawsze jest lepiej narodowi we własnym państwie niż na łasce innych krajów. Przykład: Żydzi. Nigdy im nie było zbyt fajnie, jak co złego, to wina Żydów i tak wiele rzezi na przestrzeni całej historii, zupełnie nie uzasadnionych.

To nie była niespodzianka, wiedziałam o tym. I wiesz co? To chyba Żydzi, których zagazowano cyklonem B sami byli sobie winni, nie? Nie bądźmy śmieszni, w każdym narodzie zdarzają się zdrajcy. A ten fakt jest dość rozpowszechniony, ja przynajmniej już o tym dużo słyszałam, więc nieprawda, że się mało o tym mówi. Zresztą, jak już chodzi o portrety historyczne, czy Ty masz pojęcie, ile retuszów przeszedł życiorys Adama Mickiewicza? stressed

Mają świętować po cichu? A niby czemu? To nie jest jakaś tam historia zza mórz, to nasza wspólna historia, przeboje sprzed parudziesięciu lat! Inne mniejszości narodowe nie mają świąt związanych z polską ziemią, polską historią i to tak niedawną. To jest przypadek szczególny, nie uważasz?

ta, pojade do Mozambiku i zrobi porzyczki na milion% i poziej beda mowili, ze rozkrecam gospodarke i beda swietowac moje swieta xd

wiesz, ale cos tutaj nie gra. bylabym w stanie uwierzyc, ze nie byly uzasadnione, gdyby byla jedna, dwie... ale jak sama mowisz, bylo ich sporo. moze jednak z czegos wynikaly? [nie, nie pochwalam mordowania ludzi za pochodzenie, ale nie wydaje mi sie, zeby ktokolwiek stwierdzil, ze teraz wybijamy akurat tych i to by sie powtarzalo - prawdopodobienstwo znikome.]

Widzisz, ta postac to do niedawna byl jeden z moich mozna nazwac "idoli". wpadl na cos tak prostego, na co inni nie wpadli i przysluzyl sienarodowi. Przedstawiany na zajeciach jako przyklad do nasladowania. o! tutaj chcialabym nawiazac do Mickiewicza: moim zdaniem to wlasnie jest przyklad czlowieka, ktory sie nie przysluzyl, a o ktorym sie pamieta. dlaczego? [takie wtracenie. po prostu tego nie rozumiem] a, ze sie puszczal, byl pijakiem itd to jasna sprawa. jak wiekszosc poetow, jezeli sie nie myle.

chodzilo mi o to, ze nie szkodza chociazby xd

skoro niefajnie poza wlasnym krajem: czemu Zydzi nie wroca do siebie? albo sa Polakami, albo Zydami. jezeli sa u nas, maja nasze swieta. u siebie swoje. dla mnie brzmi sprawiedliwie.

na przyklad dlatego, ze nie sa u siebie. oi, nie zauwazylam niegdy chociazby Litwinow swietujacych cokolwiek z naszej wspolnej historii, a jest sporawa z tego, co kojarze.
PostPosted: Sun May 25, 2008 12:20 pm

ZebraDeath
ILikeGreenChickenLegs

luteranizm? hm, nie wiedziałem o tym.
a ty tak sama Zebro luteranka, czy ktoś z tobą?

Wiesz, to nie tak że katolicy są źli, a luteranie dobrzy. Może inne parafie luteranów też są niefajne. U nas jest okej. I nasz biskup z drugim pastorem świetnie grają w piłkę nożną wink

W sumie ja z mamą, choć chodzę tylko jak mam nastrój.

_b_u_r_a_k_

Mamy. U pracodawców wystarczy powiedzieć, że mamy święto i mamy dzień wolny, to samo w szkole. Tylko że potem niektórzy się krzywo patrzą, jak na heretyków confused

niestety cos jest w tych religiach, ze patrza na inne jak na dzume :/

ze wszystkich najbardziej odpowiada mi chyba hinduizm...100% tolerancji.
mam kolezanke, ktorej ojciec jest pastorem, jedna z ugandy, jedna pol-uzbeczke, nie mowiac o wszystkich tutejszych z tak roznorodnymi pogladami. to nie jest kwestja wyznania czy narodowosci, tylko bycia czlowiekiem. to ze ludzie rzadni wladzy zrobili z religii narzedzie to inna sprawa, nie nalezy sie temu podporzadkowywac, ale mozna wyznawac ta religie. nie mozna jednak raz pisac czegos, a potem w nastepnym zdaniu zaprzeczac temu to wlasnie jest dewocja, cos z czym osobiscie staram sie walczyc :/

_b_u_r_a_k_

Madame Zebrovna

Naughty Phantom

PostPosted: Sun May 25, 2008 12:22 pm

wilkus, Polak może byc Żydem. bo Żyd to wyznanie, a dopiero potem narodowość. a narodowość jest tylko dlatego, że antysemici chcieli ich upchnąć gdzieś daleko od siebie. a gdzie ich upchnąć, jak nie na ich "dawnej" ziemi?

w sumie niektórzy chcieli ich zesłać na Madagaskar rolleyes
PostPosted: Sun May 25, 2008 12:23 pm

Daedhel
To dzięki kościołowi katolickiemu staliśmy się krajem cywilizowanego Zachodu na przełomie X i XI wieku. Już to samo miało ogromne znaczenie dla reszty naszych dziejów, uniknęliśmy tym samym wcielenia do matuszki Rosji jeszcze zanim nasza państwowość się jako tako ustabilizowała. Poza tym, ostatecznie od czasu ślubów Jana Kazimierza nikt nie podważył królowania Maryi...

Rosja w X wieku jeszcze chyba nie istniała sweatdrop
Mieszko przyjął chrzest ze względu na ekspansję państw zachodnich. Błąd rzeczowy, ale przesłanie słuszne.
Jestem po twojej stronie Dae, ale nie chce mi się teraz przekonywać innych.
Argumentami będziecie się pewnie jeszcze długo przerzucać, a nie wiem czy zdołacie kogokolwiek z siebie przekonać. Trochę się dziwię postawie wilkusa i buraka, ale to ich sprawa. Moim zdaniem obojętność/neutralność wobec Żydów tak krótko po II wojnie światowej i wielu wiekach prześladowania, także w Polsce, nie jest dobrym pomysłem.

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150

Carcassandra

Anxious Carpenter

PostPosted: Sun May 25, 2008 12:24 pm

_b_u_r_a_k_
Daedhel
_b_u_r_a_k_
czy ja mowilam, ze jestem dobrym czlowiekiem? powiedzialam, ze tacy istnieja mimo, ze nie sa katolikami.

w Warszawie Romowie mowia po naszemu, zapraszam na zwiedzanie.

ogolnie dla mnie obchodzenie jakichkolwiek swiat religijnych na skale krajowa jest...poronione, jedynym plusem jest dzien wolny.

to tez jest rodzaj dyskryminacji...

no nie bede poruszac nawet watkow rydzykowych i ksiezy jezdzacych najnowszymi bmkami po stopach zebrzacych pod kosciolem >.<

polecam "Pania Dulska" na lekturke ^^
I znowu kłania się polska historia. Kościół katolicki zawsze był u nas religią dominującą liczebnie, skoro mamy tylu katolików ( i nawet więcej pseudokatolików) to dlaczego by nie? To dzięki kościołowi katolickiemu staliśmy się krajem cywilizowanego Zachodu na przełomie X i XI wieku. Już to samo miało ogromne znaczenie dla reszty naszych dziejów, uniknęliśmy tym samym wcielenia do matuszki Rosji jeszcze zanim nasza państwowość się jako tako ustabilizowała. Poza tym, ostatecznie od czasu ślubów Jana Kazimierza nikt nie podważył królowania Maryi...

bez zadnych kotkow, ich do tego nie mieszaj...

tak a'propos historii...ciekawe ktora religia pograzyla europe w 1000letnie sredniowieczne mroki...mozna sie podniecac tym klimatem, ale tak na dobra sprawe to byl koniec...koniec wszelkich wynalazkow, rozwoju nauki, kultury i sztuki! Antyk byl rozkwitem...ludzkosc osiagnela wtedy tak wiele wspanialych rzeczy! ciekawe kto spalil wiekszosc manuskryptow z tamtego okresu? kto palil na stosach za niepoprawnosc polityczna w imie religii i wytlukl miliony intelektualistow (o to ostatnie cos przypomina mi pewien watek z historii najnowszej...hmmm)? itd itp etc etc
dopiero oswiecenie przynioslo ulge kulturze, dlaczego? bo fanatyzm religijny przestal byc modny i w koncu mozna bylo zaczac sie rozwijac...jako ludzkosc!

ad Wilkus: jak zwykle (z wyjatkiem matmy) sie zgadzam.
można by ten regres intelektualny wypominać chrześcijaństwu do upadłego, ale prawdę powiedziawszy to kościoły w średniowieczu miały największe zapotrzebowanie na sztukę. Sponsorzy kościołów płacili rzeźbiarzom, witrażystom i architektom. Mówta co chceta, ale gotyk stanowczo do pięknych należy.

To nie Kościół był winien paleniu manuskryptów, tylko jego wyznawcy, którzy w dużej mierze wywodzili się od dzikich ludów podbitych przez Rzymian. Ciemne ludki nie rozumiały, o co w tym wszystkim chodzi, kojarzyło im się toto źle (mordowanie Chrześcijan), to i niszczyły to wszystko. Jak już zniszczyły co się dało, nagle zabrakło źródeł informacji, więc trzeba było wszystko odkrywać (prawie) od początku. Oprócz tego Kościół był wtedy w pętach wzajemnych zależności z władzami świeckimi, więc należy inaczej osądzać działania jego wyższych dostojników, często delegowanych z rodzin panujących, a więc zupełnie nieodpowiednich.

Dobrze, wiemy już, z jaką religią był związany regres. A kto przywrócił ludzkość do źródełka wiedzy? No? Też Kościół. Szkółki przykościelne upowszechniały wiedzę nawet wśród biednych, bodajże zakon jezuitów powstał specjalnie z myślą upowszechniania nauki. Czy można uznać, że Kościół odkupił swoje błędy?

I jak się to ma do naszej dyskusji? xp
PostPosted: Sun May 25, 2008 12:25 pm

ZebraDeath
wilkus, Polak może byc Żydem. bo Żyd to wyznanie, a dopiero potem narodowość. a narodowość jest tylko dlatego, że antysemici chcieli ich upchnąć gdzieś daleko od siebie. a gdzie ich upchnąć, jak nie na ich "dawnej" ziemi?

True ;/

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150

Carcassandra

Anxious Carpenter

PostPosted: Sun May 25, 2008 12:28 pm

ichabot
Daedhel
To dzięki kościołowi katolickiemu staliśmy się krajem cywilizowanego Zachodu na przełomie X i XI wieku. Już to samo miało ogromne znaczenie dla reszty naszych dziejów, uniknęliśmy tym samym wcielenia do matuszki Rosji jeszcze zanim nasza państwowość się jako tako ustabilizowała. Poza tym, ostatecznie od czasu ślubów Jana Kazimierza nikt nie podważył królowania Maryi...

Rosja w X wieku jeszcze chyba nie istniała sweatdrop
Mieszko przyjął chrzest ze względu na ekspansję państw zachodnich. Błąd rzeczowy, ale przesłanie słuszne.
Jestem po twojej stronie Dae, ale nie chce mi się teraz przekonywać innych.
Argumentami będziecie się pewnie jeszcze długo przerzucać, a nie wiem czy zdołacie kogokolwiek z siebie przekonać. Trochę się dziwię postawie wilkusa i buraka, ale to ich sprawa. Moim zdaniem obojętność/neutralność wobec Żydów tak krótko po II wojnie światowej i wielu wiekach prześladowania, także w Polsce, nie jest dobrym pomysłem.
Wiem, istniały natomiast na wschodzie plemiona, które atakowały terytoria polskie. Skrót myślowy. Żeby je powstrzymać, potrzebne było państwo uznawane przez kraje zachodnie, czyli chrześcijańskie. Oczywiście takie państwo też było kąskiem nie do ruszenia dla np. Cesarstwa Niemieckiego. Teoretycznie.
PostPosted: Sun May 25, 2008 12:29 pm

ZebraDeath

ale mi chodzi o narodowosc xd no i wlasnie probowano. tylko to niebardzo cokolwiek dalo.

ichabot
Trochę się dziwię postawie wilkusa i buraka, ale to ich sprawa. Moim zdaniem obojętność/neutralność wobec Żydów tak krótko po II wojnie światowej i wielu wiekach prześladowania, także w Polsce, nie jest dobrym pomysłem.
pewnie nikt nikogo nie przekona. ale przeca nie obrzucamy sie miesem xd
wlasciwie co wiec proponujesz? jezeli nie byc neutralnym, to albo tepic, albo pozwalac na wszystko

wilkus
Crew

_b_u_r_a_k_

PostPosted: Sun May 25, 2008 12:33 pm

Daedhel
_b_u_r_a_k_
Daedhel
_b_u_r_a_k_
czy ja mowilam, ze jestem dobrym czlowiekiem? powiedzialam, ze tacy istnieja mimo, ze nie sa katolikami.

w Warszawie Romowie mowia po naszemu, zapraszam na zwiedzanie.

ogolnie dla mnie obchodzenie jakichkolwiek swiat religijnych na skale krajowa jest...poronione, jedynym plusem jest dzien wolny.

to tez jest rodzaj dyskryminacji...

no nie bede poruszac nawet watkow rydzykowych i ksiezy jezdzacych najnowszymi bmkami po stopach zebrzacych pod kosciolem >.<

polecam "Pania Dulska" na lekturke ^^
I znowu kłania się polska historia. Kościół katolicki zawsze był u nas religią dominującą liczebnie, skoro mamy tylu katolików ( i nawet więcej pseudokatolików) to dlaczego by nie? To dzięki kościołowi katolickiemu staliśmy się krajem cywilizowanego Zachodu na przełomie X i XI wieku. Już to samo miało ogromne znaczenie dla reszty naszych dziejów, uniknęliśmy tym samym wcielenia do matuszki Rosji jeszcze zanim nasza państwowość się jako tako ustabilizowała. Poza tym, ostatecznie od czasu ślubów Jana Kazimierza nikt nie podważył królowania Maryi...

bez zadnych kotkow, ich do tego nie mieszaj...

tak a'propos historii...ciekawe ktora religia pograzyla europe w 1000letnie sredniowieczne mroki...mozna sie podniecac tym klimatem, ale tak na dobra sprawe to byl koniec...koniec wszelkich wynalazkow, rozwoju nauki, kultury i sztuki! Antyk byl rozkwitem...ludzkosc osiagnela wtedy tak wiele wspanialych rzeczy! ciekawe kto spalil wiekszosc manuskryptow z tamtego okresu? kto palil na stosach za niepoprawnosc polityczna w imie religii i wytlukl miliony intelektualistow (o to ostatnie cos przypomina mi pewien watek z historii najnowszej...hmmm)? itd itp etc etc
dopiero oswiecenie przynioslo ulge kulturze, dlaczego? bo fanatyzm religijny przestal byc modny i w koncu mozna bylo zaczac sie rozwijac...jako ludzkosc!

ad Wilkus: jak zwykle (z wyjatkiem matmy) sie zgadzam.
można by ten regres intelektualny wypominać chrześcijaństwu do upadłego, ale prawdę powiedziawszy to kościoły w średniowieczu miały największe zapotrzebowanie na sztukę. Sponsorzy kościołów płacili rzeźbiarzom, witrażystom i architektom. Mówta co chceta, ale gotyk stanowczo do pięknych należy.

To nie Kościół był winien paleniu manuskryptów, tylko jego wyznawcy, którzy w dużej mierze wywodzili się od dzikich ludów podbitych przez Rzymian. Ciemne ludki nie rozumiały, o co w tym wszystkim chodzi, kojarzyło im się toto źle (mordowanie Chrześcijan), to i niszczyły to wszystko. Jak już zniszczyły co się dało, nagle zabrakło źródeł informacji, więc trzeba było wszystko odkrywać (prawie) od początku. Oprócz tego Kościół był wtedy w pętach wzajemnych zależności z władzami świeckimi, więc należy inaczej osądzać działania jego wyższych dostojników, często delegowanych z rodzin panujących, a więc zupełnie nieodpowiednich.

Dobrze, wiemy już, z jaką religią był związany regres. A kto przywrócił ludzkość do źródełka wiedzy? No? Też Kościół. Szkółki przykościelne upowszechniały wiedzę nawet wśród biednych, bodajże zakon jezuitów powstał specjalnie z myślą upowszechniania nauki. Czy można uznać, że Kościół odkupił swoje błędy?

I jak się to ma do naszej dyskusji? xp

to bylo odnosnie Twojej dygresji historycznej.
odnosnie sztuki sredniowiecza proponuje przejsc sie do muzeum narodowego (o ironio XD) i porownac te sredniowieczne maszkarony z dzielami artystow antycznych.
PostPosted: Sun May 25, 2008 12:35 pm

Wilkus, nie myśl tak radykalnie. Chodziło mi o to, żeby pewne fakty historyczne mogły zaistnieć w mentalności społeczeństwa. Nikt nie chce tępić, ani ustanawiać nikogo królem świata

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150

Carcassandra

Anxious Carpenter

PostPosted: Sun May 25, 2008 12:36 pm

_b_u_r_a_k_
Quote:

owszem, katolicy to...prawdziwi katolicy tamto...

otoz zydzi w koncu dostali swoje panstwo...i co tam maja? male pieklo, bo palestynczycy tez by chcieli...

moze jestem jakas inna ale traktuje ludzi rowno i nie mam jakichs nacjonalistyczno-religijnych zapendow, niech wszyscy wyznaja sobie co tam chca, moga czcic kamienie, jak lubia. tylko nikt nie powinien przeginac. nikt nie powinien nikogo atakowac dlatego, ze jest zydem, czy popem czy buddysta czy innym kimstam, to samo tyczy sie koloru skory, ubiory itd, ale z drugiej strony nie powinno dawac sie powodow ku temu (nie mowie tu w tym momencie o tym, ze ten chlopak, ktorego pobili dal powod, troszke sie tylko podlozyl, bo zrobil cos zanim pmyslal o konsekwencjach, we wszystkich miejscach na swiecie trzeba uwazac, po prostu), mam na mysli na sile dochodzenie swoich praw i afiszowanie sie swoja "innoscia", to jest swego rodzaju prowokacja...
podział na "pseudokatolików" i "prawdziwych katolików" wprowadziłam, by rozróżnić tych, co to sobie wyznają tę religię na pół etatu i tych, dla których jest drogą życia. Z obserwacji samej możesz dostrzec różnice między tymi dwoma grupami ludzi. Pseudokatolików nie należy traktować reprezentacyjnie dla religii rzymsko-katolickiej, bo oni w rzeczywistości wcale jej nie wyznają, a jedynie jakieś tam swoje mniemania na jej temat. Ot, tyle. Czy to coś rozjaśniło? Nie gadam za ogół, używam terminów precyzujących, by ustalić różnice w postawie. Tak generalnie jest, nie dodaję nic od siebie.
PostPosted: Sun May 25, 2008 12:39 pm

_b_u_r_a_k_
to bylo odnosnie Twojej dygresji historycznej.
odnosnie sztuki sredniowiecza proponuje przejsc sie do muzeum narodowego (o ironio XD) i porownac te sredniowieczne maszkarony z dzielami artystow antycznych.
a ja proponuję wycieczkę do katedry we Florencji. cool Co kto lubi.

Carcassandra

Anxious Carpenter

_b_u_r_a_k_

PostPosted: Sun May 25, 2008 12:40 pm

wilkus
ZebraDeath

ale mi chodzi o narodowosc xd no i wlasnie probowano. tylko to niebardzo cokolwiek dalo.

ichabot
Trochę się dziwię postawie wilkusa i buraka, ale to ich sprawa. Moim zdaniem obojętność/neutralność wobec Żydów tak krótko po II wojnie światowej i wielu wiekach prześladowania, także w Polsce, nie jest dobrym pomysłem.
pewnie nikt nikogo nie przekona. ale przeca nie obrzucamy sie miesem xd
wlasciwie co wiec proponujesz? jezeli nie byc neutralnym, to albo tepic, albo pozwalac na wszystko

tylko nie Madagaskar! to oznaczaloby przeludnienie O.o a lemurki i wszystkie inne endemity!? oj oj oj, dobrz, ze nie wyszlo.

nie jestem obojetna, przeca napisalam, ze nie pochwalam szykanowania! jakbym byla obojetna, to slowem bym sie an tym topicu nie odezwala...ale ale uwazam, ze mozna sobie istniec obok siebie bez afiszowania sie na okolo. ja bardzo lubie poznawac inne kultury, religie, zwyczaje i przekonania roznych ludzi, to jest ciekawe i w ogole. tylok no...nie rozumiem tego switowania np tego getta, to tak jakbysmy switowali amerykanskie swieto niepodleglosci, bo kiedystam Kosciuszko i Pulaski sie do tego przyczynili :/ (i nie czepiac mi sie, ze to tylko jednostki! ale za to wybitne!)

nie przecze, ze zydzi to czesc naszej historii, ale uwazam, ze taka sama, jak wikingowie, fenicjanie, tatarzy, slazacy, niemcy i wszyscy inni!

bez wyjatkow, wiec czemuscie sie akurat zydow uczepili?
Reply
Polish Poll Center

Goto Page: [] [<] 1 2 3 ... 4 5 6 [>] [»|]

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas
Virtual Spaces