|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 10:29 am
pani psychol ILikeGreenChickenLegs a i jeszcze jedna głupia sprawa: pójdźcie pod kościół i mówcie, że jezus był żydem. ciekawe jaka będzie reakcja... twisted
e, właśnie, właśnie. wczoraj jak pisałam z kolegą to poruszyliśmy ten temat, hehe ja proponuje od razu uciekac...kiedys walnelam taki tekst w podstawowce na religii (jeszcze wtedy chodzilam), katechetka wywalila mnie z lekcji...eh a tak odnosnie pomagania, to zdarzylo mi sie topic w Morskim 0ku, pewnej zimy, mialam z 10 lat. nikt mi nie pomogl, ani mojej kolezance. ludzie stali na brzegu i gapili sie na nas z nieukrywanym zaciekawieniem i komentowali miedzy soba. nikt nawet nie polecial do schroniska po ratownikow...a bylo ludziow jak mrowkow, bo byl srodek ferii. gdybysmy sie same jakos nie dogramolily do brzegu, to od dawna wachalybysmy kwiatki od spodu. to jest dopiero znieczulica!
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 10:33 am
Daedhel Wilkus, mówisz, że to Cię nie obchodzi. A powinno. Żydzi w Polsce to Polacy, ich historia jest nieodłącznie związana z naszą. Ucieczka z getta miała miejsce na terytorium Polski, w samej stolicy - w Warszawie. Powiedz mi, gdzie jeszcze Żydzi mieliby ją świętować? I jacy Żydzi? Ci z Izraela? To historia Żydów polskich. Nie mów mi, że to Ci tak bardzo przeszkadza, bo jakoś nie chce mi się wierzyć. Co dzień jesteś bombardowana billboardami reklamowymi, w trakcie kampanii reklamowych co większych firm wygląda to jak święto. Jaką różnicę Ci zrobi, jeśli któregoś dnia zamiast znaków Heyah zobaczysz na ulicach gwiazdę żydowską? no to w takim razie powinnas kazdemu mijanemu Romowi dawac dychacza zamiast isc ze znajomymi do kina. to tez polacy, wlasciwie sa narodem swaita, jak zydzi. i nie wiedziec czemu omija sie ich szerokim lukiem. i jeszcze jedno...jak bedac prawdziwym katolikiem mozesz byc taka super wredna, hmmm? cos mi tu nie sztymuje.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 10:34 am
i dlatego mohiery są złie.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 10:37 am
Daedhel Wilkus, mówisz, że to Cię nie obchodzi. A powinno. Żydzi w Polsce to Polacy, ich historia jest nieodłącznie związana z naszą. Ucieczka z getta miała miejsce na terytorium Polski, w samej stolicy - w Warszawie. Powiedz mi, gdzie jeszcze Żydzi mieliby ją świętować? I jacy Żydzi? Ci z Izraela? To historia Żydów polskich. Nie mów mi, że to Ci tak bardzo przeszkadza, bo jakoś nie chce mi się wierzyć. Co dzień jesteś bombardowana billboardami reklamowymi, w trakcie kampanii reklamowych co większych firm wygląda to jak święto. Jaką różnicę Ci zrobi, jeśli któregoś dnia zamiast znaków Heyah zobaczysz na ulicach gwiazdę żydowską? to ja decyduje, co powinno mnie obchodzic, a co nie. wiem, gdzie miala miejsce. przez 3 lata przechodzilam tamtedy codziennie. w moim ukochanym parku stoi pomnik zydowski i chca [przynajmniej chcieli rok temu - teraz stoi tam jakies dziwne cos na srodku w postaci namiotu, czy czegos i tak sa jakies rzeczy poswiecone Zydom] ten park zamienic w muzeum zydowskie. niech swietuja. bez nas. ciekawe, czy gdyby polacy chcieli postawic sobie pomnik/muzeum w Izraelu ktos by im na to pozwolil/nie wysadziliby tego zaraz >.< zapewniam, ze ogromna. co do reklam - tego nie da sie uniknac, co do Zydow, owszem.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 10:41 am
pani psychol wilkus tak, proponuje sie bohatersko samemu na takich rzucic>.< myślisz, że oni by się zaczęli bić? w życiu... olali by sprawę i sobie poszli dalej gdyby to był ktoś dorosły. wlasciwie.. czemu nie? jezeli byla to grupa, to przeciez spokojnie daliby rade, prawda?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 10:43 am
a skąd myślicie, zwięła sie nienawiść się żydów?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 11:24 am
_b_u_r_a_k_ Daedhel Wilkus, mówisz, że to Cię nie obchodzi. A powinno. Żydzi w Polsce to Polacy, ich historia jest nieodłącznie związana z naszą. Ucieczka z getta miała miejsce na terytorium Polski, w samej stolicy - w Warszawie. Powiedz mi, gdzie jeszcze Żydzi mieliby ją świętować? I jacy Żydzi? Ci z Izraela? To historia Żydów polskich. Nie mów mi, że to Ci tak bardzo przeszkadza, bo jakoś nie chce mi się wierzyć. Co dzień jesteś bombardowana billboardami reklamowymi, w trakcie kampanii reklamowych co większych firm wygląda to jak święto. Jaką różnicę Ci zrobi, jeśli któregoś dnia zamiast znaków Heyah zobaczysz na ulicach gwiazdę żydowską? no to w takim razie powinnas kazdemu mijanemu Romowi dawac dychacza zamiast isc ze znajomymi do kina. to tez polacy, wlasciwie sa narodem swaita, jak zydzi. i nie wiedziec czemu omija sie ich szerokim lukiem. i jeszcze jedno...jak bedac prawdziwym katolikiem mozesz byc taka super wredna, hmmm? cos mi tu nie sztymuje. Twoje argumenty niczego nie dowodzą. Żydzi od początku, gdy zamieszkali w Polsce, pracowali na swoje utrzymanie. Nie byli ciężarem dla nas, wykonywali zawody, które w średniowieczu chrześcijanom nie uchodziły. Mieli swój wkład w naszą historię. Pozytywny wkład. Cyganie (a co mnie tam poprawność polityczna! XD) nie udzielali się nigdy w ten sposób. Nie zintegrowali się z żadnym narodem, po prostu sobie żebrzą tu i ówdzie. Komensalizm. Wielu Żydów mieszkających w Polsce czuje się też Polakami. A to już najlepszy powód, by ich za takich uważać. Wątpię, czy Twoi Romowie umieliby Ci choćby po polsku odpowiedzieć, za kogo się uważają. Super wredna... się przyczepiłaś. Miałabym być milusia dla tej bandy bachorów? Użyłam tego sformułowania by wyjaśnić, że nie starałabym się specjalnie być delikatna. Owszem, postarałabym się powiedzieć im coś takiego, żeby zabolało. Żeby się szczeniaki na przyszłość nie czepiały "innych". Powiedz mi, wyznając filozofię bycia dobrym człowiekiem, czy masz prawo kiedykolwiek stracić cierpliwość? Czy więc rzeczywiście jesteś dobrym człowiekiem? Nie oczekuj od ludzi, którzy całkiem na serio wyznają wiarę katolicką, że będą od razu świętymi. Ba, nawet święci zawsze jakoś mieli się z czego spowiadać. Wiesz, o co w tym chodzi? O to, by stawać się lepszym. Każdy więc, kto wyznaje wiarę katolicką nie jest doskonały, bo nie miałby co robić w swoim życiu.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 11:31 am
czy ja mowilam, ze jestem dobrym czlowiekiem? powiedzialam, ze tacy istnieja mimo, ze nie sa katolikami.
w Warszawie Romowie mowia po naszemu, zapraszam na zwiedzanie.
ogolnie dla mnie obchodzenie jakichkolwiek swiat religijnych na skale krajowa jest...poronione, jedynym plusem jest dzien wolny.
dlaczego ewangelicy nie maja wolnego w swoje swieta?
to tez jest rodzaj dyskryminacji...
no nie bede poruszac nawet watkow rydzykowych i ksiezy jezdzacych najnowszymi bmkami po stopach zebrzacych pod kosciolem >.<
polecam "Pania Dulska" na lekturke ^^
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 11:32 am
wilkus Daedhel Wilkus, mówisz, że to Cię nie obchodzi. A powinno. Żydzi w Polsce to Polacy, ich historia jest nieodłącznie związana z naszą. Ucieczka z getta miała miejsce na terytorium Polski, w samej stolicy - w Warszawie. Powiedz mi, gdzie jeszcze Żydzi mieliby ją świętować? I jacy Żydzi? Ci z Izraela? To historia Żydów polskich. Nie mów mi, że to Ci tak bardzo przeszkadza, bo jakoś nie chce mi się wierzyć. Co dzień jesteś bombardowana billboardami reklamowymi, w trakcie kampanii reklamowych co większych firm wygląda to jak święto. Jaką różnicę Ci zrobi, jeśli któregoś dnia zamiast znaków Heyah zobaczysz na ulicach gwiazdę żydowską? to ja decyduje, co powinno mnie obchodzic, a co nie. wiem, gdzie miala miejsce. przez 3 lata przechodzilam tamtedy codziennie. w moim ukochanym parku stoi pomnik zydowski i chca [przynajmniej chcieli rok temu - teraz stoi tam jakies dziwne cos na srodku w postaci namiotu, czy czegos i tak sa jakies rzeczy poswiecone Zydom] ten park zamienic w muzeum zydowskie. niech swietuja. bez nas. ciekawe, czy gdyby polacy chcieli postawic sobie pomnik/muzeum w Izraelu ktos by im na to pozwolil/nie wysadziliby tego zaraz >.< zapewniam, ze ogromna. co do reklam - tego nie da sie uniknac, co do Zydow, owszem. Gdyby Polacy chcieli postawić sobie pomnik w Izraelu, najpierw trzeba by zadać pytanie: po co? Niczym się tam nie zasłużyliśmy, żadne istotne dla nas historycznie wydarzenie nie miało tam miejsca. Pomysł całkiem bez sensu. Ty nie decydujesz, co powinno Cię obchodzić, przykro mi. Ty decydujesz jedynie, co Cię rzeczywiście obchodzi. Przykład: może Cię nie obchodzić, jeśli Twoja Matka będzie miała wypadek samochodowy. Ale powinno. Bo to Twoja Matka, bo wiele jej zawdzięczasz, bo Cię wychowała. Zgadza się? Analogiczna sprawa w przypadku naszej Ojczyzny. Gdyby się nie odrodziła, żylibyśmy teraz pod zaborami i klepalibyśmy biedę, cały czas szykanowani za nasze pochodzenie, o ile nie wkupilibyśmy się w łaski jakąś paskudną zdradą. Żydzi przez wiele lat nie mieli własnego państwa. Nie było im łatwo. Jeśli nie czynili szkody, ale przykładali się do rozwoju naszego kraju, należy im się szacunek. Nie mówię, byś świętowała razem z nimi. Ucieczka z getta to ich święto. Ale nie widzę żadnego powodu, dla którego widok ich celebracji miałby być taki ciężki do zniesienia.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 11:36 am
eh eh....to chyba nie ma sensu.
btw...skad wiesz, moze wychowywala jo babcia, a matka porzucila?
uwielbiam lokalny patriotyzm, jest taki kawaii ^^
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 11:38 am
_b_u_r_a_k_ czy ja mowilam, ze jestem dobrym czlowiekiem? powiedzialam, ze tacy istnieja mimo, ze nie sa katolikami. w Warszawie Romowie mowia po naszemu, zapraszam na zwiedzanie. ogolnie dla mnie obchodzenie jakichkolwiek swiat religijnych na skale krajowa jest...poronione, jedynym plusem jest dzien wolny. dlaczego ewangelicy nie maja wolnego w swoje swieta? to tez jest rodzaj dyskryminacji... no nie bede poruszac nawet watkow rydzykowych i ksiezy jezdzacych najnowszymi bmkami po stopach zebrzacych pod kosciolem >.< polecam "Pania Dulska" na lekturke ^^ I znowu kłania się polska historia. Kościół katolicki zawsze był u nas religią dominującą liczebnie, skoro mamy tylu katolików ( i nawet więcej pseudokatolików) to dlaczego by nie? To dzięki kościołowi katolickiemu staliśmy się krajem cywilizowanego Zachodu na przełomie X i XI wieku. Już to samo miało ogromne znaczenie dla reszty naszych dziejów, uniknęliśmy tym samym wcielenia do matuszki Rosji jeszcze zanim nasza państwowość się jako tako ustabilizowała. Poza tym, ostatecznie od czasu ślubów Jana Kazimierza nikt nie podważył królowania Maryi...
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 11:41 am
_b_u_r_a_k_ eh eh....to chyba nie ma sensu. btw...skad wiesz, moze wychowywala jo babcia, a matka porzucila? uwielbiam lokalny patriotyzm, jest taki kawaii ^^ kotku, ja tu nie o modzie gadam... sweatdrop Jeżeli widzisz luki w moim rozumowaniu, proszę wyłóż mi je. 3nodding
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 11:48 am
Daedhel Gdyby Polacy chcieli postawić sobie pomnik w Izraelu, najpierw trzeba by zadać pytanie: po co? Niczym się tam nie zasłużyliśmy, żadne istotne dla nas historycznie wydarzenie nie miało tam miejsca. Pomysł całkiem bez sensu. Ty nie decydujesz, co powinno Cię obchodzić, przykro mi. Ty decydujesz jedynie, co Cię rzeczywiście obchodzi. Przykład: może Cię nie obchodzić, jeśli Twoja Matka będzie miała wypadek samochodowy. Ale powinno. Bo to Twoja Matka, bo wiele jej zawdzięczasz, bo Cię wychowała. Zgadza się? Analogiczna sprawa w przypadku naszej Ojczyzny. Gdyby się nie odrodziła, żylibyśmy teraz pod zaborami i klepalibyśmy biedę, cały czas szykanowani za nasze pochodzenie, o ile nie wkupilibyśmy się w łaski jakąś paskudną zdradą. Żydzi przez wiele lat nie mieli własnego państwa. Nie było im łatwo. Jeśli nie czynili szkody, ale przykładali się do rozwoju naszego kraju, należy im się szacunek. Nie mówię, byś świętowała razem z nimi. Ucieczka z getta to ich święto. Ale nie widzę żadnego powodu, dla którego widok ich celebracji miałby być taki ciężki do zniesienia. tak samo sie zasluzylismy tam, jak i oni tutaj xd mitez niezmiernie przykro. bo to wszystko zalezy. jezeli moja matka mnie zostawila i nagle po n latach dostaje telefon, ze miala wypadek, to nienie jestem pewna, czy powinno mnie to obchodzic. dziwnym trafem nadal wydaje mi sie, ze to tylko moja sprawa i nikt inny nie bedzie mial na to wplywu rolleyes taaaak, czekalam az sie zacznie ten watek. czesto mnie zastanawia mnie, co by bylo gdyby, ale tego tez sie nie da stwierdzic. a moze to i lepiej by bylo? co za roznica. nie zmienisz tego, co bylo, wiec po co sie nad tym zastanawiac? po co zdradzac? poza tym... to chyba tez sie skads bierze, prawda? a z reszta juz przeciez i bez tego wszystkiego powstalo kilka fajnych ksiazek o polskich obozach i o zlym traktowaniu zydow. ot, mala anegdotka... wiesz moze kto to byl Haber? taki Zyd. dostal nobla w 1918 roku za synteze amoniaku z gazow. ale nie w tym rzecz! nigdzie jakos sie nie mowi i malo osob o tym wie, ze to on wprowadzil gazy bojowe na pole bitwy, zaczynajac od prostego chloru a konczac na.... zgadnij! cyklonie b! tak, to Zyd to wymyslil. to ci niespodziewajka! wiec nie mow, ze nie szkodza, bo Ci nigdy nie uwierze. skoro juz przy tym jestesmy... mowienie za ogol jest bardzo grubym przyblizeniem, na ktore chyba zadna z nas nie moze sobie pozwolic. co do swietowania - takie rzeczy mozna robic po cichu. inne miejszosci narodowe nie wymagaja od nas niczego zwiazanego ze swoimi swietami.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 12:04 pm
wilkus tak samo sie zasluzylismy tam, jak i oni tutaj xd mitez niezmiernie przykro. bo to wszystko zalezy. jezeli moja matka mnie zostawila i nagle po n latach dostaje telefon, ze miala wypadek, to nienie jestem pewna, czy powinno mnie to obchodzic. dziwnym trafem nadal wydaje mi sie, ze to tylko moja sprawa i nikt inny nie bedzie mial na to wplywu rolleyes taaaak, czekalam az sie zacznie ten watek. czesto mnie zastanawia mnie, co by bylo gdyby, ale tego tez sie nie da stwierdzic. a moze to i lepiej by bylo? co za roznica. nie zmienisz tego, co bylo, wiec po co sie nad tym zastanawiac? po co zdradzac? poza tym... to chyba tez sie skads bierze, prawda? a z reszta juz przeciez i bez tego wszystkiego powstalo kilka fajnych ksiazek o polskich obozach i o zlym traktowaniu zydow. ot, mala anegdotka... wiesz moze kto to byl Haber? taki Zyd. dostal nobla w 1918 roku za synteze amoniaku z gazow. ale nie w tym rzecz! nigdzie jakos sie nie mowi i malo osob o tym wie, ze to on wprowadzil gazy bojowe na pole bitwy, zaczynajac od prostego chloru a konczac na.... zgadnij! cyklonie b! tak, to Zyd to wymyslil. to ci niespodziewajka! wiec nie mow, ze nie szkodza, bo Ci nigdy nie uwierze. skoro juz przy tym jestesmy... mowienie za ogol jest bardzo grubym przyblizeniem, na ktore chyba zadna z nas nie moze sobie pozwolic. co do swietowania - takie rzeczy mozna robic po cichu. inne miejszosci narodowe nie wymagaja od nas niczego zwiazanego ze swoimi swietami. Żydzi zasłużyli się dla Polski. Rozkręcali polską gospodarkę, dając pożyczki względnie lichwy i zakładając pierwsze banki (później co po niektórzy mieli im to za złe, bo to źle, że oni Żydzi a nie Polacy i tacy bogaci). Krzywdy jakoś nie robili nam nigdy. Generalnie zawsze jest lepiej narodowi we własnym państwie niż na łasce innych krajów. Przykład: Żydzi. Nigdy im nie było zbyt fajnie, jak co złego, to wina Żydów i tak wiele rzezi na przestrzeni całej historii, zupełnie nie uzasadnionych. To nie była niespodzianka, wiedziałam o tym. I wiesz co? To chyba Żydzi, których zagazowano cyklonem B sami byli sobie winni, nie? Nie bądźmy śmieszni, w każdym narodzie zdarzają się zdrajcy. A ten fakt jest dość rozpowszechniony, ja przynajmniej już o tym dużo słyszałam, więc nieprawda, że się mało o tym mówi. Zresztą, jak już chodzi o portrety historyczne, czy Ty masz pojęcie, ile retuszów przeszedł życiorys Adama Mickiewicza? stressed Gdzie ja za ogół gadałam? ninja Mają świętować po cichu? A niby czemu? To nie jest jakaś tam historia zza mórz, to nasza wspólna historia, przeboje sprzed parudziesięciu lat! Inne mniejszości narodowe nie mają świąt związanych z polską ziemią, polską historią i to tak niedawną. To jest przypadek szczególny, nie uważasz?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 12:07 pm
Daedhel _b_u_r_a_k_ czy ja mowilam, ze jestem dobrym czlowiekiem? powiedzialam, ze tacy istnieja mimo, ze nie sa katolikami. w Warszawie Romowie mowia po naszemu, zapraszam na zwiedzanie. ogolnie dla mnie obchodzenie jakichkolwiek swiat religijnych na skale krajowa jest...poronione, jedynym plusem jest dzien wolny. dlaczego ewangelicy nie maja wolnego w swoje swieta? to tez jest rodzaj dyskryminacji... no nie bede poruszac nawet watkow rydzykowych i ksiezy jezdzacych najnowszymi bmkami po stopach zebrzacych pod kosciolem >.< polecam "Pania Dulska" na lekturke ^^ I znowu kłania się polska historia. Kościół katolicki zawsze był u nas religią dominującą liczebnie, skoro mamy tylu katolików ( i nawet więcej pseudokatolików) to dlaczego by nie? To dzięki kościołowi katolickiemu staliśmy się krajem cywilizowanego Zachodu na przełomie X i XI wieku. Już to samo miało ogromne znaczenie dla reszty naszych dziejów, uniknęliśmy tym samym wcielenia do matuszki Rosji jeszcze zanim nasza państwowość się jako tako ustabilizowała. Poza tym, ostatecznie od czasu ślubów Jana Kazimierza nikt nie podważył królowania Maryi... bez zadnych kotkow, ich do tego nie mieszaj... tak a'propos historii...ciekawe ktora religia pograzyla europe w 1000letnie sredniowieczne mroki...mozna sie podniecac tym klimatem, ale tak na dobra sprawe to byl koniec...koniec wszelkich wynalazkow, rozwoju nauki, kultury i sztuki! Antyk byl rozkwitem...ludzkosc osiagnela wtedy tak wiele wspanialych rzeczy! ciekawe kto spalil wiekszosc manuskryptow z tamtego okresu? kto palil na stosach za niepoprawnosc polityczna w imie religii i wytlukl miliony intelektualistow (o to ostatnie cos przypomina mi pewien watek z historii najnowszej...hmmm)? itd itp etc etc dopiero oswiecenie przynioslo ulge kulturze, dlaczego? bo fanatyzm religijny przestal byc modny i w koncu mozna bylo zaczac sie rozwijac...jako ludzkosc! ad Wilkus: jak zwykle (z wyjatkiem matmy) sie zgadzam.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |