Raticiel
EL_TARO
Raticiel
Nyu El, milo cie poznac, najbardziej zaciekawilo mnie, ze interesujesz sie grecka filozofia... Eutydema czytales?
mrgreen Niestety nie kojaze. Czy mogla bys mi przyblizyc jego ideologie wink
/oczywiscie jesli byla bys taka laskawa...Eutydema ideologia byla taka, ze myslal ze kazdego moze nauczyc wszystkiego
wink ale nie on jest autorem, autorem "Eutydema" jest niejaki Platon smile polecam goraco to dzielo, zwlaszcza ze wzgledu na txt'y typu "twoj ojciec jest psem!" "i twoj tez!" "sam widzialem jak sie dobieral do psicy..." itp. niezla polewka... obecnie walkuje platonskie "Panstwo", ale moze starczy na ten temat, bo o ksiazkach jest osobny topic
3nodding jesli chodzi o mnie interesuje mnie nie mniej ciekawa rzecz czyli mitologia skandynawska 4laugh Tak wlasnie myslalem ze biega o cos z Platonem...
Jakiz to ja bylem zdziwiony jak szukajac tego Eutydema na wikipedii pokazywalo mi Platona
xd Wracajac do tematu, nieomiewam poczytac troche o tym dziele, jednak teraz jestem zajety zdeczko tematami pokrewnymi bogom greckim.
Zglosilem sie na Historii iz zrobie pelne drzewo geneologiczne -wraz z opisem- bogow od samego chaosu. I tak pisze to juz z 3 tygodnie
mrgreen mam problemy z ustaleniem rodowodu "
Hekate", ponoc jest matka Kirke i -prawdopodobnie byla- zona Heliosa...
A mowiac o bogach z mitologi skandynawskiej. Dokladnie w tym momencie gdy pisze ten zdaje sobie sprawe -podczas przegladania na wikipedii- iz warto sie i tym zainteresowac
biggrin wlasnie zachecilas obca osobe do zglebienia tajemnic mitologi skandynawskiej /podobal mi sie mit z podstepem lokiego - przebraniem za panne mloda
mrgreen /
Mitologia chińska i egipska musi poczekac
wink