|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:53 am
]Goth bless[ Prosze, przypomnij jeszcze moja droga ile punktow mamy do rozdzielenia na te dwie grupy cech. W dodatku mam pytanie.. jak chcesz rozwiazac sprawe z koscmi, modyfikatorami etc.? To bedzie taka free sesyjka? EDIT: Buuuuu... i zadnej odpowiedzi crying A tak sie napalilem... koscmi bede rzucac normalnie i bedziecie mi musieli uwierzyc na slowo co wypadnie twisted a modyfikatory to sie juz jakos zalatwi.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:54 am
]Goth bless[ Czyli Ty sie tym zajmujesz MG, czy jak? Bo ja juzz mam swoja postac, tylko punkciki mi potrzebne rozdzielic ^_^ No ja ^^ (se zalatwilam fuche ^^)
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:57 am
Neilameane ]Goth bless[ Prosze, przypomnij jeszcze moja droga ile punktow mamy do rozdzielenia na te dwie grupy cech. W dodatku mam pytanie.. jak chcesz rozwiazac sprawe z koscmi, modyfikatorami etc.? To bedzie taka free sesyjka? EDIT: Buuuuu... i zadnej odpowiedzi crying A tak sie napalilem... koscmi bede rzucac normalnie i bedziecie mi musieli uwierzyc na slowo co wypadnie twisted a modyfikatory to sie juz jakos zalatwi. ja Tobie wierze Kotku heart
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:58 am
A wlasnie... rasy i archetypy. RASY Czlowiek Elf Krasnolud Gnom Niziolek Wiedzmin
ARCHETYPY Bard Drui Kaplan Kupiec Mag Wojownik Zlodziej (moja ulubiona postac, zawsze nia gram whee )
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 7:59 am
Neilameane ]Goth bless[ Czyli Ty sie tym zajmujesz MG, czy jak? Bo ja juzz mam swoja postac, tylko punkciki mi potrzebne rozdzielic ^_^ No ja ^^ (se zalatwilam fuche ^^) mi tesh mozesz rozdzielic. Wiesz, ze jestem w tym calkowicie zielony heart
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 8:00 am
moze byc elf mag question
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 8:00 am
Sir_Snajper Neilameane ]Goth bless[ Czyli Ty sie tym zajmujesz MG, czy jak? Bo ja juzz mam swoja postac, tylko punkciki mi potrzebne rozdzielic ^_^ No ja ^^ (se zalatwilam fuche ^^) mi tesh mozesz rozdzielic. Wiesz, ze jestem w tym calkowicie zielony heart Najpierw musze wiedziec, kto kim chce byc.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 8:02 am
Sir_Snajper moze byc elf mag question Moze. Moj brat mial taka postac. Tylko uprzedzam, mag na samym poczatku to troche kiepska postac. Ale jak juz sie wycwiczy, to postac po prostu wymiata (w zasadzie w kazdej grze fantasy tak jest).
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 8:04 am
Neilameane Sir_Snajper moze byc elf mag question Moze. Moj brat mial taka postac. Tylko uprzedzam, mag na samym poczatku to troche kiepska postac. Ale jak juz sie wycwiczy, to postac po prostu wymiata (w zasadzie w kazdej grze fantasy tak jest). wiem i dlatego chcem maga blaugh
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 8:05 am
acha. i zawsze mozna tu zostac albo wampirem (male szanse, ale kto wie), nosferatu (jeszcze mniejsze szanse, ale kto wie), wilkolakiem (sama nim jestem, dosc latwo), kotolakiem (patrz ---> nawias przy wilkolaku, z ta roznica, ze nim nie jestem ^^), szczurolakiem (patrz, nawias przy kotolaku).
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 8:23 am
Jeszcze jedna tableka OGRANICZENIA WYNIKAJACE Z RASY Elfy: min. # ZW (zwinnosc), min. 3 Og (oglada) Krasnoludy: maks. 2OG, maks. 3 Po (porusznie), min. Ko (kondycja) Gnomy: maks. 2 Si (sila), maks. 2 Po Niziolki: maks. 2Si, maks. 2Po, min. 3Zw (zwinnosc) Wiedzmin: min. 3Ko, min. 3Zm (zmysly), min. 2 Zr (zrecznosc), min 2 Zw, min. 2 In 9inteligencja)
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 8:26 am
To ja jeszcze dopowiem jedno... Elfy w Swiecie Widzmina sa traktowane jako rasa obca, sa zamykane zazwyczaj w rezerwatach, nie lubiane w tawernach etc. Prosze o podzielenie punktow Skarbie ^_^ Bede gral polelfim zlodziejem
Znalazlem dodatek o polelfach w Magii i mieczu, wiec jesli go zaakceptujesz to nie bedzie problemu 3nodding
Wyglad Teoretycznie polelfem jest kazdy, kto ma w sobie choc niewielka domieszke krwi Aen Seidhe. niektorzy - dosyc nawiedzeni zreszta - rasisci ombyslili nawet specjalna terminologie dotyczaca mieszkancow, w ktorej wystepuja takie okreslenia jak naprzyklad kwarteroni (cwiercelfy), a elfich przodkow dopatruja sie u kazdego, kto ma choc odrobine delikatniejsze rysy. Zreszta nie sa tak dalecy od prawdy. Kontakty ludzi z elfami obfitowaly w cielesne polaczenia, a plon z tych zwiazkow byl niemaly. Prawdopodobnie zdecydowana wiekszosc mieszkancow Kontynentu (nie wylaczajac najgoretszych obroncow rasowej czystosci) ma antentatow wsrod Starszego Ludu. Cechy zdecydowanie odrozniajace danego osobnika od ludzi wystepuja jednak tylko u dzieci mieszanej pary lub potokow pary polelfiej. Pozniej geny ludzkie przewazaja. A cechami elfimi sa zwykle: spiczaste uszy, delikatne rysy twarzy, lekko skosne oczy, wystajace kosci policzkowe, szczupla budowa ciala. Kolory wlosow i oczu sa takie same jak u ludzi, takze uzebienie. Polelfom-mezczyznom czesto rosnie zarost na twarzy, zwykle jednak rzadki i miekki. Polelfy dozywaja dwustu lat, jednak w przeciwienstwie do zwyklych Aen Seidh, widac po nich oznaki starzenia, postepujacego wszak niezwykle wolno. dopiero po mniej wiecej sto piedzciesiatym roku zycia sa one wyraznie dostrzegalne.
Odrzuceni i gniewni: Opowiesc o polelfach
To wlasciwie opowieszc o tych dzieciach pochodzacych z mieszanych zwiazkow, ktore mialy nieszczescie urodzic sie i wychowac wsrod ludzi. Aen Seidhe nie czynia roznicy miedzy zwyczajnymi elfami a mieszancami, wychodzac z zalozenia, ze kazdy nowy osobnik Starszej Krwi tylko wzmacnia ich lud. Ludzie jednak zwykle widza w polelfach dziwadla. Zazwyczaj nie odrozniaja sich od zwyklych elfow, a jesli juz to czynia, postrzegaja je jako plugawe bekarty. I traktuja w sposob na ktory - w ichze mniemaniu - zasluguja. Polelf od dziecka spotyka sie z szyderstwami i szykanami. Jest mu tym trudniej, ze zwykle wychowuje go samotna, ludzka matka, pogardzana za zwiazek z elfem, albo tez personel przytulku, do ktorego podrzucili go zawstydzeni rodzice. Dorosly polelf rzadko kiedy moze liczyc na kariere w szanowanym zawodzie i wysoka pozycje spoleczna, choc nie jest to regula. Jak zwykle, decyduja osobiste zdolnosci i sila przebicia - jednak, oczywiscie w wiekszosci krain Kontynentu mieszkaniec musi pokonywac znacznie wiekszje przeszkody niz czlowiek. Najczesciej polelfy to osbonicy sfrustrowani, pelni nienawisci do swiata. I chcacy zemscic sie na nim za zadane przezen krzywdy. Zasilaja mlodziezowe gangi, rozbojnicze bandy, czesto szukaja zysku jako platni mordercy. Kobiety, slynne z urody i bardziej ludzkie nizli elfki czystej krwi czesto znajduja tez "prace" w zamtuzach. Od kazdej reguly sa jednak wyjatki. Zdarzaja sie regiony i rodziny, gdzie polelfy trafktowane sa (prawie) na rowni z ludzmi. Jest ich jednak coraz mniej...
I tutaj wstawie cytat Mistrza Sapkowskiego:
"- Jestem odmiencem, podrzutkiem i hyclem. Tak jak ty, wiedzminie. Ja tez nie mialem lekkiego zycia. Nawet nie wiem, jak miala na imie i jak wygladala moja matka. O ojcu to nawet nie wspominam. Choc... jego rasy jestem pewien. Co dzien przypominaja mi o tym te przeklete, spiczaste uszy. - Powinnismy sie szanowac, obaj jestesmy przeciez plugawymi bekartami. Tacy jak my winni trzymac sie razem. A ja.. Ja ciebie nie lubie. Nie robisz mi konkurencji, ale przeciez jestes platnym zabojca. Tez nie znasz rodzicow. Ale na ciebie tak nie pluja. Dlaczego? Kurwa, dlaczego?"
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 8:30 am
Do tego sa ograniczenia wynikajace z rasy: Min. 3 Zw, min. 2 Og
i umiejetnosci wrodzone: Jezyki (Wspolny i Starsza Mowa) - jeden na poziomie srendnim, drugi na kiepskim (do wyboru) Nasluchiwanie Unik Walka bronia Wiedza (rodzinna okolica) Widzenie w ciemnosci (na poziomie srednim) Wigor Skradanie Spostrzegawczosc Strzelanie
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 8:36 am
UMIEJETNOSCI WRODZONE Oto lista wrodzonych (lub wyuczonych w dziecinstwie) umiejetnosci zaleznych od rasy, z jakiej wywodzi sie bohater gracza. Warto zauwazyc, ze w niektorych przypadkach poziom jest wyszy niz kiepski i ze liczba umiejetnosci jest rozna.
Czlowiek: -jezyki (wspolny) * -nasluchiwanie -rzucanie-skradanie -spostrzegawczosc -unik -walka bronia -walka wrecz -wiedza (rodzinna okolica) -wigor -wspinaczka
Elf: -jezyki (Starsza Mowa)* -nasluchiwanie -skradanie* -spostrzegawczosc* -strzelanie -sztuka (jedna wybrana dziedzina) -unik -widzenie w ciemnosci (bardzo przydatne)** -wystepy (jedna wybrana dziedzina)
Gnom: -gobkosc -jezyki (wspolny lub ojczysty)*** -nasluchiwanie -rzucanie -skradanie -spostrzegawczosc -unik* -walka bronia -widzenie w ciemnosci ** -wigor
Krosnolud: -gornictwo -jezyki (wspolny lub ojczysty)*** -kupiectwo -rzemioslo (jedno z: kienieniarstwo, kowalstwo, platnerstwo, wyrob broni, zlotnictwo) -szacowanie -unieszkodliwianie pulapek -walka bronia -walka wrecz -widzenie w ciemnosci** -wigor
Niziolek: -akrobatyka -gibkosc -jezyki (wspolny)* -nasluchiwanie -rzucanie* -skradanie* -spotrzegawczosc -unik -walka bronia
Wiedzmin: -akrobatyka -jezyki (wspolny)* -nasluchiwanie -plywanie -skradanie -spostrzegawczosc -tropienie -unik -walka bronia -walka wrecz -widzenie w ciemnosci -wiedza: potwory* -wigor -wspinaczka -znami wiedzminskie
*- poziom sredni **- poziom dobry ***- gracz moze zadecydowac, ze ma oba jezyki posiada na poziomie kiepskim. W innym przypadku zna jeden z nich (wybrany przez siebie) na poziomie srednim.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 17, 2005 8:38 am
]Goth bless[ To ja jeszcze dopowiem jedno... Elfy w Swiecie Widzmina sa traktowane jako rasa obca, sa zamykane zazwyczaj w rezerwatach, nie lubiane w tawernach etc. Prosze o podzielenie punktow Skarbie ^_^ Bede gral polelfim zlodziejem Znalazlem dodatek o polelfach w Magii i mieczu, wiec jesli go zaakceptujesz to nie bedzie problemu 3nodding a patrz... o polelfach tu nic nie bylo. Fajnie, ze to podales ^^ [/sise]
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|