|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 6:20 am
luteranizm? hm, nie wiedziałem o tym. a ty tak sama Zebro luteranka, czy ktoś z tobą? i proszę uprzejmie wmorderatorów o przyjrzenie się topikowi o omentarzach do regulaminu.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 6:22 am
Katolicyzm ma taką opinię dzięki pseudokatolikom. Zresztą nikt tu nigdzie nie powiedział wyraźnie, że to akurat były katolickie smarkacze. Prawdziwy katolik, za którego ja się uważam, stanąłby bez wahania między tymi zwierzyńcem a jego ofiarą i tak im przygadał, że szczeny by się za nimi ciągnęły i zbierały śmieci z ulicy.
Myślę, że ten artykuł ukazałby się również, gdyby chodziło o wyznawcę innej religii albo o innym kolorze skóry.
Smutna prawda jest taka, że Polacy rzeczywiście są obecnie mniej tolerancyjni niż ludzie z Zachodu. Na Zachodzie jest obecnie tyle sekt religijnych, że bycie Żydem jest chlubną oznaką normalności. Co prawda we Francji za posiadanie pejsów będących symbolem religijnym można by dostać dożywocie... ale mówię o generalnej opinii publicznej. Zachodnia Europa brał udział w kolonizacji Nowego Świata, więc ludzie tam już są przywykli do kolorowej skóry. Stany Zjednoczone to taki mix rasowo kulturowy, że rasiści dostaliby paranoi (co nie wyklucza, że wciąż się tam trafiają). Generalnie Polacy są z jednej strony narodem otwartym, a z drugiej w dużej mierze boją się "obcych". Na pocieszenie przypomnę, że w czasach świetności Rzeczpospolitej byliśmy bodaj najtolerancyjniejszym krajem świata, a Żydzi byli darzeni powszechną sympatią.
Niestety, nawet jeśli jest w Polsce więcej ludzi tolerancyjnych, nasza mentalność hamuje nas przed wystąpieniami, ludzie wolą się nie narażać i siedzieć cicho. Jeśli znalazłaby się jedna osoba, która by zaingerowała, inni pewnie szybko by dołączyli, pocieszeni faktem, że nie są jedyni. Psychologia tłumu i owczego pędu.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 7:09 am
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 7:19 am
nie wiem, moze sie myle, ale wydaje mi sie, ze w Polsce to sie stosunkowo czesto zdarza.
wszystko pieknie, ale to nie dziala tak, ze sie rzucam, robie rozpierduche i jest pieknie. ludzie stojacy obok nie pomagaja, nawet, jezeli sie samemu stara cos zrobic (z doswiadczenia).
musze powiedziec, ze na chwile obecna sama nie przepadam za Zydami z prostej przyczyny: media karmia nas wiadomosciami o nich, ich kultura etc. widzieliscie, ze bodajrze 15 kwietnia flagi byly wywieszane na autobusach, tramwajach i taksowkach? zgadnijcie, jakie swieto? ucieczka z getta. nie przeszkadaja mi jako oni, ale nie chce, zeby mnie bombardowano takimi rzeczami. to mnie nie obchodzi.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 7:42 am
_b_u_r_a_k_ bo ja wiem czy nagrodzili....moze, ale wydaje mi sie, ze nie maja o tym bladego pojecia, albo calymi dniami siedza w robocie, albo przed telewizorem, a dzieci, poki nie przeszkadzaja im w codziennych czynnosciach to sobie poprostu sa, jak zaczynaja przeszkadzac dostaja plabe i siedza cicho, mam wrazenie, ze wlasnie z olewczego i agresywnego zarazem sposobu bycia rodzicow biora sie takie zachowania u dzieciakow, chca sobie odreagowac, jak wiadomo, na kims slabszym i najlepiej grupowo, bo jak odpowiedzialni sa wszyscy, to jest wlasciwie rownoznaczne z tym, ze nikt >.< przykre lotników to jest taka okolica w której 3/4 ludzi, którzy tam mieszkają, to rodziny patologiczne, etc., ale gdyby ktoś po prostu wyszedł i się wydarł na tych frajerów, to by sobie dali spokój zapewne. zauważcie, że oni odprowadzili go tam gdzie chciał. dopiero kiedy poznali się, że jest bezsilny wobec nich to pozwolili sobie na więcej. nie wierzę, że ludzie nie kapnęli się o co chodzi. to niemożliwe. wyobraźcie sobie, że idzie mężczyzna, za nim spora grupa ludzi wydzierających/śmiejących się "żyd, żyd!". jak rozmawiałam o tym ze swoim braćmi, to nawet oni stwierdzili, że nic by nie zrobili, bo skąd mogli "świadkowie" wiedzieć, że to tak się skończy. żałosne! to lepiej tolerować takie postępowania, i dopiero kiedy stanie się coś poważnego wzywać pomoc? ja mam znajomych z tamtych okolic, i niestety, ale tam jest po prostu okropnie. znajomy nie mógł spokojnie przejść przez tę ulicę, bo miał dłuższe włosy. nawet jeżeli ich ignorował, nie wdawał się w dyskusję... ogólnie to bym wyeksmitowała gdzieś indziej tych degeneratów, bo to jest, praktycznie rzecz biorąc, w centrum miasta...
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 9:27 am
tak, proponuje sie bohatersko samemu na takich rzucic>.<
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 9:31 am
wilkus tak, proponuje sie bohatersko samemu na takich rzucic>.< myślisz, że oni by się zaczęli bić? w życiu... olali by sprawę i sobie poszli dalej gdyby to był ktoś dorosły.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 9:39 am
Wilkus, mówisz, że to Cię nie obchodzi. A powinno. Żydzi w Polsce to Polacy, ich historia jest nieodłącznie związana z naszą. Ucieczka z getta miała miejsce na terytorium Polski, w samej stolicy - w Warszawie. Powiedz mi, gdzie jeszcze Żydzi mieliby ją świętować? I jacy Żydzi? Ci z Izraela? To historia Żydów polskich. Nie mów mi, że to Ci tak bardzo przeszkadza, bo jakoś nie chce mi się wierzyć. Co dzień jesteś bombardowana billboardami reklamowymi, w trakcie kampanii reklamowych co większych firm wygląda to jak święto. Jaką różnicę Ci zrobi, jeśli któregoś dnia zamiast znaków Heyah zobaczysz na ulicach gwiazdę żydowską?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 9:41 am
pani psychol wilkus tak, proponuje sie bohatersko samemu na takich rzucic>.< myślisz, że oni by się zaczęli bić? w życiu... olali by sprawę i sobie poszli dalej gdyby to był ktoś dorosły. albo ktoś tak nieprzeciętnie wredny i nieprzyjemny jak ja. 3nodding xd *mam nadzieję, że by poszli. Bo ja na pewno bym stanęła w obronie takiego nieszczęśnika*
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 9:51 am
*p. psychol - to już wiem, czemu mówiłaś, że ludzie się będą na mnie sępili w warce za rurki... *wilkus - rzeczywiście, oni by posłuchali tylko starszych. i to smutne. *Daedhel - trudno stawać w obronie. raz moją ciocię okradli w tramwaju, ale jakoś nikt się tym nie przejął, a jeżeli już, to dlatego, że to nie jego suszyli ci złodzieje.
A tak poza tym, ja się dziwię, że taka sytuacja powstała. jesteśmy w unii, chodzimy na wos, na po, na wok, na historię, no g.w. i chyba tolerancja powinna już być "wbita" dzieciom do rozumu, o nieporóznianiu ludzi względem poglądów, koloru, czy narodowości. to po prostu powinna być porażka dla wychowawców i rodziców, ze takie rzeczy się dzieją, nie dzieci. A do tego: pewnie teraz w twym gimnazjum, natalio, wprowadzą dodatkowe zajęcia z tolerancji...
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 9:55 am
a i jeszcze jedna głupia sprawa: pójdźcie pod kościół i mówcie, że jezus był żydem. ciekawe jaka będzie reakcja... twisted
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 10:00 am
to się okaże w najbliższym czasie...
w sumie na to składa się wiele czynników, że jest tak, a nie inaczej. tolerancja w polsce jest bardzo młoda. przez nas przeszła druga wojna światowa, która również ma swoje skutki pod tym względem do dzisiaj... minie zapewne wiele lat zanim "nadgonimy" inne państwa.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 10:01 am
ILikeGreenChickenLegs a i jeszcze jedna głupia sprawa: pójdźcie pod kościół i mówcie, że jezus był żydem. ciekawe jaka będzie reakcja... twisted
e, właśnie, właśnie. wczoraj jak pisałam z kolegą to poruszyliśmy ten temat, hehe
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 10:25 am
pani psychol _b_u_r_a_k_ bo ja wiem czy nagrodzili....moze, ale wydaje mi sie, ze nie maja o tym bladego pojecia, albo calymi dniami siedza w robocie, albo przed telewizorem, a dzieci, poki nie przeszkadzaja im w codziennych czynnosciach to sobie poprostu sa, jak zaczynaja przeszkadzac dostaja plabe i siedza cicho, mam wrazenie, ze wlasnie z olewczego i agresywnego zarazem sposobu bycia rodzicow biora sie takie zachowania u dzieciakow, chca sobie odreagowac, jak wiadomo, na kims slabszym i najlepiej grupowo, bo jak odpowiedzialni sa wszyscy, to jest wlasciwie rownoznaczne z tym, ze nikt >.< przykre lotników to jest taka okolica w której 3/4 ludzi, którzy tam mieszkają, to rodziny patologiczne, etc., ale gdyby ktoś po prostu wyszedł i się wydarł na tych frajerów, to by sobie dali spokój zapewne. zauważcie, że oni odprowadzili go tam gdzie chciał. dopiero kiedy poznali się, że jest bezsilny wobec nich to pozwolili sobie na więcej. nie wierzę, że ludzie nie kapnęli się o co chodzi. to niemożliwe. wyobraźcie sobie, że idzie mężczyzna, za nim spora grupa ludzi wydzierających/śmiejących się "żyd, żyd!". jak rozmawiałam o tym ze swoim braćmi, to nawet oni stwierdzili, że nic by nie zrobili, bo skąd mogli "świadkowie" wiedzieć, że to tak się skończy. żałosne! to lepiej tolerować takie postępowania, i dopiero kiedy stanie się coś poważnego wzywać pomoc? ja mam znajomych z tamtych okolic, i niestety, ale tam jest po prostu okropnie. znajomy nie mógł spokojnie przejść przez tę ulicę, bo miał dłuższe włosy. nawet jeżeli ich ignorował, nie wdawał się w dyskusję... ogólnie to bym wyeksmitowała gdzieś indziej tych degeneratów, bo to jest, praktycznie rzecz biorąc, w centrum miasta... czyli jednym slowem trafilam w sedno >.<
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun May 25, 2008 10:26 am
ILikeGreenChickenLegs a i jeszcze jedna głupia sprawa: pójdźcie pod kościół i mówcie, że jezus był żydem. ciekawe jaka będzie reakcja... twisted
Ludzie by pomyśleli, że jesteś antysemitą i byś dostał ochrzan
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|