Welcome to Gaia! ::

Polish Poll Center

Back to Guilds

Tags: Polska, Polish, Poland 

Reply Polish Poll Center
Wybór notebooka ;) Goto Page: 1 2 3 4 [>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

Masło czy margaryna?
Masło!
81%
 81%  [ 9 ]
Margaryna!
18%
 18%  [ 2 ]
Total Votes : 11

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150
PostPosted: Fri Sep 18, 2009 3:30 pm

Witam, niedługo kupuję sobie notebooka za ok. 2500-3000 zł. W związku z tym szukam pomocy w wyborze i odpowiedzi na kilka pytań. Co moglibyście mi poradzić? Czy w cenę w sklepach internetowych jest wliczany zasilacz i jakieś inne niezbędne rzeczy? (mam na myśli te, których nie ma uwzględnionych w opisie, bo np. system operacyjny jest uwzględniony). Co możecie napisać na temat poszczególnych firm zajmujących się produkcją notebook'ów?

Ja słyszałem, że HP szybko się psują i są droższe . Z kolei w internecie znalazłem wzmianki (z dołączonymi zdjęciami) o wadliwej serii laptopów dell'a, które z niewiadomych przyczyn stawały w płomieniach xD

Zaznaczam, że kompletnie się nie znam na notebook'ach. Mam do dyspozycji maks. 3000 zł. Musi mi to wystarczyć na wszystkie niezbędne do laptopa rzeczy (apropo, jakie rzeczy są jeszcze niezbędne do laptopów? ). Ostatecznie mogę dołożyć te 100 czy 150 zł, ale wolałbym to uniknąć.

Przedstawiam wam kilka wyszukanych przeze mnie propozycji. Nie wahajcie się sugerować mi inny wybór. wink

Lenovo

Toshiba

HP

Dell

Co do moich preferencji komputerowych: Niepotrzebny mi duży dysk twardy, na swoim aktualnym komputerze mam 120 gb i nigdy nie zapełniłem go całkowicie (nawet się do tego nie zbliżyłem). Zamiast tego wolałbym raczej lepszy procesor, pamięć ram, kartę graficzną.

Wolałbym również, żeby na lapku była już zainstalowana vista, bo słyszałem, że wykorzystuje lepiej możliwości nowych komputerów niż XP, a Windowsa 7 się nie doczekam ;P
PostPosted: Sat Sep 19, 2009 1:28 am

hm... z tego, co zdazylam zauwazyc - w hp byl problem z bateria. w sensie przegrzewala sie i po jakims czasie bywalo zabawnie [moja matka ma hp i grzebalam w tym przez jakis czas]
kurde, jak znajde gdzies cos o swoim laptopie, to Ci go przedstawie xd [..na razie nie wiem, ile sie matka do niego dolozyla, ale wydalam 2.5k swoich><]

edit. nie znalazlam xd
i zapomnialam dopisac porady - porponuje cos LG. jak na razie dziala idealnie 3nodding
po za tym powiedz, do czego on mialby byc xd

wilkus
Crew

Lopatka

9,050 Points
  • Beta Explorer 0
  • Beta Treasure Hunter 0
  • Beta Citizen 0
PostPosted: Sat Sep 19, 2009 2:40 am

Jeżeli chcesz lapka tylko do multimedialnych plików, przeglądania internetu i używania oprogramowania biurowego (czyt. żadnych gier) to wystarczy jak weźmiesz sobie jakiegoś netbooka. Nie musisz wtedy wydawać na niego 3k zł.

Jeżeli chcesz jednak w coś pograć na nim od czasu do czasu to lepiej już kupić stacjonarny, bo mobilna grafika zawsze gorzej się sprawuje niż normalna ;p

Mój tata mówi, że w kwestii lapków to żadnych hp, acerów, asusów, jeśli lenovo to te starsze, bo po tym jak przestali współpracować z IBMem podobno robią gorsze. Poleca Toshibę, Della, słyszałam też od kogoś pozytywne zdanie na temat MSI. Ja korzystam od dwóch lat z Toshiby Satellite a200-1m4 i nie narzekam.

A tym, że nie podali, że zasilacz jest w komplecie to się nie przejmuj, bo nie sprzedawali by ich oddzielnie ;p ja dokupowałam do swojego lapka tylko myszkę na usb, bo nie lubię touchpada ;p
PostPosted: Sat Sep 19, 2009 12:34 pm

Będę z niego korzystał w trakcie pobytu w Gdańsku, a więc będę załatwiał rzeczy związane ze studiami typu korzystanie z extranetu, komunikacja międzystudencka w poszukiwaniu notatek itp.

Poza tym mam zamiar oczywiście od czasu do czasu pograć, więc zależy mi na dobrym procku, karcie graficznej i pamięci ram.

Komputer stacjonarny raczej nie wchodzi w grę, jest zbyt duży i niewygodny w transporcie, a ja nie chcę mieć dodatkowych kłopotów z tym związanych.

To dobra wiadomość z tym zasilaczem dla mnie xp

Wilkusie, mogłabyś zaproponować jakiś konkretny model LG? W komputroniku nawet nie ma takiej kategorii xD

O to samo prosiłbym również Ciebie Lopatko (oczywiście jeśli masz pomysł)

Chciałbym, żeby zaproponowany przez was notebook mógł konkurować z Dell'em podanym w pierwszym poście lub posiadał przynajmniej argumenty ekonomiczne (czyli był tańszy), a ustępował w jakości niewiele np. jak TEN starszy model

mrgreen

Właściwie to waham się właśnie pomiędzy tymi dwoma. Nowszy jest po prostu lepszy, ale ten starszy też nie jest zły (największa różnica jest chyba w karcie graficznej), a duża część pieniędzy zostałaby mi w kieszeni pirate

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150

Carcassandra

Anxious Carpenter

PostPosted: Sat Sep 19, 2009 1:33 pm

Jak kupowałam laptopa, miałam w planach raczej coś pokroju netbooka, ale ostatecznie wygrał u mnie model Toshiba Satellite A300-14T. Toshiby to bardzo dobre laptopy, ja jako entuzjasta specyfikacji polecam je. Bardzo dobry dźwięk z głośników itepe. Jedyny mankament to błyszcząca klawiatura - masakrycznie się to czyści, trzeba się zaopatrzyć w specjalne narzędzia (płyn, ściereczka, żeby nie rozmazywało się to, zmiotka...)

Generalnie tamten Dell, którego wybrałeś, robi bardzo dobre wrażenie. A o Dellach raczej pozytywne opinie słyszałam. (Nie wiem, jak z przegrzewaniem się.) Natomiast o Lenovo słyszałam, że kiepskie, Acer jest hałaśliwy, marki HP i LG są raczej dobre. Nie słyszałam o właścicielu Toshiby, który by nie był nią absolutnie zachwycony. No i Toshiby mają raczej przystępne ceny, a charakteryzuje je maksymalny "upak" dobrych specyfikacji do szerokiego spektrum zastosowań.

Jak chodzi o dodatki, w wielu sklepach możesz dostać torbę przy zakupie laptopa za symboliczną cenę, lub zniżkę na coś mniej podstawowego (ja swoją dostałam za złotówkę). Przydaje się w transporcie i jak chcesz go gdzieś bezpiecznie przechować.
PostPosted: Sat Sep 19, 2009 3:16 pm

Dzięki Dae, dzięki all wink

Znalazłem toshibę w tej samej cenie co ten dell. W obu przypadkach procek dwurdzeniowy, jednak w dell'u rdzeń ma 2,1 gHz a w toshibie 2,0 gHz. (Wie ktoś do czego procesorowi pamięć cache? Bo w tej toshiba góruje o 1 mb). Poza tym dell ma o 1 gb więcej ram. Ponadto toshiba dysponuje technologią intel centrino 2 (na swojej stronie intel bardzo ten system zachwala, ale na swojej stronie mogą napisać wszystko ;p ) Reszta jest identyczna.

Zaczyna mi się podobać właśnie ta Toshiba w zestawie z dodatkową pamięcią ram. hmmm... myślę, że skoro jest w zestawie, to pamięć sami mi zamontują, co?
xp

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150

Lopatka

9,050 Points
  • Beta Explorer 0
  • Beta Treasure Hunter 0
  • Beta Citizen 0
PostPosted: Sun Sep 20, 2009 4:22 am

w mojej toshibie klawiatura jest matowa... ;p

jeśli porównać tego della i toshibę z 4GB ramu(po zamontowaniu tamtej kostki w zestawie) to ja właściwie brałabym tą drugą opcję. jak nie zamontują to w pudełku z lapkiem będziesz mieć instrukcję z rysunkiem przedstawiającym wszystkie komponenty i znajdziesz gdzie się montuje kostki pamięci.

cache wpływa na wydajność, poprawia szybkość korzystania z pamięci
PostPosted: Sun Sep 20, 2009 5:44 am

@ Lopatka: Chyba właśnie tak zrobię, skonsultuję sprawę w sklepie i napiszę wam o ostatecznym wyborze już niedługo biggrin

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150

Carcassandra

Anxious Carpenter

PostPosted: Sun Sep 20, 2009 12:36 pm

Dla mnie pamięć cache kojarzy się tylko z plikami tymczasowymi programów. A dla komputera jako całości... czy to inna nazwa windowsowej pamięci wirtualnej ewentualnie partycji SWAP na Linuxie? Ale w sumie RAM niewiele się od pamięci wirtualnej różni, tyle, że ta ostatnia to wygospodarowana część dysku twardego, a RAM jest odrębny... powiedzcie mi, czy bardzo namieszałam. rolleyes

4 giga RAMu to już jest mega wypas, lapek będzie Ci hulał aż miło! (ja mam 2giga i jest mega szybki). biggrin
PostPosted: Sun Sep 20, 2009 1:15 pm

Daedhel
Dla mnie pamięć cache kojarzy się tylko z plikami tymczasowymi programów. A dla komputera jako całości... czy to inna nazwa windowsowej pamięci wirtualnej ewentualnie partycji SWAP na Linuxie? Ale w sumie RAM niewiele się od pamięci wirtualnej różni, tyle, że ta ostatnia to wygospodarowana część dysku twardego, a RAM jest odrębny... powiedzcie mi, czy bardzo namieszałam. rolleyes

odpowiednikiem swapa jest plik stronicowania, to nie ma nic wspólnego z pamięcią cache procka ;p

Lopatka

9,050 Points
  • Beta Explorer 0
  • Beta Treasure Hunter 0
  • Beta Citizen 0

Carcassandra

Anxious Carpenter

PostPosted: Mon Sep 21, 2009 10:10 am

Lopatka
Daedhel

odpowiednikiem swapa jest plik stronicowania, to nie ma nic wspólnego z pamięcią cache procka ;p
to czym się różni cache od RAMu?
PostPosted: Mon Sep 21, 2009 11:10 am

Pamięć cache procesora to niewielka pamięć o krótszym czasie dostępu niż ram. Służy ona przyśpieszeniu pobierania danych z RAMu.

Lopatka

9,050 Points
  • Beta Explorer 0
  • Beta Treasure Hunter 0
  • Beta Citizen 0

Carcassandra

Anxious Carpenter

PostPosted: Mon Sep 21, 2009 12:14 pm

Lopatka
Pamięć cache procesora to niewielka pamięć o krótszym czasie dostępu niż ram. Służy ona przyśpieszeniu pobierania danych z RAMu.
łaaał... biggrin
PostPosted: Mon Sep 21, 2009 1:08 pm

łaał to by było jakbym potrafiła ubrać w słowa zasadę działania ;p

Lopatka

9,050 Points
  • Beta Explorer 0
  • Beta Treasure Hunter 0
  • Beta Citizen 0

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points