Welcome to Gaia! ::

Polish Poll Center

Back to Guilds

Tags: Polska, Polish, Poland 

Reply Polish Poll Center
Parada równości / parada normalności. Festyn czy idea? Goto Page: 1 2 3 ... 4 5 6 7 [>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

jestes za paradą równosci czy przeciw?
za
36%
 36%  [ 7 ]
przeciw
42%
 42%  [ 8 ]
nie mam zdania
21%
 21%  [ 4 ]
Total Votes : 19

Baranina
Vice Captain

1,000 Points
  • Member 100
  • Dressed Up 200
  • Gaian 50
PostPosted: Sat Jun 07, 2008 1:26 pm

W tym roku przełamałam się, postanowiłam wraz z Kasiulem wybrać się na paradę obłudy kpiny i śmiechu. Do poświęcenia sobotniego czasu na ten wygwizdów skłoniła nas postawa chłopców z młodzieży wszechpolskiej którzy tak naprawdę nie mieli pojęcia przeciw czemu protestują i dlaczego protestują. Pojęcie socjalizmu czy komuny było im tak obce jak mi znajomość języka angielskiego. A mimo to chłopcy, oraz towarzysząca im dama protestowali przeciw tym właśnie ustroją. Zupełnie rozbił mnie fakt iż mimo przynależności do ruchy młodzieży wszechpolskiej, nie znają tak naprawdę jego założeń, baa…o zgrozo nie mając pojęcia kim był Roman Dmowski. Oburzył mnie jednak najbardziej że wmieszane zostały w to symbole religijne, oraz dzieci, gdyż wśród młodzieży licealnej nie brakowało dzieci w wieku gimnazjalnym oraz z klas podstawowych.

Ale przejdźmy teraz do ciekawszej części. Parada zaczęła się o godzinie 14, przemierzyłyśmy wraz z Kasią spory odcinek aż doszłyśmy do punktu docelowego czekając na jakieś przemówienia, konferencje. Liczyłyśmy że dowiemy się przeciw czemu tak naprawdę protestuje tłum, czemu wiwatują?
Pośród hałasu, poklasku szumu ekshibicjonizmu i haseł propagandowych przedzierał się straszny jazgot kobiety pragnącej udowodnić że śpiewać może każdy, na platformach tańczyły dziewczyny w paradnych strojach i chłopcy poprzebierani za dziewczyny. Żadnego przemówienia, komentarza, nic!
Jedynie ulotki, panowie pedagodzy – oczywiście żaden mówiący w języku polskim, natomiast w koszulkach z napisem: gej jest ok. Wciskali dzieciakom ulotki, kładli je do wózków. Zaczepiłam kilku – z żadnym się nie dogadałam.

Teraz parę słów o transparentach, wymienię najciekawsze:

- wszyscy jesteśmy HOMOsapiens
- żyd z flagą Izraela w stroju religijnym i z chorągiewką będącą symbolem parady
- nie zabrakło również słynnej Rafalali która przyszła ze swoimi siostrzenicami niosącymi transparent: moja ciocia ma ptaszka – jestem z tego dumna. Pytanie tylko czy z tego że ma ptaszka i jest ciocią, czy może z tego że mimo iż jest inna to ją kocham bo jest moją ciocią i wartościowym człowiekiem? Ale nie wymagam od 5latek by mi odpowiedziały na to pytanie. Tylko żal że się dzieciom w tym wieku kisiel z mózgu robi i powoduje tego typu dysonanse poznawcze.

Widząc że nie dzieje się nic, postanowiłam zadać ludziom kilka pytań:
Dlaczego tu jesteś?
Czy jesteś szczęśliwy teraz i w życiu?
Co sądzisz o tego typu przedsięwzięciach?

Odpowiedzi były różne ale zazwyczaj podobne:
1)
- jestem tu bo powinienem , tak czuje.
- dlaczego tak czujesz?
- bo tak trzeba
- ale dlaczego?
- brak odpowiedzi lub nie potrafię teraz tak z zaskoczenia odpowiedzieć

2)
-Dlaczego tu jesteś?
- bo tu jest wesoło przyszedłem się pobawić.
- a popierasz to co się tu dzieje?
- ich sprawa, nie moja, nic do nich nie mam, chce sobie potańczyć, wypić piwo, jestem tu z rodziną na festynie.
3)
- Dlaczego tu jesteście?
- jesteśmy gejami
- tak postanowiliśmy się ujawnić
- Czy popieracie takie parady?
- tak
- ja nie
- dlaczego tak?
- bo po prostu mogę powiedzieć kim jestem
- a normalnie nie możesz?
- nie
- dlaczego nie?
- nie wiem, wstydzę się
- Czy jesteście szczęśliwi?
- nie
- dlaczego?
- nie wiem
- czujecie się nie akceptowani?
- nie wiem, nie myślałem o tym, chyba nie
- sorry spieszymy się, nie podoba mi się tu, nic się nie działo.

4)
- Dlaczego pan tu jest?
- bo lubię zabawę, a nie lubię odpustu. Przyszedłem się pobawić

I tu rodzi się pytanie? Czy ta cała parada, to demonstrowanie, nie było jednym wielkim odpustem?? Patrząc na twarze tych ludzi, nie widziałam żadnego zadowolenia, zaangażowania, radości. Na ich twarzach malowały się otępiałe miny, puste spojrzenia, widać było że tak naprawdę nie są szczęśliwi.
Jedynymi zadowolonymi szczerze osobami był pan Biedroń i Piróg. Nawet nie o tyle szczęśliwi co dumni… tylko nie wiem z czego. Ich fanatyczne spojrzenia napawały mnie niepokojem.
PostPosted: Sat Jun 07, 2008 1:42 pm

Cos mi sie wydaje, ze wyznaja zasady ''im bardziej zabronione tym czesciej/wiecej to robmy''. Nie wiedza po co, albo nie wiedza po co - aby sie pobawic, wypic piwo. Gdybys sie spytala wszystkich tylko nieliczna grupa chciala ''pokazac kim jest'' i ''zawalczyc'' o swoje prawa.
A jak nie bylo niczego typu konferencji, przemowienia a tylko ulotki to pewnie znajomi sie zebrali i dolaczyla do nich cala reszta, albo przekazali wiadomosc droga ''pantoflana''...

Ajsza

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150
PostPosted: Sat Jun 07, 2008 1:52 pm

Ja jestem przeciw tej paradzie, bo nic pozytywnego nie wnosi, a wywołuje niepotrzebną medialną burzę. Z tego co widziałem w tv, to homoseksualiści przychodzą tam na publiczne całowanie się, co nie przystoi nawet heteroseksualnym. Toleruję gejów i lesbijki, nie toleruję takiego zachowania.
=_=
PostPosted: Sat Jun 07, 2008 2:27 pm

Ja na paradzie byłam w ramach ochrony zdrowia psychicznego.

Nie popieram żadnej z parad, ani równości ani normalności.
Uważam że homoseksualizm jest zaburzeniem o podłożu psychicznym i powinno się to leczyć. I żaden homoseksualista tak naprawdę nie wybrał tej orientacji bez przyczyny. Gdyby zrobić każdemu, po kolei studium przypadku, okazało by się że przyczyny są, nieraz już na wstępie bardzo wyraźne i nie potrzeba specjalistycznego wykształcenia by to dostrzec.

Baranina
Vice Captain

1,000 Points
  • Member 100
  • Dressed Up 200
  • Gaian 50

Jukatan

PostPosted: Sat Jun 07, 2008 2:48 pm

normalnosci nie powinno sie manifestowac, right?

wiec skoro geje sa normalni, hetero sa normalni, to po co cokolwiek manifestowac?

weirdo
PostPosted: Sat Jun 07, 2008 2:54 pm

Jukatan
normalnosci nie powinno sie manifestowac, right?

wiec skoro geje sa normalni, hetero sa normalni, to po co cokolwiek manifestowac?

weirdo

Nie uważam żeby geje byli w pełni normalni.
Ale w bezsensowność tego manifestu święcie wierze. Skoro taka moda na demonstrowanie nastała to czemu nie zrobimy parady ludzi bezdomnych??
Ehhh….Mogliby przeznaczyć te fundusze które włożyli w organizacje tego pobojowiska. np Na rzecz niepełnosprawnych, na redukowanie barier architektonicznych.

Owiec

Ajsza

PostPosted: Sat Jun 07, 2008 2:59 pm

homoseksualizm nie jest zadna choroba ani zaburzeniem o podlozu psychicznym
przeciez sa hasla ''kochajmy sie!!'' a to jak kto kocha to jego sprawa. to jest normalna rzecz...
'idzie wylaczyc kolejne przemowienie politykow o ''chorobie'' zwanej homoseksualizmem'
PostPosted: Sat Jun 07, 2008 3:11 pm

Klasyfikacja chorób ICD 10 oraz DSM-IV uznał homoseksualizm jako chorobę o podłożu psychicznym. Która ma swoją przyczynę, jest wyleczalna. A skoro jest wyleczalna i ma przyczynę to nie jest typem orientacji seksualnej.
Homoseksualizm również nie jest zakodowany genetycznie jak niektórzy twierdzą. Jest powodowany warunkami społecznymi takimi jak:
- patologie środowiskowe i rodzinne
- podatność na wpływy otoczenia w tym obecnie panujące trendy.

Owiec

Ajsza

PostPosted: Sat Jun 07, 2008 3:49 pm

owiec a ty dalej z ta choroba? fakt moze to ma jakies tam podloze psychiczne, ale to nie jest choroba typu angina cz jak juz schizofremia... a jakbys zareagowala gdyby ktos z twoich znajomych byl gejem/lesbijka? chcialabys go ''wyleczyc''?
PostPosted: Sun Jun 08, 2008 2:06 am

Ajsza
owiec a ty dalej z ta choroba? fakt moze to ma jakies tam podloze psychiczne, ale to nie jest choroba typu angina cz jak juz schizofremia... a jakbys zareagowala gdyby ktos z twoich znajomych byl gejem/lesbijka? chcialabys go ''wyleczyc''?
Typu angina to nie. Ale już bliżej schizofrenii. Niewątpliwie nie leczy się tego środkami farmakologicznymi, podobnie jak nie powinno się leczyć w ten sposób depresji.
Mam sporo znajomych homoseksualistów i uważam że powinni się poddać leczeniu bo to nie zdrowe dla nich – nie tylko psychicznie ale i somatycznie.
Jeżeli ktoś twierdzi że stosunek analny jest absolutnie zdrową i nie groźną sprawą to jest w błędzie, lub sam siebie oszukuje. Wprowadzając penisa do odbytu a następnie do jelita grubego. Tą drogą odbywa się rzecz jasna defekacja, kał który wydalamy z siebie nie zostaje nigdy usunięty z drogi pokarmowej w 100% więc osoba aktywna jest narażona na rożnego rodzaju zakażenia przenoszone tą drogą. Istnieją też zagrożenia dla osoby pasywnej takie jak: częstsze prawdopodobieństwo wystąpienia hemoroidów (Żylaków odbytu) , czy tez
uchyłków okrężnicy.
Owszem seks drogą analną jest bardzo przyjemny, dostarcza o wiele silniejszego orgazmu (a raczej cos podobnego do orgazmu) Jest to spowodowane uciskaniem cewki moczowej – kiedy uciska się cewkę moczową / u mężczyzn prostatę, dostarczamy to właśnie takich podniet.

Nie mam nic przeciw homoseksualistą, niech sobie chodzą biła ich nie będę, chcą sobie sami szkodzić – a niech szkodzą, ich sprawa. Zmuszała do leczenie nie będę.
Ale w momencie gdy angażują w to dzieci stwarzając w ten sposób patologie i skrzywienia osobowości. Na to już pozwolić nie mogę. Ulotki które wg. Nich mają poszerzyć tolerancję tak naprawdę powodują przyzwolenie na angażowanie dzieci w ten proceder. Społeczeństwo Polskie jest bardzo tolerancyjne, nie potrzeba propagować tego typu zachowań.

Baranina
Vice Captain

1,000 Points
  • Member 100
  • Dressed Up 200
  • Gaian 50

pani psychol

PostPosted: Sun Jun 08, 2008 2:08 am

może i homoseksualizm jest chorobą, ale... co z tego?
jeżeli gej/lesbijka czuje się dobrze w takim, a nie innym związku,
to niech w nim będzie. przecież nikomu nie szkodzi.

a co do parad równości, to uważam, że to jest jakaś totalna pomyłka.
a to co napisałaś, baranina, jedynie utwierdza mnie w moim przekonaniu.

edit: yhm, po przeczytaniu tego wyżej...
muszę się zastanowić.
PostPosted: Sun Jun 08, 2008 2:19 am

pani psychol

muszę się zastanowić.
Mimo że można mnie sklasyfikować jako lesbijkę – w końcu bardziej pociągają mnie kobiety niż mężczyźni. To nie czułam się nigdy w pełni szczęśliwa w związku z kobitą. Zawsze poszukiwałam dodatkowych doznań. Na podstawie obserwacji moich znajomych też mogę powiedzieć że nie są szczęśliwymi ludźmi.

Baranina
Vice Captain

1,000 Points
  • Member 100
  • Dressed Up 200
  • Gaian 50

pani psychol

PostPosted: Sun Jun 08, 2008 2:25 am

Baranina
pani psychol

muszę się zastanowić.
Mimo że można mnie sklasyfikować jako lesbijkę – w końcu bardziej pociągają mnie kobiety niż mężczyźni. To nie czułam się nigdy w pełni szczęśliwa w związku z kobitą. Zawsze poszukiwałam dodatkowych doznań. Na podstawie obserwacji moich znajomych też mogę powiedzieć że nie są szczęśliwymi ludźmi.

skoro tak piszesz, to coś w tym musi być.

tylko nie rozumiem, skoro nie są zupełnie szczęśliwi w swoich związkach, to czemu po prostu ich nie zakończą?
i nie zaczną "szukać nowych doznań"?
PostPosted: Sun Jun 08, 2008 2:32 am

pani psychol
Baranina
pani psychol

muszę się zastanowić.

skoro tak piszesz, to coś w tym musi być.

tylko nie rozumiem, skoro nie są zupełnie szczęśliwi w swoich związkach, to czemu po prostu ich nie zakończą?
i nie zaczną "szukać nowych doznań"?
Może jednak szukają? A parada jest jednym ze środków wyrazu – coś w stylu wołanie o pomoc. Nawet pan Biedroń który deklaruje że jest w stałym związku i jest szczęśliwy, nigdy nie zdradził swojego partnera ( hihihi.. mały kłamczuszek) On też poszukuje, coraz to nowych form manifestu swojej orientacji. Gdyby w pełni siebie akceptował to chyba nie poszukiwał by zrozumienia u innych, a tym samym u siebie.

Baranina
Vice Captain

1,000 Points
  • Member 100
  • Dressed Up 200
  • Gaian 50

dziki_wieprz

PostPosted: Sun Jun 08, 2008 6:25 am

Hej. Według mnie, to parada normalności )jeżeli istnieje) to po prostu kpina.
Przecież jeżeli jest parada równości (homo) i normalności, to w takim razie czy homoseksualizm jest normalny?
może homofoby zrobiły paradę normalności, gdyż uważają , że geje i lesbijki to cos niestosownego.
a homoseksualizm to rzeczywiście choroba psychologiczno-genetyczna, ale jej nie da si wyleczyć.
to tak jakbyś chciał, aby twoja gruszka wyglądała i smakowała jak jabłko.
Poza tym: jest 90% szans, że dziecko będzie heteroseksualne, a do tego na jedną lesbijkę przypada 8 gejów. Skoro są tacy wyjątkowi, to mogą robić zjazdy, tak samo jak np. wielbiciele volkswagenów.
JJa bardziej bym uważał paradę równości jako taki cichy krzyk przeciw polskiemu, homofobicznemu światu, gdyż za granicą geje i lesbijki nie są wytykane palcami i nie są szkalowane głupimi przezwiskami. Dla tego też dużo homoseksualistów wyjeżdża za granicę, aby nie czuć się obrzucanymi obelgami i wyzwiskami.
Reply
Polish Poll Center

Goto Page: 1 2 3 ... 4 5 6 7 [>] [»|]

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas
Virtual Spaces