Welcome to Gaia! ::

Polish Poll Center

Back to Guilds

Tags: Polska, Polish, Poland 

Reply Polish Poll Center
slub.. Goto Page: 1 2 3 4 [>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

slub
wspaniała rzecz
30%
 30%  [ 8 ]
nie chce koscielnego
23%
 23%  [ 6 ]
nie moge sie doczekac
11%
 11%  [ 3 ]
juz za mna...
0%
 0%  [ 0 ]
WOLNOSC przede wszystkim!!!!!
34%
 34%  [ 9 ]
Total Votes : 26

Driadaa

14,950 Points
  • Heckler 50
  • Piepitcher 100
  • Piecatcher 100
PostPosted: Tue Oct 23, 2007 11:25 am

http://gielek.wrzuta.pl/audio/7YKvKQ9FNm/co_to_jest_slub_wedlug_dzieci

slyszeliscie to...?

wypowiadajcie sie co sadzicie o slubie
PostPosted: Tue Oct 23, 2007 11:49 am

tego nie szłyszałam, ale lepsze znam, lepsze...

Madame Zebrovna

Naughty Phantom

Gem_ma

PostPosted: Tue Oct 23, 2007 1:23 pm

ślub?, bryyyyyy gonk
PostPosted: Tue Oct 23, 2007 3:29 pm

Jak ktoś chce, niech się hajta, ale osobiście jestem od pewnego czasu do slubu jako tako nastawiona negatywnie - a raczej do jego postrzegania. Święta krowa normalnie. Jak ktos uważa, ze tylko slub moze dac szczęscie, to sorry... Taka sama głupota jak zaskoczenie typu "jak coś takiego jest mozliwe w XXI wieku?". A co to ma do rzeczy wogóle? Hop slub, abrakadarba, sie hajtniemy i to wystarczy. Tia...

Yajo

Marcinek1984

PostPosted: Wed Oct 24, 2007 7:49 am

he he wypas.

A co do slubu, to wszystko zalezy od punktu widzenia, mozna tak spojrzec prosto ze tak powiem - trza zakladac rodzine, robic dzieci, biezemy slub, ale tez mozna doszukiwac sie czegos wiecej, jakos szerzej na to spojrzec tak, poszukac jakies takiej magii, Spotyka sie kogos, i jakos tak to sie staje ze jestes uzalezniony od tej osoby jak od narkotyku, i czujesz ze potrzebujesz tej osoby nie potrafisz bez niej zyc, wszystko w co wierzysz twoje idealy traca sens gdy nie ma tej osoby, a slub to taka obietnica miedzy tymi ludzmi - ja wiem ze ja ciebie potrzebuje - zeby zycie mialo sens i obiecuje ci ze zrobie wszystko zeby ciebie nie zgubic. Akurat w naszej tradycji tak sie przyjelo ze jest ten slub jaki jest, ale chyba rownie dobrze mozna gdzies na cmentarzu zlozyc sobie taka obietnice. I dochodzi do tego jeszcze jakis taki komfort psychiczny. Moze to jest jakies takie naiwne, ale wole doszukiwac sie jakis wiekszych sensow nawet gdy to jest jakies takie tylko w mojej glowie to i tak uwazam ze wtedy zycie jest jakies takie bardzie kolorowe i ciekawe. Nawet jesli chodzi o seks no to tez mozna isc do lozka pobzykac sie 30 minut i spoko, ale tez mozna probowac stworzyc jakas magie nie wiem cos takiego fajnego.
PostPosted: Wed Oct 24, 2007 7:59 am

Ja bym wzięła ślub tylko z jednego powodu - chciałabym mieć białą suknię z welonem i piękne wesele... whee

Madame Zebrovna

Naughty Phantom

Justinka

PostPosted: Wed Oct 24, 2007 8:48 am

A ja biore slub i to za dwa latka najpozniej. I biore go, bo jestem odpowiedzialna, dojrzala i nikt mi nie wmowi ze slub to gowno, po ktorym wszystko sie chrzani. Jak sie kogos kocha to przychodzi taki czas,ze sie chce z nim zyc az po smierc i urodzic kupe dzieci. I to ze ktos mysli,ze slub to ucieczka od rodzicow, polepszenie stanu finansowego,albo rozne tego typu bzdury to mu gratuluje;]
PostPosted: Wed Oct 24, 2007 11:11 am

mnie jest wszystko jedno. jak sie kogos kocha to stan cywilny jest obojetny...a nie kazdy ma kase na wielki slub i w ogole razz

moj skarb chce slub koscielny bo romantyk jest, no i rodzine (a wlasciwie klan, kurna wloski rod normalnie razz ) ma konserwatywna.

ja slub tak jak Zebra chce glownie z powodu sukienki biggrin (ale wesele juz niespecjalnie razz ) Wolalabym cywilny, moze byc rownie fajny jak koscielny, a w kosciol jako w instytucje nie wierze i jestem do niego zniechecona. no chyba ze mi odbije i zmienie sie w protestantke, oni sa spoko biggrin
(...no i gdzie w Pismie jest o czyms tak nienaturalnym jak celibat? razz )

dylemat jest, ale za piec (tak mysle) lat moze sie przeciez sporo pozmieniac biggrin

aha, Martines.PL: dokladnie WIEM o co Ci chodzi smile i racje masz.

a filmowa milosc-az-po-grob-i-ponad-wszelkie-przeszkody na szczescie zdarza sie tez w zyciu, moge sie pochwalic smile

Silvery the Alchemist

Madame Zebrovna

Naughty Phantom

PostPosted: Wed Oct 24, 2007 2:05 pm

Silvery, ja jestem protestantką 3nodding
PostPosted: Thu Oct 25, 2007 6:22 am

czyzby Driadaa planowala jakis slub?? xp i ja bym nic nie wiedziala? xd

Ann_Miho

Silvery the Alchemist

PostPosted: Thu Oct 25, 2007 8:57 am

ZebraDeath

...ktos w normalnym odlamie Kosciola kat. ! Jeeej! biggrin
PostPosted: Thu Oct 25, 2007 11:22 am

A ja jestem sobie katoliczka, ale nie znaczy to, ze ze wszystkim w tym kosciele sie zgadzam, ze jak ten baranek ide bezmyslnie za wszytskim co mowi kosciol,bo nie w tym rzecz. Duzo ludzi razi to,ze kosciol wtraca sie do polityki, jest skorumpowany itd. I w sumie im sie nie dziwie. Ja na szczescie znam super ksiezy i moj ogolny bilans kosciola idzie na plus smile

A wesele jest najfajniejsze i nie az tak drogie jak to wszyscy dramatyzuja;] Tylko trzeba miec alternatywny pomysl smile

Justinka

Silvery the Alchemist

PostPosted: Thu Oct 25, 2007 11:59 am

Justinka
A ja jestem sobie katoliczka, ale nie znaczy to, ze ze wszystkim w tym kosciele sie zgadzam, ze jak ten baranek ide bezmyslnie za wszytskim co mowi kosciol,bo nie w tym rzecz. Duzo ludzi razi to,ze kosciol wtraca sie do polityki, jest skorumpowany itd. I w sumie im sie nie dziwie. Ja na szczescie znam super ksiezy i moj ogolny bilans kosciola idzie na plus smile

A wesele jest najfajniejsze i nie az tak drogie jak to wszyscy dramatyzuja;] Tylko trzeba miec alternatywny pomysl smile

ja T o b i e personalnie nic nie zarzucam. jak i czesci katolikow jaka znam. (i tak wiekszosc to katolicy tylko z nazwy razz ani nie praktykuja ani nic)

ale Kosciol ma u mnie duza kreske. Zwlaszcza polski. Chociazby za zaszczucie Alicji Tysiac, za Jankowskiego, za Rydzyka+Radio Maryja, za podejscie do kobiet i mniejszosci seksualnych...zero stosowania sie do "miluj blizniego swego jak siebie samego" ...no chyba ze oni maja niska samoocene i sie nie miluja razz
poza tym celibat to chore. I nigdzie w Pismie o tym ni ma.

Slub - moze byc niedrogi.
Wesele - no nie wiem...
PostPosted: Thu Oct 25, 2007 1:35 pm

wilkus, jako lekkopijany ateista powiada: [ozby]
slub... moze byc i koscielny, jezeli moj mily sobie tego zazyczy, jezeli nie, to nie. [pomijajac fakt, ze jakis mily musialby sie pojawic] inna sprawa jest to, jak ktos bierze slub, by zatrzymac kogos przy sobie, bo sie boi, ze odejdzie - brak zaufania jakos niebardzo mi do tej wizji pasuje...

kasa... kurcze, taka sytuacja chyba jest raz w zyciu! moznaby sie wykosztowac. chyba ze ma sie wizje kameralnego slubu albo jakakolwiek inna, wg nas lepsza, ale nie pod wzgledem finansowym a upodoban.

pomarzyc zawsze mozna. gdyby jednak byl taki ktos...
[ja to jutro moze przeczytam i jakies poprawki naniose xd ]

edit\calkiem do rzeczy xd

wilkus
Crew

Madame Zebrovna

Naughty Phantom

PostPosted: Fri Oct 26, 2007 5:17 am

Silvery the Alchemist
ZebraDeath

...ktos w normalnym odlamie Kosciola kat. ! Jeeej! biggrin

Yaaay! Balanga! xd