Kicsit népszerűsítem a rajzolásnak ezt a technikáját is.
3nodding Talán vannak itt rajtam kívül olyanok, akik alkalmazzák ezt a technikát, akik viszont most ismerkednek vele, azoknak egy rövidke ismertető a saját szavaimmal (sok leírás van ám a neten, de gondoltam egyszerűsítve és röviden jobb lesz, akit bővebben érdekel az keressen rá, sok mindent fog találni magyar és külföldi oldalakon is).
Nos, ha számítógépes grafikáról beszélünk, akkor 2 fő típus van: a vektor- és a raszter-/pixelgrafika (vannak mindenféle elágazások is, azokra itt most nem térek ki). Amiért én a vektorgrafikát jobban kedvelem, mint a pixelt az az, hogy míg a pixelgrafika csak egy bizonyos méretig nagyítható, addig a vektorgrafikát akár egy egész házfal méretben is használhatjuk, mert nem lesz "szemcsés, kásás, pixeles" (ki aminek hívja a túlnagyított / kicsinyített képeket
xp ). Előnyös a használata, ha mondjuk pólóra szeretnénk mintát készíteni (hogy csak 1 példát emeljek ki).
Azért hívjuk a technikát vektorgrafikának, mert a rajzok készítése során pontokat, görbéket, vektorokat stb. hozunk létre és mozgatunk a megfelelő helyre, ezáltal alakítva ki a rajzot.
Vannak különböző programok, melyek segítségével vektorgrafikus rajzokat készíthetünk. Ilyen például az Inkscape, a CorelDraw és az Adobe Illustrator. Én mindhármat használtam, de leginkább az
Inkscape-t kedvelem, elsősorban ingyenessége és nyílt forráskódja miatt.
Huhh, hirtelen ennyi jutott eszembe, ha kérdésetek van, illetve hozzáfűznivalótok, azt örömmel veszem!
3nodding Ja, és ha van kedvetek nézzétek meg a
dA galériámat, ahol Inkscappel készült rajzaimat találhatjátok (amelyek eredetileg vektrografikák.)