Welcome to Gaia! ::

Magyar Guild

Back to Guilds

Guild Magyar Gaiazóknak! 2007 óta értetek! 

Tags: magyar, hungarian 

Reply Kreatív kuckó
Vektorgrafika

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

Hallottál már korábban a vektorgrafikáról?
  igen
  nem
View Results

wildgica

Fashionable Genius

10,900 Points
  • Newbie Helper 100
  • Millionaire 200
  • Cash Grabber 500
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 12:34 pm

Kicsit népszerűsítem a rajzolásnak ezt a technikáját is. 3nodding Talán vannak itt rajtam kívül olyanok, akik alkalmazzák ezt a technikát, akik viszont most ismerkednek vele, azoknak egy rövidke ismertető a saját szavaimmal (sok leírás van ám a neten, de gondoltam egyszerűsítve és röviden jobb lesz, akit bővebben érdekel az keressen rá, sok mindent fog találni magyar és külföldi oldalakon is).

Nos, ha számítógépes grafikáról beszélünk, akkor 2 fő típus van: a vektor- és a raszter-/pixelgrafika (vannak mindenféle elágazások is, azokra itt most nem térek ki). Amiért én a vektorgrafikát jobban kedvelem, mint a pixelt az az, hogy míg a pixelgrafika csak egy bizonyos méretig nagyítható, addig a vektorgrafikát akár egy egész házfal méretben is használhatjuk, mert nem lesz "szemcsés, kásás, pixeles" (ki aminek hívja a túlnagyított / kicsinyített képeket xp ). Előnyös a használata, ha mondjuk pólóra szeretnénk mintát készíteni (hogy csak 1 példát emeljek ki).

Azért hívjuk a technikát vektorgrafikának, mert a rajzok készítése során pontokat, görbéket, vektorokat stb. hozunk létre és mozgatunk a megfelelő helyre, ezáltal alakítva ki a rajzot.

Vannak különböző programok, melyek segítségével vektorgrafikus rajzokat készíthetünk. Ilyen például az Inkscape, a CorelDraw és az Adobe Illustrator. Én mindhármat használtam, de leginkább az Inkscape-t kedvelem, elsősorban ingyenessége és nyílt forráskódja miatt.

Huhh, hirtelen ennyi jutott eszembe, ha kérdésetek van, illetve hozzáfűznivalótok, azt örömmel veszem! 3nodding Ja, és ha van kedvetek nézzétek meg a dA galériámat, ahol Inkscappel készült rajzaimat találhatjátok (amelyek eredetileg vektrografikák.)
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 1:41 pm

Hmmmm... csábító lehet kipróbálom biggrin

Medvelaszlo

Dangerous Husband

5,450 Points
  • Hygienic 200
  • Dressed Up 200
  • Married 100

wildgica

Fashionable Genius

10,900 Points
  • Newbie Helper 100
  • Millionaire 200
  • Cash Grabber 500
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 1:50 pm

Medvelaszlo

dejódejó emotion_brofist
eleinte kicsit bonyolult lehet az Inkscape, de kitartással szerintem néhány nap alatt el lehet sajátítani az alapokat. végig kell nézegetni mindent a menüben, kipróbálgatni, stb. anno én is úgy kezdtem, nem tanultam különösebben az ilyesmit smile
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 3:35 pm

wildgica
Medvelaszlo

dejódejó emotion_brofist
eleinte kicsit bonyolult lehet az Inkscape, de kitartással szerintem néhány nap alatt el lehet sajátítani az alapokat. végig kell nézegetni mindent a menüben, kipróbálgatni, stb. anno én is úgy kezdtem, nem tanultam különösebben az ilyesmit smile

A photoshop-ot is így tanultam meg kezelni biggrin
Aztán egész jól ment a képek meg hamisítása

Medvelaszlo

Dangerous Husband

5,450 Points
  • Hygienic 200
  • Dressed Up 200
  • Married 100

wildgica

Fashionable Genius

10,900 Points
  • Newbie Helper 100
  • Millionaire 200
  • Cash Grabber 500
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 3:44 pm

Medvelaszlo
wildgica
Medvelaszlo

dejódejó emotion_brofist

A photoshop-ot is így tanultam meg kezelni biggrin
Aztán egész jól ment a képek meg hamisítása

lol, dettó, a photoshoppal én is így voltam biggrin
PostPosted: Sat Nov 19, 2011 12:43 am

Nah majd ránézek, ha túl vagyok a kismillió beadandómon... Sajnos most azok kötik le időm nagy részét
Ha kipróbáltam és elakadtam majd zaklatlak a kérdéseimmel biggrin

napsugar
Crew

Invisible Businesswoman

13,275 Points
  • Millionaire 200
  • Clambake 200
  • Sausage Fest 200

wildgica

Fashionable Genius

10,900 Points
  • Newbie Helper 100
  • Millionaire 200
  • Cash Grabber 500
PostPosted: Sat Nov 19, 2011 4:03 am

napsugar
Nah majd ránézek, ha túl vagyok a kismillió beadandómon... Sajnos most azok kötik le időm nagy részét

hajráhajrá, zaklassál csak 3nodding rofl
a beadandókhoz kitartást ezerrel
PostPosted: Sat Nov 19, 2011 6:45 am

wildgica
napsugar

hajráhajrá, zaklassál csak 3nodding rofl
a beadandókhoz kitartást ezerrel
Köszi :3

napsugar
Crew

Invisible Businesswoman

13,275 Points
  • Millionaire 200
  • Clambake 200
  • Sausage Fest 200
Reply