|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 03, 2011 1:56 am
Története: A varrás a legősibb kézműves szakmák egyike. Noha napjainkban a ruhakészítés ipari méreteket öltött és gépiesített módon zajlik, még mindig akadnak varrónők és szabók, akik személyre szabott öltözékeket készítenek, de ha valaki szert tesz egy varrógépre és elég kreatív, akár otthon is nekiláthat magának vagy családtagjainak varrni.
Eszközök: A varráshoz nélkülözhetetlen kellék a varrógép, melyet nagyanyáink korában lábbal hajtottak, napjainkban pedig villamos energiával működik. A varrógépbe másfajta tű kell, mint a hagyományos kézi varráshoz, és a befűzése is elég bonyolult folyamat. Szükséges még a megfelelő színű és vastagságú cérna, a mérőszalag (ezeket a rövidáru boltban lehet beszerezni), az olló valamint a méteráru boltban megvásárolható ruhaanyag. A legtöbben a varrással kapcsolatos magazinok mellékleteiben fellelhető kész szabásmintákkal dolgoznak, ezek arányait a levett méretek (derék-, csípő-, mell-, derékbőség, comb- és karszélesség) megfelelően növelve és csökkentve kapjuk meg az ideális szabásmintát. (Forrás: Wikipédia)
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 03, 2011 2:00 am
Amit kitűztem célul, hogy megfogok legközelebb csinálni, de malac formában: MaciNektek van(nak) elképzelése(i)tek? Esetleg már megalkotott dolgaitok/ruháitok?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 03, 2011 4:09 am
Édesanyám varrónónek készült anno, úgyhogy egy-két dolgot már sikerült eltanulnom. :3 Anno varrtam egy plüss répát egyik barátomnak + egy másiknak egy Monokuro Boo-s párnát (körülbelül olyasmit mint amit te linkeltél mackó, csak sokkal nagyobban biggrin ). Egyébiránt a varrási tudományomat inkább a zoknik megvarrásához/egyéb cucc megjavításához használom fel az utóbbi időben. sweatdrop
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 03, 2011 5:11 am
Én is készítettem már egy hasonlót, mint a maci, csak én egy ehhez hasonló zsebegeret alkottam (csak az enyém sárga volt, piros a füle és az orra egy nagy gyöngy volt, nem ilyen pici) azóta a varrótudományomat én is renoválásra használom biggrin de ettől a macitól újra kedvet kaptam a figurák varrásához biggrin
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 03, 2011 7:06 am
Hime_Yura Amit kitűztem célul, hogy megfogok legközelebb csinálni, de malac formában: MaciNektek van(nak) elképzelése(i)tek? Esetleg már megalkotott dolgaitok/ruháitok?Pedig a Medve nyerőbb xp
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 03, 2011 7:49 am
Én csak egyszer varrtam eddig amatőr módon, próbaképp egy kis ruhadarabka féle szélét varrtam le segítséggel. Van 2 varrott kis macim, de ők inkább a régi plüssmacikra hasonlítanak (tömöttek, gyöngyszem stb), egy boltban csinálják őket. Kérdeztem meddig tart a készítésük, azt mondták több óráig.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 03, 2011 7:54 am
Én már varrtam pár apróságot biggrin Varrtam már fényképezőtokot is magamnak géppel (van egy több tonnás szovjet őskövületünk), de főleg kézzel szoktam varrogatni: elefánt tűpárna, nyuszis kulcstartó ajándékba, virágos kulcstartó műbőrből az is ajándék lett, meg hát a Bátor Táborban varrás volt az egyik választható program és egy éjszaka alatt (valamikor 11 körül álltunk neki) én megvarrtam egy plüss gekkót, a lányok ketten meg egy rendes plüss nyuszit. Aztán meg a gyerekekkel varrogattunk smile Most meg egy kisebb tolltartót akarok magamnak varrni, csak még cipzárt kéne vennem hozzá....
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 03, 2011 8:07 am
Medve: Én én azért fogok malacot csinálni, mert kabalának csinálom ajándékba whee
A tolltartóról jut eszembe, hogy én is azt állnék neki csinálni, de nekem épp ez az, hogy a cipzár van meg biggrin
Én legszívesebben ruhákat varrnék magamnak, mondjuk bulikba... csak hát igen, itt is egy őskövület varrógép van, és emiatt anyám nem engedi, hogy használjam..majd egy újabbat már fog, de az még nem ma lesz emo
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 03, 2011 8:46 am
Én nem tudok varrni és nem is fogok megtanulni! Fújj! biggrin DD Annyi tehetségem sincs hozzá, mint egy darab kőnek. biggrin
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|