Welcome to Gaia! ::

Magyar Guild

Back to Guilds

Guild Magyar Gaiazóknak! 2007 óta értetek! 

Tags: magyar, hungarian 

Reply Kreatív kuckó
Origami

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

napsugar
Crew

Invisible Businesswoman

13,275 Points
  • Millionaire 200
  • Clambake 200
  • Sausage Fest 200
PostPosted: Tue Dec 28, 2010 10:29 am

Az origami

User Image - Blocked by "Display Image" Settings. Click to show.

Japán nyelven az 'Origami' egyszerűen papírhajtogatást jelent. Az origami eredetére egyértelmű bizonyíték nincs, egyes feltételezések szerint Kínából vagy Koreából került át Japánba. Az első feljegyzések az 1600-as évek végéről származnak. Régen a papír értéket képviselt, ezért különleges, ünnepi szertartásokhoz készítettek hajtogatásokat. Ebből adódóan a hajtogatások kötöttek, merevek voltak. Később, ahogy a családokban a generációk egymásnak átadták a tudásukat, a hajtogatások egyszerűsödtek, kialakultak bizonyos hajtogatás alaptípusok.
A hagyományos origami négyzetes papírból készül és ebből hajtogatják a mintákat. A modern origami mintákat háromszög, ötszög, téglalap, vagy egyéb formájú papírokból is készítik, esetleg ollóval bevágják, vagy a részeket összeragasztják. A legújabb ötletekben igazi térbeli alakzatokat hoznak létre, általában sok hajtogatott részegység összeillesztésével.
Míg régebben a japán gyerekek, elsősorban a kislányok időtöltése volt a hajtogatás, addig manapság felnőttek és gyerekek világszerte egyaránt élvezik ezt a kreatív, térlátást és kézügyességet egyaránt rendkívüli módon fejlesztő játékot.

User Image - Blocked by "Display Image" Settings. Click to show.
PostPosted: Tue Dec 28, 2010 10:30 am

Foglalt

napsugar
Crew

Invisible Businesswoman

13,275 Points
  • Millionaire 200
  • Clambake 200
  • Sausage Fest 200

Obi Aoi
Vice Captain

Interstellar Explorer

PostPosted: Wed Dec 29, 2010 8:12 am

Én már hajtogattam pár dolgot, van 2 origamis könyvem, egyik kedvencem pl a csillag alakú doboz meg a csillagok smile Egyszer a közeli művházban úgy kb 3 x 3 cm-es koreai eredetű papírokból csináltam pici darut, cuki rókafejet plusz itthon egy kicsi csillagdobozt. A "vicces" az, hogy nagyban normál nyomtatópapírból nem nagyon jött össze a doboz. Azok a kicsi papírok valószínűleg origamipapírok voltak eleve. Van hozzájuk egy ugyanakkora papíron leírás a rókafej és a daru hajtogatásáról koreai szöveggel, nekem adták az egyik olyan használati utasítást. Az ábrákat lehet lrteni a szöveg nélkül is smile
Az a tengeri ló(?) nem semmi, olyat origamiban még nem is láttam.
Még érdekességként annyi, hogy ha a Deviantarton rákerestek arra, hogy origami, találtok érdekes és szép origamis fotókat (pl sok pici csillag, 1000 curu, ami egy szerencsehozó japán hagyomány, hogy 1000 daru hajtogatása szerencsét hoz stb.)
PostPosted: Thu Dec 30, 2010 1:22 am

A sok pici csillagot én elég sokáig csináltam anno, csak meguntam, hogy mindig méregetés-bevonalazás-vagdosás.... mert ahhoz papírcsíkok kellenek, de a quillling miatt most rájöttem, hogy van egyszerűbb módja a csíkvagdosásnak.... Lehet újra nekiállok a minicsillagoknak (majd rakok fel képeket)
Így kell csinálni őket 3nodding

napsugar
Crew

Invisible Businesswoman

13,275 Points
  • Millionaire 200
  • Clambake 200
  • Sausage Fest 200

Obi Aoi
Vice Captain

Interstellar Explorer

PostPosted: Thu Dec 30, 2010 1:55 am

napsugar
A sok pici csillagot én elég sokáig csináltam anno, csak meguntam, hogy mindig méregetés-bevonalazás-vagdosás.... mert ahhoz papírcsíkok kellenek, de a quillling miatt most rájöttem, hogy van egyszerűbb módja a csíkvagdosásnak.... Lehet újra nekiállok a minicsillagoknak (majd rakok fel képeket)
Így kell csinálni őket 3nodding

Ó ez jó, köszi, majd megpróbálom smile
Egyébként nagyon szeretem a minidolgokat smile Majd teszek fel fotót a feljebb említett kicsi dolgokról, amiket csináltam (gondolom lehet) smile (Doboz, csákószerű kalap, daru és rókafej).
És majd az én csillagpróbálkozásaimról is teszek fel képet.
PostPosted: Thu Dec 30, 2010 5:41 am

Sajnos én a hajtogatásban sose voltam jó. Valójában érdekelt is, meg nem is.

Xanvie

Pure-hearted Dark Elf

Molylepke

15,600 Points
  • Citizen 200
  • Invisibility 100
  • Lavish Tipper 200
PostPosted: Tue Jan 04, 2011 12:54 pm

Én majd egy ilyet szeretnék csinálni, ha lesz rá energiám, és egy post-it-nél nagyobb cetli is előttem. 3nodding

Egyébként régi rossz szokásom, hogy elrakom a szórólapokat, és amikor ügyeket intézek (pölö bankit vagy TO-sat), akkor nekiállok origami-sárkányokat hajtogatni belőlük, amiket aztán jól otthagyok az ügyintézők asztalán. xd

Ezért lenne jó megtanulni a lámát is, mert akkor ilyet csinálhatnék, amiről rögtön eszembe jutna ez, és ettől rögtön vidámabb lenne az ügyintézés. whee Tudom, hogy a videóban alpakák vannak, azok meg nem lámák; de rokonok, úgyhogy nézzétek el nekem.
PostPosted: Thu Oct 27, 2011 6:59 am

Molylepke
Én majd egy ilyet szeretnék csinálni, ha lesz rá energiám, és egy post-it-nél nagyobb cetli is előttem. 3nodding

Egyébként régi rossz szokásom, hogy elrakom a szórólapokat, és amikor ügyeket intézek (pölö bankit vagy TO-sat), akkor nekiállok origami-sárkányokat hajtogatni belőlük, amiket aztán jól otthagyok az ügyintézők asztalán. xd

Ezért lenne jó megtanulni a lámát is, mert akkor ilyet csinálhatnék, amiről rögtön eszembe jutna ez, és ettől rögtön vidámabb lenne az ügyintézés. whee Tudom, hogy a videóban alpakák vannak, azok meg nem lámák; de rokonok, úgyhogy nézzétek el nekem.

hogy kell sárkányokat csinálni?

Rayqua

Yuki Naoto

Kawaii Otaku

22,440 Points
  • Cat Fancier 100
  • Senpai's Notice 100
  • Magical Girl 50
PostPosted: Thu Oct 27, 2011 10:29 am

ó ó ó én imádok origamizni cat_4laugh

nemrég egy ismerősömnél találtam egy origamikönyvet, de a nehezebb fajta -meghajtjuk 1000x és majd lesz belőle valami szép térbeli alak- origamiból és összehoztam egy egész állatkertet oroszlántól kenguruig, csak mindet elajándékoztam biggrin sajna nem készült kép....

a darut szeretném megtanulni whee csak mivel nem nagyon foglalkoztam origamival az utóbbi hetekben, így a lelkesedésem lelohadt egy kicsit sweatdrop
de most megint megjött!!! pirate köszi a topicot Napsi! 3nodding
PostPosted: Thu Oct 27, 2011 11:37 am

Rayqua
Molylepke

Húú, még az egyik origami-könyvemből tanultam, de most hirtelen tippem sincs, hogy merre lehet. biggrin

Ha megtalálom bescannelem és feldobom ide, oks? biggrin

Molylepke

15,600 Points
  • Citizen 200
  • Invisibility 100
  • Lavish Tipper 200

Rayqua

PostPosted: Thu Oct 27, 2011 2:38 pm

Molylepke
Rayqua
Molylepke

Húú, még az egyik origami-könyvemből tanultam, de most hirtelen tippem sincs, hogy merre lehet. biggrin

Ha megtalálom bescannelem és feldobom ide, oks? biggrin

annyira nem sürgős
egyébként köszi
Reply
Kreatív kuckó

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out