|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Dec 28, 2010 10:29 am
Az origami Japán nyelven az 'Origami' egyszerűen papírhajtogatást jelent. Az origami eredetére egyértelmű bizonyíték nincs, egyes feltételezések szerint Kínából vagy Koreából került át Japánba. Az első feljegyzések az 1600-as évek végéről származnak. Régen a papír értéket képviselt, ezért különleges, ünnepi szertartásokhoz készítettek hajtogatásokat. Ebből adódóan a hajtogatások kötöttek, merevek voltak. Később, ahogy a családokban a generációk egymásnak átadták a tudásukat, a hajtogatások egyszerűsödtek, kialakultak bizonyos hajtogatás alaptípusok. A hagyományos origami négyzetes papírból készül és ebből hajtogatják a mintákat. A modern origami mintákat háromszög, ötszög, téglalap, vagy egyéb formájú papírokból is készítik, esetleg ollóval bevágják, vagy a részeket összeragasztják. A legújabb ötletekben igazi térbeli alakzatokat hoznak létre, általában sok hajtogatott részegység összeillesztésével. Míg régebben a japán gyerekek, elsősorban a kislányok időtöltése volt a hajtogatás, addig manapság felnőttek és gyerekek világszerte egyaránt élvezik ezt a kreatív, térlátást és kézügyességet egyaránt rendkívüli módon fejlesztő játékot. 
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Dec 28, 2010 10:30 am
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Dec 29, 2010 8:12 am
Én már hajtogattam pár dolgot, van 2 origamis könyvem, egyik kedvencem pl a csillag alakú doboz meg a csillagok smile Egyszer a közeli művházban úgy kb 3 x 3 cm-es koreai eredetű papírokból csináltam pici darut, cuki rókafejet plusz itthon egy kicsi csillagdobozt. A "vicces" az, hogy nagyban normál nyomtatópapírból nem nagyon jött össze a doboz. Azok a kicsi papírok valószínűleg origamipapírok voltak eleve. Van hozzájuk egy ugyanakkora papíron leírás a rókafej és a daru hajtogatásáról koreai szöveggel, nekem adták az egyik olyan használati utasítást. Az ábrákat lehet lrteni a szöveg nélkül is smile Az a tengeri ló(?) nem semmi, olyat origamiban még nem is láttam. Még érdekességként annyi, hogy ha a Deviantarton rákerestek arra, hogy origami, találtok érdekes és szép origamis fotókat (pl sok pici csillag, 1000 curu, ami egy szerencsehozó japán hagyomány, hogy 1000 daru hajtogatása szerencsét hoz stb.)
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Dec 30, 2010 1:22 am
A sok pici csillagot én elég sokáig csináltam anno, csak meguntam, hogy mindig méregetés-bevonalazás-vagdosás.... mert ahhoz papírcsíkok kellenek, de a quillling miatt most rájöttem, hogy van egyszerűbb módja a csíkvagdosásnak.... Lehet újra nekiállok a minicsillagoknak (majd rakok fel képeket) Így kell csinálni őket 3nodding
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Dec 30, 2010 1:55 am
napsugar A sok pici csillagot én elég sokáig csináltam anno, csak meguntam, hogy mindig méregetés-bevonalazás-vagdosás.... mert ahhoz papírcsíkok kellenek, de a quillling miatt most rájöttem, hogy van egyszerűbb módja a csíkvagdosásnak.... Lehet újra nekiállok a minicsillagoknak (majd rakok fel képeket) Így kell csinálni őket 3nodding Ó ez jó, köszi, majd megpróbálom smile Egyébként nagyon szeretem a minidolgokat smile Majd teszek fel fotót a feljebb említett kicsi dolgokról, amiket csináltam (gondolom lehet) smile (Doboz, csákószerű kalap, daru és rókafej). És majd az én csillagpróbálkozásaimról is teszek fel képet.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Dec 30, 2010 5:41 am
Sajnos én a hajtogatásban sose voltam jó. Valójában érdekelt is, meg nem is.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Jan 04, 2011 12:54 pm
Én majd egy ilyet szeretnék csinálni, ha lesz rá energiám, és egy post-it-nél nagyobb cetli is előttem. 3nodding Egyébként régi rossz szokásom, hogy elrakom a szórólapokat, és amikor ügyeket intézek (pölö bankit vagy TO-sat), akkor nekiállok origami-sárkányokat hajtogatni belőlük, amiket aztán jól otthagyok az ügyintézők asztalán. xd Ezért lenne jó megtanulni a lámát is, mert akkor ilyet csinálhatnék, amiről rögtön eszembe jutna ez, és ettől rögtön vidámabb lenne az ügyintézés. whee Tudom, hogy a videóban alpakák vannak, azok meg nem lámák; de rokonok, úgyhogy nézzétek el nekem.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Oct 27, 2011 6:59 am
Molylepke Én majd egy ilyet szeretnék csinálni, ha lesz rá energiám, és egy post-it-nél nagyobb cetli is előttem. 3nodding Egyébként régi rossz szokásom, hogy elrakom a szórólapokat, és amikor ügyeket intézek (pölö bankit vagy TO-sat), akkor nekiállok origami-sárkányokat hajtogatni belőlük, amiket aztán jól otthagyok az ügyintézők asztalán. xd Ezért lenne jó megtanulni a lámát is, mert akkor ilyet csinálhatnék, amiről rögtön eszembe jutna ez, és ettől rögtön vidámabb lenne az ügyintézés. whee Tudom, hogy a videóban alpakák vannak, azok meg nem lámák; de rokonok, úgyhogy nézzétek el nekem.hogy kell sárkányokat csinálni?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Oct 27, 2011 10:29 am
ó ó ó én imádok origamizni cat_4laugh
nemrég egy ismerősömnél találtam egy origamikönyvet, de a nehezebb fajta -meghajtjuk 1000x és majd lesz belőle valami szép térbeli alak- origamiból és összehoztam egy egész állatkertet oroszlántól kenguruig, csak mindet elajándékoztam biggrin sajna nem készült kép....
a darut szeretném megtanulni whee csak mivel nem nagyon foglalkoztam origamival az utóbbi hetekben, így a lelkesedésem lelohadt egy kicsit sweatdrop de most megint megjött!!! pirate köszi a topicot Napsi! 3nodding
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Oct 27, 2011 11:37 am
Rayqua Molylepke Én majd egy ilyet szeretnék csinálni, ha lesz rá energiám, és egy post-it-nél nagyobb cetli is előttem. 3nodding Egyébként régi rossz szokásom, hogy elrakom a szórólapokat, és amikor ügyeket intézek (pölö bankit vagy TO-sat), akkor nekiállok origami-sárkányokat hajtogatni belőlük, amiket aztán jól otthagyok az ügyintézők asztalán. xd Ezért lenne jó megtanulni a lámát is, mert akkor ilyet csinálhatnék, amiről rögtön eszembe jutna ez, és ettől rögtön vidámabb lenne az ügyintézés. whee Tudom, hogy a videóban alpakák vannak, azok meg nem lámák; de rokonok, úgyhogy nézzétek el nekem.hogy kell sárkányokat csinálni? Húú, még az egyik origami-könyvemből tanultam, de most hirtelen tippem sincs, hogy merre lehet. biggrin Ha megtalálom bescannelem és feldobom ide, oks? biggrin
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Oct 27, 2011 2:38 pm
Molylepke Rayqua Molylepke Én majd egy ilyet szeretnék csinálni, ha lesz rá energiám, és egy post-it-nél nagyobb cetli is előttem. 3nodding Egyébként régi rossz szokásom, hogy elrakom a szórólapokat, és amikor ügyeket intézek (pölö bankit vagy TO-sat), akkor nekiállok origami-sárkányokat hajtogatni belőlük, amiket aztán jól otthagyok az ügyintézők asztalán. xd Ezért lenne jó megtanulni a lámát is, mert akkor ilyet csinálhatnék, amiről rögtön eszembe jutna ez, és ettől rögtön vidámabb lenne az ügyintézés. whee Tudom, hogy a videóban alpakák vannak, azok meg nem lámák; de rokonok, úgyhogy nézzétek el nekem.hogy kell sárkányokat csinálni? Húú, még az egyik origami-könyvemből tanultam, de most hirtelen tippem sincs, hogy merre lehet. biggrin Ha megtalálom bescannelem és feldobom ide, oks? biggrin annyira nem sürgős egyébként köszi
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|