Welcome to Gaia! ::

Polish Poll Center

Back to Guilds

Tags: Polska, Polish, Poland 

Reply Polish Poll Center
Samobójstwo. Kariera życiowa

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

Nie mam pomyslu na polla
  1
View Results

Kasmizar
Crew

PostPosted: Sun Nov 28, 2010 1:20 pm

Magda lat 21 powiesiła się przy domu. Jaki był powód, czy to na pewno było samobójstwo, nie wiadomo. Ludzie mieszkający obok nie wiedzieli nawet, że był prokurator. Czy ją znałem? Brat chodził z nią do przedszkola i zerówki, byliśmy na jej urodzinach, nasze matki się znały. To co wiem o samobójstwach, to, że nigdy to nie jest jeden powód, tylko kilka nakładających się na siebie. Czy mimo tego rozumiem, czemu to zrobiła? Nie ma na to nadziei.

Mieliście takie akcje w sąsiedztwie? Rodzinie? Wilkus poszukiwała nawet na Gai wiadomosci o znajomym, który póżniej się okazało, że się otruł. Czemu Ci ludzie to robią?

ps. Tylko błagam, nie obrażajcie mojej i swojej inteligenci pisząć "śpieszmy się kochać...." bo to nudne jest i w złym guście.
PostPosted: Sun Nov 28, 2010 2:00 pm

u mnie bylo podobnie tylko ze to byla ''moda'' na wieszanie sie co tydzien sie ktos zabijal O-o bylo dziwnie ale do tematu wiec mojej kolezanki ojciec(policjant) postanowil sie powiesic w piewnicy... potem jakas dziewczyna z mojej szkoly sie powiesila z podowu ocen lub czegos podobnego... nastepnie inny sasiad...

II Sweet Satan II

Demonic Hellraiser

6,950 Points
  • 50 Wins 150
  • Demonic Associate 100
  • Hellraiser 500

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150
PostPosted: Sun Nov 28, 2010 3:21 pm

Pewnie dochodzą do jakiegoś momentu w swoim życiu, w którym postanawiają dokonać retrospekcji i w zdumieniu konstatują, że to kim są w życiu zupełnie im nie odpowiada. Okazuje się, że swój los wyobrażali sobie inaczej. Zdaje im się, że zmarnowali szmat czasu, którego w żaden sposób nie da się już odzyskać. Chcieliby coś zmienić, ale czują się bezradni wobec okrutnej rzeczywistości i wciąż płynącego czasu. Wierzą, że nic nie da się zmienić i odczuwają nieuchronność własnej porażki. Własną biografię widzą jako pasmo nieustannych porażek jednocześnie bez możliwości poprawy. Jedyną słuszną opcją jest więc samobójstwo, bo w ich opinii przynajmniej w jakimś stopniu skraca cierpienie, którego doświadczali ich zdaniem nieustannie. Świat wygląda w taki sposób, gdy człowiek popada w depresję. Przyczyny tej przypadłości mogą być z tego co się orientuję najprzeróżniejsze. Analizując poszczególne przypadki ciężko więc powiedzieć, czy porażka jest przyczyną depresji, czy depresja przyczyną porażki.
PostPosted: Tue Nov 30, 2010 9:47 am

Czasami przyczyną też może być presja i nawarstwienie się problemów. I w pewnym momencie człowiek psychicznie już ma dość. I pieprzy to wszystko i rozwiązuje wszystkie problemy jednym pociągnięciem sznurka. I nadchodzi ten nie ubłagany i święty spokój.

Martinespl

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150
PostPosted: Thu Dec 02, 2010 1:17 pm

a tak btw. Shizuka. gdzie ty mieszkasz?! I jak udało ci się przeżyć? ;d
PostPosted: Fri Dec 03, 2010 3:09 am

Dokładnie w tej chwili dziewczyna ma pogrzeb. Mnóstwo plotek krąży na jej temat, ale są bardzo żałosne, nie bede ich przytaczał.

Inna, można powiedzieć dziwaczna rzecz. W tym trudnym momencie, gdy mogła jeszcze pomyśleć, zanim ze sobą skończy,nie odezwała się do nikogo. Pozwoliłem sobie sprawdzić czy ma konto na NK. Ma, nie zaprosi już mnie xp , ale byłbym 101 znajomym. Miała równą setkę znajomych i nie napisała choćby do jednej osoby, że jej smutno, czy może przyjść czy coś podobnego. Szkoda, że nawet nie próbowała. Obojętnie z jakiego powodu to zrobiła, pewnie za pół roku nie miałoby to znaczenia.

Kasmizar
Crew

II Sweet Satan II

Demonic Hellraiser

6,950 Points
  • 50 Wins 150
  • Demonic Associate 100
  • Hellraiser 500
PostPosted: Fri Dec 03, 2010 10:56 am

Ignacy Wieniawa
a tak btw. Shizuka. gdzie ty mieszkasz?! I jak udało ci się przeżyć? ;d

w strasznym strasznym miasteczku samobojcow xDD
a teraz na powaznie... w takim malym miasteczku mieszkalam bo sie potem wyprowadzilam... a przezylam bo nie jestem az tak slaba zeby z jakiejs glupoty sie poprostu zabic wink
PostPosted: Wed Dec 08, 2010 10:13 am

wydaje mi się, że czasami w życiu przychodzą takie momenty, że okazuje się, że wszystko, co się robiło do tej pory nie miało zadnego sensu. do niczego się nie doszło i jest już za późno na osiągnięcie tego, co się chciało. nie ma wyjścia, które pozwoliłoby iść naprzód. co więcej nikomu nie zależy na tym, żebyśmy żyli i nikomu nie bedzie przykro, kiedy znikniemy. nic się nie zmieni. życie staje się tak przykre, że każdy oddech boli, a sił już brakuje, żeby płakać.

miałam sama kilka takich momentów i szczerze to... teraz chce mi się samej śmiać >.< poznałam masę fantastycznych ludzi, którzy pokazali mi, że cały poprzedni akapit to stek bzdur i jestem im za to wdzięczna 3nodding

niemniej jestem w stanie zrozumieć i zaakceptować decyzję innych o samobójstwie. w końcu jednak to ich życie. uważam też, że ta decyzja nie musi być samolubna, jak wielu sądzi, tak samo jak niemusi być wołaniem o pomoc. [mówię o prawdziwych samobójstwach, nie pozorowanych przez rozhisteryzowane panienki]

może przyłady:

1) znajomej siostry chłopak skoczył z okna z 9 piętra na jakiejś imprezie. całość zdażyła się ładne kilka lat temu, jednak nie udało się do tej pory tak naprawdę stwierdzić, czy przypadkiem mu nikt nie pomógł... bo w sumie to dziwne, że człwiek, któremu [przynajmniej teoretycznie] wszystko się układało nagle stwierdza, że nie i że się zabija. no i chyba nie wykrztusiłby "pomocy" chwilę przed śmiercią... ale w sumie nie mi to oceniać.

2) siostry znajomej ojciec powiesił się w domu. dziecko znalazło jego wiszące ciało. chyba był alkoholokiem, ale nie wiem. tak czy siak fakt tego, że zrobił to w domu trochę jednak mnei irytuje. to dziecko bardzo prawdopodobnie będzie cały czas miało przed oczami ten obraz, patrząc na to miejsce. [miała chyba wtedy około 10 lat]

3) otrucie Macieja. też nie wiem po co i dlaczego. niemniej na pogrzebie, gdy prowadzący [nie było kościelnego, bo oni nie uznają samobójców] czytał jakiś list od rodziców obarczono nas całą winą... niezwykle to miłe

wilkus
Crew

II Sweet Satan II

Demonic Hellraiser

6,950 Points
  • 50 Wins 150
  • Demonic Associate 100
  • Hellraiser 500
PostPosted: Fri Dec 10, 2010 5:13 am

1. jesli byl bardzo wypity to moge sobie jedynie pomyslec ze zrobil to z glupoty pomyslal sobie ze potrafi latac i wyskoczyl badz po
przez zaklad z kims ze skoczy i mu sie nic nie stanie albo jeszcze wiecej innych przykladow... wiadomo ze po pijaku nikt poprawnie nie mysli...

2. dziecka mi szkoda ze musialo przezyc takie widoki bo napewno mile nie byly i to jeszcze w takim wieku...
------------------------------------------------------------------------------------------------
Ostatnio bylo u mnie glosno w miescie o pewnym chlopaku ktory wyskoczyl z 3-pietra z okna w szkole... opowiadal to kolega z klasy ktory go znal i mial w jego klasie paru znajomych ... Chlopak w ogromnej depresji przez to ze go dziewczyna po 2latach rzucila postanowil na 2 lekcji ze wyskoczy z okna bo jego zycie nie ma juz wiecej sensu nikt mu nie chcial wierzyc po czym stanol na oknie i wykrzyknol ''teraz wam to udowodnie patrzcie na moja smierc!!'' i skoczyl... na szczescie sie nie zabil jedynie zlamal 2 nogi, rzebra oraz rece.... kosci doslownie przebily mu skore... szkoda mi dziewczyny bo teraz napewno bedzie bala sie miec nastepnego chlopaka bo takie cos moim zdaniem siada calkowicie na psychike.
PostPosted: Fri Dec 10, 2010 9:27 am

wilkus

2) siostry znajomej ojciec powiesił się w domu. dziecko znalazło jego wiszące ciało. chyba był alkoholokiem, ale nie wiem. tak czy siak fakt tego, że zrobił to w domu trochę jednak mnei irytuje. to dziecko bardzo prawdopodobnie będzie cały czas miało przed oczami ten obraz, patrząc na to miejsce. [miała chyba wtedy około 10 lat]

To bardzo przykre, że tacy ludzie nie myślą o uczuciach ludzi z ich najbliższego otoczenia. Pewnie nawet nie zauważają ilu ludzi jest im życzliwych. Nieco ponad miesiąc temu mój tata zmarł na rozległy zawał. Wiem już jak się czuje osoba, której ojciec umiera z przyczyn naturalnych, ale jak pomyślę, że miałby popełnić samobójstwo to nie wiem jak bym sobie z czymś takim poradziła.

Lopatka

9,050 Points
  • Beta Explorer 0
  • Beta Treasure Hunter 0
  • Beta Citizen 0

wilkus
Crew

PostPosted: Sat Dec 11, 2010 8:59 am

ShizukaHio15
1. jesli byl bardzo wypity to moge sobie jedynie pomyslec ze zrobil to z glupoty pomyslal sobie ze potrafi latac i wyskoczyl badz po
przez zaklad z kims ze skoczy i mu sie nic nie stanie albo jeszcze wiecej innych przykladow... wiadomo ze po pijaku nikt poprawnie nie mysli...

nie wiem.. znałam go słabo, ale nie wydawał się takim tępakiem sweatdrop
ale chyba głupio się założyć, że się przeżyje upadek z 9 piętra xd w sensie obustronnie.

ShizukaHio15
2. dziecka mi szkoda ze musialo przezyc takie widoki bo napewno mile nie byly i to jeszcze w takim wieku...

ano. a facet po prostu głupi. albo nieodpowiedzialny. albo jedno i drugie.

ShizukaHio15
Ostatnio bylo u mnie glosno w miescie o pewnym chlopaku ktory wyskoczyl z 3-pietra z okna w szkole... opowiadal to kolega z klasy ktory go znal i mial w jego klasie paru znajomych ... Chlopak w ogromnej depresji przez to ze go dziewczyna po 2latach rzucila postanowil na 2 lekcji ze wyskoczy z okna bo jego zycie nie ma juz wiecej sensu nikt mu nie chcial wierzyc po czym stanol na oknie i wykrzyknol ''teraz wam to udowodnie patrzcie na moja smierc!!'' i skoczyl... na szczescie sie nie zabil jedynie zlamal 2 nogi, rzebra oraz rece.... kosci doslownie przebily mu skore... szkoda mi dziewczyny bo teraz napewno bedzie bala sie miec nastepnego chlopaka bo takie cos moim zdaniem siada calkowicie na psychike.

też trzeba miec nierówno pod sufitem. O_O znaczy nie powiem, rozumiem, że było mu przykro i takie inne. ale w sumie zawsze wydawało mi się jednak, że jak się kogoś kocha [nienawidze tego słowa], to stara się temu komuś nie zrobić krzywdy. zresztą... może to nie mi oceniać. nie znam się na tym.
Lopatka
To bardzo przykre, że tacy ludzie nie myślą o uczuciach ludzi z ich najbliższego otoczenia. Pewnie nawet nie zauważają ilu ludzi jest im życzliwych. Nieco ponad miesiąc temu mój tata zmarł na rozległy zawał. Wiem już jak się czuje osoba, której ojciec umiera z przyczyn naturalnych, ale jak pomyślę, że miałby popełnić samobójstwo to nie wiem jak bym sobie z czymś takim poradziła.

nie bardzo wiem co odpowiedzieć. ja nie będę wiedziała, czy mój ojciec umarł czy nie, więc nie będę w stanie zrozumieć, jak się czujesz. sweatdrop
co do samobójstw jeszcze - zastanawiało mnie kiedyś, czy w takim przypadku to nie jest tak, że zakłada się, że albo się ich nie obchodzi [/nie zauważa], albo nie staiwerdza, że im po chwili przejdzie. z drugiej strony ja też niekoniecznie potrafię okazywać, że kogoś szczególnie lubię, więc można tego nie zauważyć. [teraz np. muszę z jednym Szymonem pogadać, bo stwierdził, że jestem dla niego nimiła i go źle traktuję. ja owszem, bywam wredna, ale to chęć przekomarzania się, a nie na serio...]
PostPosted: Sun Dec 12, 2010 4:56 am

no tak wszystko jest mozliwe... np moj kolega zalozyl sie z innym kolega ze jak ktorys przegra zaklad to wypija piwo na szybkiego obraca sie 5x w kolo i skacze do zimnej wody (zrobil to) i to jeszcze bylo zima wiec wiesz... ;X

II Sweet Satan II

Demonic Hellraiser

6,950 Points
  • 50 Wins 150
  • Demonic Associate 100
  • Hellraiser 500

wilkus
Crew

PostPosted: Fri Dec 17, 2010 1:28 am

czasami mam wrażenie, że żyję w innym świecie o.o
ale nic się mu nie stało za bardzo?
PostPosted: Fri Dec 17, 2010 8:55 am

chory na 2 tygodnie niestety nadal brak oleju w glowie... a teraz troche wrednie napisze... szkoda ze mus ie nic nei stalo tylko byl chory bo przynjamniej wtedy moze mu by sie cos do glupiego lba wbilo... no!

II Sweet Satan II

Demonic Hellraiser

6,950 Points
  • 50 Wins 150
  • Demonic Associate 100
  • Hellraiser 500
Reply
Polish Poll Center

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers