|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Mar 30, 2010 11:57 am
Mnie się bardzo podoba, czasami sprawdzam Gaie tylko po to, żeby sprawdzić czy nic nie napisałeś mrgreen
Właściwie to nie wiem jeszcze czego może tu brakować, póki co, wszystko co się pojawiło, podoba mi się. A czego powinno być więcej? hmm... jak dla mnie to akcja nie poszła jeszcze wystarczająco do przodu, aby to jednoznacznie stwierdzić, ale pomyślałem sobie, że fajna by była taka koncepcja jak w grach rpg na kompie - mamy ustaloną jakąś misję "główną" a w trakcie wykonujemy poboczne (które de facto zajmują więcej czasu niż ta właściwa), ale widzę że wszystko zmierza właśnie do takiego rozwiązania.
Ogólnie jest ekstra, jak dla mnie mrgreen
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Mar 31, 2010 4:26 am
Haa... Misja 'główna' wyjdzie 'w praniu'. Chyba. mrgreen
A do samej rozgrywki... Zastrzeżeń nie mam, nie mam zielonego pojęcia, co można było jeszcze do tego dodać, ale... Wpierw jak koras Ichabot poinformował mnie o takim forumowym rpg, to wpierw przez myśl mi przeszła trochę inny układ samej rozgrywki. Ot, wpierw ludziska by się zebrali w jeden dzień o konkretnej porze (najlepiej wieczornej) i 'wycięli' sobie z życiorysu, powiedzmy, dwie godzinki, i skupili się na grze (nie tak, jak teraz się to przedstawia - jedna wiadomość na dzień-dwa, tylko w dosyć krótkim okresie czasu po parę...naście wiadomości). W takim układzie mistrz gry by się wypowiadał pierwszy (w zależności, czy gracze tworzyli by drużynę - do wszystkich, czy raczej do każdego z osobna), zaznaczając przy tym, w jakiej kolejności gracze powinni się po nim wypowiadać (rzecz jasna, by uniknąć chaosu w samej rozgrywce). A reszta by mogła pozostać taka, jak teraz jest. ... Choć... Jedną rzecz by można było jeszcze zmienić. Właścicielkę mojej stancji. ... I internet, przy okazji. Ot, by w końcu zaczął działać. 3nodding
EDIT: Wybaczcie za mały off-top... Korasie, przyjeżdżasz na święta, czy raczej je olewasz? mrgreen
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Mar 31, 2010 5:16 am
Przyjeżdżam, ale uczę się na maturę. ;/
Według mnie, twój pomysł co do rozgrywki jest trochę kiepski. Po pierwsze, gdy jedna osoba pisałaby posta, inne musiałyby czekać na swoją kolej i cały czas refreshować temat. Po drugie, ludzie zaczęliby się spieszyć i pisać głupoty. Poza tym, skoro scenariusz jest płynny i nieprzewidywalny, to MG też musi mieć czas do wymyślania dalszych jego części, a to w połączeniu z narracją (w końcu mamy do czynienia ze słowem pisanym) jest na pewno trudne zadanie. Dodaj do tego rzuty kością, sprawdzanie współczynników i otrzymasz najbardziej nieatrakcyjną formę rozgrywania rpg na forum (moja opinia) xp
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Apr 01, 2010 5:48 am
... Tam jeden dzień możesz sobie odpocząć. (i wpaść na partyjkę runebound'a czy cosik tam... mrgreen )
Cóż. Trochę w tym prawdy jest, ale... - Jeśli kiedykolwiek nasze postacie połączą się w drużynę, to 'kolejki' do odpowiedzi będą nieuniknione. - Zresztą, byłoby tak, jak w normalnym 'papierowym' rpg. Każdy czeka na swoją kolej, przy okazji śledzi poczynania innych. Także taki układ można by porównać nie tylko do rpg, ale także do wszelakich gier planszowych, komputerowych turówek, itp... - Odświeżać stronę cały czas? A gdzie tam. Gdy napisze to, co ma napisać, mijałoby przynajmniej 10 minut od ponownej jego kolejki. - Pośpiech... Cóż, ma być 'brawurowo i grywalnie', nie? Tu też trzeba byłoby się zastanowić, czy chcemy pisać opowiadanie, poemat, esej, czy raczej grać w rpg, gdzie najważniejsze są poczynania graczy, a nie ilość napisanego tekstu. Poza tym, jeśli ktoś pisze w pośpiechu - to jego teksty będą bardziej naturalne, zbliżone wręcz do kwestii wypowiedzianych podczas sesji rpg (tak, wiem, znowu na tym się opieram... Ale też poniekąd marzy mi się właśnie taka prawie że prawdziwa 'sesja' rpg'a przez internet) A pisanie głupot... Cóż, jeśli ktoś podejmie jakąś nieprzemyślaną do końca decyzję, to cosik strasznego się stanie? Akcja będzie się posuwać dalej. - Jasne. Dlatego też MG musi mieć sporą dozę wyobraźni, by automatycznie opowiadać rozwój akcji po poczynaniach innych graczy. Zaś tłumaczenie 'że mamy do czynienia ze słowem pisanym' jest tylko wymówką. Bo czym ma się różnić słowo pisane od słowa mówionego podczas gry rpg? - Rzuty kośćmi, sprawdzanie współczynników... Kolejna podstawa rpg'a. Ot.
... I nie mówię, że TRZEBA by było taki mechanizm rozgrywki wprowadzić, tylko że tak sobie wyobrażałem grę przed rozpoczęciem. I nic nie trzeba zmieniać - jest i tak w końcu całkiem nieźle. ... No dobra, prócz jednego. Zatracam lekko klimat samej rozgrywki, kiedy mam okazję dać swoją odpowiedź raz na jeden bądź dwa dni.
(i tak na sam koniec - Twoja opinia? surprised A myślałem, że wujka Franka mrgreen )
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Apr 09, 2010 1:30 pm
Muszę powiedzieć, że podoba mi się wasz sposób grania, całej trójki. Rozwijacie swoje kwestie, bardzo twórczo działacie. Txt ze stratą klimatu jest prawidłowy, postaram się odpowiadać szybko, czego przykład mam nadzieje macie.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Apr 13, 2010 11:15 pm
No co jest ludki? czekam na odpowiedzi.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Apr 16, 2010 3:52 am
Więc tak. Ogłoszenie dla całej trójki/dwójki.
Wyślijcie mi w PMkach, jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły związane z postacią, które chcecie wykorzystać, bo zacznę ostro jechać po przeszłości tych postaci.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Apr 27, 2010 11:50 am
1) teraz już będę mogł odpisywać chociaż raz na dzień choć w dziwnych godzinach. 2) dostałem podręcznik do savage worlds jakąś godzinę temu, więc zobaczę co w nim jest i zabawa nabierze nowych opcji.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Apr 27, 2010 12:04 pm
Fajnie, napiszę sms-a do anzelma, bo coraz rzadziej zagląda xP
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Apr 28, 2010 10:16 am
A pisz, pisz... I tak odczytywać sms'ów na razie nie mogę. W co do zaglądania - wchodzę na Gaie codziennie. Ot, tylko ostatnio jakoś akcja w eRPeGu trochę zwooolniła i coraz rzadziej do gildii zaglądałem. Ale - jak już ma wszystko powrócić do normy - to hejta-wiśta-wio.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Apr 28, 2010 11:33 am
Będę prowadził jak tylko się da. Wchodzę na kompa rzadko, ale z 2 celów głównie, żeby sprawdzić pocztę i zobaczyć co odpisaliście. Mi też zależy na szybkiej akcji więc jak tylko mogę to piszę.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Apr 29, 2010 10:57 am
widzę, że zaczyna się histiryja rozkręcać^^, od razu przepraszam za nie postowanie, przez ten czas nie wchodziłam praktycznie na gaie, jakoś tak wyszło :/, mam nadzieje, że już będę pisać regularnie smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|