Welcome to Gaia! ::

Polish Poll Center

Back to Guilds

Tags: Polska, Polish, Poland 

Reply Polish Poll Center
My, Polacy... ale jacy?

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

Polacy?
  To ja
  i ty,
  To właśnie my.
  I am dunno
View Results

Kasmizar
Crew

PostPosted: Sat Oct 10, 2009 8:40 am

Od wielu lat czytając gazety dowiadywałem się, jak to Polacy źle wyglądają na tle innych narodów. Mieliśmy być stadem pijaków i złodziei, a tam dalej za horyzontem jest normalność, a nie ząścianek Europy. Jednak, gdy pojechałem do paru krajów widziałem, że głupota nie jest przypisana do jednej nacji. Jeżeli byście mogli się określić, co uznajecie za swoje cechy, typowo polskie albo kim jest Polak w waszym rozumieniu.

Kogo Kasmizar uznaje za Polaka?

Gościnny, pozwala istnieć innym narodom w swoim państwie.
Słowianin, który lubi się bawić i spędzać czas z przyjaciółmi.
Pracownik, który ma wysoką wiedzę na temat świata (co dowodzi poziom edukacji innych narodów, może Deadhel coś na ten temat powie).
Człowiek, którego rodziny żyły pod panowaniem dwóch totalitaryzmów i wie, że fanatyzm jest groźny, tak samo jak ślepa wiara w ideologię (jak to mówił mój promotor o takich fascynacjach: jeżeli rzeczywistość nie ma nic wspólnego z ideologią, to tym gorzej dla rzeczywistości)
PostPosted: Sun Oct 11, 2009 3:18 am

Cechy Polaka? Mówi płynnie po polsku xD

Moim zdaniem nie ma co generalizować. Masz rację, głupota nie jest przypisana do jednej nacji. Uważam, że w ogóle trudno jakąkolwiek cechę przypisać jednemu narodowi. No chyba, że te wynikające z przynależności do określonego kręgu kulturowego, religii itp.

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150

wilkus
Crew

PostPosted: Sun Oct 11, 2009 9:43 am

xd czuje, ze rozpetam wojne.

patrzac na wiekszosc spoleczenstwa, ewentualnie te czesc, ktora najlepiej widac - jestesmy zlodziejami, pijakami, blacharami i dziwkami.
co do postrzegania przez inne narody - maja mala szanse rozpoznac wyedukowanego Polaka [w sensie, ze jednak moznaby sie poslugiwac Angielskim i chyba pierwsze pytanie do osoby, ktora mowi poprawnie nie jest skad jestes] zas po jezyku polskim kojarza nas z Rosjanami, ktorzy tez sa nie lepsi z tego, co wiem [z doswiadczenia].

niemniej jednak takie generaizowanie jest chyba jednak szkodliwe xd
ale wlasciwie obcokrajowcom ciezko inaczej.

ja na przyklad mam bardzo dobre mniemanie o Niemcach i Holdendrach, bo bedac tam nie zaznalam zadnego ponizenia etc. traktowali mnie, jak swojego.
[bardzo mi sie podoba zwyczaj usmiechania sie do nieznajomych na ulicy i mowienia im dzien dobry tak ot - to naprawde zmienia podejscie/humor z rana]
PostPosted: Sun Oct 11, 2009 1:18 pm

i właśnie ze względu na osoby, których poziom przyzwoitości jest niski słyszałem, że wprowadza się podział na ludzi o narodowości polskiej i Polaków choć według słownika to to samo.

Jeżeli chcesz mieć jeszcze negatywny przykład to denerwujący są ludzie, którzy słowo o Polsce potrafią powiedzieć jedynie w kontekście: źle jak w Polsce, albo wielcy kibice piłkarscy, którzy sobie przypominają o takim cudzie na ziemi jak Polska przy meczu. Mecz trwa 90 minut + dogrywka. Zyje się cały czas.

Paweł Kukiz powiedział, że mamy po prostu kurewskie elity i to z tego względu, żyjemy w państwie polskim.

Bardzo mi się z kolei podoba zwrot jaki Wilkus użyła:
"czesc, ktora najlepiej widac", bo zdecydowanie też jest to problem wszechogarniającej tępoty.

Kasmizar
Crew

wilkus
Crew

PostPosted: Mon Oct 12, 2009 8:34 am

er, a ktorzy sa ktorzy xd ?

hm, ja sama raczej do patriotow nie naleze. co do sportu - smieszy mnie robienie sportu narodowego z jakiejs dyscypliny, gdzie sie komus cos nagle udalo. jeszcze naglej okazuje sie, ze wszyscy sie na tym znaja o.o

chyba nie znam kontekstu xd

a propo tempoty - znajomy dzisiaj opowiadal, ze w pracy sie wydalo, ze studiuje chemie. jakis gosc stamtad zadal mu pytanie: jaka jest mniej wiecej temperatura na sloncu i czy cos by cie stalo, jakby sie do niego zblizyl? i to nie byl zart, ani sarkazm...
PostPosted: Wed Oct 28, 2009 11:18 am

A co maja zrobić biedni kibice, jak Adamek walczy z Gołotą? Rozdarcie emocjonalne.

Niech ten człowiek poleci na słońce jak będzie noc...

Kasmizar
Crew

wilkus
Crew

PostPosted: Wed Oct 28, 2009 12:51 pm

a wiesz.. pytalam sie ogolnie wlasnie ludzi na wydziale, komu kibicuja [juz po] wiekszosc powiedziala, ze bardzo sie ciesy, ze Adamek wygral [tylko Mikolaj byl niekoniecznie zadowolony + twierdzil, ze to jednak jakis senstyment z mlodosci, ze Golota czegos dokonal - co mnie chyba ominelo o.o] ale tak naprawde obaj panowie [moim zdaniem] zachowali sie, jak niedorozwoje =_= chyba ze tak to juz teraz jest byc "prawdziwym mezczyzna"><

mnie intryguje skad sie tacy biora...
PostPosted: Sun Nov 22, 2009 1:50 pm

hmmm... Polacy są dla mnie
- ZNACZNIE bardziej prawdomówni od ludzi z Zachodu
- bardziej bezpośredni, nie kryją się za maską (cecha wspólna dla Słowian Wschodnich)
- z tej bezpośredniości wynika większa naturalność
- wcale nie mamy większych problemów alkoholowych niż pozostałe kraje (ot, taka Szkocja choćby - pijaństwo na potęgę)
- mamy NIESŁUSZNIE zaniżone poczucie własnej wartości mimo, że
- dzięki naszemu systemowi szkolnictwa przeciętny Polak ma znacznie lepsze pojęcie o otaczającym go świecie niż przeciętny reprezentant Cudownego Zachodu
- mamy świetne żarcie, co wpływa na ogólnie dobry stosunek do codzienności cool
- należymy do najbardziej niezłomnych narodów tej ziemi (ani Krzyżacy, ani Turcy, ani Szwedzi, ani rozbiory, ani Naziści, ani komuna nas nie złamały, choć wiele z nich to były zagrożenia o charakterze międzynarodowym - zatrzymywały się na nas, to my je pokonywaliśmy)
- Polacy nie są głupi. Tylko wielu nie chce się myśleć, bo tak jest im wygodniej.
- mamy zdecydowanie większe społeczne poszanowanie tradycyjnych wartości, choć niestety poprawność polityczna i do nas się wkrada.

Carcassandra

Anxious Carpenter

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150
PostPosted: Sun Nov 22, 2009 1:54 pm

Daedhel
- bardziej bezpośredni, nie kryją się za maską (cecha wspólna dla Słowian Wschodnich)
- wcale nie mamy większych problemów alkoholowych niż pozostałe kraje (ot, taka Szkocja choćby - pijaństwo na potęgę)
- dzięki naszemu systemowi szkolnictwa przeciętny Polak ma znacznie lepsze pojęcie o otaczającym go świecie niż przeciętny reprezentant Cudownego Zachodu
- należymy do najbardziej niezłomnych narodów tej ziemi (ani Krzyżacy, ani Turcy, ani Szwedzi, ani rozbiory, ani Naziści, ani komuna nas nie złamały, choć wiele z nich to były zagrożenia o charakterze międzynarodowym - zatrzymywały się na nas, to my je pokonywaliśmy)
- Polacy nie są głupi. Tylko wielu nie chce się myśleć, bo tak jest im wygodniej.
- mamy zdecydowanie większe społeczne poszanowanie tradycyjnych wartości, choć niestety poprawność polityczna i do nas się wkrada.

no, mogę się z tym zgodzić w zupełności pomimo, że pisałem wcześniej, że nie lubię generalizować mrgreen
PostPosted: Tue Nov 24, 2009 11:00 am

ichabot
Daedhel

no, mogę się z tym zgodzić w zupełności pomimo, że pisałem wcześniej, że nie lubię generalizować mrgreen
no, ale jak już babunia coś powie, to powie. cool

Carcassandra

Anxious Carpenter

Reply
Polish Poll Center

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out