|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Apr 18, 2005 9:39 am
Eine halbe Tasse Staubzucker Ein Viertel Teelöffel Salz Eine Messerspitze türkisches Haschisch Ein halbes Pfund Butter Ein Teelöffel Vanillenzucker Ein halbes Pfund Mehl Einhundertfünfzig Gramm gemahlene Nüsse Ein wenig extra Staubzucker ... und keine Eier In eine Schüssel geben Butter einrühren Gemahlene Nüsse zugeben und Den Teig verkneten Augenballgroße Stücke vom Teig formen Im Staubzucker wälzen und Sagt die Zauberwörter Simsalbimbamba Saladu Saladim Auf ein gefettetes Backblech legen und Bei zweihundert Grad für fünfzehn Minuten backen und KEINE EIER Bei zweihundert Grad für fünfzehn Minuten backen und Keine Eier ..
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Apr 18, 2005 10:37 am
Geralt Eine halbe Tasse Staubzucker Ein Viertel Teelöffel Salz Eine Messerspitze türkisches Haschisch Ein halbes Pfund Butter Ein Teelöffel Vanillenzucker Ein halbes Pfund Mehl Einhundertfünfzig Gramm gemahlene Nüsse Ein wenig extra Staubzucker ... und keine Eier In eine Schüssel geben Butter einrühren Gemahlene Nüsse zugeben und Den Teig verkneten Augenballgroße Stücke vom Teig formen Im Staubzucker wälzen und Sagt die Zauberwörter Simsalbimbamba Saladu Saladim Auf ein gefettetes Backblech legen und Bei zweihundert Grad für fünfzehn Minuten backen und KEINE EIER Bei zweihundert Grad für fünfzehn Minuten backen und Keine Eier .. Dobrze, ze umiem niemiecki .... ale mimo to nie wiele zrozumialam sweatdrop
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Apr 19, 2005 5:39 am
alexvandom Geralt Eine halbe Tasse Staubzucker Ein Viertel Teelöffel Salz Eine Messerspitze türkisches Haschisch Ein halbes Pfund Butter Ein Teelöffel Vanillenzucker Ein halbes Pfund Mehl Einhundertfünfzig Gramm gemahlene Nüsse Ein wenig extra Staubzucker ... und keine Eier In eine Schüssel geben Butter einrühren Gemahlene Nüsse zugeben und Den Teig verkneten Augenballgroße Stücke vom Teig formen Im Staubzucker wälzen und Sagt die Zauberwörter Simsalbimbamba Saladu Saladim Auf ein gefettetes Backblech legen und Bei zweihundert Grad für fünfzehn Minuten backen und KEINE EIER Bei zweihundert Grad für fünfzehn Minuten backen und Keine Eier .. Dobrze, ze umiem niemiecki .... ale mimo to nie wiele zrozumialam sweatdrop nie szkodzoi biggrin biggrin
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Apr 19, 2005 5:41 am
Geralt alexvandom Geralt Eine halbe Tasse Staubzucker Ein Viertel Teelöffel Salz Eine Messerspitze türkisches Haschisch Ein halbes Pfund Butter Ein Teelöffel Vanillenzucker Ein halbes Pfund Mehl Einhundertfünfzig Gramm gemahlene Nüsse Ein wenig extra Staubzucker ... und keine Eier In eine Schüssel geben Butter einrühren Gemahlene Nüsse zugeben und Den Teig verkneten Augenballgroße Stücke vom Teig formen Im Staubzucker wälzen und Sagt die Zauberwörter Simsalbimbamba Saladu Saladim Auf ein gefettetes Backblech legen und Bei zweihundert Grad für fünfzehn Minuten backen und KEINE EIER Bei zweihundert Grad für fünfzehn Minuten backen und Keine Eier .. Dobrze, ze umiem niemiecki .... ale mimo to nie wiele zrozumialam sweatdrop nie szkodzoi biggrin biggrin i tak ten skladnik "türkisches Haschisch" raczej cienszko zdobyc biggrin
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Apr 19, 2005 11:17 am
pociesz mnie to, bo i tak nie wiem co to xp
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Apr 19, 2005 12:02 pm
alexvandom pociesz mnie to, bo i tak nie wiem co to xp a tam ciezko jak sie ma wtyki to hashish bez problemu mozna dostac...... tylkoo ze trzeba go z tytoszkiem mieszac xp
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Apr 20, 2005 4:55 am
sweet_chii Zapiekanka z makaronem by sweet_chiiskladniki: makaron rurki pomidory papryka fasolka szparagowa biala i zielona ser zolty przyprawy: wedlug wlasnego gustu, polecam oregano [ilosc skladnikow zalezy od tego jak duza masz blasze] Ugotowac makaron i ostudzic. W duzej blasze (taka z krawedziami) ulozyc najpierw na dnie makaron. Potem polozyc kawalki sera zoltego (albo ukrojony na plasterki albo przemielony [tak to sie mowi?] na tarce). Jako kolejna warstwe polozyc fasolke, pozniej pomodory i na koniec odrobine papryki. Pamietac, aby kazda wartwa dokladnie pokrywala poprzednia (nie dotyczy papryki). Posypac przyprawami i wlozyc do piekarnika (jak dobrze pamietam na gazowym piec ponizej 200 stopni). Gdy zapiekanka konczy sie piec, wyjac i podawac gorace. Jesli zapiekanka wyda wam sie za sucha, przed pieczeniem mozna tez polac ja plynnym zoltkiem z bialkiem i sola, pieprzem. Smacznego! Pychotka smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Apr 20, 2005 9:36 am
opcy alexvandom pociesz mnie to, bo i tak nie wiem co to xp a tam ciezko jak sie ma wtyki to hashish bez problemu mozna dostac...... tylkoo ze trzeba go z tytoszkiem mieszac xp chyba ze sa skladnikiem przepisu na ciasteczka zwane jajami szatana biggrin poza tym przawdziwy turecki hasz cienszko dostac
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Apr 21, 2005 7:22 am
Geralt opcy alexvandom pociesz mnie to, bo i tak nie wiem co to xp a tam ciezko jak sie ma wtyki to hashish bez problemu mozna dostac...... tylkoo ze trzeba go z tytoszkiem mieszac xp chyba ze sa skladnikiem przepisu na ciasteczka zwane jajami szatana biggrin poza tym przawdziwy turecki hasz cienszko dostac Co to sa te jaja szatana stare
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Apr 23, 2005 11:06 am
alexvandom Geralt opcy alexvandom pociesz mnie to, bo i tak nie wiem co to xp a tam ciezko jak sie ma wtyki to hashish bez problemu mozna dostac...... tylkoo ze trzeba go z tytoszkiem mieszac xp chyba ze sa skladnikiem przepisu na ciasteczka zwane jajami szatana biggrin poza tym przawdziwy turecki hasz cienszko dostac Co to sa te jaja szatana stare ciasteczka blaugh
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Apr 23, 2005 10:14 pm
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Apr 25, 2005 4:10 am
[ Message temporarily off-line ]
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Apr 25, 2005 5:54 am
Tomir specjalnie dla zainteresowanych "jajami szatana" biggrin podaje spolszczenie P22; kubka cukru-pudru, Ćwierć łyżeczki soli, Szczypta tureckiego haszyszu, P22; funta masła, Jedna łyżeczka cukru waniliowego, P22; funta mąki, 150 gramrzechiemnych, Troszkę drobnego cukru-pudru, ... i żadnych jajek ... Umieścić w misce, Dodać masło, Dodać orzechy i Ugnieść ciasto. Uformować z ciasta kulki wielkości gałek ocznych, Obtoczyć w cukrze-pudrze I wypowiedzieć magiczne słowa: ?Simsalabimbamba Saladu-Saladim? Położyć na natłuszczonej blasze do pieczenia i Piec w 200oC przez 15 minut ... I ŻADNYCH JAJEK Piec w 200oC przez 15 minut ... i żadnych jajek ... Dziekuje blaugh Za dedykacje tez xd
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Apr 25, 2005 9:47 am
alexvandom Tomir specjalnie dla zainteresowanych "jajami szatana" biggrin podaje spolszczenie P22; kubka cukru-pudru, Ćwierć łyżeczki soli, Szczypta tureckiego haszyszu, P22; funta masła, Jedna łyżeczka cukru waniliowego, P22; funta mąki, 150 gramrzechiemnych, Troszkę drobnego cukru-pudru, ... i żadnych jajek ... Umieścić w misce, Dodać masło, Dodać orzechy i Ugnieść ciasto. Uformować z ciasta kulki wielkości gałek ocznych, Obtoczyć w cukrze-pudrze I wypowiedzieć magiczne słowa: ?Simsalabimbamba Saladu-Saladim? Położyć na natłuszczonej blasze do pieczenia i Piec w 200oC przez 15 minut ... I ŻADNYCH JAJEK Piec w 200oC przez 15 minut ... i żadnych jajek ... Dziekuje blaugh Za dedykacje tez xd niemazaco biggrin
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Apr 26, 2005 3:41 am
Apple Pie
Oto przepis na oryginalny jabłecznik amerykański. Przetestowałam go i ciasto wychodzi pyszniutkie smile W dodatku jest bardzo proste i nawet analfabeta kulinarny zrobi je bez trudu wink
Składniki: CIASTO: -500g maki -200g masla -50g smalcu -pol lyzeczki soli -tlusz do smarowania blachy -cukier puder (do posypania)
NADZIENIE: -kilogram jabłek -180g cukru -2 łyżki mąki -40g masła -łyżeczka cynamonu -szczypta soli -szczypta gałki muszkatołowej
sposob przygotowania: Do mąki dodac sol i przesiac na stolnice. Dodac pokrojone w kostke maslo i smalec. Razem wszystko siekac, dodac kilka lyzeczek zimnej wody i zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, zawinac w przezroczysta folie i wstawic na godzine do lodowki. Jablka myjemy, wycierami, obieramy (usuwamy gniazda nasienne oraz ogonki). Kroimy w cieniutkie plasterki (musza sie nam rozpasc na mus podczas pieczenia). Pokrojone jablka oproszamy maka, cukrem, sola, cynamonem i galka. Wymieszac. Foremke do tarty (albo okrogla tortownice) smarujemy tluszczem. 2/3 ciasta rozwalkowujemy (najlepiej przez folie). Ciastem wylepiamy forme, (tak zeby powstala z niego "miseczka"), rozkladamy na nim jablka z dodatkami i posypujemy wiorkami masla. Reszte ciasta rozwalkowujemy, przykrywamy nim placek i mocno zlepiamy razem brzegi. Wierzch trzeba ponaklowac widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220C przez 15min. a potem zmniejszamy temperature do 180C i pieczemy jeszcze 45min. Ciasto podajemy z bita smietana albo z lodami waniliowymi (mozna je podawac zarowno na cieplo jak i na zimno 3nodding )
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|