Welcome to Gaia! ::

Poland on Gaia Guild

Back to Guilds

Pierwsza polska gildia na GaiaOnline 

Tags: Polska, Poland, Polish, polski 

Reply Poland on Gaia Guild
Ksiazki-ksiazki [co czytacie itd] Goto Page: [] [<<] [<] 1 2 3 ... 66 67 68 69 70 71 ... 77 78 79 80 [>] [>>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

Czytacie ?!
Tak
83%
 83%  [ 114 ]
Nie
0%
 0%  [ 0 ]
Czasem
14%
 14%  [ 20 ]
Nigdy
1%
 1%  [ 2 ]
Total Votes : 136

Gveir

PostPosted: Thu May 24, 2007 5:59 am

Bezapelacyjnie w liceum Lalka oraz Mistrz i Małgorzata. A Zbrodni i Kary nie znoszę przez nachalny i usilny moralizm autora, wpychany jak tylko się da...
PostPosted: Thu May 24, 2007 7:11 am

Gveir
Bezapelacyjnie w liceum Lalka oraz Mistrz i Małgorzata. A Zbrodni i Kary nie znoszę przez nachalny i usilny moralizm autora, wpychany jak tylko się da...

Asz. Niestety, albo stety muszę się zgodzić, Lalka I Miszczu to jedyne książki w LO które dało się czytać bez trzymania głowy w sedesie, ba nawet mi się je czytało.

A ja czytam wiece ambitną księgę no dobra... książeczkę... zwie się ona Konstytucją. emo

BeeWolf

350 Points
  • Gaian 50
  • Member 100
  • Dressed Up 200

Yumea

PostPosted: Thu May 24, 2007 10:36 am

czy nikt juz nie kocha Dostojewskiego? emo
PostPosted: Thu May 24, 2007 10:39 am

Wręcz przeciwnie, Idiotę można czytać jak najbardziej...

Gveir

EvilYuki
Crew

PostPosted: Thu May 24, 2007 10:44 am

Lalka... Nad Niemnem... dwie kobyły, których nigdy nie ruszyłam. Ja obstaję przy "Innym świecie" Herlinga-Grudzińskiego i "Zdążyć przed Panem Bogiem" Hanny Kral.
PostPosted: Thu May 24, 2007 11:30 pm

Skończyłąm już przerabiać "Zbrodnię i karę". I jak dla mnie, to nawet dorównywało to ciekawością dramatom romantycznym =3 Udało mi się nawet 4 z odpowiedzi wyłapać, a u nas to jest naprawdę szczyt (5 to by pewnie było, jakbym znała wszystkie cytaty na pamięć). Teraz będzie "Jądro Ciemności". W pierwszym momencie skojarzyło mi się z Fantasy, ale patrząc na objętość, to chyba się jednak rozczaruję....

A w międzyczasie nadal poczytuję "Atramentową Krew" Cornelii Funke

Mylenka

Elder

1,500 Points
  • Beta Voter 0
  • Beta Forum Regular 0
  • Beta Critic 0

Gveir

PostPosted: Fri May 25, 2007 6:14 am

Jądro Ciemności... fantasy to się nie ma co spodziewać, ale świetnej wyprawy w bezsens i sprzeczność ludzkiej egzystencji plus obrazu szaleństwa - tak ^^
PostPosted: Fri Jun 01, 2007 3:21 am

Ależ nie wiem o czym tak rozpawiacie przecież Zbrodnia i Kara, Mistrz i Małgorzata tego już nie ma jako lektura wy chyba jeszcze nie wiecie kto jest aktualnie ministrem edukacji do lektuk zalicza się teraz Życie Jana Pawła II, choć niemam nic przeciwko temu ale czemu te poprzednie się nie podobają??? pewnie ma to związek z teletubisiami lol

PanPiecia

Skilled Duck

Krejzolka

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 5:18 am

W sumie będę musiała zacząć czytać te książki, bo mam je w programie... Ale jakoś nie mam natchnienia, żeby do tego się zabrać ^^'
PostPosted: Tue Jul 03, 2007 7:19 am

piecia86
Ależ nie wiem o czym tak rozpawiacie przecież Zbrodnia i Kara, Mistrz i Małgorzata tego już nie ma jako lektura wy chyba jeszcze nie wiecie kto jest aktualnie ministrem edukacji do lektuk zalicza się teraz Życie Jana Pawła II, choć niemam nic przeciwko temu ale czemu te poprzednie się nie podobają??? pewnie ma to związek z teletubisiami lol

Nasz aktualny pan minister robi wiele... emmmmmmmm... dziwnych rzeczy.

kamilka3d

7,800 Points
  • Friendly 100
  • Megathread 100

Terrorystka Frania

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 1:23 pm

miałam ambitny plan przeczytania Jądra Ciemności pana Josepha Conrada.... ale po pierwszych dwóch stronach znięchcęiłam się z dwóch powodów. Nienawidze książek, którą mówia o żeglowaniu, podróżowaniu przez morze i o Afryce, murzynach. Po prostu nie lubię. Dlatego odłożyłam.

teraz czytam Pamiętniki Lorda Byrona Roberta Nye'a
i kurcze, wiecie co? biggrin jestem z siebie dumna bo dorwałam FALSTAFFA tegoz samego autora w Antykwariacie. biggrin A tej ksiązki w żadnej księgarni internetowej nie umiałam znaleźć ; )
PostPosted: Tue Jul 03, 2007 1:35 pm

kamilka3d
piecia86

Nasz aktualny pan minister robi wiele... emmmmmmmm... dziwnych rzeczy.
jak ktoś chce to sięgnie do kanonu literatury światowej, nie to nie. pan minister edukacji w niczym tutaj nie przeszkadza.

Terrorystka Frania

Maromiya

PostPosted: Mon Jul 16, 2007 7:56 am

uwielbiam czytać książki Doroty Terakowskiej
najbardziej mi chyba spodobały się: 'Ono', 'Poczwarka', 'Tam, gdzie spadają Anioły', ale pozostałe też są piękne *-*
Lubię twórczość Bolesława Prusa (wziąć te krzyże nie jestem nawiedzona xD) 'Lalka', 'Emancypantki'Lubię też 'Syzyfowe prace' Żeromskiego
Z zagranicznych uwielbiam 'Weronika postanawia umrzeć', 'Anioły i Demony', całą serię Harrego Pottera (nie mogę się doczekać 7 tomu!!!! *^^*), kryminały Agathy Christie (btw tylko kilka przeczytałam) oraz książki Frances Hodgson Burnett *^o^* Jak ktoś jej nie kojarzy to niech sobie przypomni 'Tajemniczy ogród' , 'Małą księżniczkę', czy 'Małego Lorda' =3
PostPosted: Mon Jul 16, 2007 6:24 pm

Maromiya
uwielbiam czytać książki Doroty Terakowskiej
najbardziej mi chyba spodobały się: 'Ono', 'Poczwarka', 'Tam, gdzie spadają Anioły', ale pozostałe też są piękne *-*
Lubię twórczość Bolesława Prusa (wziąć te krzyże nie jestem nawiedzona xD) 'Lalka', 'Emancypantki'Lubię też 'Syzyfowe prace' Żeromskiego
Z zagranicznych uwielbiam 'Weronika postanawia umrzeć', 'Anioły i Demony', całą serię Harrego Pottera (nie mogę się doczekać 7 tomu!!!! *^^*), kryminały Agathy Christie (btw tylko kilka przeczytałam) oraz książki Frances Hodgson Burnett *^o^* Jak ktoś jej nie kojarzy to niech sobie przypomni 'Tajemniczy ogród' , 'Małą księżniczkę', czy 'Małego Lorda' =3
do twojego super opisu brakuje jeszcze "Jeżycjady" ninja z tym, że jeżycjada była niezzzła cool

Jeżycjada była fajna. może pokuś sie o cos bardziej ambitniejszego niz Coleho i Dan Brown. w szczególności Dan Brown. i w szczególności wyzbyj sie komercji, poczytaj coś czego nikt nie zna, wypróbuj sprawdź.

skończyłam "Pamiętniki Lorda Byrona" i uważam, że Robert Nye miewał lepsze książki ta była średniawa daje jej 3-/5

jak wrócę to sie wezme za to cudo co nazywaj Buszujący w Zbożu. bo wszyscy to znaja tylko ja nie! blaugh

Terrorystka Frania

Mylenka

Elder

1,500 Points
  • Beta Voter 0
  • Beta Forum Regular 0
  • Beta Critic 0
PostPosted: Tue Jul 17, 2007 7:09 am

Nieprawda, ja nie znam Buszujący w Zbożu ^^' Za to wszyscy znają Wiedźmina, którego nie czytałam, bo znaleźć nie mogłam (powstrzymać się od komentzrzy, nie mogłam to NIE MOGŁAM), a teraz prawie dosłownie POŻERAM!

Paulo Coelho wcale nie uważam za mało ambitne książki do czytania. Wiewle się można z nich nauczyć. Pomijając Pielgrzyma, który był nudny jak flaki z olejem. Coelho potrafi opisac to, o czym się mówi i o czym się doskonale wie, tylko czasem nawet głupio się do tego przyznać lub po prostu się tego nie zna. Od tego nie odganiaj dziewczyny, Franiu ^^ Pomóz mi odgonić ludzi od Pottera, świat stanie się lepszy, zobaczysz...

A co do Doroty Terakowskiej to jest to dziwna pisarka. Czasem naprawde nie wiem, ile lat powinien miec jej odbiorca. Czytając Lustro pana Gzymsa/Grymsa (nie pamiętam) czy Władcę Lewawu po prostu wątpiłam w to, że te ksiązki napisała Dorota Terakowska...No, a może jakaś inna pani, która się tak samo nazywała. Ma w sobie coś takiego, ze czytając jej książki, przez pierwsze 80% żałuję, że to wzięłam do ręki, a pod koniec zawsze zrobi coś takiego, że jej wybaczam =P
Reply
Poland on Gaia Guild

Goto Page: [] [<<] [<] 1 2 3 ... 66 67 68 69 70 71 ... 77 78 79 80 [>] [>>] [»|]

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas
Virtual Spaces
Fun Stuff
Gaia's Games
Mini-Games