Welcome to Gaia! ::

Poland on Gaia Guild

Back to Guilds

Pierwsza polska gildia na GaiaOnline 

Tags: Polska, Poland, Polish, polski 

Reply Poland on Gaia Guild
Ksiazki-ksiazki [co czytacie itd] Goto Page: [] [<<] [<] 1 2 3 ... 63 64 65 66 67 68 ... 77 78 79 80 [>] [>>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

Czytacie ?!
Tak
83%
 83%  [ 114 ]
Nie
0%
 0%  [ 0 ]
Czasem
14%
 14%  [ 20 ]
Nigdy
1%
 1%  [ 2 ]
Total Votes : 136

Terrorystka Frania

PostPosted: Sat Apr 07, 2007 5:02 am

Marcinka
Terrorystka Frania
ja sie żadna oryginalnością nie wykażę.... czytam Dżumę, i na poczatku mi sie to podobało a juz z każda kartka to taka nuda troche.... ale przede mna jeszcze z jakies 100 stron!
przerabialiśmy dżumę >.<
ledwo ją przetrawiłam, przerzucałam kartki z opisami miejsc i ludzi bo to nuda.
my nie przerabialismy ... czytam sama dla siebie bo to podobno super. musze to jakos przetrawic razz

z Paulem Colehem to jest taka sprawa ze ksiazki sa bardzo dobre bo facet zaczal je pisac w wieku czterdzieści ileś lat co sie siwetnie odbija w ksiazkach najego zyciowym dosiwadczeniu. weronika to to o psychiatryku? biggrin coleha rodzice chcieli zeby byl lekarzem, ale on nie chcial, ojciec uznal, ze skoro jego ysn nie chce podtrzynywac tradycji rodzinnej to oszalal i trzy razy wsadzil go do zakladu psychiatrycznego ;p
PostPosted: Sat Apr 07, 2007 5:31 am

Terrorystka Frania

z Paulem Colehem to jest taka sprawa ze ksiazki sa bardzo dobre bo facet zaczal je pisac w wieku czterdzieści ileś lat co sie siwetnie odbija w ksiazkach najego zyciowym dosiwadczeniu. weronika to to o psychiatryku? biggrin coleha rodzice chcieli zeby byl lekarzem, ale on nie chcial, ojciec uznal, ze skoro jego ysn nie chce podtrzynywac tradycji rodzinnej to oszalal i trzy razy wsadzil go do zakladu psychiatrycznego ;p

Tak, tak, akcja dzieje sie w psychiatryku (w wiekszej czesci ksiazki).
Bardzo interesujace. W ksiazce byl chlopak, ktory sie nazywal Edward i jego rodzice mieli "podobne" przezycia z nim. Tez bylo z tradycja rodzinna cosik, itd., ale przeczytajcie to sie dowiecie o co chodzi.

pani psychol

Mylenka

Elder

1,500 Points
  • Beta Voter 0
  • Beta Forum Regular 0
  • Beta Critic 0
PostPosted: Sat Apr 07, 2007 6:54 am

No ale w Weronice nie jest przeciez najważniejsze to, że akcja dzieje się w psychiatryku, tylko to, że głównej bohaterce zachciało się popełnić samobójstwo. I to własnie to, dlaczego zachciało jej się żyć na nowo jest głównym tematem ksiązki... Pomijając oczywiście ten wątek z tym, kto tu tak na serio jest wariatem.... I dlaczego ludzie tak panicznie boją się nimi zostać. Tak mi się przynajmniej wydaję =] W sumie Weronike uważam za najlepszą książkę Paulo Coelho. Jest chyba nawet lepsza, niż Alchemik. Nie no, na równi są =P
PostPosted: Sat Apr 07, 2007 8:15 am

ja tam za Coelho nie przepadam...

Yumea

pani psychol

PostPosted: Sun Apr 08, 2007 1:34 am

Mylenka
No ale w Weronice nie jest przeciez najważniejsze to, że akcja dzieje się w psychiatryku, tylko to, że głównej bohaterce zachciało się popełnić samobójstwo. I to własnie to, dlaczego zachciało jej się żyć na nowo jest głównym tematem ksiązki... Pomijając oczywiście ten wątek z tym, kto tu tak na serio jest wariatem.... I dlaczego ludzie tak panicznie boją się nimi zostać. Tak mi się przynajmniej wydaję =] W sumie Weronike uważam za najlepszą książkę Paulo Coelho. Jest chyba nawet lepsza, niż Alchemik. Nie no, na równi są =P

Ja dopiero z nim zaczynam, bo mi pewna osoba polecila onego autora :3
Co do tresci kziazki to ja wiem o co chodzi... Taka glupia JESZCZE nie jestem wink . Cos czuje, ze moja przygoda z Paulem bedzie dluga i namietna droga do szczescia ;3

bez skojarzen, ja tylko czasem tak glosno mysle- btw.
PostPosted: Mon Apr 09, 2007 1:08 pm

Aktualnie czytane: In Cold Blood, Trumana Capote. Przeczytałbym i tak gdyby nie kazali czytać na zajęcia z literatury amerykańskiej, ale mimo bardzo ciekawie przedstawionych detali opisywanych wydarzeń - idzie usnąć. Na dodatek szybko...

Gveir

YumiTao

PostPosted: Tue Apr 10, 2007 10:04 am

Jestem własnie świezo po przeczytaniu 'Eragona' ; p i nie powiem książka miła dla oka ,ale nie ma sie czym zbytnio zachwycać ,zadna rewelacja ... troche krótka końcówka,nie czuje sie zadnego napięcia w kluchowym momencie, brakuje również akcji i ekspresji.Ksiązka jak wcześniej pisano przypomina w niektórych momentach Horrego Portiera i Władce...

no i to chyba tyle ... rolleyes

następna w kolejce idzie 'Wódka' Boris'a Starling'a domokun
PostPosted: Tue Apr 10, 2007 10:17 am

Aktualnie co czytam?
Zbiór opowiadań"Bardzo stary pan z olbrzymimi skrzydłami" Gabriela Garia Marqueza i Carme Sole Vendrella.
Cudo książka. Może ktoś czytał?

Lordofdragonss

Mylenka

Elder

1,500 Points
  • Beta Voter 0
  • Beta Forum Regular 0
  • Beta Critic 0
PostPosted: Tue Apr 10, 2007 10:30 am

YumiTao
Jestem własnie świezo po przeczytaniu 'Eragona' ; p i nie powiem książka miła dla oka ,ale nie ma sie czym zbytnio zachwycać ,zadna rewelacja ... troche krótka końcówka,nie czuje sie zadnego napięcia w kluchowym momencie, brakuje również akcji i ekspresji.

No faktycznie ma si pod koniec wra|enie, |e Paoliniemu nie chcialo sie ju| dluzej pisac i jakos to tak chcial wszystko szybko zalatwic... Tez mi sie koncowka nie podobala. A tym bardziej, ze nie ma do tego praktyxcznie zadnego nawiazania w "Najstarszym"... Ble....
PostPosted: Thu Apr 12, 2007 7:51 am

"Trainspotting" @_@ ,najpierw ksiązką a potem film ... ninja

YumiTao

Lordofdragonss

PostPosted: Mon Apr 16, 2007 12:21 am

Ksiazka "Fight Club" na podstawie ktorej powstal film Podziemny krag.
Bylem pod wrazeniem filmu, zobaczymy czy ksiazka tez mi sie spodoba.
PostPosted: Tue Apr 17, 2007 1:15 am

ja czytam "SmS - Słowa mają Siłę" czy ktoś zna kojarzy ta ksiazke?

Driadaa

14,950 Points
  • Heckler 50
  • Piepitcher 100
  • Piecatcher 100

Mylenka

Elder

1,500 Points
  • Beta Voter 0
  • Beta Forum Regular 0
  • Beta Critic 0
PostPosted: Tue Apr 17, 2007 9:15 am

Niestety, nie znam, ale chyba kiedyś o niej czytałam. Recenzję, się znaczy. Ale teraz jestem zmuszona czytać "Potop".... Co za mordęga dla kogoś, kto nie lubi histori Y_Y
PostPosted: Tue Apr 17, 2007 10:49 am

Driadaa
ja czytam "SmS - Słowa mają Siłę" czy ktoś zna kojarzy ta ksiazke?

Czy to chodzi o tą książke napisaną samymi smsami, osobiście nie czytałem ale ostatnio pare osób się o nią pytało, więc może zajże do niej choć nie przepadam za tego typu literaturą

PanPiecia

Skilled Duck

Shirofukurou

PostPosted: Tue Apr 17, 2007 11:25 pm

Jestem obecnie w połowie książki "Biali Bogowie" Torstena Krol'a. Czas: zaraz po drugiej wojnie światowej, miejsce: Ameryka Południowa, jungla tak na dobrą sprawę wink Bohaterowie: 16-letni & 12-letni Niemiec, ich matka oraz wuj.

Najogólniej: zderzenie dwóch odmiennych zupełnie kultur - jedna cywilizowana, druga (Indianie) rządząca się prawami buszu wink Szczególną uwagę autor przywiązuje do sposobu rozwiązywania konfliktów i nakreślaniu odmienności między grupami społecznymi. Do tego dochodzą oczywiście rozmowy dotyczące przyczyny, celu, samego przejścia wojny, jednakże nie w takim stopniu, jak może zaczęliście sobie wyobrażać, albowiem narratorem jest starszy chłopiec z wyżej wspomnianego rodzeństwa.

Mimo że sytuacja nie jest najweselsza dla "naszych" Niemców, to obserwacje i przemyślenia narratora wywołują u mnie napady dzikiego śmiechu, toteż przebrnięcie przez tę lekturę jest naprawdę przyjemne a dostarcza sporo mocnych wrażeń 3nodding Autor ciekawie przedstawił sylwetki pojedynczych bohaterów ze starego lądu. Książka z początku może co niektórych z Was znużyć, ale dalszy ciąg wydarzeń jest wart "poświęcenia" wink Polecam ;*
Reply
Poland on Gaia Guild

Goto Page: [] [<<] [<] 1 2 3 ... 63 64 65 66 67 68 ... 77 78 79 80 [>] [>>] [»|]

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas
Virtual Spaces
Fun Stuff
Gaia's Games
Mini-Games