Welcome to Gaia! ::

Poland on Gaia Guild

Back to Guilds

Pierwsza polska gildia na GaiaOnline 

Tags: Polska, Poland, Polish, polski 

Reply Poland on Gaia Guild
Ksiazki-ksiazki [co czytacie itd] Goto Page: [] [<<] [<] 1 2 3 ... 59 60 61 62 63 64 ... 77 78 79 80 [>] [>>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

Czytacie ?!
Tak
83%
 83%  [ 114 ]
Nie
0%
 0%  [ 0 ]
Czasem
14%
 14%  [ 20 ]
Nigdy
1%
 1%  [ 2 ]
Total Votes : 136

YumiTao

PostPosted: Wed Feb 28, 2007 10:55 am

piecia86
To troche specyficzny autor ale seria Kuzynki, Księżniczka Dziedziczki powinna się spodobać. A co do serii z Jakubem to już ciężka sprawa bo nie każdemu się spodoba 90 letni dziadek walczęcy ze wszelkiego rodzaju dziwadłami, dotego pijak i zawodowy wieśniak. tzn (ortalion+ gumofilce+krowiak+widły+pryta)Jak go nie kochać

heart _@ kubuś wymiata domokun

a co do Siewcy ,to zgadzam sie z powyzszymi postami ,warto przeczytac ; ]
PostPosted: Sat Mar 03, 2007 3:08 am

Zastanawia mnie jedno, A mianowicie to, że ponad 100 osób zadeklaeowała się tu że czyta książki, a w rzeczywistości prawie nikt tu nie zagląda???
Jak nie chcecie rozmawiać o samych książkach to może o książkach na rynku. Zastanawiam się ile osób to zauważyło, że wydaje się coraz więcej książek fantastycznych, i Sf. nie tylko zagranicznych ale i polskich autorów.

PanPiecia

Skilled Duck

EvilYuki
Crew

PostPosted: Sat Mar 03, 2007 3:29 am

sluchaj, temat mogl sie juz wyczerpac... poza tym, jesli ludzie rozmawiaja o ksiazkach w domu, szkole, pracy, to moze na gai juz nie maja ochoty? albo rozpoczynasz rozmowe na temat, ktory kogos nie interesuje?
PostPosted: Sun Mar 04, 2007 4:24 am

piecia86
Zastanawia mnie jedno, A mianowicie to, że ponad 100 osób zadeklaeowała się tu że czyta książki, a w rzeczywistości prawie nikt tu nie zagląda???
Jak nie chcecie rozmawiać o samych książkach to może o książkach na rynku. Zastanawiam się ile osób to zauważyło, że wydaje się coraz więcej książek fantastycznych, i Sf. nie tylko zagranicznych ale i polskich autorów.

ja tu często zaglądam smile

Night_Lady

Lavagetas_heqetai

600 Points
  • Member 100
  • Gaian 50
PostPosted: Sun Mar 04, 2007 7:39 am

Dziwisz się czemu jest na rynku wiecej fantasy? czego sie można spodziewać po trylogii Tolkienowskiej na duzym ekranie i euforii na temat Horego Portiera. (pomijam już takie babole jak Opowieści z Narnii czy Eragona)
Wg mnie nowa fantasy jest sztampowa i nic nie wnosi, a odmienność którą tak się reklamuje jest mocno przesadzona.

Żal mi tylko trochę bo gdy ja zacząłem pisać, a było to grubo przed ekranizacją Tolkiena, to teraz po prostu nie odnalazłbym sie pomiędzy tymi wszystkimi autorami. A nie chcę być postrzegany jako jeden z tych wszystkich 'nowych' zapalonych kinem pisarzy.

Nie mam tu na myśli samolubnej chęci pokazania się. Po prostu teraz dużo robi się wszystkiego o niczym. Poruszane są fajne problemy ale okryte jest to przesadyzmem, który niejako spala fabułę. A że ja nie piszę nic rewolucyjnego to nie chce być posądzany o plagiat jakiegoś dzieła, które poruszyło w kilku zdaniach problem, który można rozwinąć na kilka tomów.

a co ja czytam? 'Smak Życia' Edwarda Gierka mrgreen polecam ;]
PostPosted: Mon Mar 05, 2007 2:05 am

Jak polska fantastyka, to tylko wydawnictwa Fabryka Słów.
Na ta chwile czytam "Renegata" Magdaleny Kozak. Normalnie razem z "Nocarzem" to chyba dla mnie ksiazki tego sezonu...

Delein the Wildest

Versatile Hunter

13,250 Points
  • Hunter 50
  • Nudist Colony 200
  • Survivor 150

Kakoroshiro

PostPosted: Mon Mar 05, 2007 3:24 am

Ostatnio przeczytalam "Czarem i smokiem" i niezbyt mi sie podobalo confused
PostPosted: Mon Mar 05, 2007 5:27 am

Kakoroshiro
a czytałam, że żałosne dosyć, żarty sie opierają na "sławojkach" a autor nie załapał, że "sławojka" to historyczna nazwa i ni w uja nie pasuje do innego świata, powinien był uzyć "wygódka".

Ja kończę "Czarodzicielstwo" Prachetta :3

EvilYuki
Crew

Kakoroshiro

PostPosted: Tue Mar 06, 2007 9:26 am

EvilYuki
Kakoroshiro
a czytałam, że żałosne dosyć, żarty sie opierają na "sławojkach" a autor nie załapał, że "sławojka" to historyczna nazwa i ni w uja nie pasuje do innego świata, powinien był uzyć "wygódka".

Ja kończę "Czarodzicielstwo" Prachetta :3

Lubie ksiazki Pratchetta. Wlasnie zbieram kase na "Ostatni Kontynent"
PostPosted: Tue Mar 06, 2007 12:44 pm

Co do książek Pratchett'a zgadzam się, mają swój styl, choć teraz ten Piąty Elefant to już nie to samo, zamiast książki prześmiesznej jest to książka detektywistyczna z elementami chumorystycznymi. A gdzie te książki w stylu przygód Maggus'a Rincewind.

PanPiecia

Skilled Duck

Autark

PostPosted: Wed Mar 07, 2007 6:11 am

widze, że jestem w temacie, właśnie czytam Równoumagicznienie smile

a tak przy okazji, może mi ktoś polecić jakąś książkę, koniecznie musi być zabawna, romantyczna, po prostu z tym czymś takim, fajnie by było jkby przy okazji o jedzonku była
PostPosted: Wed Mar 07, 2007 6:18 am

Autark

a tak przy okazji, może mi ktoś polecić jakąś książkę, koniecznie musi być zabawna, romantyczna, po prostu z tym czymś takim, fajnie by było jkby przy okazji o jedzonku była
Nagi Lunch... rofl

opcy

BeeWolf

Dapper Gaian

350 Points
  • Gaian 50
  • Member 100
  • Dressed Up 200
PostPosted: Wed Mar 07, 2007 7:01 am

opcy
Autark

Nagi Lunch... rofl

Ja polecam Erotyczna Magie śniadania.
PostPosted: Wed Mar 07, 2007 10:22 am

BeeWolf

Ja polecam Erotyczna Magie śniadania.

No tak ^^ tytul tej ksiazki mowi sam za siebie XD

Kodama2000

1,450 Points
  • Signature Look 250
  • Flatterer 200
  • Dressed Up 200

Mylenka

Elder

1,500 Points
  • Beta Voter 0
  • Beta Forum Regular 0
  • Beta Critic 0
PostPosted: Sat Mar 10, 2007 8:26 am

jesli piwo i bimber zaliczyć do jedzonka, to polecam "Kroniki Jakuba Wędrowycza" Andrzeja Pilipiuka =P To z Fabryki Słów, ktoś już wspominał o tym wydawnictwie.... Właśnie czytam tę książkę i stwierdzam, że ta nasza polska rzeczywistość wcale nie jest taka szara jak nam się wydaje czasami =P
Reply
Poland on Gaia Guild

Goto Page: [] [<<] [<] 1 2 3 ... 59 60 61 62 63 64 ... 77 78 79 80 [>] [>>] [»|]

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas
Virtual Spaces
Fun Stuff
Gaia's Games
Mini-Games