|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Jun 17, 2008 4:15 pm
Ludzie o słabym charakterze, co sobie ze sobą nie radzą, to takie depresyjne emosy, świat ich nie kocha i wogóle rolleyes
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Jun 18, 2008 10:05 am
ech owiecu, rozumiem bełkoty o bichromii i innych tam głupich rzeczach w grafice, więc spróbuję i tego. do tego nie można lekceważyć ludzi sad więc nawet jeżeli to książka pisana dl mas, może być przydatna. przecież w końcu słowniki są robione masowo, a przydają się smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Jun 18, 2008 10:36 am
ILikeGreenChickenLegs ech owiecu, rozumiem bełkoty o bichromii i innych tam głupich rzeczach w grafice, więc spróbuję i tego. do tego nie można lekceważyć ludzi sad więc nawet jeżeli to książka pisana dl mas, może być przydatna. przecież w końcu słowniki są robione masowo, a przydają się smile
Dziecinko zrozum że nie wszystko test kolorowe słodkie, milusie i praworządne. I że są rzeczy robione dla komercji, forsy i popularności. I pani Iwona z brawo girl nie jest psychologiem tylko kilkoma nastolatkami które wymyślają te piękne teksty a potem same piszą do nich odp. Dostając za to 50zł od numeru crying gonk Ja też chce 50zł gonk
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Jun 18, 2008 11:05 am
Kasmizar Daedhel Owiec Daedhel już zaczaiłam! mrgreen Więc tak, moim zdaniem, choć zarówno wpływ środowiska jak i kształtowanie się dorosłego człowieka należałoby uznać za zmienne nominalne, pod znakiem zapytania staje sam fakt kształtowania się człowieka dorosłego. Środowisko wywiera oczywiście na niego wpływ, może zmieniać jego nastrój czy nastawienie do życia, nawet sposób postępowania. Ale czy człowiek dorosły może się jeszcze w ogóle kształtować? Czy samo "dorosły" nie jest jednoznaczne z "ukształtowany"? (W wielu przypadkach może i nie w pełni, ale jednak.) Uważam, że ludzie w życiu dorosłym pozostają zasadniczo tacy sami, najwyżej stosują coś, co bym określiła jako "nakładki zachowawcze", świadomie przyjmują pewne modele postępowania, które w ten czy inny sposób okazują się dogodne. Ale się nie zmieniają, nie przechodzą przekształceń całej konstrukcji psychicznej. Światopoglądu - owszem, ale nie tego rdzenia, BIOSa, że tak powiem. Cały system operacyjny z update'ami, ale BIOS zostaje niezmieniony. No i znów muszę Cię rozczarować. wink Człowiek rozwija się przez całe swoje zawszone życie. Jak bardzo by nie było do dupy to ten i tak się rozwijał będzie. Teorii na ten temat jest w pip i jeszcze trochę. Ale najfajniejszy był taki kolo co się nazywał Erik Erickson i jemu się bardzo nudziło, to se dziadyga 8 etapów rozwoju wymyślił, gdzie ósmym jest właśnie ta starość - późna dorosłość to nazwał ładnie i tam też oznajmił że są takie kryzysy które sobie człowiek rozwiązuje pozytywnie lub nie. I bez względu jak on sobie to rozwiąże to coś cennego dla jego osobowości zdobędzie. czy się przewartościuje czy ugruntuje i tak zdechnie głupi - a to już ja dodałam no więc posłużę się sformułowaniami bardziej z rejestru psychologicznego, bo mi się właśnie przypomniały: charakter może ulegać zmianom, ale temperament pozostaje ten sam przez całe dorosłe życie. Temperament to jakby "domyślny" i pierwotny charakter, pewne wrodzone predyspozycje zachowań. To, jak bardzo odbiegniemy od temperamentu i nasz charakter będzie się od niego różnił, zależy już od różnych czynników. Ale charakter pozostaje tylko nakładką na temperament, nie ma siły zmienić tego rdzenia. Charakter to część dynamiczna, a temperament statyczna, a w rozwiązywaniu problemów biorą udział obie i to od siły naszego charakteru wspomaganego wolą zależy, czy konflikt zostanie rozwiązany po naszej myśli. Ludzie o słabym charakterze więc najczęściej nie radzą sobie z sobą. Ahh.. ależ Pawłowem zajechała, aż przyjemnie. Ale temperamentu nie można nazwać statycznym, nie ma bata.. temperament ma moc energetyczną i czasową. ale to już na dłuższa rozkminkę. Co przez to rozumiesz? "Ludzie o słabym charakterze więc najczęściej nie radzą sobie z sobą." OWIEC charakter daje nam preferencje typu "nie kupię tego, to za drogie", temperament mówi "chcę to! chcę to!", bo odpowiada za preferencje pierwotne, nie nabyte po wyedukowaniu... to w sumie też może podpadać pod zależność między lewą a prawą półkulą, ale w gruncie rzeczy idea pozostaje w moim przeświadczeniu słuszna. Jako że charakter jest nabyty, jest to jakby pewna kontrola nad emocjami, która potęguje jedne, a wycisza drugie... to znowu będzie kora mózgowa i hipokamp. xp Tak, czy inaczej, tak pojmowany charakter to nakładka cenzurująca. Jeśli ktoś ma słaby charakter, ta nakładka nie spełnia swojej funkcji i zwyciężają pierwotne emocje pochodzące z temperamentu. teraz, jak powiedziałaś o mocy energetycznej i czasowej temperamentu, to już nie dam Ci spokoju. Wytłumacz, wytłumacz, wytłumacz! whee 4laugh whee heart Proooooooooooooooooooszę? whee
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Jun 18, 2008 11:08 am
Owiec ILikeGreenChickenLegs ech owiecu, rozumiem bełkoty o bichromii i innych tam głupich rzeczach w grafice, więc spróbuję i tego. do tego nie można lekceważyć ludzi sad więc nawet jeżeli to książka pisana dl mas, może być przydatna. przecież w końcu słowniki są robione masowo, a przydają się smile
Dziecinko zrozum że nie wszystko test kolorowe słodkie, milusie i praworządne. I że są rzeczy robione dla komercji, forsy i popularności. I pani Iwona z brawo girl nie jest psychologiem tylko kilkoma nastolatkami które wymyślają te piękne teksty a potem same piszą do nich odp. Dostając za to 50zł od numeru crying gonk Ja też chce 50zł gonk eek bujasz! To byłby absurd! xp *nie żebym czytała tę gazetę albo wierzyła w słuszność tamtejszych porad, ale myślę, że chociaż listy powinny pochodzić od czytelniczek* sweatdrop
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Jun 18, 2008 11:10 am
Yajo Ludzie o słabym charakterze, co sobie ze sobą nie radzą, to takie depresyjne emosy, świat ich nie kocha i wogóle rolleyes ludzie ze słabym charakterem to niekoniecznie emosy. Emosy mogą mieć silny charakter, a wielu szczęśliwych ludzi ma słaby. 3nodding
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Jun 18, 2008 11:47 pm
Daedhel Owiec ILikeGreenChickenLegs ech owiecu, rozumiem bełkoty o bichromii i innych tam głupich rzeczach w grafice, więc spróbuję i tego. do tego nie można lekceważyć ludzi sad więc nawet jeżeli to książka pisana dl mas, może być przydatna. przecież w końcu słowniki są robione masowo, a przydają się smile
Dziecinko zrozum że nie wszystko test kolorowe słodkie, milusie i praworządne. I że są rzeczy robione dla komercji, forsy i popularności. I pani Iwona z brawo girl nie jest psychologiem tylko kilkoma nastolatkami które wymyślają te piękne teksty a potem same piszą do nich odp. Dostając za to 50zł od numeru crying gonk Ja też chce 50zł gonk eek bujasz! To byłby absurd! xp *nie żebym czytała tę gazetę albo wierzyła w słuszność tamtejszych porad, ale myślę, że chociaż listy powinny pochodzić od czytelniczek* sweatdrop
niektóre te listy sa naprawdę głupie... gdzieś w internecie było the best of bravo i... jedna kobieta się bała, ze zajdzie w ciążę przez ręcznik. i to jak sobie poprawiała nastrój kaszanka gonk i to, jak zgwałcił ją kolega 14-letni... wiem, że nie wszystko jest miłe. i wiem, że rzeczy są robione dla komerchy. przecież mamy taki świat rolleyes . i w brawo nie ma napisane: poważna rada psychoterapeuty Macieja Górskiego, tylko "listy i odpowiedzi". cos w tym stylu.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Jun 19, 2008 7:49 am
Daedhel teraz, jak powiedziałaś o mocy energetycznej i czasowej temperamentu, to już nie dam Ci spokoju. Wytłumacz, wytłumacz, wytłumacz! whee 4laugh whee heart Proooooooooooooooooooszę? whee No to już mi weszłaś na tajemnice zawodową. Ale część ujawnię. Są cechy temperamentu które mają moc energetyczną i czasową. Moc energetyczną mają 4 cechy I 2 cechy mają moc czasową. Co w sumie daje nam 6 fundamentalnych cech temperamentu. Ich rozkład statystyczny dla danej osoby mówi nam o zharmonizowaniu lub nie zharmonizowaniu naszej struktury. I wskazuje które cechy są bardziej i mniej rozwinięte, które są pożądane społeczne a które nie. Czy w odniesieniu do inteligencji skrystalizowanej ma się temperament ładnie współgrający. I takie inne pierdy. . O szczegóły nie pytaj bo zdradzić nie mogę I nadal mi nie wytłumaczyłaś co rozumiesz pod pojęciem „ słaby charakter”
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Jun 19, 2008 7:51 am
Daedhel Owiec ILikeGreenChickenLegs ech owiecu, rozumiem bełkoty o bichromii i innych tam głupich rzeczach w grafice, więc spróbuję i tego. do tego nie można lekceważyć ludzi sad więc nawet jeżeli to książka pisana dl mas, może być przydatna. przecież w końcu słowniki są robione masowo, a przydają się smile
Dziecinko zrozum że nie wszystko test kolorowe słodkie, milusie i praworządne. I że są rzeczy robione dla komercji, forsy i popularności. I pani Iwona z brawo girl nie jest psychologiem tylko kilkoma nastolatkami które wymyślają te piękne teksty a potem same piszą do nich odp. Dostając za to 50zł od numeru crying gonk Ja też chce 50zł gonk eek bujasz! To byłby absurd! xp *nie żebym czytała tę gazetę albo wierzyła w słuszność tamtejszych porad, ale myślę, że chociaż listy powinny pochodzić od czytelniczek* sweatdrop Nie bujam, moja siostrzenica obecnie tak w brawo girl zarabia… sweatdrop
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Jun 19, 2008 11:14 am
Owiec Daedhel teraz, jak powiedziałaś o mocy energetycznej i czasowej temperamentu, to już nie dam Ci spokoju. Wytłumacz, wytłumacz, wytłumacz! whee 4laugh whee heart Proooooooooooooooooooszę? whee No to już mi weszłaś na tajemnice zawodową. Ale część ujawnię. Są cechy temperamentu które mają moc energetyczną i czasową. Moc energetyczną mają 4 cechy I 2 cechy mają moc czasową. Co w sumie daje nam 6 fundamentalnych cech temperamentu. Ich rozkład statystyczny dla danej osoby mówi nam o zharmonizowaniu lub nie zharmonizowaniu naszej struktury. I wskazuje które cechy są bardziej i mniej rozwinięte, które są pożądane społeczne a które nie. Czy w odniesieniu do inteligencji skrystalizowanej ma się temperament ładnie współgrający. I takie inne pierdy. . O szczegóły nie pytaj bo zdradzić nie mogę I nadal mi nie wytłumaczyłaś co rozumiesz pod pojęciem „ słaby charakter” a jak będę wredna to pójdę do biblioteki i wszystko sobie i tak wyszperam! whee Ach, kocham być wredna! cool Nie pojmuję, czemu to uważasz za takie ściśle tajne, skoro przeciętny zjadacz chleba może uzyskać dostęp do odpowiedniej literatury po prostu korzystając z czytelni uniwersyteckich. A osobiście żywię przekonanie, że im lepiej zrozumie się własną konstrukcję psychiczną, tym lepiej się będzie sobie z nią radzić. Ale nie będę już Cię dalej gnębić, żebyś się nie stresowała. 3nodding o ile pamiętam, ostatnio pytałaś, co rozumiem przez "Ludzie o słabym charakterze więc najczęściej nie radzą sobie z sobą", co też wyjaśniłam. Słaby charakter jest w języku polskim synonimem słabej woli, ciężko by mi było wnikać w zagadnienie nie poczytawszy na ten temat mądrych rzeczy. To może Ty mi powiedz, czym z punktu widzenia psychologii jest zjawisko słabego charakteru? biggrin Ale fajnie, przedstawiam sobie swoje nieuczone hipotezy pani psycholog, a ona ze mną jeszcze chce rozmawiać! whee
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Jun 19, 2008 2:02 pm
Daedhel Owiec Daedhel teraz, jak powiedziałaś o mocy energetycznej i czasowej temperamentu, to już nie dam Ci spokoju. Wytłumacz, wytłumacz, wytłumacz! whee 4laugh whee heart Proooooooooooooooooooszę? whee No to już mi weszłaś na tajemnice zawodową. Ale część ujawnię. Są cechy temperamentu które mają moc energetyczną i czasową. Moc energetyczną mają 4 cechy I 2 cechy mają moc czasową. Co w sumie daje nam 6 fundamentalnych cech temperamentu. Ich rozkład statystyczny dla danej osoby mówi nam o zharmonizowaniu lub nie zharmonizowaniu naszej struktury. I wskazuje które cechy są bardziej i mniej rozwinięte, które są pożądane społeczne a które nie. Czy w odniesieniu do inteligencji skrystalizowanej ma się temperament ładnie współgrający. I takie inne pierdy. . O szczegóły nie pytaj bo zdradzić nie mogę I nadal mi nie wytłumaczyłaś co rozumiesz pod pojęciem „ słaby charakter” a jak będę wredna to pójdę do biblioteki i wszystko sobie i tak wyszperam! whee Ach, kocham być wredna! cool Nie pojmuję, czemu to uważasz za takie ściśle tajne, skoro przeciętny zjadacz chleba może uzyskać dostęp do odpowiedniej literatury po prostu korzystając z czytelni uniwersyteckich. A osobiście żywię przekonanie, że im lepiej zrozumie się własną konstrukcję psychiczną, tym lepiej się będzie sobie z nią radzić. Ale nie będę już Cię dalej gnębić, żebyś się nie stresowała. 3nodding o ile pamiętam, ostatnio pytałaś, co rozumiem przez "Ludzie o słabym charakterze więc najczęściej nie radzą sobie z sobą", co też wyjaśniłam. Słaby charakter jest w języku polskim synonimem słabej woli, ciężko by mi było wnikać w zagadnienie nie poczytawszy na ten temat mądrych rzeczy. To może Ty mi powiedz, czym z punktu widzenia psychologii jest zjawisko słabego charakteru? biggrin Ale fajnie, przedstawiam sobie swoje nieuczone hipotezy pani psycholog, a ona ze mną jeszcze chce rozmawiać! whee Niestety to już nie jest dostępne. W książce z zakresu psychologii przeczytasz to bardzo ogólnie – tak jak ja ci przedstawiłam. Bardziej szczegółowo jest to dostępne tylko i wyłącznie w podręcznikach do testu który można kupić w pracowni testów psychologicznych na okazaniem dyplomu psychologa, oraz można skorzystać z tego w czytelni uniwersyteckiej po okazaniu takiej karteczki fajnej co ci daje dany wykładowca z podpisem swoim i pieczęcią dziekanatu. W psychologii nie ma zjawiska słabego charakteru, dlatego spytałam co przez to rozumiesz. Jest natomiast określenie typ temperamentu najbardziej pożądany społecznie ( odpowiedni dla otoczenia w którym żyje jednostka)
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Jun 20, 2008 3:14 am
Owiec Daedhel Owiec Daedhel teraz, jak powiedziałaś o mocy energetycznej i czasowej temperamentu, to już nie dam Ci spokoju. Wytłumacz, wytłumacz, wytłumacz! whee 4laugh whee heart Proooooooooooooooooooszę? whee No to już mi weszłaś na tajemnice zawodową. Ale część ujawnię. Są cechy temperamentu które mają moc energetyczną i czasową. Moc energetyczną mają 4 cechy I 2 cechy mają moc czasową. Co w sumie daje nam 6 fundamentalnych cech temperamentu. Ich rozkład statystyczny dla danej osoby mówi nam o zharmonizowaniu lub nie zharmonizowaniu naszej struktury. I wskazuje które cechy są bardziej i mniej rozwinięte, które są pożądane społeczne a które nie. Czy w odniesieniu do inteligencji skrystalizowanej ma się temperament ładnie współgrający. I takie inne pierdy. . O szczegóły nie pytaj bo zdradzić nie mogę I nadal mi nie wytłumaczyłaś co rozumiesz pod pojęciem „ słaby charakter” a jak będę wredna to pójdę do biblioteki i wszystko sobie i tak wyszperam! whee Ach, kocham być wredna! cool Nie pojmuję, czemu to uważasz za takie ściśle tajne, skoro przeciętny zjadacz chleba może uzyskać dostęp do odpowiedniej literatury po prostu korzystając z czytelni uniwersyteckich. A osobiście żywię przekonanie, że im lepiej zrozumie się własną konstrukcję psychiczną, tym lepiej się będzie sobie z nią radzić. Ale nie będę już Cię dalej gnębić, żebyś się nie stresowała. 3nodding o ile pamiętam, ostatnio pytałaś, co rozumiem przez "Ludzie o słabym charakterze więc najczęściej nie radzą sobie z sobą", co też wyjaśniłam. Słaby charakter jest w języku polskim synonimem słabej woli, ciężko by mi było wnikać w zagadnienie nie poczytawszy na ten temat mądrych rzeczy. To może Ty mi powiedz, czym z punktu widzenia psychologii jest zjawisko słabego charakteru? biggrin Ale fajnie, przedstawiam sobie swoje nieuczone hipotezy pani psycholog, a ona ze mną jeszcze chce rozmawiać! whee Niestety to już nie jest dostępne. W książce z zakresu psychologii przeczytasz to bardzo ogólnie – tak jak ja ci przedstawiłam. Bardziej szczegółowo jest to dostępne tylko i wyłącznie w podręcznikach do testu który można kupić w pracowni testów psychologicznych na okazaniem dyplomu psychologa, oraz można skorzystać z tego w czytelni uniwersyteckiej po okazaniu takiej karteczki fajnej co ci daje dany wykładowca z podpisem swoim i pieczęcią dziekanatu. W psychologii nie ma zjawiska słabego charakteru, dlatego spytałam co przez to rozumiesz. Jest natomiast określenie typ temperamentu najbardziej pożądany społecznie ( odpowiedni dla otoczenia w którym żyje jednostka) o, a to już jest nad wyraz względne pojęcie, bo w różnych otoczenia różne są wymagania w stosunku do danej jednostki, więc też promowane będą różne typy temperamentu. Z drugiej strony silna psychicznie jednostka może doprowadzić do zmian takich preferencji i narzucić swoje... to jest normalnie najbardziej nie fair rozwiązanie sprawy, o jakim słyszałam! >.< Jak się kiedyś wkurzę, to pójdę studiować psychologię by się dowiedzieć, co przede mną ukrywacie i dlaczego! scream Taka Strefa 51 normalnie! evil
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Jun 20, 2008 5:49 am
Daedhel Owiec Daedhel Owiec Daedhel teraz, jak powiedziałaś o mocy energetycznej i czasowej temperamentu, to już nie dam Ci spokoju. Wytłumacz, wytłumacz, wytłumacz! whee 4laugh whee heart Proooooooooooooooooooszę? whee No to już mi weszłaś na tajemnice zawodową. Ale część ujawnię. Są cechy temperamentu które mają moc energetyczną i czasową. Moc energetyczną mają 4 cechy I 2 cechy mają moc czasową. Co w sumie daje nam 6 fundamentalnych cech temperamentu. Ich rozkład statystyczny dla danej osoby mówi nam o zharmonizowaniu lub nie zharmonizowaniu naszej struktury. I wskazuje które cechy są bardziej i mniej rozwinięte, które są pożądane społeczne a które nie. Czy w odniesieniu do inteligencji skrystalizowanej ma się temperament ładnie współgrający. I takie inne pierdy. . O szczegóły nie pytaj bo zdradzić nie mogę I nadal mi nie wytłumaczyłaś co rozumiesz pod pojęciem „ słaby charakter” a jak będę wredna to pójdę do biblioteki i wszystko sobie i tak wyszperam! whee Ach, kocham być wredna! cool Nie pojmuję, czemu to uważasz za takie ściśle tajne, skoro przeciętny zjadacz chleba może uzyskać dostęp do odpowiedniej literatury po prostu korzystając z czytelni uniwersyteckich. A osobiście żywię przekonanie, że im lepiej zrozumie się własną konstrukcję psychiczną, tym lepiej się będzie sobie z nią radzić. Ale nie będę już Cię dalej gnębić, żebyś się nie stresowała. 3nodding o ile pamiętam, ostatnio pytałaś, co rozumiem przez "Ludzie o słabym charakterze więc najczęściej nie radzą sobie z sobą", co też wyjaśniłam. Słaby charakter jest w języku polskim synonimem słabej woli, ciężko by mi było wnikać w zagadnienie nie poczytawszy na ten temat mądrych rzeczy. To może Ty mi powiedz, czym z punktu widzenia psychologii jest zjawisko słabego charakteru? biggrin Ale fajnie, przedstawiam sobie swoje nieuczone hipotezy pani psycholog, a ona ze mną jeszcze chce rozmawiać! whee Niestety to już nie jest dostępne. W książce z zakresu psychologii przeczytasz to bardzo ogólnie – tak jak ja ci przedstawiłam. Bardziej szczegółowo jest to dostępne tylko i wyłącznie w podręcznikach do testu który można kupić w pracowni testów psychologicznych na okazaniem dyplomu psychologa, oraz można skorzystać z tego w czytelni uniwersyteckiej po okazaniu takiej karteczki fajnej co ci daje dany wykładowca z podpisem swoim i pieczęcią dziekanatu. W psychologii nie ma zjawiska słabego charakteru, dlatego spytałam co przez to rozumiesz. Jest natomiast określenie typ temperamentu najbardziej pożądany społecznie ( odpowiedni dla otoczenia w którym żyje jednostka) o, a to już jest nad wyraz względne pojęcie, bo w różnych otoczenia różne są wymagania w stosunku do danej jednostki, więc też promowane będą różne typy temperamentu. Z drugiej strony silna psychicznie jednostka może doprowadzić do zmian takich preferencji i narzucić swoje... to jest normalnie najbardziej nie fair rozwiązanie sprawy, o jakim słyszałam! >.< Jak się kiedyś wkurzę, to pójdę studiować psychologię by się dowiedzieć, co przede mną ukrywacie i dlaczego! scream Taka Strefa 51 normalnie! evil A to zapraszam, studia z zakresu psychologii są bardzo ciekawe, pod warunkiem że się dojdzie do połowy drugiego roku…. a to już z lekka skomplikowane, no ale do odważnych świat należy. Ja jak bym wiedziała co mnie czeka to za Chiny ludowe nie poszłabym studiować psychologii. sweatdrop A tym to się już głębiej zajmuje psychologia osobowości i psychologia społeczna. Specjaliści z tej branży doradzają np. takiemu Tuskowi co ma zrobić by dotrzeć do takiej to a takiej grupy. Oni posiadają wiedzę na temat zachowań w grupach, naturalnie muszą tą wiedzę aktualizować i dostają za to gówniane pieniądze w stosunku do pracy jaka musieli włożyć w edukację. Dlatego też psychologowie z tej branży – z resztą z każdej innej też, wyjeżdżają poza granice kraju. Mówisz że to nie sprawiedliwe, a ja uważam że bardzo. Źle zastosowana wiedza z zakresu diagnozowania może bardziej zaszkodzić jak pomóc. A by móc ją dobrze zastosować należy mieć bardzo dobre podstawy teoretyczne – 5 lat z tytułem mgr. Warto też dodać ze nie każdy psycholog otrzyma uprawnienia diagnostyczne. Jeżeli nie zda egzaminu końcowego – z całości studiów i nie przejdzie superwizora( takie coś jak aplikacja na prawie) to jest tylko szarym ludkiem z wyższym wykształceniem i tytułem mgr psychologii. Aby otrzymać uprawnienia diagnostyczne trzeba się uczyć od 7 do 9 lat. Z resztą chirurg nie pokazuje jak się używa skalpela, a psycholog nie udziela informacji na temat diagnozowania. Za to grozi więzienie.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Jun 20, 2008 6:29 am
ale ja nie o diagnozowaniu myślałam, ino o konstrukcji temperamentu. sweatdrop Jakie części są za co odpowiedzialne, jak zachodzą w nim procesy przemian, w jaki sposób widać oddziaływanie poszczególnych części w zachowaniu... takie tam bajki. sweatdrop To dla mnie wygląda tak samo jak inne tego typu informacje, np. jak kolory wpływają na nasz nastrój, gdzie tu zakradła się diagnoza? xp
a co do diagnozy: jak kurczak z rusztu, nie przypuszczałam, że to taka elitarna rozrywka! eek W przypadku zwykłych lekarzy, byle internista w przychodni będzie diagnozował klienta, czy prawidłowo, czy nie, to już inna zresztą sprawa. xp Co jest takiego szczególnego w takim razie w diagnozie psychologa i czego ona dotyczy, co się diagnozuje? Rzeczy typu dysleksja czy coś poważniejszego? (nie, żebym umniejszała problem dysleksji, ale to nie jest jeden z takich emocjonalnych i wpływających na stosunek do świata etc.)
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Jun 20, 2008 9:54 am
Daedhel ale ja nie o diagnozowaniu myślałam, ino o konstrukcji temperamentu. sweatdrop Jakie części są za co odpowiedzialne, jak zachodzą w nim procesy przemian, w jaki sposób widać oddziaływanie poszczególnych części w zachowaniu... takie tam bajki. sweatdrop To dla mnie wygląda tak samo jak inne tego typu informacje, np. jak kolory wpływają na nasz nastrój, gdzie tu zakradła się diagnoza? xp a co do diagnozy: jak kurczak z rusztu, nie przypuszczałam, że to taka elitarna rozrywka! eek W przypadku zwykłych lekarzy, byle internista w przychodni będzie diagnozował klienta, czy prawidłowo, czy nie, to już inna zresztą sprawa. xp Co jest takiego szczególnego w takim razie w diagnozie psychologa i czego ona dotyczy, co się diagnozuje? Rzeczy typu dysleksja czy coś poważniejszego? (nie, żebym umniejszała problem dysleksji, ale to nie jest jeden z takich emocjonalnych i wpływających na stosunek do świata etc.) No ale niestety te wszystkie pierdołki o których mówisz wchodzą już w skład diagnostyczny, ponieważ każdy test psychologiczny – a jest ich w Polsce bardzo niewiele, ma własną teorie opracowaną na podstawie której tworzy się obliczenia i takie inne metodologie statystyki. Na podstawie tego można tworzyć diagnozę . Niestety… są źli ludzie którzy udostępniają wiedzę na temat poszczególnych testów.. ba o zgrozo zamieszczają je w necie, w ten sposób paląc dany test – Polacy w tym biją mistrzostwa (szkoda że nie w piłce nożnej) i dlatego też utworzy zagranicznych testów nie dają zgody na rozpowszechnianie ich w Polsce, przez co nie można zrobić standaryzacji i normalizacji do polskich norm. I sprawia to że polska psychologia jest o wiele uboższa od zagranicznej. Dlatego tak ważna jest tajemnica zawodowa. Diagnoza psychologiczna dotyczy różnych zagadnień, czym innym będzie się zajmował neuropsycholog, psycholog kliniczny, zdrowia, rodziny, społeczny, przedsiębiorczości, sądowy, seksuolog i tych specjalności jest jeszcze bardzo dużo. Ale chodzi tu o to że psycholog np. kliniczny – diagnozuję np. dysleksję, podejrzenia chorób psychicznych, zaburzeń w rozwoju itp.itd. On zazwyczaj działa we współpracy z lekarzem lub neuropsychologiem który jest ściśle nastawiony na zaburzenia neurologiczne. Żeby nie było że psycholog przedsiębiorczości nic nie robi to powiem że on przeprowadza diagnozę przydatności zawodowej, może być specem od PR, może również uczestniczyć w doborze pracowników do firm. Byle internista w przychodnie też nie jest sobie od tak byle internistą. Lekarz zanim osiągnie specjalizację również musi przejść te 5lat katorgi dydaktycznej. Później dopiero może się określić czy chce być: Neurologiem czy stomatologiem czy internistą czy jakim innym pulmonologiem.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|