Welcome to Gaia! ::

Poland on Gaia Guild

Back to Guilds

Pierwsza polska gildia na GaiaOnline 

Tags: Polska, Poland, Polish, polski 

Reply Poland on Gaia Guild
Ksiazki-ksiazki [co czytacie itd] Goto Page: [] [<<] [<] 1 2 3 ... 56 57 58 59 60 61 ... 77 78 79 80 [>] [>>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

Czytacie ?!
Tak
83%
 83%  [ 114 ]
Nie
0%
 0%  [ 0 ]
Czasem
14%
 14%  [ 20 ]
Nigdy
1%
 1%  [ 2 ]
Total Votes : 136

Terrorystka Frania

PostPosted: Sat Jan 13, 2007 5:39 am

Kissme_In_Punk
co do lektur to czytamy opowiadania Czechowa. podoba mi sie biggrin
ostatnio nie-lekure przeczytalam "nosze twoje nazwisko" o dzieciach nazistow i zabieram sie za "bez mojej zgody"...
Rozdziałami czytuje "świat Zofii". pycha 3nodding
Martys, mnie swiat zofii troche nudził.. ale czytalam to w II Gim XP wiec moze dlatego biggrin

aktualnie to zaczytuję się we wszystko co ma powiązanie z tenmatyka Fausta, Diabła i Roberta Nyego.
PostPosted: Mon Jan 15, 2007 3:32 pm

A ja kocham Pratchettciki smile

I wszelkiego rodzaju Fantasy smile

Haichigo

FireFoxy

PostPosted: Sat Jan 20, 2007 11:51 am

Ja lubie czytac ksiazki amerykanskich autorow ktorzy tworzyli w okresie dzieci kwiatow biggrin

Polecam wszystkim naprawde warto.
PostPosted: Wed Jan 24, 2007 4:19 am

FireFoxy
Ja lubie czytac ksiazki amerykanskich autorow ktorzy tworzyli w okresie dzieci kwiatow biggrin

Polecam wszystkim naprawde warto.

duzo nam to mowi...

Kiray

EvilYuki
Crew

PostPosted: Wed Jan 24, 2007 4:20 am

no ja niedlugo się wezmę za "Zbrodnię i karę"... teraz ciągle tłukę "Granicę" Nałkowskiej, a dla przyjemności "Czarodzicielstwo" Prachetta.
PostPosted: Wed Jan 24, 2007 5:36 am

H.P. Lovecraft "Obserwatorzy spoza czasu"
A. Ziemiański "Zapach szkła"
T. Pratchett "Równoumagicznienie...poraz n-ty...

Delein the Wildest

Versatile Hunter

13,250 Points
  • Hunter 50
  • Nudist Colony 200
  • Survivor 150

Lorcan_Gon

PostPosted: Fri Jan 26, 2007 5:38 am

Polecam książkę "Castorp" Paweła Huelle

W skrócie: "Mannowski bohater wiedzie swoje studenckie życie w ledwie co rozpoczętym XX stuleciu, w równie nowej Cesarskiej Wyższej Szkole Technicznej, która do historii przejdzie jako Politechnika Gdańska. Jednak nie żmudne studia nad konstrukcją okrętów, czy burszowskie ekscesy pochłoną go najmocniej. W monotonne, pozornie nudne życie studenta pierwszego roku, wkradnie się uczucie, nad którym nie potrafi do końca zapanować. Wywołany tym kryzys duchowy odkrywa przed bohaterem wiele pytań natury egzystencjalnej i uświadamia ciemną, chwilami mroczną stronę życia. Tej warstwie powieści patronuje muzyka Schuberta, a dokładnie jedna z pieśni "Podróży zimowej", towarzysząca swoim pesymistycznym tonem przeżyciom Castorpa. Nakłada się na nią topos fascynacji Wschodem. Piękna i niedostępna dla studenta pierwszego roku Polka, którą spotyka pewnego dnia w sopockim Kurhauzie, uświadamia Castorpowi nie tylko obcość wobec odmiennych kultur i języków, ale też jego własne, głęboko skrywane tęsknoty i pragnienia. Prowincjonalny wówczas, garnizonowo - urzędniczy Gdańsk, stanowi żywe tło tej opowieści, a wiele postaci epizodycznych jak choćby gospodyni Castorpa, pani Wybe dodają tej historii prawdziwie epickiego ducha. Można więc Castorpa czytać jako wariację na temat Czarodziejskiej Góry, swoistą fantazję, czy "capricio" oparte na przemyślanych i ulubionych przez Huellego motywach Manna. Swoboda oraz delikatna ironia tej narracji pozwala jednak czytelnikowi wejść w tamten, dawno już miniony świat zupełnie niezależnym tropem. Zarówno stary Gdańsk, jak secesyjny Wrzeszcz, czy kuracyjny Sopot przydają tej lekturze niezapomnianego klimatu. Zaskakujący finał powieści przenosi nas metaforycznie w naszą epokę."
PostPosted: Sun Jan 28, 2007 4:01 am

ja narazie wciągnełem się w mangę Gifa Around
boska...
streszczenie: Bohater - Seih Nowoga wiedzie normalne wiejskie życie razem z staruszką mamą jego xD aż żołnierze zbierają mężczyzn do woja i z rozkazu króla także i on ma iść ale on mówi takie coś: Nie pójdę z wami a kto sie moją matką zaopiekuje? to jeden z żąłnierzy zabija matke i biorą go siłą.. i tak toczą sie jego przygody...

kumpel ma wszystkie tomy po polsku - jest ich 15 i sobie czytam ;D

Gritrz

Yajo

PostPosted: Mon Jan 29, 2007 5:55 am

Ja na razie czytam powoli "Zabić drozda". Na początku strasznie mnie denerwował styl w jakim to jest pisane, ale teraz juz jest lepiej. Wogóle Ameryka lat 60-tych to jeden wielki fun jest. " Dostałem 5 dolarów i poszedłem za to 20 razy do kina: rofl
Wogóle w oryginale to jest "Zabić kolibra". Nie wiem skad tłumaczowi sie wziął sie drozd. Może brzmi bardziej swojsko?
PostPosted: Tue Jan 30, 2007 1:58 am

ostatnio wpadła mi w "oko" bardzo fajna książka smile "Cień" Cody McFadyen bardzo fajna biggrin

Haara

Nirachia

PostPosted: Fri Feb 02, 2007 7:34 am

Trzy połówki jabłka - Antonina Kozłowska
PostPosted: Fri Feb 02, 2007 2:07 pm

hmmm wink jestem po Oskarze i Pani róży, po Fauście, po Werterze i muszę stwierdzić.... że moja biblioteczka się rozrasta biggrin biggrin biggrin

a teraz pora na Konrada Wallenroda

Terrorystka Frania

Tboro

PostPosted: Sat Feb 03, 2007 3:17 am

T. Pratchett wymiata nieziemsko xD
Jak dobry radziecki odkurzacz... wink

Ciekawe tez jest "Monachium. Zemsta" George'a Jonasa
Na podstawie tego Spielberg krecil swoj film...
PostPosted: Sun Feb 04, 2007 1:22 pm

Tboro
T. Pratchett wymiata nieziemsko xD
Jak dobry radziecki odkurzacz... wink

ou, ja się zgadzam.
dzisiaj skończyłam czytać właśnie Kolor Magii (bo trzeba w końcu zacząć czytać cały cykl od początku, ale to nie jest pierwsza moja przeczytana ksiazka T.P.)

mam całą listę 'niezbędnik fantasy', któe muszę przeczytać, bo trzeba się zabrać za rzeczy, o których nikt nie pamięta, a przecież klasyka ^^ i nie mówię tu o Władcy Pierścieni XD

FlowerChildren

Tboro

PostPosted: Tue Feb 06, 2007 3:38 am

FlowerChildren
ou, ja się zgadzam.
dzisiaj skończyłam czytać właśnie Kolor Magii (bo trzeba w końcu zacząć czytać cały cykl od początku, ale to nie jest pierwsza moja przeczytana ksiazka T.P.)

mam całą listę 'niezbędnik fantasy', któe muszę przeczytać, bo trzeba się zabrać za rzeczy, o których nikt nie pamięta, a przecież klasyka ^^ i nie mówię tu o Władcy Pierścieni XD

Tez sie z soba zgadzam xD
A co do fantasy.. Ostatnio dostalem calkiem mila ksiazke U. Le Guin...
Wedlug mnie o wiele lepsze niz jakikolwiek Harry czy inny stwor itp... o_O
Reply
Poland on Gaia Guild

Goto Page: [] [<<] [<] 1 2 3 ... 56 57 58 59 60 61 ... 77 78 79 80 [>] [>>] [»|]

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas
Virtual Spaces
Fun Stuff
Gaia's Games
Mini-Games