|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Mar 16, 2005 3:11 pm
ja zawsze jem mandarynkę na deser, albo brulee śmietankowo- czekoladowe.... pycha 3nodding
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Mar 18, 2005 9:05 am
pudding waniliowy z likierem czekoladowym i wisienka blaugh
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Mar 18, 2005 10:43 am
Kitty-ShadowCat ja zawsze jem mandarynkę na deser, albo brulee śmietankowo- czekoladowe.... pycha 3nodding To moze daj przepis na brulee chetnie poznam... 3nodding
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Mar 18, 2005 12:48 pm
Ibris Eredin a znacie może jakieś ciekawe przepisy na sałatki z serem feta ? wink salatka grecka ^^ oliwki, salata, feta... eee... mala errata salatka grecka sklada sie z: oliwek, serku feta, zielonej papryki, ogorkow, czerwonej cebulki i pomidorkow, oczywiscie trzeba ja czyms nasaczyc... 3nodding
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Mar 18, 2005 12:59 pm
[ Message temporarily off-line ]
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Mar 18, 2005 1:00 pm
wariacja karpatki by sweet_chii
przyp. karpatka to lekkie ciasto z krem budyniowym, ja proponuje zastapienie ciasta zwyklymi herbatnikami.
skladniki: arrow najtansze herbatniki petite bourre (czy jak to sie pisze) - ilosc paczek zalezna od tego jak duza macie blache arrow mleko (potrzebne i do masy i do nasaczenia ciasteczek) arrow krem karpatka w proszku np. doctora oetcera lub delecty (chyba, ze jestescie tacy chetni to mozecie sobie gotowac budynek z mleka z cukrem przez ponad godzine xp )
Krem przygotowujecie wedlug przepisu na opakowaniu, lecz nalezy sie jedna zmiana: krem gotujcie do ostatniej chwili na malym ogniu, nie miksujcie bron boze (tak jest tam napisane)! Nasaczyc ciasteczka mlekiem. Nasaczone ciasteczka ulozyc pierwsza warstwa na prostokatnej blasze. Polozyc krem, rozsmarowac lyzka, aby doszlo do brzegow i rowno pokrylo wszystkie herbatniki. Nalozyc druga warstwe nasaczonych herbatnikow. Wlozyc do lodowki na kilka godzin i gotowe! Smacznego! (nie zapraszac znajomych, bo cale od razu wam zjedza wink )
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Mar 18, 2005 1:11 pm
sweet_chii wariacja karpatki by sweet_chiiprzyp. karpatka to lekkie ciasto z krem budyniowym, ja proponuje zastapienie ciasta zwyklymi herbatnikami. skladniki: arrow najtansze herbatniki petite bourre (czy jak to sie pisze) - ilosc paczek zalezna od tego jak duza macie blache arrow mleko (potrzebne i do masy i do nasaczenia ciasteczek) arrow krem karpatka w proszku np. doctora oetcera lub delecty (chyba, ze jestescie tacy chetni to mozecie sobie gotowac budynek z mleka z cukrem przez ponad godzine xp ) Krem przygotowujecie wedlug przepisu na opakowaniu, lecz nalezy sie jedna zmiana: krem gotujcie do ostatniej chwili na malym ogniu, nie miksujcie bron boze (tak jest tam napisane)! Nasaczyc ciasteczka mlekiem. Nasaczone ciasteczka ulozyc pierwsza warstwa na prostokatnej blasze. Polozyc krem, rozsmarowac lyzka, aby doszlo do brzegow i rowno pokrylo wszystkie herbatniki. Nalozyc druga warstwe nasaczonych herbatnikow. Wlozyc do lodowki na kilka godzin i gotowe! Smacznego! (nie zapraszac znajomych, bo cale od razu wam zjedza wink ) eee ale to juz nie bedzie Karpatka, bo przeciez nazwa pochodzi od tego, ze ciasto jest takie pofalowane i na tym caly urok polega wink Ale nie zaprzeczam, ze sam przepis brzmi pysznie i podoba mi sie, to ze ciasto jest na zimno i mozna je szybko zrobic 3nodding . Napewno przetestuje smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Mar 19, 2005 3:17 am
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Mar 19, 2005 4:38 am
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Mar 19, 2005 6:19 am
e tam ciasta-- makaron !! tak to jest to
makaron- do wyboru- sam uzywam wstazek.
sos wedle upodobania ja najpierw podsmazam cebule zeby sie zeszklila, do tego uprzednio starte pomidory (to w lecie, a w zimie mozna uzyc koncentratu) na patelni podsmazam pieczarki (chodz najlepiej smakuje z prawdziwkami) troche slodkiej papryki w proszku, bazylia badz inne wonne zioło, wszystko na wolnym ogniu zeby sie poddusiło- dodaje tez paski swiezej slodkiej papryki, najlepiej zielonej dla kontrastu- cód malyna- na wierzch ztarty parmezan wink
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Mar 19, 2005 2:36 pm
Omega Sun sweet_chii wariacja karpatki by sweet_chiiprzyp. karpatka to lekkie ciasto z krem budyniowym, ja proponuje zastapienie ciasta zwyklymi herbatnikami. skladniki: arrow najtansze herbatniki petite bourre (czy jak to sie pisze) - ilosc paczek zalezna od tego jak duza macie blache arrow mleko (potrzebne i do masy i do nasaczenia ciasteczek) arrow krem karpatka w proszku np. doctora oetcera lub delecty (chyba, ze jestescie tacy chetni to mozecie sobie gotowac budynek z mleka z cukrem przez ponad godzine xp ) Krem przygotowujecie wedlug przepisu na opakowaniu, lecz nalezy sie jedna zmiana: krem gotujcie do ostatniej chwili na malym ogniu, nie miksujcie bron boze (tak jest tam napisane)! Nasaczyc ciasteczka mlekiem. Nasaczone ciasteczka ulozyc pierwsza warstwa na prostokatnej blasze. Polozyc krem, rozsmarowac lyzka, aby doszlo do brzegow i rowno pokrylo wszystkie herbatniki. Nalozyc druga warstwe nasaczonych herbatnikow. Wlozyc do lodowki na kilka godzin i gotowe! Smacznego! (nie zapraszac znajomych, bo cale od razu wam zjedza wink ) eee ale to juz nie bedzie Karpatka, bo przeciez nazwa pochodzi od tego, ze ciasto jest takie pofalowane i na tym caly urok polega wink Ale nie zaprzeczam, ze sam przepis brzmi pysznie i podoba mi sie, to ze ciasto jest na zimno i mozna je szybko zrobic 3nodding . Napewno przetestuje smile hm.. no niby tak ale dlatego nazywa sie wariacja razz . To zrob i powiedz jak wyszlo 3nodding .
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Mar 21, 2005 2:19 pm
sweet_chii eee ale to juz nie bedzie Karpatka, bo przeciez nazwa pochodzi od tego, ze ciasto jest takie pofalowane i na tym caly urok polega wink Ale nie zaprzeczam, ze sam przepis brzmi pysznie i podoba mi sie, to ze ciasto jest na zimno i mozna je szybko zrobic 3nodding . Napewno przetestuje smile hm.. no niby tak ale dlatego nazywa sie wariacja razz . To zrob i powiedz jak wyszlo 3nodding . i nie zapomnij sie podzielic wink
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Mar 24, 2005 4:17 pm
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Mar 25, 2005 10:54 pm
Ja osobiscie jestem fanka "Jezyka". Jesli ktos zna przepis i go zamiesci na forum to go ucaluje. Bo moja historia i tego ciasta jest raczej smutna sad (Kilka wskazowek, jest kakao, herbatniki, maslo... i tyle)
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|