|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 9:25 am
wow
po prostu wow...
nigdy bym nie pomyślała, że noga lub ręka dominująca ma coś wspólnego z umiejętnością czytania sweatdrop
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 9:37 am
pani psychol wow po prostu wow... nigdy bym nie pomyślała, że noga lub ręka dominująca ma coś wspólnego z umiejętnością czytania sweatdrop Ma i to bardzo wiele, tępo czytania też można poprawić pisząc kilka zdań dziennie ręką przeciwną do dominującej. No i poprawia to prace mózgu, wpływa na twórcze myślenie, zdolności matematyczne wzrastają. 3nodding
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 9:41 am
Owiec ZebraDeath gratki Ofcu. bardzo się cieszę. ja osobiście daję korki gimnazjaliście który ma "stwierdzoną" dysgrafię i dysortografię (i jeszcze inne dysmózgia tego typu). poza tym nie umie czytać. naprawdę! przeczytanie dla niego przypowieści o miłosiernym samarytaninie to katorga (bo mamusia go wyręczała i czytała mu na głos. porażka) tak więc Ofcu, rozumiem Twój ból sweatdrop Na jakim podłożu ma tą dysleksje? Ponad 60% populacji uczniów którym stwierdzono dysleksje, tak naprawdę jej nie posiada! Jest to zwyczajna nie wiedza, jeżeli chodzi o problemy w czytaniu można je wyeliminować u niemal każdego dyslektyka – bynajmniej ja tak twierdze. Niestety moja teza musi zaczekać na światowe bum, gdyż na razie mnie nie stać na badania potwierdzające bądź weryfikujące to założenie. Aczkolwiek sądzę że jest trafne. Pomogło mi i kilku moim znajomym. Co do dysgrafii mwahahaahhaaahhahaahhaah to też jest niezłe, zaryzykowałabym nawet stwierdzenia że to nieistniejący mit, a raczej zapożyczenie z języka naukowego którym dawniej określano stopień rozczytywalności pisma osób po mózgowym porażeniu dziecięcym, obecnie się stosuje zamiennie z dysleksją i nikt na dobrą sprawę nie wie które jest które. Jak będziesz chciała określić czy faktycznie twój uczeń ma dysleksje przepytaj go dokładnie ze znajomości reguł ortograficznych – dyslektycy mają je świetnie opanowane, i zawsze ale to zawsze po 2krotnym sprawdzeniu przez siebie samego dyktowanego tekstu, są w stanie wyłapać 80% popełnionych błędów. Sprawdź jeszcze lateralizację: podaj mu kartkę papieru zwiniętą w lunetę każ przyłożyć do oka, poczym jeżeli masz w mieszkaniu wizjer, lub kalejdoskop to poproś by spojrzał przez niego. Następnie poproś by cię chwycił za rękę, poczym daj mu talie kart i poproś żeby rozłożył je na blacie (ręka która rozkłada jest dominująca) kolejnym etapem jest sprawdzenie nogi dominującej: popatrz którą nogą kopnie w nogę od stołu lub krzesła. Wyniki obserwacji prześlij mi to ja ci powiem co z nim trzeba zrobić żeby dobrze czytał I poproś rodziców by ci dali do przeczytania ocenę z poradni psychologiczno pedagogicznej, być może chłopak ma po prostu jakieś poważne deficyty. I cała twoja praca włożona w niego nie ma sensu, bo i tak za tydzień nie będzie tego pamiętał.o, ja to mam, ja to mam <3 aczkolwiek moje patrzenie lewym okiem wynika chyba z kwestii tego, iz ma ono po prostu mniejsza wade...
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 9:50 am
Jukatan o, ja to mam, ja to mam <3 aczkolwiek moje patrzenie lewym okiem wynika chyba z kwestii tego, iz ma ono po prostu mniejsza wade... No zazwyczaj to wynika z wad wzroku, organizm to w końcu całość i należy tak go rozpatrywać, jeżeli jeden element choruje to i reszta też ma pewne ograniczania. Oczywiście nie zawsze są one ogromne, niekiedy minimalne, zależy bardzo dużo od nauczyciela z nauczania początkowego. Więc podziękuj swojej pani że cię ze szkoły wypuściła z podstawowymi umiejętnościami. xd
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 10:27 am
warunek...waruneczek z..................matmy
juz sie chyba nie wywine :/
powinnambyla jednak isc na psychologie razz
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 10:32 am
ułózmy wierszyk o warunkach.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 10:43 am
_b_u_r_a_k_ warunek...waruneczek z..................matmy juz sie chyba nie wywine :/ powinnambyla jednak isc na psychologie razz ...psychologia wcale nie taka fajna. tam tez w uj nauki... ze wszystkiego stressed filozofia socjologia informatyka biologia neurologia historia chemia matma fizyka. a najlepiej jeszcze żeby jeszcze teologia. stressed
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 11:30 am
Baranina _b_u_r_a_k_ warunek...waruneczek z..................matmy juz sie chyba nie wywine :/ powinnambyla jednak isc na psychologie razz ...psychologia wcale nie taka fajna. tam tez w uj nauki... ze wszystkiego stressed filozofia socjologia informatyka biologia neurologia historia chemia matma fizyka. a najlepiej jeszcze żeby jeszcze teologia. stressed na uksw bys miala mrgreen
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 12:02 pm
Jukatan Baranina _b_u_r_a_k_ warunek...waruneczek z..................matmy juz sie chyba nie wywine :/ powinnambyla jednak isc na psychologie razz ...psychologia wcale nie taka fajna. tam tez w uj nauki... ze wszystkiego stressed filozofia socjologia informatyka biologia neurologia historia chemia matma fizyka. a najlepiej jeszcze żeby jeszcze teologia. stressed na uksw bys miala mrgreen Wiem, tu na szczęście na prawie i etyce wszystkie absurdy tego kierunku się kończą.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 12:59 pm
Owcu, dzięki Ci wielkie, jak wrócę do Wrocka (o ile mnie nie zaleje w tej dziurze na końcu świata, pada bez przerwy trzeci dzień...) to wezmę się za niego i dam Ci znać!
ja mam do nauki: wiedzę o plastyce historię sztuki filozofię x2 angielski antropologiczne podstawy kulturoznawstwa...
...i chyba coś jeszcze, ale nie pamiętam emo
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 1:26 pm
To tylko z jedniego kierunku mrgreen
Chór z emisją głosu Ćwiczenia Edukacja osób dorosłych niepełnosprawnych Ćwiczenia Formy pracy z osobami niepełnosprawnymi Wykład Rehabilitacja społeczna Ćwiczenia, Wykład Rehabilitacja zawodowa Wykład Formy pracy z osobami niepełnosprawnymi Ćwiczenia Malarstwo jako medium wyobraźni Ćwiczenia, Wykład Praca socjalna i opiekuńcza Ćwiczenia, Wykład Praktyka asystencko-pedagogiczna - 8 tygodnie Ćwiczenia Psychologiczne podstawy pracy z niepełnosprawnymi Ćwiczenia, Wykład Rehabilitacja zawodowa Ćwiczenia Seminarium dyplomowe Ćwiczenia Sport w procesie profilaktyki Wykład Ubezpieczenia społeczne Wykład Zegar biologiczny, a fenotyp człowieka Wykład
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed May 21, 2008 12:26 am
mhm, dziwne.
ja mam coś takiego, że jestem leworęczna, ale: kopnęłam w stół prawą nogą, nie lewą ale kiedy stoję na jednej nodze, to jest mi wygodniej na lewej sięgam po różne rzeczy prawą ręką, zawsze ale wolę jeść, np, zupę- lewą ręką telefon noszę w prawej kieszeni, bo mi wygodniej bransoletki, etc, noszę na prawej ręce kiedy chcę otworzyć szafkę kluczykiem- robię to lewą ręką jak strzelam z wiatrówki- wolę patrzeć lewym okiem przez lunetę
eeerrmm, dziwne. ja nie mam chyba dominującej ani ręki ani nogi sweatdrop czytam dobrze, nauczyłam się jeszcze przed pójściem do szkoły. nie mam żadnych dysmózgów...
aaa, spróbuję popisać prawą ręką skoro to pomaga w poprawieniu zdolności matematycznych xd
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed May 21, 2008 1:38 am
pani psychol mhm, dziwne. ja mam coś takiego, że jestem leworęczna, ale: kopnęłam w stół prawą nogą, nie lewą ale kiedy stoję na jednej nodze, to jest mi wygodniej na lewej sięgam po różne rzeczy prawą ręką, zawsze ale wolę jeść, np, zupę- lewą ręką telefon noszę w prawej kieszeni, bo mi wygodniej bransoletki, etc, noszę na prawej ręce kiedy chcę otworzyć szafkę kluczykiem- robię to lewą ręką jak strzelam z wiatrówki- wolę patrzeć lewym okiem przez lunetę eeerrmm, dziwne. ja nie mam chyba dominującej ani ręki ani nogi sweatdrop czytam dobrze, nauczyłam się jeszcze przed pójściem do szkoły. nie mam żadnych dysmózgów... aaa, spróbuję popisać prawą ręką skoro to pomaga w poprawieniu zdolności matematycznych xd Jak wiesz na czym to polega , to nie ma sensu sprawdzać bo sugerujesz się odpowiedziami. xp Masz więc właściwą lateralizacji. A rozróżniasz kierunki?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed May 21, 2008 1:51 am
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed May 21, 2008 5:32 am
ja jestem oburęczna a przewagą prawej ręki. jak strzelam z wiatrówki to wiodącym okiem jest prawe
jak robię ćwiczenia dłońmi, na przykład zginanie niektórych palców a resztę trzymając prosto, to lewą mi lepiej wychodzi.
z dzieciakiem zrobię te ćwiczenia i dam Ci znać Owcu heart
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|