|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 11:24 am
kISaMur fajnie, ale zeczywiscie cena to duzy minus zwlaszcza dla nie zarabiajacej uczenicy liceum:/ Ja akurat zamiast pracy mam chłopa XDDD A mieszkam blisko sklepów gdzie są świeżutkie , ściekożerne rybki z syfiastej Odry, ale... gdy ja mam czas, to sklep już jest właśnie zamknięty... stare dlatego z domowym sushi jest trochę problem xp
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 11:50 am
Skompletowanie składników na sushi, to jakieś 30-50zł (starczy na wiele razy), do tego niewielki koszt ryby (np. wędzony łosoś), jedzenie surowych ryb w Polsce poza wyspecjalizowanymi barami z sushi, to nienajlepszy pomysł. W niektórych sklepach są mrożone, gotowe zestawy (kilkanaście złotych za tackę), które wystarczy rozmrozić - może to nie najwyższej jakości posiłek, ale jak ktoś chce spróbować sushi, to może od tego zacząć.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 11:53 am
Jeżeli zbierzecie się w kilka osób to wystarczy 20zł za wyżerkę po dziurki w nosie. A z rybą się nie zgodzę - wystarczy sprawdzić u siebie w Auchan kiedy mają dostawy (u nas we wtorki) i wiedzieć jak się sprawdza świeżość ryby wink po moim sushi z surowym łososiem jeszcze nigdy nie chorował biggrin z resztą zapytajcie mojego seme o moje sushi :>
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 11:56 am
Cockatrice Daisuke Jeżeli zbierzecie się w kilka osób to wystarczy 20zł za wyżerkę po dziurki w nosie. A z rybą się nie zgodzę - wystarczy sprawdzić u siebie w Auchan kiedy mają dostawy (u nas we wtorki) i wiedzieć jak się sprawdza świeżość ryby wink po moim sushi z surowym łososiem jeszcze nigdy nie chorował biggrin z resztą zapytajcie mojego seme o moje sushi :> Tak, masz rację, ale to się sprawdza tylko w przypadku gdy ktoś się na tym zna smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 11:59 am
Wiesz co, ale to jest w sumie proste - kupujesz rybę na zapach (świeży łosoś MUSI pachnieć o dziwo melonem dojrzałym, absolutnie nie może walić rybą), na kolor (nie może być wyblakły), a jeżeli bierzecie całą, to sprawdzasz czy nie ma mętnych oczu i czy ma krwiste skrzela (mętne oczy i brązowe skrzela oznacza, że ryba trochę już leżała i niekoniecznie nadaje się na surowo). Ot i cała filozofia ^^
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 12:03 pm
Cockatrice Daisuke Jeżeli zbierzecie się w kilka osób to wystarczy 20zł za wyżerkę po dziurki w nosie. A z rybą się nie zgodzę - wystarczy sprawdzić u siebie w Auchan kiedy mają dostawy (u nas we wtorki) i wiedzieć jak się sprawdza świeżość ryby wink po moim sushi z surowym łososiem jeszcze nigdy nie chorował biggrin z resztą zapytajcie mojego seme o moje sushi :> Akurat na tym się znam, ale u mnie jakoś w TESCO nigdy nie trafilam na świeżą dostawę XDDDDDDDD I jak już mam w łapkach łososia, to po prostu go pekluje kilka dni i zajadam z chlebem Mmm <3 Problem jest jednak w czymś innym z sushi... w tym, że u mnie nikt oprócz mnie by tego nie jadł xd
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 12:09 pm
bylam w paru restauracjach gdzie podaja sushi. I w tych duzych niby lepszych mieli gorsze w smkau. Z racji pewnie tego, ze mieli w hurtowych ilosciach mrozone rzeczy. A w tych malych mieli swieze, smaczniejsze i o wiele tansze :3
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 12:09 pm
Rin_Youkai Cockatrice Daisuke Jeżeli zbierzecie się w kilka osób to wystarczy 20zł za wyżerkę po dziurki w nosie. A z rybą się nie zgodzę - wystarczy sprawdzić u siebie w Auchan kiedy mają dostawy (u nas we wtorki) i wiedzieć jak się sprawdza świeżość ryby wink po moim sushi z surowym łososiem jeszcze nigdy nie chorował biggrin z resztą zapytajcie mojego seme o moje sushi :> Akurat na tym się znam, ale u mnie jakoś w TESCO nigdy nie trafilam na świeżą dostawę XDDDDDDDD I jak już mam w łapkach łososia, to po prostu go pekluje kilka dni i zajadam z chlebem Mmm <3 Problem jest jednak w czymś innym z sushi... w tym, że u mnie nikt oprócz mnie by tego nie jadł xd
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 12:10 pm
Cockatrice Daisuke Jeżeli zbierzecie się w kilka osób to wystarczy 20zł za wyżerkę po dziurki w nosie. A z rybą się nie zgodzę - wystarczy sprawdzić u siebie w Auchan kiedy mają dostawy (u nas we wtorki) i wiedzieć jak się sprawdza świeżość ryby wink po moim sushi z surowym łososiem jeszcze nigdy nie chorował biggrin z resztą zapytajcie mojego seme o moje sushi :> azaliż sushi wyśmienite. i do tego słodki majonez... (ciekawe, kochanie, ile osób się teraz skrzywiło? wink )
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 12:11 pm
Cockatrice Daisuke Wiesz co, ale to jest w sumie proste - kupujesz rybę na zapach (świeży łosoś MUSI pachnieć o dziwo melonem dojrzałym, absolutnie nie może walić rybą), na kolor (nie może być wyblakły), a jeżeli bierzecie całą, to sprawdzasz czy nie ma mętnych oczu i czy ma krwiste skrzela (mętne oczy i brązowe skrzela oznacza, że ryba trochę już leżała i niekoniecznie nadaje się na surowo). Ot i cała filozofia ^^ Nie przepadam za surową rybą smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 12:12 pm
@ Omega, polecam więc moje rolki z pieczonym łososiem w sosie Teriyaki lub sojowym wink
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 12:15 pm
niccolo12machiavelli azaliż sushi wyśmienite. i do tego słodki majonez... (ciekawe, kochanie, ile osób się teraz skrzywiło? wink ) Pewnie sporo, bo zawsze się krzywią zanim spróbują :>
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 12:16 pm
Cockatrice Daisuke @ Omega, polecam więc moje rolki z pieczonym łososiem w sosie Teriyaki lub sojowym wink Dziękuję za radę smile Tzn. jadłam sushi z surową rybą i było bardzo smaczne. Chodziło mi raczej o to, że gdybym sama miała ją wybrać i przyrządzić, to moja katastroficzna wyobraźnia odebrałaby mi cały apetyt, bo zamiast pysznego jedzonka widziałabym tylko salmonellę. Wolałabym zdać się na kogoś innego smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 12:17 pm
Oh! Nie przepadam za nim, ale nic nie może być gorsze od Reala... ninja Czy ktoś mi kuźwa powie czemu nie chce mi działać sig.. zawsze działa, teraz ni uja nie chce normalnie pójść... stare OO już wiem.. to wina pewno " .jpg" nigdzie wcześniej przy działającym sigu go nie było ninja Yeaaa działa cool
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 07, 2010 12:21 pm
Dla mnie najdziwniejszym obecnie wynalazkiem jest tak zwane American Sushi gdzie zamiast ryby daje się smażone mięsa, gotowane szparagi i tym podobne rzeczy. Natomiast w Polsce swego czasu w Warszawie próbowano lansować tak zwane Kashi w którym ryż zastępowała kasza gotowana, a jako wkładkę dodawano boczek, kiszoną kapustę czy ogórki i tym podobne składniki, a całość oczywiście zawinięta w glony nori biggrin
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|