|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Oct 21, 2007 2:20 pm
Kukus Czarna Lisiczka co to? gaianie w komisjach wyborczych się rozkładają? confused ja sobie w kółko i krzyżyk pograłem na tych ich karteluszkach. Chyba, w Kwadrat i krzyżyk ?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Oct 21, 2007 2:41 pm
BeeWolf Kukus Czarna Lisiczka co to? gaianie w komisjach wyborczych się rozkładają? confused ja sobie w kółko i krzyżyk pograłem na tych ich karteluszkach. Chyba, w Kwadrat i krzyżyk ? uuuuuu, to ty też byłeś na wyborach? a zmieściłeś się do urny?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Oct 21, 2007 10:12 pm
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 22, 2007 3:15 am
Jak sampoczucie po wyborach? W sumie dopiero przed chwila poznalam wyniki ze wszystkich komisji, bo do pozna liczylismy glosy i dopiero wstalam. Bylam juz pare razy w komisji, ale nigdy nie widzialam takiego tlumu i takiej ilosci mlodziezy ktora solidarnie poszla na wybory (do tej pory srednia wieku glosujacych wynosila na ogol jakies 50 lat...).
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 22, 2007 3:33 am
Omega Sun Jak sampoczucie po wyborach? W sumie dopiero przed chwila poznalam wyniki ze wszystkich komisji, bo do pozna liczylismy glosy i dopiero wstalam. Bylam juz pare razy w komisji, ale nigdy nie widzialam takiego tlumu i takiej ilosci mlodziezy ktora solidarnie poszla na wybory (do tej pory srednia wieku glosujacych wynosila na ogol jakies 50 lat...). samopoczucia brak. teraz czas rozliczyć wybranych z obietnic i pilnować by wzięli się do roboty. co do frkwencji, Jarek w jednym miał rację, to był wynik frontu antyPISowskiego i mówiąc, że przegrali wybory, bo byli prześladowani upewnił swoją pozycję postkomunictycznego ćwoka, bo poprzedni front anty i podobna frekwencja był antyPRL w '89. i w tych wyborach mimo mobilizacji młodzieży i tak największą grupą głosujących było pokolenie 'Solidarniści' czyli 39-59 lat. młodzi się zmotywowali, ale zapominamy o jeszcze jednym, przecież od 2005 roku przybyło nam uprawnionych z roczników '87-'89, a to nie mała grupa, w większości mająca w dupie 'krzywdy PRLu', a na uwadze lepszą przyszłość dla siebie. krótko mówiąc, mam nadzieję, że wybraliśmy dobrze, że przedterminowe wybory zdyscyplinowały polityków i dały im do zrozumienia, że społeczeństwo dojrzewa i zamierza egzekwować swoje prawa i spełnienie obietnic.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 22, 2007 4:04 am
Kukus samopoczucia brak. teraz czas rozliczyć wybranych z obietnic i pilnować by wzięli się do roboty. co do frkwencji, Jarek w jednym miał rację, to był wynik frontu antyPISowskiego i mówiąc, że przegrali wybory, bo byli prześladowani upewnił swoją pozycję postkomunictycznego ćwoka, bo poprzedni front anty i podobna frekwencja był antyPRL w '89. i w tych wyborach mimo mobilizacji młodzieży i tak największą grupą głosujących było pokolenie 'Solidarniści' czyli 39-59 lat. młodzi się zmotywowali, ale zapominamy o jeszcze jednym, przecież od 2005 roku przybyło nam uprawnionych z roczników '87-'89, a to nie mała grupa, w większości mająca w dupie 'krzywdy PRLu', a na uwadze lepszą przyszłość dla siebie. krótko mówiąc, mam nadzieję, że wybraliśmy dobrze, że przedterminowe wybory zdyscyplinowały polityków i dały im do zrozumienia, że społeczeństwo dojrzewa i zamierza egzekwować swoje prawa i spełnienie obietnic. To, ze ich przybylo nie jest az tak istotne, bo przeciez wczesniej tez byl wyz i malo osob mlodych chodzilo. Teraz przyszli chyba glosowac nie tyle za PO, co przeciwko PiSowi. W ogole nie wiem jak w innych lokalach, ale u nas to wygladalo fajnie: przychodzili, wypytywali nas szczegolowo jak sie glosuje, gdzie to trzeba wrzucic itd. a potem przyprowadzali stado kumpli pozbieranych na osiedlu i im tlumaczyli, ze maja glosowac bo trzeba. To dobrze, ze ludzie maja coraz lepiej rozwinieta swiadomosc polityczna, ze zaczynaja sie interesowac w ogole tym zagadnieniem i chodza glosowac. Wszystko jedno na kogo, wazne, ze nie jest im to obojetne i chca cos zmienic.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 22, 2007 4:48 am
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 22, 2007 7:40 am
just my thoughts.. nie nazwalbym glosowania 'na cokolwiek byle przeciwko pis' swiadomoscia polityczna.. nie nawalbym skakania co wybory raz w lewo raz w prawo dojrzaloscia spoleczenstwa.. jak to mowil Randall: 'bunch of savages in this town'
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 22, 2007 9:48 am
Jakkolwiek by podsumować te wybory, grunt, że PiS dostał po tyku i że LPR i Samoobrona poszła w wieczną (mam nadzieję) odstawkę.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 22, 2007 9:49 am
opcy nie nazwalbym glosowania 'na cokolwiek byle przeciwko pis' swiadomoscia polityczna.. nie nawalbym skakania co wybory raz w lewo raz w prawo dojrzaloscia spoleczenstwa.. jak to mowil Randall: 'bunch of savages in this town' Dlaczego by nie. Przeciez to praktycznie jedyna partia prawicowa w sejmie. I nie nazwalabym tego "skakaniem raz na lewo, raz na prawo". Mysle, ze odmienny wynik wynikl raczej z wiekszej frekwencji, bo PiS ma bardzo konserwatywny w pogladach elektorat.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 22, 2007 10:10 am
halo smile
jestem usatysfakcjonowany.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 22, 2007 10:25 am
BeeWolf halo smile jestem usatysfakcjonowany. hello to fajnie wink pustki tu dzisiaj ninja
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 22, 2007 10:41 am
Omega Sun BeeWolf halo smile jestem usatysfakcjonowany. hello to fajnie wink pustki tu dzisiaj ninja A no pustki, lepsze powietrze się zrobiło to i ludzie powychodzili na zewnątrz.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 22, 2007 10:58 am
BeeWolf A no pustki, lepsze powietrze się zrobiło to i ludzie powychodzili na zewnątrz. ja wlasciwie dopiero wrocilam, pogoda u nas ostatnio calkiem fajna
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|