Welcome to Gaia! ::

Poland on Gaia Guild

Back to Guilds

Pierwsza polska gildia na GaiaOnline 

Tags: Polska, Poland, Polish, polski 

Reply Poland on Gaia Guild
Ksiazki-ksiazki [co czytacie itd] Goto Page: [] [<<] [<] 1 2 3 ... 24 25 26 27 28 29 ... 77 78 79 80 [>] [>>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

Czytacie ?!
Tak
83%
 83%  [ 114 ]
Nie
0%
 0%  [ 0 ]
Czasem
14%
 14%  [ 20 ]
Nigdy
1%
 1%  [ 2 ]
Total Votes : 136

Szara

PostPosted: Wed Aug 03, 2005 1:53 pm

[ Message temporarily off-line ]
PostPosted: Wed Aug 03, 2005 2:02 pm

ja koncze teraz I tom cyklu "gwiazda wenus gwiazda lucyfer" jablonskiego pt uczen czarnoksieznika... nie jest to ksiazka przez ktora przeplywa sie i chce sie wiedziec co bedzie na nastepnej stronie w tej minucie...ale jest w niej cos co nie pozwala odlozyc jej na polke. autor ma imponujaca wiedze o historii polski i swietnie sie nia posluguje w fantastyce:] nie malo jest tu ironii wink

Szara

novelin

PostPosted: Thu Aug 04, 2005 4:01 am

FeaRan
Baliaur
Ibris
Bali, Wojaczek to jeden z ulubionych poetow Kage... mowi tez cos o Grochowiaku ^^ Bursa jeszcze. Mowi, zebys przeczytala. Podobno swietni.

Jesli chodzi o Harry'ego, to przyznam sie, ze czytalam wszystkie czesci i mi sie podoba razz bajka, bo bajka, ale w porzadku. Mily przerywnik.

Ostatnio dorwalam haiku autorstwa St. Pasierba (bodajze tak sie pan nazywal). Polecam 3nodding
tja ja Grochowiaka czytalam wink
a Burse kiedys sie zobaczy blaugh

Nov ja czytalam 4 tomy HP... czyta sie szybko... milo.. nic wiecej... Ib dobrze okreslilas to milym przerywnikiem, ale wszystkich tomow chyba nie zdolalabym przeczytac sweatdrop
Baczynskiego tez bardzo lubie mrgreen
co do Baczynskiego, mam jego tomik Milosc bez jutra, wiersze o milosci w czasie wojny..dostalam ta ksiazeczke na zakonczenie roku w ktorejs klasie gimnazjum, myslalam, ze nie bedzie to nic ciekawego, bo nie czytam poezji dla przyjemnosci..jednak gdy w koncu siegnelam po tomik, nie moglam sie oderwac..te wiersze bardzo mnie wzruszyly. polecam BARDZO 3nodding

Kurcze. Tak to czytam i przypomniala mi sie ksiazka 'Kolumbowie rocznik 20". Siegnelam po ta ksiazke, zupelnie nie liczac na to, ze sie w niej zakocham.
Cudo, prosze panstwa, cudo. Jezeli ktos lubi siedziec w tych klimatach (II wojna) to polecam. Zycie codzienne, problemy, klopoty, zycie podziemne, partyzantka... To jak walczyla mlodziez polska. A wszystko oparte na faktach. Niektore momenty doprowadzaja do lez. Moj ulubiony ( o ile mozna to tak nazwac) cytat z tej ksiazki, brzmi :

"Kolumb czuje, jak dzikie uniesienie jeży mu włosy. Z pogardliwą litością patrzy na przygiętego pod krzyżem Chrystusa.
- Biedaku, mądrzysz się, że umarłeś za ludzkość. My potrafimy umierać za jednego kumpla."

Roman Bratny

Wybaczcie, za polskie znaki w cytacie, aczkolwiek, nie moglam napisac inaczej.
PostPosted: Thu Aug 04, 2005 9:06 am

Ibris
Bali, Wojaczek to jeden z ulubionych poetow Kage... mowi tez cos o Grochowiaku ^^ Bursa jeszcze. Mowi, zebys przeczytala. Podobno swietni.

Jesli chodzi o Harry'ego, to przyznam sie, ze czytalam wszystkie czesci i mi sie podoba razz bajka, bo bajka, ale w porzadku. Mily przerywnik.

Ostatnio dorwalam haiku autorstwa St. Pasierba (bodajze tak sie pan nazywal). Polecam 3nodding

A 6 cz. Harry'ego czytałaś?

k4trink4

Carcassandra

Anxious Carpenter

PostPosted: Thu Aug 04, 2005 10:03 am

Raticiel
Daedhel
Baczynski, wiersze, poezja, RETY! eek Uwielbiam czytać, ale wiersze o milosci mnie nie biora. rolleyes Chyba, ze nie sa o milosci. blaugh Dobra, to bylo pokretne. Ale wiecie co jest swietne? "Faust" Johanna Wolfganga Goethego, ot co! mrgreen
jedna z bardziej trzodowych lektur... biggrin
trzodowych? To znaczy? eek
PostPosted: Thu Aug 04, 2005 10:28 am

a ja sie kuna znowu lapie za ksiazki Tadeusza Konwickiego.....
aktualnie "Wschody i zachody ksiezyca"

Konwa wymiata...... 3nodding

opcy

Pysiol

PostPosted: Thu Aug 04, 2005 6:02 pm

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 12:28 am

opcy
a ja sie kuna znowu lapie za ksiazki Tadeusza Konwickiego.....
aktualnie "Wschody i zachody ksiezyca"

Konwa wymiata...... 3nodding
"Mala Apokalipsa"Kowickiego wymiata xd ...zwlaszcza noc w stodole jako maly epizodzik

Vykk

Kyoko Suomi

Questionable Sex Symbol

PostPosted: Mon Aug 08, 2005 3:00 pm

PostPosted: Thu Aug 11, 2005 4:37 am

Co do "Wladcy..." to sie z toba zgadzam,
ale "Silimarilon" Tolkiena to dopiero lektura...
Do lekkich nie nalezaca....

Ayah_TheMetalMania

Kyoko Suomi

Questionable Sex Symbol

PostPosted: Sun Aug 14, 2005 7:18 am

Ayah_TheMetalMania
Co do "Wladcy..." to sie z toba zgadzam,
ale "Silimarilon" Tolkiena to dopiero lektura...
Do lekkich nie nalezaca....

nieczytalam sweatdrop ale moze kiedys..
PostPosted: Sun Aug 14, 2005 9:20 am

A czytal ktos S. King'a?? powalaja mnie szczegolnie jego pierwsze opowiadania z tomiku "Nocna zmiana" i "Smetarz dla zwierzakow" - polecam!! Do tego jeszcze wiersze Baczynskiego i Lesmiana, "Wladca much", super ironia: "Paragraf 22" a na deserek biografia M. Mansona - chociarz ta ostatnia to troche cienka rzecz. Poza tym to takie "pyszności" jak "Alchemia", "Wszystko o...ALCHEMII" i "Paracelsus i teoria trzech zasad" czyli sredniowieczne traktaty o alchemii......tak, tak, zakochalam sie w Full Metal Alchemist blaugh i zachecilo mnie do zglebienia tematu. Zawsze tak mam - jak lubilam "Weiss Kreuz" to mialam nagly zryw zdolnosci germanistycznych rofl i tak dalej....nie zliczam....ktos tez tak ma question czy tylko ja jestem taka "wkrecajaca sie" i czytam po zafascynowaniu sie danym tematem??? Oswiecic mnie i to jusz!!!!

Madame Zebrovna

Naughty Phantom

Siroheri-Drathan

PostPosted: Tue Aug 16, 2005 11:13 am

Mnie zainspirował Eragorn ksiazka fantastyczna gdzie umieszczona jest przyjazn chlopca ze smokiem goraco polecam!
PostPosted: Wed Aug 17, 2005 1:55 pm

tak czytalam Kinga i najbardziej zapadla mi w pamieci ksiazka "To"...no troszke odstrasza gruboscia ale fajnie sie czyta:]

Szara

Kiray

PostPosted: Thu Aug 18, 2005 12:39 am

Polecam "Zapach szkła" Andrzeja Ziemiańskiego, jest to zbior kilku opowiadan tego autora. Opowiadania sa zaje...fajne, osadzone prawie w polskich realiach...
jezeli macie troche wolnego czasu to warto go poswieci dla tej ksiazki...
Reply
Poland on Gaia Guild

Goto Page: [] [<<] [<] 1 2 3 ... 24 25 26 27 28 29 ... 77 78 79 80 [>] [>>] [»|]

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas
Virtual Spaces
Fun Stuff
Gaia's Games
Mini-Games