|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Nov 27, 2007 11:53 pm
Omega Sun Musi byc rzadki i musi byc go duzo, bo lazania ma to do siebie, ze czasem wychodzi za twarda. Dobrze jest te platy wczesniej podgotowac chociaz przez chwile, przynajmniej te, ktore ida na sama gore, bo nie zawsze dokladnie nasiakaja sosem. A jak chcesz bardzo zrobic sos sama, to moze po prostu na rozgrzana oliwe wrzucic drobna posiekana cebule i dodac do tego pokrojone w kostke pomidory z puszki (bez pestek i razem z zalewa). Smazyc az sie rozpadna, dodac ziola (duuuuzo bazylii), wcisnac troche czosnku (na koncu, bo czosnek ma to do siebie, ze czasem potrafi zgorzkniec i wszystko zepsuc). Ogolnie z taka baza sosu mozna potem zrobic wszystko poprzez dorzucanie ulubionych skladnikow. Mysle, ze lazania z beszamelem tez moglaby sie udac, ale wtedy koniecznie trzeba podgotowac platy makaronowe. Dziękuje smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Nov 30, 2007 9:41 am
lasagne, lasagne.. a ja wolę canelloni 3nodding
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Dec 01, 2007 12:33 am
Masz racje, chociaz ostatnio jadlam canelloni ze szpinakiem i tez musze przyznac, ze bylo niczego sobie smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Dec 01, 2007 7:50 am
jak ostatnio robiłam canelloni, to uzylam miesa mielonego drobiowego miast wieprzowego czy tam wolowego - nie robce tego nigdy, mielone drobiowe nie pasuje do kuchni wloskiej.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Jan 12, 2008 7:22 am
Ja umiem zrobic kanapke, zupke chinska i kisiel xd mrgreen
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Feb 13, 2008 6:45 pm
to i tak dużo ostatnio troszeczkę mi się pomerdało i do mleka zamiast budyniu dodałem kisielu naprawdę paskudnie smakowało
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Feb 24, 2008 8:48 am
Pytanko - ktoś na forum próbował swoich sił w kuchni japońskiej? Kiedyś zrobiłam sushi i onigiri, ale teraz naszło mnie na zupkę miso, stąd moje następne pytanie, może lekko dziwne sweatdrop biggrin
Czy ktoś próbował zrobić miso z ...hmmm "polskich" składników? Chodzi oczywiście o takie, które bez problemu dostaniesz w prawie każdym sklepie.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Feb 24, 2008 10:17 am
Kozuee Pytanko - ktoś na forum próbował swoich sił w kuchni japońskiej? Kiedyś zrobiłam sushi i onigiri, ale teraz naszło mnie na zupkę miso, stąd moje następne pytanie, może lekko dziwne sweatdrop biggrin Czy ktoś próbował zrobić miso z ...hmmm "polskich" składników? Chodzi oczywiście o takie, które bez problemu dostaniesz w prawie każdym sklepie. Oczywiście że można tylko ale trzeba mieć miso, próbowałem zastąpić je zasmażką ale wtedy inaczej smakuje, i dobrze jest dodać trochę tofu, ale nie każdy je lubi.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Feb 24, 2008 11:52 am
Quote: Oczywiście że można tylko ale trzeba mieć miso, próbowałem zastąpić je zasmażką ale wtedy inaczej smakuje, i dobrze jest dodać trochę tofu, ale nie każdy je lubi. A mógłbyś podać dokładny przepis? Byłabym wdzięczna whee
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Feb 25, 2008 10:21 am
Zupa MISO w moim wydaniu to po prostu warzywna na winie z miso domokun Czyli co się nawinie z zieleniny(marchew, pietruszka, seler, por, trochę fasoli, kukurydza, nawet czosnek) cienko pokroić i do gara. Cebulkę, czerwona fajniej wygląda ale może być i zwykła zeszklić na oleju sezamowym, rzepakowym innych nie polecam. Tradycyjne miso ma w sobie grzybki, mun są twarde polecam pieczarki jak to zagotujemy wyłączamy garnek nabieramy bulionu do szklanki i rozpuszczamy w niej miso i do gara. potem najlepiej rozlać to do miseczek włożyć parę kostek tofu ja dodaje jeszcze nać pietruszki ale jak kto chce zasady: 1)Zupy nie solimy miso jest wystarczająco słone 2) nie przyprawiać żadną kurkumą, tymiankiem, kminkiem, i innymi pierdołami jedyne to może być pieprz, ci co nie dbają o zdrowie sos sojowy(cholernie słone wychodzi) i imbir najlepiej świeży tarty 3) NAJWAŻNIEJSZE SPRAWDZICIE CZY WHISKY JEST TAKA JAK TRZEBA
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Feb 26, 2008 10:50 am
Ooo... dzięki!
W ogóle lekki szok, bo miso o jakich czytałam to jakieś glony, buliony dashi i inne cuda, ale żadnych warzyw. Jedynym wspólnym mianownikiem jest tu tofu no i pasta miso. Ale dzieki, na pewno spóbuję ^^
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Feb 27, 2008 2:29 am
A ja polecam naleśniki z lodami razz Do gorących naleśników wkładacie 2 kulki lodów i szybki, ale to błyskawicznie zawijacie. A potem szybko wcinacie. Mniam
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Feb 27, 2008 3:55 pm
Kozuee Ooo... dzięki! W ogóle lekki szok, bo miso o jakich czytałam to jakieś glony, buliony dashi i inne cuda, ale żadnych warzyw. Jedynym wspólnym mianownikiem jest tu tofu no i pasta miso. Ale dzieki, na pewno spóbuję ^^ Tak, używa się dashi, wakame, i inne takie pierdoły ale miał być przepis z polskich składników więc oto on. A tak na marginesie czy może ktoś mi powiedzieć czy do RAMEN nadaje się makaron ryżowy czy lepiej użyć ten do spaghetti i czy mirini można naszym jabolem zastąpić, przy kurczaku jabol się sprawdza ale do zup jeszcze nie próbowałem
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Mar 01, 2008 4:44 am
Quote: nabieramy bulionu do szklanki i rozpuszczamy w niej miso A możesz podpowiedzieć co to ma być za bulion? I czy mogę wlać do tego sake, czy musi być whisky koniecznie? A co do ramenu - ja bym użyła ryżowego. Jabol - hmm... nie, lepiej nie. Chyba już byłoby lepiej trochę zwykłej wódki, łyskacza, czy czego kolwiek innego Pozdrawiam Szefa Kuchni xD
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Mar 01, 2008 8:54 am
Kozuee Quote: nabieramy bulionu do szklanki i rozpuszczamy w niej miso A możesz podpowiedzieć co to ma być za bulion? I czy mogę wlać do tego sake, czy musi być whisky koniecznie? A co do ramenu - ja bym użyła ryżowego. Jabol - hmm... nie, lepiej nie. Chyba już byłoby lepiej trochę zwykłej wódki, łyskacza, czy czego kolwiek innego Pozdrawiam Szefa Kuchni xD Pisząc bulion miałem na myśli tą zupę co mam wyszła z ugotowanych warzyw, a co do sake i whisky to chodziło mi o to żeby to wlać w siebie a nie w zupę xp xp xp
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|