Welcome to Gaia! ::

Poland on Gaia Guild

Back to Guilds

Pierwsza polska gildia na GaiaOnline 

Tags: Polska, Poland, Polish, polski 

Reply Poland on Gaia Guild
~~ HP ~~ Nocne (i dzienne ^^) Polakow rozmowy ~~ Goto Page: [] [<<] [<<] [<] 1 2 3 ... 24724 24725 24726 24727 24728 24729 ... 29882 29883 29884 29885 [>] [>>] [>>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

Mroczny Tato

PostPosted: Mon Jul 03, 2006 1:29 pm

Omega Sun
Mroczny Tato
Omega Sun
kuchnia podlaska tez jest smaczna, niezdrowa, megakaloryczna ale smaczna xd
klamiesz!

przyjedź, spróbuj, sam się przekonasz blaugh
ty czarujesz jedzenie! to jest nie fair.
PostPosted: Mon Jul 03, 2006 1:30 pm

Lavagetas_heqetai
Autark

też mamy ... tyle, że jest mało znana, na wymarciu sweatdrop
z resztą bazuje na kuchni niemieckiej, polacy za krótko są na tych terenach i właśnie przez ten napływ kuchni zza Buga nie potrafi sie odnaleźć nasz Lubuski duch smaku cool
no choćby nawet- to co- naszymi specjałami są golonka i tłuste kiełbasy z piwem? a winobranie ma byc wstępem do oktoberfest? ja nie chce takiej Polski!

a ja myślałam, że skoro kuchnia lubuska, to pewnie ryby tam dominują ze względu na pojezierza smile

Omega Sun
Captain

Autark

PostPosted: Mon Jul 03, 2006 1:31 pm

Lavagetas_heqetai
Autark

z resztą bazuje na kuchni niemieckiej, polacy za krótko są na tych terenach i właśnie przez ten napływ kuchni zza Buga nie potrafi sie odnaleźć nasz Lubuski duch smaku cool
no choćby nawet- to co- naszymi specjałami są golonka i tłuste kiełbasy z piwem? a winobranie ma byc wstępem do oktoberfest? ja nie chce takiej Polski!

wiesz pewnie dobrze żę winobranie to święto jakie odzieczylśmy po mieszkających tu niemcach, jak z nim tak z kuchnią, dzedziczymy mieszamy tradycje, bo z winiobrania zostało tyko umiłowanie do winka (nalewek), a winnic to mamy aż jedną jeśli jeszcze nie splajtowała i społeczny sad winogronu przy palmiarni
PostPosted: Mon Jul 03, 2006 1:33 pm

Omega Sun
Lavagetas_heqetai
Autark

a ja myślałam, że skoro kuchnia lubuska, to pewnie ryby tam dominują ze względu na pojezierza smile
no to raczej bardziej na północy- bo tak na prawde my nie tolerujemy Gorzowa w naszym wojewodztwie mrgreen

Lavagetas_heqetai

600 Points
  • Member 100
  • Gaian 50

Lavagetas_heqetai

600 Points
  • Member 100
  • Gaian 50
PostPosted: Mon Jul 03, 2006 1:35 pm

Autark
Lavagetas_heqetai
Autark

wiesz pewnie dobrze żę winobranie to święto jakie odzieczylśmy po mieszkających tu niemcach, jak z nim tak z kuchnią, dzedziczymy mieszamy tradycje, bo z winiobrania zostało tyko umiłowanie do winka (nalewek), a winnic to mamy aż jedną jeśli jeszcze nie splajtowała i społeczny sad winogronu przy palmiarni
no tu sie mylisz- winobranie to rdzennie polskie, piastowskie świeto ;P ale fakt- z tego naszego wina to kupa została- choć teraz przez ustawe znoszącą monopol na państwowe wina, nasi winiarze mają się mieć lepiej- zobaczymy- nie ma to jak dobre wino- tak

Lavagetas_heqetai
a własnym wink z duszonymi warzywami i jednym domowym składnikiem, skrzętnie skrywanym od ponad 50 lat mrgreen (okazało sie ze pasuje rowniez do makaronu)

polecam makaron razowy z krotko podgotowanymi warzywami (brokuly, marchewka itd) i ziolami albo z podsmazona cukinia i bazylia heart - szybki i smaczny obiadek.
Inna wersja: na ogol jak lodowka pusta i kasy brak: sos z koncentratu pomidorowego i cebulki badz z koncentratu i rozpuszczonego sera zoltego xd Sekret tkwi w przyprawach.
W ogole najciekawsze przepisy powstaja z lenistwa (nie chce sie wychodzic do sklepu i kombinuje sie dziwne rzeczy z tego co jest pod reka). Tym sposobem powstaly tosty z magi i placki z bulek (smakuja jak drozdzowe i jeszcze nikt nie odkryl, ze to bulki maczane w mleku z jajkiem i przyprawami)

Omega Sun
Captain

Autark

Lavagetas_heqetai
Omega Sun
Lavagetas_heqetai
Autark

no to raczej bardziej na północy- bo tak na prawde my nie tolerujemy Gorzowa w naszym wojewodztwie mrgreen
tramwajarze ... stressed
PostPosted: Mon Jul 03, 2006 1:36 pm

Autark
Lavagetas_heqetai
Omega Sun
Lavagetas_heqetai
Autark

tramwajarze ... stressed
tja cool nie obrazajac tramwajów

Lavagetas_heqetai

600 Points
  • Member 100
  • Gaian 50

Autark

PostPosted: Mon Jul 03, 2006 1:40 pm

Lavagetas_heqetai
no tu sie mylisz- winobranie to rdzennie polskie, piastowskie świeto ;P ale fakt- z tego naszego wina to kupa została- choć teraz przez ustawe znoszącą monopol na państwowe wina, nasi winiarze mają się mieć lepiej- zobaczymy- nie ma to jak dobre wino- tak

znalazłem film na uczelni wedle którego tradycja Winobrania była jeszcze za niemców (flmiki archiwalne to potwierdzają), wątie aby przetrwała od czasów Piastów no ale możesz mieć racje, masz racje?
PostPosted: Mon Jul 03, 2006 1:41 pm

a ide se od was!
jestescie be!

i...
i...
i nie znacie sie na jedzeniu!

Mroczny Tato

Lavagetas_heqetai

600 Points
  • Member 100
  • Gaian 50
PostPosted: Mon Jul 03, 2006 1:42 pm

Autark
Lavagetas_heqetai

znalazłem film na uczelni wedle którego tradycja Winobrania była jeszcze za niemców (flmiki archiwalne to potwierdzają), wątie aby przetrwała od czasów Piastów no ale możesz mieć racje, masz racje?
mam bo to Szwaby to przejęły- teraz zabieraja nam winobranie a wciskają 'nasze' obozy...
PostPosted: Mon Jul 03, 2006 1:42 pm

Lavagetas_heqetai
Autark
tramwajarze ... stressed

widać, że swój człowiek cool

Autark

Xx_Emu-chan_xX

PostPosted: Mon Jul 03, 2006 1:44 pm

*wchodzi robiąc dziwne miny, zadowolona, że odzyskała już czucie w twarzy i wardze*

Cześć rofl 4laugh
PostPosted: Mon Jul 03, 2006 1:45 pm

*ziew*

Ryuukei oshii
Crew

Lavagetas_heqetai

600 Points
  • Member 100
  • Gaian 50
PostPosted: Mon Jul 03, 2006 1:45 pm

Autark
Lavagetas_heqetai
Autark
tramwajarze ... stressed

widać, że swój człowiek cool
falubaz normalnie ;D
Reply
Poland on Gaia Guild

Goto Page: [] [<<] [<<] [<] 1 2 3 ... 24724 24725 24726 24727 24728 24729 ... 29882 29883 29884 29885 [>] [>>] [>>] [»|]

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas
Virtual Spaces
Fun Stuff
Gaia's Games
Mini-Games