|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Jun 17, 2007 3:35 pm
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Jun 18, 2007 2:51 am
bardzo nam milo, ze w ten sposob wyrazasz swoja milosc do kuchni, ale moze napisz cos wiecej?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Jul 03, 2007 3:01 am
Eredin a znacie może jakieś ciekawe przepisy na sałatki z serem feta ? wink moja mama robi dobrą xd otóż składniki na talerz dla 1 osoby: 1 pomidor troszku kukurydzy z puszki 1/4 cebuli 1/4 kostki sera feta trochę wody i oliwy 1,5 paczki włoskiego sosu sałatkowego z Knorra przygotowanie: pomidoer sparzyć i zaczekać chwilę. za ten czas do szklanki nalać trochę oliwy i wody, po czym wsypać sosy sałatkowe i wymieszać. pomidor obrać ze skóry i pokroić na talerzu. następnie, na pokrojone pomidory nasypać kukurydzę. cebulę pokroić w paski, "popruszyć" na talerzu. następnie 1/4 kostki sera feta pokroić w kosteczki, posypać sałatkę i oblać sosem. pyychotka 3nodding
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Jul 16, 2007 6:35 pm
szukam po necie dobrego i niedrogiego przepisu na gofry.
czy moze ktos zna jakis sprawdzony, dobry przepis na gofry? bo ja kocham gofry i ostatnie jakie zrobiłam wyszły takie se XD a chce poczuc ta ich miekkosc i.. no w ogóle ; 3
także ślicznie proszę o przepis (bo na necie nic nie ma :stare) ajkby ktos miał to niech sie podzieli i zapomni o tradyjach rodzinnych. w sumie ja prawie jak rodzina jestem ; )
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Jul 17, 2007 3:46 am
no ja robie na oko... mleko, olej, jajka, mąka, czasem proszek do pieczenia, troche cukru... i wychodza razz
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Sep 02, 2007 1:34 am
a jedliście może dewolaje?? smile polecam bo pycha ^^
o to w jak prosty sposób je przygotować : -kupujmey filety z kurczaka -ubijamy je jak na kotlety -do jednej miseczki dajemy jajko a do drugiej bułke tarta smile -filety topimy w jajku a potem w bułce tartej (wiem wiem tak samo sie robi kotlety^^ ) -następnie wybieramy się do sklepu albo do lodówki po ser żółty albo po serek topiony (jaki kto lubi) -dajemy odrobine sera XXX do wcześniej przygotowanych filetów (w połowie) i zamykamy tak jakbyśmy chcieli złożyć kartke papieru smile -i oczywiście na patelnie smile -aha i na koniec najważniejsze delektujemy się smakiem przepysznych dewolaji Smacznego!!! ^^
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Oct 26, 2007 6:29 pm
666SLAYER a jedliście może dewolaje?? smile polecam bo pycha ^^ o to w jak prosty sposób je przygotować : -kupujmey filety z kurczaka -ubijamy je jak na kotlety -do jednej miseczki dajemy jajko a do drugiej bułke tarta smile -filety topimy w jajku a potem w bułce tartej (wiem wiem tak samo sie robi kotlety^^ ) -następnie wybieramy się do sklepu albo do lodówki po ser żółty albo po serek topiony (jaki kto lubi) -dajemy odrobine sera XXX do wcześniej przygotowanych filetów (w połowie) i zamykamy tak jakbyśmy chcieli złożyć kartke papieru smile -i oczywiście na patelnie smile -aha i na koniec najważniejsze delektujemy się smakiem przepysznych dewolaji Smacznego!!! ^^ i co? wiara ma sie cieszyc samym serem? nie pot o jest ta potrawa, zeby radowac sie plasterkirm sera i kurczakiem... geeeeez troche inwnecji, studenci nie maja az takich brakow w apetycie i w budzecie... rozumiem , ze za czasow jak ja studiowalem, to zjedzenie bochenka chleba starczalo na caly tydzien, ale teraz tak juz nie jest razz XD do sera, proponuje walnac boczek ;] albo mozna por, albo cebule, troche szynki, czosnek i boczek, mozna walnac sos, zeby nie bylo zbyt mdle (patrzy na polegly legion w mieszkaniu)... hmmm ludzie zdecydowanie woleliby cos do picia niz ser topiony XD wiec najpierw piwo, potem cokolwiek im podasz :>
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Oct 27, 2007 7:02 am
ja ostatnio mam faze na carbonare (takie pyszne, a takie proste ;w wink oraz lazanie ;w;
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Oct 27, 2007 7:54 am
Gagarin 666SLAYER a jedliście może dewolaje?? smile polecam bo pycha ^^ o to w jak prosty sposób je przygotować : -kupujmey filety z kurczaka -ubijamy je jak na kotlety -do jednej miseczki dajemy jajko a do drugiej bułke tarta smile -filety topimy w jajku a potem w bułce tartej (wiem wiem tak samo sie robi kotlety^^ ) -następnie wybieramy się do sklepu albo do lodówki po ser żółty albo po serek topiony (jaki kto lubi) -dajemy odrobine sera XXX do wcześniej przygotowanych filetów (w połowie) i zamykamy tak jakbyśmy chcieli złożyć kartke papieru smile -i oczywiście na patelnie smile -aha i na koniec najważniejsze delektujemy się smakiem przepysznych dewolaji Smacznego!!! ^^ i co? wiara ma sie cieszyc samym serem? nie pot o jest ta potrawa, zeby radowac sie plasterkirm sera i kurczakiem... geeeeez troche inwnecji, studenci nie maja az takich brakow w apetycie i w budzecie... rozumiem , ze za czasow jak ja studiowalem, to zjedzenie bochenka chleba starczalo na caly tydzien, ale teraz tak juz nie jest razz XD do sera, proponuje walnac boczek ;] albo mozna por, albo cebule, troche szynki, czosnek i boczek, mozna walnac sos, zeby nie bylo zbyt mdle (patrzy na polegly legion w mieszkaniu)... hmmm ludzie zdecydowanie woleliby cos do picia niz ser topiony XD wiec najpierw piwo, potem cokolwiek im podasz :> Ja bym wywalila ten ser ze srodka i po prostu podala taki kotlet na salacie z winegretem i dodatkami w postaci swiezych warzyw (no i moze posypac by to grzankami takimi jak w "goracych kubkach"). Albo zawinac go w roladke a do srodka nalozyc "parowane" warzywa albo jak juz jest ser to dodac jakis miesny akcent- wlasnie szynka lub boczek. A tak swoja droga to zarowno filety drobiowe jak i schab, przed panierowaniem dobrze jest posmarowac dobra musztarda albo w czyms zamarynowac. Chociaz ja osobiscie nie znosze panierowanego czegokolwiek...
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Oct 27, 2007 9:24 am
666SLAYER a jedliście może dewolaje?? smile polecam bo pycha ^^ o to w jak prosty sposób je przygotować : -kupujmey filety z kurczaka -ubijamy je jak na kotlety -do jednej miseczki dajemy jajko a do drugiej bułke tarta smile -filety topimy w jajku a potem w bułce tartej (wiem wiem tak samo sie robi kotlety^^ ) -następnie wybieramy się do sklepu albo do lodówki po ser żółty albo po serek topiony (jaki kto lubi) -dajemy odrobine sera XXX do wcześniej przygotowanych filetów (w połowie) i zamykamy tak jakbyśmy chcieli złożyć kartke papieru smile -i oczywiście na patelnie smile -aha i na koniec najważniejsze delektujemy się smakiem przepysznych dewolaji Smacznego!!! ^^ Generalnie akurat przy tym daniu można kombinować. Moja mama robiła niedawno dewolaje z ogórkami małosolnymi własnej roboty w środku i też świetne wyszły. Samo mięso kurczaka jest jeszcze lepsze jak zostanie posmarowane jak już Omi napisała odrobiną musztardy czy też podduszone po usmażeniu w piwie wink A i tak "cycki" kurczaka najlepsze są z grilla smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Oct 27, 2007 12:43 pm
amalath Generalnie akurat przy tym daniu można kombinować. Moja mama robiła niedawno dewolaje z ogórkami małosolnymi własnej roboty w środku i też świetne wyszły. Samo mięso kurczaka jest jeszcze lepsze jak zostanie posmarowane jak już Omi napisała odrobiną musztardy czy też podduszone po usmażeniu w piwie wink A i tak "cycki" kurczaka najlepsze są z grilla smile A ja przygotowuje filety z kurczaka na ogol krojac je w paseczki albo gruba kostke, marynujac w czyms (w zaleznosci od dania) i smazac. Potem sa dwie opcje: albo dodac do nich jakis kremowy, aromatyczny sos + jakies dodatki, albo zrobic go z warzywami - najlepiej gotowymi mrozonkami na patelnie (jezeli ktos robi pojedyncza porcje i nie chce sie bawic w obieranie i krojenie roznych warzyw). Ostatnio czesto gotuje tez krem z marchewek i filetow z kurczaka. To cos pomiedzy bardzo gesta zupa a gulaszem. Tanie, lekkostrawne, sycace i smaczne. Gotuje wielki garnek i moge sie tym zywic caly tydzien. Jakos mi sie nie nudzi, chociaz nie lubie monotonii w kuchni.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Nov 27, 2007 4:52 am
A zna ktos może przepis na dobry sos do lasagne? Szukam szukam i znalezc nie moge smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Nov 27, 2007 10:04 am
Daga_Ivett A zna ktos może przepis na dobry sos do lasagne? Szukam szukam i znalezc nie moge smile Musi byc rzadki i musi byc go duzo, bo lazania ma to do siebie, ze czasem wychodzi za twarda. Dobrze jest te platy wczesniej podgotowac chociaz przez chwile, przynajmniej te, ktore ida na sama gore, bo nie zawsze dokladnie nasiakaja sosem. A jak chcesz bardzo zrobic sos sama, to moze po prostu na rozgrzana oliwe wrzucic drobna posiekana cebule i dodac do tego pokrojone w kostke pomidory z puszki (bez pestek i razem z zalewa). Smazyc az sie rozpadna, dodac ziola (duuuuzo bazylii), wcisnac troche czosnku (na koncu, bo czosnek ma to do siebie, ze czasem potrafi zgorzkniec i wszystko zepsuc). Ogolnie z taka baza sosu mozna potem zrobic wszystko poprzez dorzucanie ulubionych skladnikow. Mysle, ze lazania z beszamelem tez moglaby sie udac, ale wtedy koniecznie trzeba podgotowac platy makaronowe.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Nov 27, 2007 12:49 pm
Jezeli mowa o kuchnia, to przydalby mi sie przepisac na jakies danie "kawalerskie" czyli cos szybkiego,prostego i dobrego. Potrafie juz robic wszystkie dania szybkie z jajecznicy i mam juz tego serdecznie dosc ;p Znacie jakis lansowaty przepis na dobre, szybkie danie?:p
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Nov 27, 2007 1:20 pm
Bladone Jezeli mowa o kuchnia, to przydalby mi sie przepisac na jakies danie "kawalerskie" czyli cos szybkiego,prostego i dobrego. Potrafie juz robic wszystkie dania szybkie z jajecznicy i mam juz tego serdecznie dosc ;p Znacie jakis lansowaty przepis na dobre, szybkie danie?:p hmm- omlety, grzanki, zapiekanki, spaghetti, rozne zupy, wszelkiego rodzaju salatki, rozne dania z kurczaka, makarony na miliony sposobow itd smile Zalezy co lubisz.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|