Welcome to Gaia! ::

Poland on Gaia Guild

Back to Guilds

Pierwsza polska gildia na GaiaOnline 

Tags: Polska, Poland, Polish, polski 

Reply Poland on Gaia Guild
~~ HP ~~ Nocne (i dzienne ^^) Polakow rozmowy ~~ Goto Page: [] [<<] [<<] [<] 1 2 3 ... 22528 22529 22530 22531 22532 22533 ... 29882 29883 29884 29885 [>] [>>] [>>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

roman_zbawicieL

PostPosted: Wed Jan 18, 2006 3:29 pm

ja tam mam tylko problem z kodowaniem bo on sbie chyba sam ustala jakie kodowanie powinna miec strona i jak zmieniam i pozniej znowu wchodze to mi sie przestawia z powrotem, raz tez jak mi modem siadl to poznikaly mi zakladki tzn te linki co sobie zapisalem co w ie sa jako ulubione,
tzn na to kodowanie narzekam tuylko jak przychodzi kukus bo niewidze jego polskoiich liter :p
PostPosted: Wed Jan 18, 2006 3:41 pm

widze ze nikogo nie ma to tez spadam ludki

roman_zbawicieL

EvilYuki
Crew

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 1:04 am

ninja
PostPosted: Thu Jan 19, 2006 1:07 am

glupi bank nie wyslal moich dokumentow crying crying Teraz jestem o tydzien do tylu gonk

a poza tym musialam udzielac pierwszej pomocy, a niebardzo sie na tym znam confused

Pieknie sie dzien zaczyna xp :

Omega Sun
Captain

Aragos_PL

Shy Noob

8,100 Points
  • V-Day 2011 Event 100
  • Member 100
  • Hygienic 200
PostPosted: Thu Jan 19, 2006 1:48 am

a komu jeśli moge wiedzieć udzielałaś pierwszej pomocy?
PostPosted: Thu Jan 19, 2006 1:48 am

*puff*
Avsko...

Delein

MarianKanapowiec

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 1:50 am

Omega Sun
a poza tym musialam udzielac pierwszej pomocy, a niebardzo sie na tym znam confused

Pieknie sie dzien zaczyna xp :
a co musiałaś zrobić? jak wyglądała sytuacja? liczę, że zachowałaś zimną krew i się zachowałaś dobrze, i piamiętałaś o rękawiczkach, ewentualnie bardzo dokładnym umyciu rąk po wszystkim
PostPosted: Thu Jan 19, 2006 1:57 am

MarianKanapowiec
a co musiałaś zrobić? jak wyglądała sytuacja? liczę, że zachowałaś zimną krew i się zachowałaś dobrze, i piamiętałaś o rękawiczkach, ewentualnie bardzo dokładnym umyciu rąk po wszystkim

nie wiem co powinnabyla zrobic, ale staralam sie raczej pomoc niz bardziej zaszkodzic sweatdrop

Sytuacja wygladala tak: majaczenie, silne bole brzucha, skurcz miesni, bladniecie, chwilowe utraty przytomnosci, mdlosci i to co mnie najbardziej zaniepokoilo: dziwny skurcz miesni twarzy w momencie tracenia przytomnosci

Omega Sun
Captain

EvilYuki
Crew

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 2:07 am

Omega Sun
MarianKanapowiec

nie wiem co powinnabyla zrobic, ale staralam sie raczej pomoc niz bardziej zaszkodzic sweatdrop

Sytuacja wygladala tak: majaczenie, silne bole brzucha, skurcz miesni, bladniecie, chwilowe utraty przytomnosci, mdlosci i to co mnie najbardziej zaniepokoilo: dziwny skurcz miesni twarzy w momencie tracenia przytomnosci
O rany, mialam w tym roku Pierwsza Pomoc na PO... i chociaz zona bylego dowodcy gromu, pani Danuta Polko, postawila mi z PO 5 na polrocze, nijak nie potrafilabym nikogo uratowac... sweatdrop
PostPosted: Thu Jan 19, 2006 2:20 am

EvilYuki
O rany, mialam w tym roku Pierwsza Pomoc na PO... i chociaz zona bylego dowodcy gromu, pani Danuta Polko, postawila mi z PO 5 na polrocze, nijak nie potrafilabym nikogo uratowac... sweatdrop

w praktyce to wyglada zupelnie inaczej, wpada sie w panike i na poczatku nie wiadomo za co sie zabrac, zwlaszcza jak "ofiara" ma mase objawow i nie wiadomo: czy najpierw mu pomoc czy wezwac pogotowie

Omega Sun
Captain

MarianKanapowiec

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 2:22 am

Omega Sun
skurcze mięśni mimicznych były spowodowane ostrym brzuchem, najwyraźniej ta osoba walczyła, trzeba było ją położyć w pozycji embrionalnej, tak by brzuch był zluźniony, to przynosi ulgę, kontrolować przytomność i wciąż do niej mówić, mimo że skoro była splątana to mogła nie rozumieć, twój spokój uspokaja poszkodowanego ZAWSZE! zadzwonić po karetkę i czekać przy nim... nie sprawdzałaś tętna oraz częstotliwości i miarowości oddechu?nie miałaś pierwszej pomocy czy zapomniałaś o tym w stresie? never mind... i pamiętaj, jeśli trochę zaszkodzisz niosąc pomoc to nie jest to żadna zbrodnia, chyba że czynisz krzywdę naumyślnie, to reguluje prawo... za nieudzielenie pomocy grozi 3 lata, i są tacy, którzy za to siedzą
PostPosted: Thu Jan 19, 2006 2:24 am

EvilYuki
zapewniam cię, w sytuacji gdybyś musiała, może nie wszystko byś pamiętała i robiła według wyuczonego algorytmu ale zdobyłabyś się na ten odruch, bo w sumie, pomoc poszkodowanemu jest odruchowa, dopiero po wszystkim się myśli co można było zrobić inaczej czy lepiej... wierzę w naszą młodzież... szkolimy czasem ludzi w twoim wieku i zawsze coś zostaje w głowie

MarianKanapowiec

EvilYuki
Crew

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 2:38 am

MarianKanapowiec
EvilYuki
zapewniam cię, w sytuacji gdybyś musiała, może nie wszystko byś pamiętała i robiła według wyuczonego algorytmu ale zdobyłabyś się na ten odruch, bo w sumie, pomoc poszkodowanemu jest odruchowa, dopiero po wszystkim się myśli co można było zrobić inaczej czy lepiej... wierzę w naszą młodzież... szkolimy czasem ludzi w twoim wieku i zawsze coś zostaje w głowie
a czy przy masazu serca naprawde takie wazne jest ulozenie rak, prostopadle do klatki piersiowej? xd
PostPosted: Thu Jan 19, 2006 2:42 am

MarianKanapowiec
skurcze mięśni mimicznych były spowodowane ostrym brzuchem, najwyraźniej ta osoba walczyła, trzeba było ją położyć w pozycji embrionalnej, tak by brzuch był zluźniony, to przynosi ulgę, kontrolować przytomność i wciąż do niej mówić, mimo że skoro była splątana to mogła nie rozumieć, twój spokój uspokaja poszkodowanego ZAWSZE! zadzwonić po karetkę i czekać przy nim... nie sprawdzałaś tętna oraz częstotliwości i miarowości oddechu?nie miałaś pierwszej pomocy czy zapomniałaś o tym w stresie? never mind... i pamiętaj, jeśli trochę zaszkodzisz niosąc pomoc to nie jest to żadna zbrodnia, chyba że czynisz krzywdę naumyślnie, to reguluje prawo... za nieudzielenie pomocy grozi 3 lata, i są tacy, którzy za to siedzą

udawalam do samego konca, ze jestem spokojna i wmawialam, ze to wszystko jest normalne i zaraz przejdzie (chociaz w pewnej chwili myslalam, ze sama zemdleje z tego wszystkiego). Ulozylam ja na boku, bo tyle to jeszcze pamietam ze szkoly. Skoro majaczyla to chyba logiczne, ze oddycha i serce bije wiec po co sprawdzac? Otworzylam okno, przemylam twarz recznikiem nasaczonym zimna woda a jak przeszlo to dalam jej kropelki na zoladek. Juz jest ok-chodzi, rozmawia, czuje sie lepiej, wiec pogotowie jest chyba zbedne.

Omega Sun
Captain

MarianKanapowiec

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 3:20 am

EvilYuki
a czy przy masazu serca naprawde takie wazne jest ulozenie rak, prostopadle do klatki piersiowej? xd
ba... mniej się męczysz, a poza tym masujesz serce a nie płuco
Reply
Poland on Gaia Guild

Goto Page: [] [<<] [<<] [<] 1 2 3 ... 22528 22529 22530 22531 22532 22533 ... 29882 29883 29884 29885 [>] [>>] [>>] [»|]

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas
Virtual Spaces
Fun Stuff
Gaia's Games
Mini-Games