|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Nov 24, 2005 2:38 pm
BeeWolf_san Adwokat.Kozy BeeWolf_san miałem ciekawa historie z shinaiem. Pioszedłem dosklepu i koles dałmi taki stary shinai i pwoiedział bym nim cwiczył a jak beda nowe to mu oddam i kupie. Okaało sie ze tenmiecz ma 25-30 lat i jest kultowy s srodowisku. Sprzedawca był ojcem mistrza do ktorego on nalerzał. Moj trener wywalił oczy jak go zobaczył. i mi o tym opowiedział. wy docelowo machacie patykiem, ja wole stal wink kendo jest fajne.. bardziej aktywne od iaido, wiecej sie cwiczy pojedynkowania a nie tylko doprowadza kata do perfekcji.. jednak pozostane przy iaido :] no worzo. A powiedz mi w iaido nic poza szlifowaniem i perfekcja ruchuw sie nie robi ? To zalezy od podejscia, od sensei.. jeden powie ze trzeba cwiczyc kata, raz za razem tylko i wylacznie.. ale inny do tego dorzuci sporo cwiczen silowych, elementy judo, elementy obezwladniania i unikania ciosow zadawanych przez szermierza z katana, sporo cwiczen typu 'ustawka' 1 na 1 czy 1 na 6 ;D my mamy sensei tego drugiego typu.. czyli jest w pyte biggrin w jednym z palcow mam pekniety paliczek po zle postaweionej gardzie bokkenem ;]
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Nov 24, 2005 2:40 pm
Kage co do gildii.. jest juz japis plan prac? czy mozna wymyslac na bierzaco, robimy burze muzgow i dzialamy? wink
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Nov 24, 2005 2:43 pm
*przysluchuje sie "meskim rozmowom".... zwija sie w klebek na kanapie i przysypia*
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Adwokat.Kozy To zalezy od podejscia, od sensei.. jeden powie ze trzeba cwiczyc kata, raz za razem tylko i wylacznie.. ale inny do tego dorzuci sporo cwiczen silowych, elementy judo, elementy obezwladniania i unikania ciosow zadawanych przez szermierza z katana, sporo cwiczen typu 'ustawka' 1 na 1 czy 1 na 6 ;D my mamy sensei tego drugiego typu.. czyli jest w pyte biggrin w jednym z palcow mam pekniety paliczek po zle postaweionej gardzie bokkenem ;] No to przyjemnie nie powiem, ja narazie mam niewiele, ale to co nam pokazywali jest niesamowite. Moj sensej ze tak powiem, porusza sie jak robot ... nie robot to zle okreslenie. jakos tak nadzwyczaj płynie i ruwno no cos pieknego biggrin ... A niemacie ochraniaczy kiedy walczylcie?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adwokat.Kozy Kage co do gildii.. jest juz japis plan prac? czy mozna wymyslac na bierzaco, robimy burze muzgow i dzialamy? wink Bramka #2, Szefie wink
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Nov 24, 2005 2:46 pm
[ Message temporarily off-line ]
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Nov 24, 2005 2:48 pm
A ja preferuje.. nie, to zle okreslenie.. Interesuja mnie raczej techniki walki wrecz. Samoobrony. Najwieksze uznanie ma u mnie Aikido, ale 'selekcje' zrobilem tylko i wylacznie, poprzez teorie, czytajac artykuly i przegladajac strony, prezentujace rozne style sztuk walki. Co mnie zatrzymuje? Ano.. brak kasy.. i tylko tyle..
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Nov 24, 2005 2:48 pm
Adwokat.Kozy BeeWolf_san Adwokat.Kozy To zalezy od podejscia, od sensei.. jeden powie ze trzeba cwiczyc kata, raz za razem tylko i wylacznie.. ale inny do tego dorzuci sporo cwiczen silowych, elementy judo, elementy obezwladniania i unikania ciosow zadawanych przez szermierza z katana, sporo cwiczen typu 'ustawka' 1 na 1 czy 1 na 6 ;D my mamy sensei tego drugiego typu.. czyli jest w pyte biggrin w jednym z palcow mam pekniety paliczek po zle postaweionej gardzie bokkenem ;] No to przyjemnie nie powiem, ja narazie mam niewiele, ale to co nam pokazywali jest niesamowite. Moj sensej ze tak powiem, porusza sie jak robot ... nie robot to zle okreslenie. jakos tak nadzwyczaj płynie i ruwno no cos pieknego biggrin ... A niemacie ochraniaczy kiedy walczylcie? Nie mamy.. standardowe ubranko, boken i jazda.. zle zablokujec, przeciwnik nie zdazy wychamowac ciosu i masz opuchniete palce przez tydzien ;D oczywiscie kazdy mysli tez za swojego przeciwnika.. ale wiadomo.. ktos jest nowy, kogos poniesie.. no tak i połamac palce nietrudno biggrin w Kendo tego całego ubioru jest w cholere durzo.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Nov 24, 2005 2:49 pm
Adwokat.Kozy Nie mamy.. standardowe ubranko, boken i jazda.. zle zablokujec, przeciwnik nie zdazy wychamowac ciosu i masz opuchniete palce przez tydzien ;D oczywiscie kazdy mysli tez za swojego przeciwnika.. ale wiadomo.. ktos jest nowy, kogos poniesie.. ..a jak sensei daje fpiedol, to ponosi prawie wszystkich mrgreen
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Nov 24, 2005 2:49 pm
Kagenoyami Adwokat.Kozy Kage co do gildii.. jest juz japis plan prac? czy mozna wymyslac na bierzaco, robimy burze muzgow i dzialamy? wink Bramka #2, Szefie wink Ok.. to kilka pytan: arrow gildia ograniczy sie do jednego 'pokoju' sesyjnego, jednego swiata itd? czy w zamysle jest kilka swiatow. powiedzmy settingi fantasy, jakis cyber, swiat mroku, horror (kutulu ;])? arrow najpierw obmyslamy realia swiata czy mechanike? czy roznoczesnie? arrow co do mechaniki to mam doswiadczenie z warhammerem, cthulhu, wampirem, l5r.. moge sie w tych dziedzinach wypowiadac i miec jakies sugestie.. arrow jako ze teraz mamy boskie narzedzie w postaci rzutow kostka to proponuje to wykozystac biggrin
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Nov 24, 2005 2:52 pm
BeeWolf_san w Kendo tego całego ubioru jest w cholere durzo. To, Ty sobie, Beeczka, w takim wdzianku wymiatasz?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Nov 24, 2005 2:54 pm
BeeWolf_san Adwokat.Kozy BeeWolf_san Adwokat.Kozy To zalezy od podejscia, od sensei.. jeden powie ze trzeba cwiczyc kata, raz za razem tylko i wylacznie.. ale inny do tego dorzuci sporo cwiczen silowych, elementy judo, elementy obezwladniania i unikania ciosow zadawanych przez szermierza z katana, sporo cwiczen typu 'ustawka' 1 na 1 czy 1 na 6 ;D my mamy sensei tego drugiego typu.. czyli jest w pyte biggrin w jednym z palcow mam pekniety paliczek po zle postaweionej gardzie bokkenem ;] No to przyjemnie nie powiem, ja narazie mam niewiele, ale to co nam pokazywali jest niesamowite. Moj sensej ze tak powiem, porusza sie jak robot ... nie robot to zle okreslenie. jakos tak nadzwyczaj płynie i ruwno no cos pieknego biggrin ... A niemacie ochraniaczy kiedy walczylcie? Nie mamy.. standardowe ubranko, boken i jazda.. zle zablokujec, przeciwnik nie zdazy wychamowac ciosu i masz opuchniete palce przez tydzien ;D oczywiscie kazdy mysli tez za swojego przeciwnika.. ale wiadomo.. ktos jest nowy, kogos poniesie.. no tak i połamac palce nietrudno biggrin w Kendo tego całego ubioru jest w cholere durzo. i jest cholernie drogie biggrin Kage: akutrat sensje najbardziej ma wyrobione ruchu.. jest zazwyczaj najszybszy ale tez najzadziej przypadkowo trafi cie w odsloniete cialo.. zasada jest taka ze gdy przeciwnik spoznia sie z garda, unikiem etc to uzywasz hamulca czyli dloni ktora jest na dole, to proste bo miecz w gornej rece dziala jak dzwignia.. ale trzeba miec wprawe.. ja po pol roku treningu potrafilem zatrzymac bokkena 3cm od glowy przeciwnika z bardzo szybkiego uderzenia.. ten dystans sie zmniejsza z czasem biggrin
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Nov 24, 2005 2:54 pm
Kagenoyami BeeWolf_san w Kendo tego całego ubioru jest w cholere durzo. To, Ty sobie, Beeczka, w takim wdzianku wymiatasz?
nie narazie nie, moze za jakis z grubsza dłurzszyczas, jak sie naucze i opanuje porzadnie wszystkie postawy, ataki, uniki itd. Narazie sobie biegam w zwykłym ubranku ale moze kupie sobie Tradycyjne ubranie, narazie bez zbroji.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Nov 24, 2005 3:01 pm
Adwokat.Kozy arrow gildia ograniczy sie do jednego 'pokoju' sesyjnego, jednego swiata itd? czy w zamysle jest kilka swiatow. powiedzmy settingi fantasy, jakis cyber, swiat mroku, horror (kutulu ;])? Mysle, ze jeden, dobrze dopracowany swiat w zupelnosci wystarczy. A jezeli gildia okaze sie zdobyc uwage i zainteresowanie naprawde duzej ilosci osob, wtedy sie zobaczy wink Adwokat.Kozy arrow najpierw obmyslamy realia swiata czy mechanike? czy roznoczesnie? Wiesz.. nie sadze, zeby udalo sie nastawic nas, trojke (Ty, ja, Setsuna) na myslenie tylko i wylacznie o mechanice, czy tylko i wylacznie o realiach. Przyjmijmy taki tok myslenia: Masz pomysl - podziel sie. Bedziemy to wszystko notowali i zbierali do kupy. Adwokat.Kozy arrow co do mechaniki to mam doswiadczenie z warhammerem, cthulhu, wampirem, l5r.. moge sie w tych dziedzinach wypowiadac i miec jakies sugestie.. Pierwotnie, myslelismy o swiecie bazujacym na naprawde fajnych realiach cRPG - Arcanum (zakladam, ze slyszales). Ale przyznaje, ze pomysl byl ok, ale ja i Setsu znamy sie na tym jak na sztucznych trawnikach. Jezeli chodzi o systemy, ktore ja liznalem, to jest to: Muotek, DnD, W: Maskarada, Wiedzmin...
Bardzo zalezy mi na tym, zeby bylo to cos orginalnego, a nie kolejny heroic fantasy, gdzie bohaterska druzyna sieka horde orkow, a pozniej szuka artefaktu, chronionego przez smoka confused Z kolei, alternatywnosc owego swiata, nie moze przeszkadzac graczom w dobrej, miodnej zabawie, ktora pozwoli im sie odprezyc po dlugim dniu pracy Adwokat.Kozy arrow jako ze teraz mamy boskie narzedzie w postaci rzutow kostka to proponuje to wykozystac biggrin Jestem ZA, a nawet przeciw mrgreen
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|