|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Mar 09, 2010 7:38 am
hmmm tez bym chetnie zagrala tyle ze jestem totalnie zielona i nic prawie nie kumam, zaczelo mi sie mieszac gdzies w polowie tego pierwszego posta... ale bardzo bym chciala sprubowac..
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Mar 09, 2010 8:12 am
Postaraj się jednak troszkę poczytać, wszystko czego nie rozumiesz na pewno zostanie wyjaśnione z czasem. Ja też jeszcze nie wiem, w jaki sposób niektóre rzeczy będą przebiegać. Kasmizar dużo już wyjaśnił w postach niżej. Poza tym ściągnij ten plik pdf z pierwszego linka "jazda próbna" 3nodding
Tam jest wiele niezbędnych informacji. Mogę ci poradzić, żebyś w trakcie czytania myślała już o postaci jaką chcesz stworzyć. Opracowywać powoli jej historię, zastanawiać się jaki będzie mieć charakter, w czym może się przydać dla drużyny w trakcie przygody.
Ja stworzyłem postać typowego rębajły jakich wielu w rpg (przynajmniej tych komputerowych, w które miałem okazję grać). Właściwie to można stworzyć nieskończenie wiele różnych postaci, ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Można stworzyć delikatną princessę, która w walce wręcz jest nieprzydatna, za to jej urok i uroda sprawiają, że jest w stanie przekonać mężczyznę do zrobienia wielu rzeczy. Można stworzyć złodzieja, konstruktora, wynalazcę, chemika, czarodzieja, monstrum itp. itd. Oczywiście postaci powinny pochodzić z tego samego "świata". To znaczy jeśli umawiamy się, że ma to być świat utrzymany w konwencji fantasy, to postać nie może żyć w realiach science-fiction.
Co do świata, to jak Kasmizar napisał, wszystko jest do ustalenia. Póki co, możemy stworzyć sobie jakieś postaci, a później będzie można je łatwo przerobić. 3nodding
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Mar 09, 2010 8:52 am
fajnie, biore sie do czytania jak cos/ kogos wymysle to wstawie whee
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Mar 10, 2010 9:39 am
http://tekronicum.pl/blog/obrazki/swex.jpgPowyżej jest karta podstaci do Savage World. Pytanie dla graczy: -co lubicie? Czego byście chcieli? Czy interesują was bijatyki, szpiegowanie, włamania, czy bardziej wątki związane z historią postaci, wątki miłosne? -Jakie filmy, książki, gry lubicie i za co? RPG umożliwia w końcu przeżywanie podobnych przygód. Świat w którym możemy zagrać.Świat fantasy, który jeszcze niedawno byl jednym z wielu podobnych swiatow. Bohaterowie mrowiami odkrywali swiat, walczyli i gineli za skarby, zbroje i ksiezniczki. To wszystko sie skonczylo przy Wojnie Smutku. Zniszczenia, wojna nic zabawnego.naprawde paskudna sprawa. Nie wiadomo, czy wojnę wywołali tzw bohaterowie. Wiadomo, ze wiele rzeczy sie zmienilo. Miejsca, gdzie uzyto tajemniczej mocy zmienilo swoje oblicze. Nie wiesz nigdy, czy wedrujesz, dzien, dwa czy kolejny tydzien. Mgla, mrok i otchlan. Wiesz, ludzie róznie gadaja. Raz to ciemna materia, raz puszka pelna kolorowych barw. Wiem, ze to daje i pozera przestrzen. Raz mozesz jechac przez miasto i spotkac kogos kto byl w tamtych okolicach dwa tygodnie pozniej. Ty się go spytasz czy nadal karczmarka prowadzi gospode, a on jedynie wybaluszy na ciebie oczy, bo tydzien spedzil tam szukajac skarbow i zadnego miasta nie znalazl. Rok 266 ery Kontynentu. 2 lata temu zakończyła się Wojna Smutku. Wojna, która odmieniła oblicze tego świata. Gdy wcześniej był to świat królestw i dzielnych bohaterów, którzy wędrowali po Kontynencie w poszukiwaniu skarbów i przygód teraz to świat łupieżców i gildii, które powoli zdobywają władzę budując ją na swoich zasadach. Są może bohaterowie, ale nieufnie do nich się podchodzi. Przygoda, przygodą, ale czy warto ryzykować? Przecież można wieść wygodne bezpieczne życie pod protektoratem któreś z gildii. Odwaga i odpowiedzialność przelicza się na pieniądze. Elfy, pokonane w walce zniknęły z tego świata. Nie wybito, czy wyniszczono. Po prostu zniknęły. Tam gdzie niedawno kwitło życie w elfich miastach, teraz nie ma już nic. Przybywają ludzcy osadnicy. Świat się zmienił, ale dalej jest w nim wiele do zrobienia przeciw czy razem z gildią. Specyfika świata: Do świata fantasy zawitał świat wielkich interesów i pieniądzy. "Chcesz koronę jakiegoś królestwa? Jedyny pierścień? Powiedz tylko jak bardzo Ci na tym zależy i ile jesteś w stanie zapłacić." -Elfów nie ma. Jasne? Są pół-elfy, różnego rodzaju mieszańce itp, ale takie typowe Elfy z rodzaju Legolasa i Elronda zniknęły. Cała część kontynentu, która była zajęta przez Elfy została opuszczona, powoli wypełnia się się jednak różnymi mieszkańcami. -mgła. Nikt nie wie do końca czym ani kim jest. Potrafi pożreć przestrzeń, albo zbudować miasto z żywymi ludźmi. -Czy karczmarz, który was gości jest szpiegiem Gildii? A może wydał was dla złota w waszych sakiewkach? A może po prostu bał się was? Zwracam duże znaczenie na społeczeństwo, ale jest to wątek, który zależnie od waszych potrzeb czy chcecie to wprowadzać.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Mar 10, 2010 11:17 am
Ja lubię "Władcę Pierścieni", za opisy wielkich bitew, ciekawe miejsca, ogrom świata. Wszystkie książki o wiedźminie Sapkowskiego, za czerpanie z najprzeróżniejszych mitologii i legend, za to że Ziemia jest wciąż zdominowana przez dzikie pustkowia, a człowiek na każdym kroku musi walczyć z siłami rządzącymi światem, niewielkie osady to najczęstsze przejawy cywilizacji, a większe miasta to rzadkość. Trylogię Husycką za szczegółowe odwzorowanie średniowiecznych realiów w Europie. Wszystkie książki Sapkowskiego ze względu na relatywizm moralny. Bohaterowie muszą podejmować trudne decyzje, które często kłócą się z ich sumieniem. Trzecia książka na podstawie diablo: "Królestwo cienia". Interesująca historia, niesamowita przygoda kipiąca od magii i walki. Doskonały według mnie scenariusz do rpg: Królestwo cieniaJeżeli chodzi o gry, to diablo oczywiście xP Za mroczny, gotycki klimat, nieustanne poczucie zagrożenia (szczególnie w jedynce), walka z nieumarłymi, demonami, odkrywanie tajemnic. Baldurs Gate II, Icewind Dale za wielowątkowość, różnorodność postaci, masę ciekawych historii i przygód, poszukiwania, rozwiązywanie zagadek, dyplomację, różne tajemne organizacje, kulty bóstw, gildie, miłość, zdrada, przyjaźń, wiele społeczeństw. (w Baldurs Gate II genialny dubbing, ale to akurat do naszego rpg nieprzydatne xP ) Z filmów: Piraci z Karaibów - wartka akcja, humor. Ogniem i mieczem (niestety nie czytałem książki jeszcze ;/ )- walne bitwy, strugi krwi, wojenny zamęt, wątki miłosne, odwaga i honor, podstęp. Podoba mi się zaproponowany świat, pasuje mi też szczególne zwrócenie uwagi na społeczeństwa.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Mar 10, 2010 10:05 pm
fajny pomysl na swiat, podoba mi sieXD
ja lubie glownie klimaty fantastyki, a czy jest to sf czy fantasy to juz zalezy od chumoru razz
moja ulubiona ksiazka jest cykl mrocznej wierzy s. kinga, wiedmin sapkowskiego tez jest dobry, ale narazie przeczytalam tylko 1 ksiazke.
z filmow to tradycyjnie wladca pierscieni, piraci z karaibow, obcy i oczywiscie moj ulubiony, 5 element biggrin
z gier to sa glownie rpg tj morrowind, nn, sacred, fable i jedna skradanka?... thief 3 (fajna jest i klimacik niczego sobie, w jednej misji normalnie ciarki mialam na plecach, chos niczego strasznego nie bylo(:, nie wspominajac ze postac garretta jest cudowna^^)
i to chyba na tyle hmmm.. powiem wam ze zarabisty pomysl z ta mgla straznie mi sie podoba biggrin
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Mar 11, 2010 11:58 am
ok, rozumiem, że postać robić pod fantasy?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Mar 11, 2010 12:16 pm
niccolo12machiavelli ok, rozumiem, że postać robić pod fantasy? No raczej tak, ale ja jestem otwarty na wszelkie propozycje biggrin
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Mar 11, 2010 12:28 pm
Postać można robić pod wszelkiego rodzaju światy. Możecie nawet mieć pewien typ postaci i w zależności od konwencji świata nadawać mu różne cechy.
Piszcie co lubicie, tworzę scenariusz więc wątki, które wam się podobają są bardzo ważne.
W sobotę ruszę dalej z tematem, teraz idę wreszcie spać smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Mar 13, 2010 12:36 am
Odliczanie czas zacząć. W poniedziałek chcę wystartować z pierwszą sesją.
Przygotujcie postacie.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Mar 14, 2010 6:03 pm
Leviathan Człowiek  Historia: Niewiele wiadomo o przeszłości Leviathana. Z opowieści mieszkańców z Feathervale wynika, że był on jedynym ocalałym z kataklizmu, który całkowicie zrujnował miasto dekadę temu - ognistego deszczu. Znaleziono go sześć dni po swoistej rzezi, kiedy to w końcu blask płomieni na nocnym niebie ustał i odważono się wkroczyć do miasta, co by wygrzebać ze zgliszczy rzeczy wciąż w stanie używalnym. Nic podobnego jednak nie znaleziono, jedynie owego chłopa, nagiego, z płatami spalonej skóry oraz skrzepniętą krwią na ciele, który stał między ruinami budynków przy ułożonym stosie z resztek ludzkich. Kiedy go wyprowadzili z miasta, nie potrafił wypowiedzieć żadnej kwestii ani nawet normalnie poruszać się. Dopiero po paru tygodniach doszedł do siebie, choć już nigdy nie przypomniał sobie swojego imienia, ani także wspomnień sprzed kataklizmu w Feathervale. Z biegiem czasu mieszkańcy pobliskich miast oraz ludzie chcący odbudować zniszczony gród, zaczęli tworzyć pogłoski, co by Bezimienny ocalały był przyczyną ognistego deszczu, a także później demonem w ludzkiej postaci. Także po niedługim czasie ludzie omijali go z daleka, wręcz bali się jego osoby. Także nadano mu nowe imię - właśnie Leviathan, co by niechlubna legenda rozniosła się także poza granice kraju. Cechy: Duch k4 Zręczność k8 Spryt k8 Siła k6 Wigor k4 Umiejętnośći: (spryt) Leczenie k8 (spryt) Przetrwanie k8 (zręczność) Skradanie k4 (spryt) Spostrzegawczość k6 (zręczność) Strzelanie k8 (zręczność) Walka k8 Tempo 6 Obrona 6 Wytrzymałość 4+1 Charyzma -2 Zawady: (drobna) Nemezis: Posiadasz powracającego przeciwnika. (drobna) Odszczepieniec: -2 do Charyzmy, społeczność źle cię traktuje. Przewagi: Wybraniec* (N, Patrz opis): +2 do obrażeń i Wytrzymałości przeciwko nadnaturalnemu złu/dobru. Sprzęt: Skórznia +1 15 Bluza i spodnie Łuk 12/24/48 2k6 1 Strzały 3 - Miecz Si+k8 5 "Znowu ON..."
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Mar 15, 2010 4:03 am
Zasady gry
I. Edycja postów. Nie używamy kolorów czcionek, ani rozmiarów. Jeśli koniecznie chcecie, niech każdy zdecyduje się na jeden i go się konsekwentnie trzyma. Chodzi mi tu głównie o przejrzystość. a. Wypowiedzi Mistrza Gry będą zawsze na brązowo, żeby łatwiej je znaleźć (nie używajcie więc koloru dark red!). Mistrz Gry może czasami się nie odezwać, gdy będzie jego kolej - tj. przejdę od razu do roli bohatera, którego będę grała. Tak będzie, gdy po prostu nic nie będzie miał do powiedzenia. Czasami też, zwłaszcza podczas rozgrywek "lajf", będzie się wcinał bez kolejki, by od razu powiedzieć, z jaką reakcją spotkała się akcja danej postaci. b. Jak będziecie chcieli coś powiedzieć poza grą, lub ją skomentować (tj. jak wypadacie ze wszystkiego ogólnie rozumianego przez grę), piszcie to pogrubione. Trudniej umknie uwadze. c. By już to do końca usystematyzować, wypowiedzi swoich postaci piszcie w osobnych linijkach. d. Jak Was wkurzam tym wszystkim, po prostu powiedzcie. e. No i oczywiście nie ma potrzeby rzucać kostkami, jak nic takiego, co tego wymaga, nie robicie.
zasady ściągnięte z Deadhel, których używaliśmy jak graliśmy w jej system RPG. Tam się sprawdził.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Mar 15, 2010 4:34 am
Mamy graczy i MG biggrin Superaśnie.
1. MG: Kasmizar 2. Gracz: Ichabot 3. Gracz: Anzelmo 4. Gracz: Kasmizar (that right!)
Zadania dla graczy: 1. Ichabot: wybierz sobie jeszcze jakieś rzeczy, które chcesz mieć. Nie musisz wybierać takich małych głupot jak pióro, hubka itp. 2: Anzelmo: Poproszę o obrazek i zdajesz sobie sprawę, że twoja postać ma około 14 lat? Ustalmy to dla pewności zanim zagramy. Podoba mi się cytat.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Mar 15, 2010 5:29 am