|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Apr 11, 2006 11:48 am
[ Message temporarily off-line ]
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Apr 11, 2006 11:05 pm
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Apr 12, 2006 7:35 am
tak ... na drozdzach ... troszke czasochlonny przepis to jest bo pare razy sobie ciasto musi 'wyrosnac'
oto przepis:
3 szklanki maki 1-2 jajka 3/4 szklanki cukru 2/5 kostki margaryny szklanka mleka 3 dag drozdzy tluszcz do blachy 1 kg brzoskwin zoltko
wykonanie:
Drozdze rozetrzec z lyzeczka maki, cukru i polowa cieplego mleka. Rozczyn zostawic do wyrosniecia. Gdy podwoi swa objetosc, wymieszac z maka i jajkami zmiksowanymi z 1/2 szklanki cukru. Wyrobic ciasto, dodajac mleko i pod koniec rozpuszczona margaryne. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Brzoskwinie umyc, podzielic na cwiartki. Ciasto rozwalkowac na placek, wykroic krazki. Na polowe z nich polozyc po cwiartce brzoskwini, posypac cukrem. Przykryc pozostalymi krazkami, brzegi zlepic. Buleczki ulozyc na posmarowanej blaszce i odstawic aby wyrosly. Wierzch posmarowac zoltkiem rozkloconym z lyzeczka wody. Piec 20-25 min w temperaturze 190 st.C
w przepisie jest napisane ze to porcja na 12 buleczek, acz to zalezy od tego jakie krazki wykroisz ... ja np mialam male i wchodzila mi 1/8 takiej brzoskwini i musisz uwazac, bo mi sie np zbyt mocno przyrumienily, chyba je trzymalam zbyt wysoko w piekarniku, i troszke za dlugo, ale po pieczeniu drozdzowek zapewne masz doswiadczenie.
sa calkiem smaczne ... a zamiast swierzych brzoskwin urzylam takich z puszki
powodzenia ^^
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Apr 12, 2006 9:20 am
Anuko tak ... na drozdzach ... troszke czasochlonny przepis to jest bo pare razy sobie ciasto musi 'wyrosnac' oto przepis: 3 szklanki maki 1-2 jajka 3/4 szklanki cukru 2/5 kostki margaryny szklanka mleka 3 dag drozdzy tluszcz do blachy 1 kg brzoskwin zoltko wykonanie: Drozdze rozetrzec z lyzeczka maki, cukru i polowa cieplego mleka. Rozczyn zostawic do wyrosniecia. Gdy podwoi swa objetosc, wymieszac z maka i jajkami zmiksowanymi z 1/2 szklanki cukru. Wyrobic ciasto, dodajac mleko i pod koniec rozpuszczona margaryne. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Brzoskwinie umyc, podzielic na cwiartki. Ciasto rozwalkowac na placek, wykroic krazki. Na polowe z nich polozyc po cwiartce brzoskwini, posypac cukrem. Przykryc pozostalymi krazkami, brzegi zlepic. Buleczki ulozyc na posmarowanej blaszce i odstawic aby wyrosly. Wierzch posmarowac zoltkiem rozkloconym z lyzeczka wody. Piec 20-25 min w temperaturze 190 st.C w przepisie jest napisane ze to porcja na 12 buleczek, acz to zalezy od tego jakie krazki wykroisz ... ja np mialam male i wchodzila mi 1/8 takiej brzoskwini i musisz uwazac, bo mi sie np zbyt mocno przyrumienily, chyba je trzymalam zbyt wysoko w piekarniku, i troszke za dlugo, ale po pieczeniu drozdzowek zapewne masz doswiadczenie. sa calkiem smaczne ... a zamiast swierzych brzoskwin urzylam takich z puszki powodzenia ^^ nie zatruje się? ninja
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Apr 12, 2006 9:21 am
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Apr 12, 2006 11:26 am
Iwa__4grozna Anuko tak ... na drozdzach ... troszke czasochlonny przepis to jest bo pare razy sobie ciasto musi 'wyrosnac' [...] powodzenia ^^ nie zatruje się? ninja nie ... ja je upieklam w niedziele ... w niedzile takze wtrzachnelam ze 3 ... ojciec ze 2 ... w poniedzialek zniknela reszta ... i ... hm ... jak widac zyje ...
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Apr 12, 2006 3:02 pm
Anuko Iwa__4grozna Anuko tak ... na drozdzach ... troszke czasochlonny przepis to jest bo pare razy sobie ciasto musi 'wyrosnac' [...] powodzenia ^^ nie zatruje się? ninja nie ... ja je upieklam w niedziele ... w niedzile takze wtrzachnelam ze 3 ... ojciec ze 2 ... w poniedzialek zniknela reszta ... i ... hm ... jak widac zyje ... mam inny pomysł ..upiecz mi ciasto i dostarcz do domu co ty na to? Bo wiesz jak ja się do geo zabiore to nie wiem czy to przeżyje sweatdrop
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Apr 12, 2006 3:03 pm
wkońcu wzamina poćwiartować brzozkwini poćiartuje sobie palce xp
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Apr 18, 2006 11:49 pm
niom, dzieki za przepis 3nodding heart uch, fakt, drozdze kradna czas... w sobote przed wielkanoca moja mama i sis zrobily 4 mazurki a ja przez ten czas meczylam sie z JEDNYM plackiem drozdzowym z kruszonka xd fakt, wyszedl, nie powiem - calkiem zjadliwy wink
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Apr 20, 2006 4:19 am
Raticiel niom, dzieki za przepis 3nodding heart uch, fakt, drozdze kradna czas... w sobote przed wielkanoca moja mama i sis zrobily 4 mazurki a ja przez ten czas meczylam sie z JEDNYM plackiem drozdzowym z kruszonka xd fakt, wyszedl, nie powiem - calkiem zjadliwy wink mniam ... nie ma to jak wielkanocne wypieki ... ja kocham babcina babke dozdzowa ... pycha ... musze sobie sama kiedy taka zrobic ... i wtrzachne sama ... chyba ze ktos sie w domu pojawi ... proszony badz nie ... whee
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Apr 20, 2006 5:58 am
Przepis na Evilowy specjał kulinarny. Nalezy przygotować (wziąc, ukraść, zakupić): arrow truskawek ilość dowolna (przypuscmy, ze od 400 do kilograma ;P) arrow Mleko, zamiennie śmietana- tak, by przykryła truskawki. arrow Mikser z ostrzami arrow cukier do smaku, wedle ilości, proponuję dwie łyżeczki Mleko, truskawki i cukier wrzucić do miksera, wymiksować. Przelać do wysokiej szklanki, wypić ze smakiem bądź nie. 4laugh
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Apr 20, 2006 8:06 am
EvilYuki Przepis na Evilowy specjał kulinarny. Nalezy przygotować (wziąc, ukraść, zakupić): arrow truskawek ilość dowolna (przypuscmy, ze od 400 do kilograma ;P) arrow Mleko, zamiennie śmietana- tak, by przykryła truskawki. arrow Mikser z ostrzami arrow cukier do smaku, wedle ilości, proponuję dwie łyżeczki Mleko, truskawki i cukier wrzucić do miksera, wymiksować. Przelać do wysokiej szklanki, wypić ze smakiem bądź nie. 4laugh mrrreofff w sam raz na rozpoczynajace sie upaly twisted heart
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Apr 21, 2006 4:41 pm
Raticiel EvilYuki Przepis na Evilowy specjał kulinarny. Nalezy przygotować (wziąc, ukraść, zakupić): arrow truskawek ilość dowolna (przypuscmy, ze od 400 do kilograma ;P) arrow Mleko, zamiennie śmietana- tak, by przykryła truskawki. arrow Mikser z ostrzami arrow cukier do smaku, wedle ilości, proponuję dwie łyżeczki Mleko, truskawki i cukier wrzucić do miksera, wymiksować. Przelać do wysokiej szklanki, wypić ze smakiem bądź nie. 4laugh mrrreofff w sam raz na rozpoczynajace sie upaly twisted heart Najlepiej jeszcze troszke schłodzic mrgreen jumi
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Apr 22, 2006 5:29 am
Ayah_TheMetalMania Raticiel EvilYuki Przepis na Evilowy specjał kulinarny. Nalezy przygotować (wziąc, ukraść, zakupić): arrow truskawek ilość dowolna (przypuscmy, ze od 400 do kilograma ;P) arrow Mleko, zamiennie śmietana- tak, by przykryła truskawki. arrow Mikser z ostrzami arrow cukier do smaku, wedle ilości, proponuję dwie łyżeczki Mleko, truskawki i cukier wrzucić do miksera, wymiksować. Przelać do wysokiej szklanki, wypić ze smakiem bądź nie. 4laugh mrrreofff w sam raz na rozpoczynajace sie upaly twisted heart Najlepiej jeszcze troszke schłodzic mrgreen jumi ewentualnie z zamrożonych truskawek i zimnego mleka ^^ wtedy to poemat!
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Apr 30, 2006 10:41 am
salatka a'la kebab
Trzeba przygotowac duza salaterke z plaskim dnem i raczej wysoka (ok. 8-10cm) bo salatka jest warstwowa. Z podanej ilosci skladnikow wyjdzie sporo salatki, a ze jest bardzo sycaca wystarczy dla wielu osob.
skladniki: -dwie srednie piersi z kurczaka -przyprawa do kebabu (dowolnej firmy) -z 5 srednich cebul -pol kg ogorkow kiszonych -puszka zielonego groszku -nieduza kapusta pekinska -sloik majonezu -olej roslinny do smazenia
przygotowanie: -mieso nalezy pokroic w gruba kostke, obficie posypac przyprawa, przykryc i wstawic na co najmniej 2h do lodowki -kiedy juz sie zamarynuje nalezy je usmazyc i odlozyc zeby ostyglo -nastepnie kroimy drobno cebulke (oczywiscie nalezy ja wpierw obrac) i smazymy na zloty kolor. Rowniez nalezy odczekac az przestygnie -ogorki obieramy i kroimy w kostke. Nalezy je wrzucic na sitko aby sok z nich odciekl -kapuste kroimy w paseczki -groszek nalezy odsaczyc z zalewy
Nastepnie przechodzimy do ukladania warstw: -na dnie salaterki ukladamy w miare rowna warstwa usmazone mieso -na to nalezy polozyc (rowniez w miare rowna warstwa) usmazona cebulke -nastepnie dodajemy warstwe z groszku i smarujemy wszystko z wierzchu majonezem -na majonezie ukladamy odcisniete wczesniej ogorki kiszone -ogorki posypujemy kapusta pekinska (jezeli po pokrojeniu kapusty jest dosc duzo nie wciskamy wszystkiego do miski na sile, wystarczy niezbyt gruba warstwa) -calosc ponownie smarujemy majonezem -SAŁATKI PO UŁOŻENIU WARSTW SIĘ NIE MIESZA! (jakby ktos nie wiedzial co znaczy warstwowa wink ) -wstawiamy na pare godzin do lodowki (chociaz jakby sie ktos uparl, to oczywiscie moze jesc od razu, ale lepsza jest jak troche postoi)
Moze ten przepis z pozoru wydaje sie dziwny (mnie sie przynajmniej taki wydawal blaugh ) ale salatka wychodzi bardzo smaczna - wyprobowalam wink
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|