|
|
|
|
|
|
Posted: Fri May 18, 2007 2:28 am
Imie: Kasia Wiek: 19 Miasto: Białystok Hobby/Zainteresowania: literatura, poezja, sztuka, grafika, filozofia, rysowanie, etc. Ulubione (costam): muzyczka: Arctic Monkeys, P!ATD, Placebo, Blur, Radiohead, RHCP, etc. ; pisarze: Dostojewski, Kafka, Schulz, Hłasko, Hesse, Palahniuk artyści: Van Gogh, Picasso, Munch, Bacon, Klee, Lebenstein
...o resztę pytajcie, bo nie mam pomysłu sweatdrop
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri May 25, 2007 12:46 am
Witaj w Gildii!^^ Quote: literatura, poezja, sztuka, grafika, filozofia, rysowanie, etc. Widzę,że artystyczna dusza^^ Bardzo fajnie^^Studiujesz/bedziesz studiować cos może związanego ze sztuką?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri May 25, 2007 12:04 pm
Szapcia Witaj w Gildii!^^ Quote: literatura, poezja, sztuka, grafika, filozofia, rysowanie, etc. Widzę,że artystyczna dusza^^ Bardzo fajnie^^Studiujesz/bedziesz studiować cos może związanego ze sztuką? nio...grafikę planuję studiować ^^ jesli sie uda oczywiscie ^^;
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Oct 21, 2007 8:01 am
Romantyzmu nie widzę.. Turner, Freidrich.. wink Ale cóz, secesja - Klimt, Mucha itp smile
A gdzież na grafikę? smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Oct 21, 2007 9:15 am
a gdzie umiejscowić mojego ukochanego Rembrandta? sad
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 22, 2007 3:38 am
Wreszcie jakaś normalna ankieta na dzień dobry :]
A propo....Dzień dobry złotko wink
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Oct 24, 2007 10:14 am
Symboliści i Prerafaeliści to Awangarda czy co question neutral
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Oct 24, 2007 10:36 am
ALFONS MUCHA NA PREZYDENTA!!!!!!!! A klimt na premiera biggrin
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Oct 25, 2007 7:09 am
To ja też się pochwalę-humanizm :]
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Oct 25, 2007 11:44 am
Mucha to secesja, a symboliści i prerafaeliści? Bo to XIX wiek, ale chyba nie klasycyzm i secesja confused ....
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Oct 26, 2007 6:49 am
Nie, nie, zdecydowanie i nie secesja i nie klasycyzm; na dobrą sprawę, to oni byli jakoby obok główngo nurtu w sztuce, choć to i takze złe określenie.. Po 1825 roku kończył się klasycyzm i zaczynał romantyzm, któremu przeszkadzał akademizm. Raził wyrafinowany spokój, nudziło naśladownictwo eklektyczne. Powstawała nowa sztuka dla nowego społeczeństwa. Na wyspach Brytyjskich rewolucja w sztuce dokonała się głównie za sprawą Prerafaelitów, którzy jako pierwsi odpowiedzieli na potrzeby epoki wiktoriańskiej, odświeżając i znowu czyniąc wielką szkołę malarstwa romantycznego w Anglii. Stowarzyszenie [Prerafaelici] podłóg wymogów ówczesnej mody miało pozostawać tajne. Odrzucono zasady komercyjnego akademizmu, uznając je za sztuczne i nie odpowiadające potrzebom epoki. Angielskie tradycje malarskie skłoniły ich do zainteresowania się również sztuką flandryjską. Idea prerafaelicka przetrwała do początku XXw. Przechodząc przez estetyzm, zrodziła symbolizm i pośrednio sztukę użytkową.
smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Oct 26, 2007 11:16 am
Dzięki biggrin
Niestety, nie ma takiej odpowiedzi, a nie zaznaczę,ze nie wiem, nie znam sweatdrop eek "
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Oct 26, 2007 11:40 am
No proszę, znawczyni sztuki jest wśród nas :]
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Fri Oct 26, 2007 3:58 pm
<śmieje się> Zaraz tam znawczyni... raczej konieczne minimum, które musiałam opanować, oj - ależ to było okupione przekleństwami, łzami
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Oct 27, 2007 1:07 am
Bywa, ale wierz mi, są gorsze rzeczy do wyrycia. Jak na przykład "stosunki między desygnatami a nazwami w zdaniach logicznych" gonk
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|