|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 18, 2010 10:41 am
Keresgéltem a topic-ok között, és úgy tűnik, hogy kifejezetten kedvenc olvasmányokkal kapcsolatos nincsen. Gondoltam, létrehozok egyet, mert érdekelne, hogy mit olvastok éppen, mi a kedvenc könyvetek (miért?) és mi az a mű, ami nagyon érdekelne Benneteket, és szívesen elolvasnátok. Idézném a moly.hu régi szlogenjét: "Könyvmoly vagy vadmeggymag vagy? whee "
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 18, 2010 10:55 am
Ez a topic nem az első oldalra való. Áthelyezem a Terefere subforum-ba.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Mon Oct 18, 2010 2:41 pm
Én imádom a könyveket! Nagyon sokat olvasok. Mióta berobbant a net kis hazánkba és az én otthonomba is, olyan dolgokat és ritka írásokat is elolvashatok, amiket amúgy lehetetlen lehetne megszerezni nyomtatásban.
De, emellett persze nem hanyagolom a nyomtatott könyveket sem. Jelenleg Bret Easton Ellis-től Holdparkot. Nagyon hátborzongató könyv, imádom. Előtte az Amerikai Psycho-t olvastam, szintén Bret Easton Ellis-től és azt hiszem, kijelenthetem, hogy az általam olvasott könyvek közül, talán az volt az egyik legjobb.
De, nagyon szeretem még Stephen King írásait, kiváltképpen az Állattemetőt, a Tortúrát, a Setét torony köteteket és a Végítéletet. Meg persze rengeteg apróbb novelláját. Bár, jobban belegondolva, egyszerűbb lenne azokat felsorolnom, amik nem nagyon tetszettek az írásai közül. biggrin
Jézus... miket említsek még... hát... Nagyon szeretem Asimov és Philip K. d**k sci-fi könyveit, Frank Herbert Dűne sorozatát. Szeretem Tolkien Gyűrűk Ura köteteit, bár a Király visszatért még nem olvastam. Gyermekkorom nagy kedvence volt Michael Ende Végtelen története.
Komolyabb vonalon tovább menve: szeretem a Dekameront Bocacchio-tól, az Isteni színjátékot Dante-től, Nemes Nagy Ágnes verseit, József Attilát, Ady Endrét, Lővy Árpádot és nem utolsó sorban Örkényt, főleg az egyperceseit.
Azt hiszem, mindent elmondtam, amit érdemes. biggrin
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Oct 19, 2010 12:54 am
Amit legutóbb olvastam, borzasztó volt... csak halkan súgom meg, remélem nem sértek meg senkit, aki szereti, az inkább hunyja be szemét vagy ne olvassa el... Szóval Stephenie Meyer-től a Hajnalhasadást. Hát, nálam bebukta. Rendesen! Olyan volt, mintha egy ócska történetet olvasnék... Annyira érződött már az íráson, hogy "fejébe szállt a dicsőség" (vagy mit tudom én, de valami van), és csak hogy legyen folytatás gyorsan összecsapta... Nekem csapodár munkának tűnik és egyáltalán nem élveztem... sad
Most még mindig, Betty Mahmudi: Lányom nélkül soha c. könyve van folyamatban... Vegyes érzelmek...
Amit imádtam: Cecilia Ahern: P.S. I love you Nagggyon gyönyörű könyv, és a címével ellentétben nem holmi csöpögős-nyálas könyvről van szó... Ami viszont felbosszantott, az a pitiáner filmváltozata (Utóirat szeretlek)!!! NE NÉZZÉTEK MEG!!! Inkább olvassátok el! A történet eléggé el van ferdítve! Karakterek hiányoznak a filmből, ami a könyvben eléggé "fontos". A történet váza is más, totál másik síkon folyik minden. Már csak azt nem értem, hogy miért írják, hogy a könyv alapján készült... evil mad Arthur Golden életrajzi ihletésű könyve: Egy Gésa emlékiratai Ennek a filmváltozatát is szeretem (főleg a főcímdalát, nagyon eltalálták...), bár itt se "teljes" a történet könyvszempontból nézve... Van még egy pár kedvenc, de nem sorolgatom föl mindet. smile
Malreni Dante-Isteni színjáték. Nekem nem tetszik. Irodalmi mű ide vagy oda...Nem akarok taplónak tűnni, mert tudom, hogy csak irodalmi, meg kötelező anyag is a középiskolákban.... Pont ez az. Annyi szép remek mű van a világon, és pont az ilyen "agyilag selejteket" teszik kötelezővé. A mai világban az ír ilyet, aki jól beszívja magát kokóval... Sajnálom. Nem lezúzni akarom, tiszteletben tartom, hogy neked tetszik, csak leírtam az én álláspontomat is...
Költők közül nekem Petőfi, Arany valamit Weöres Sándor tetszik (a gyerekmesék miatt... smile )
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Oct 19, 2010 4:00 am
Számomra az egyik legkedvesebb könyv John Irving "Garp szerint a világ"-ja. De imádom G. G. Marquez "Száz év magány"-át is. És még kismillió könyvet. Tudom, hogy olvasó ember úgysem tudja megválaszolni, mi a kedvenc könyve, mint ahogy én sem tudom (meg nem tudnám mondani, hány könyvet olvastam eddig - ex-magyar szakos vagyok redface ), de rengeteg van, amit többször olvastam már. Jelenleg pont a Király visszatért olvasom ( razz ), a többi Gyűrűk Urával már végeztem. De olvastam idén Murakami Haruki-könyvet is (Kafka a tengerparton, Norvég erdő), Alison Weir könyvét (Lady Elizabeth és Lady Jane), olvastam Jodi Picoult-tól a "Nővérem hugá"-t, Szabó Magdától az "Ókút"-at (a "Pilátus" félbemaradt), Kafka Margittól a "Színek és évek"-et és az "Állomások"-at, újraolvastam a "Mester és Margaritát" Bulgakovtól...
Igazából én szépirodalom-kedvelő vagyok. Imádom Robert Merle-t (Védett férfiak, Mesterségem a halál, Francia história..), Dosztojevszkijt, Tolsztojt, Émile Zolá-t, Dumas-t (mindkettőt), John Steinbecket, ha nagyon kedvenc korszakot akarok mondani, akkor a francia és orosz romantika-realizmus fogott meg leginkább. De a XX. századi írók körül is nagyon sokat szeretek. Aki8 pedig kortárs szerző, és nagyon megfogott a műve, az Carlos Ruíz Zafón "A szél árnyéka" című könyve volt smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Oct 19, 2010 4:02 am
Elnézést a sok szóismétlésekért, ezt hozza ki belőlem a lelkesedés smile
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Oct 19, 2010 6:22 am
Hmm... sokmindent szeretek olvasni, de egyes körökben talán alulműveltnek tűnhetek...
Szépirodalomban néhány könyvet elolvastam, amiről tnaultunk, néhány otthon akadt kezemben ill. került szülői javaslatra, a legtöbb scifi vagy kalandregény. Bár van, amit most se olvastam még el (pl: Fehér Klára Földrengések szigete). Szépirodalomban(?) az Örkényi Egypercesek, Csehov: A Köpeny, A csinovnyik halála, Huxley Szép új világ, Szerb Antal: Pendragon-legenda stb. (ezek főleg iskolai közegen keresztül jutottak hozzám). Főleg 12-ikben voltam hajlandó 1-2 kötelezőt elolvasni, de a vicces az volt akkor már, hogy gyakran elmondta a tanárnő az adott mű cselekményét az órán (pl Rózsa neve, Vörös és fekete, Goriot apó - ezeket azóta se olvastam el...). De azt nem bántam meg hogy megismertem néhányat közülük, a Pendragon-legenda pl. az egyik kedvencem lett, nagyon jó smile Költészetben szeretem Ady, Petőfi verseit és Tóth Árpádtól nagyon tetszik a Körúti Hajnal smile József Attilától is van 1 vers ami nagyon tetszik, amiben ez van: "de nem lettem, mert Szegeden(?) elbocsátott az egyetem fura ura" - azt hiszem ilyesmi. Meg van egy Vörösmarty-vers, melyben minden utolsó előtti sor azzal kezdődik, hogy "húzd meg cigány", most annak se jut eszembe a címe sweatdrop Otthonról "hozottak": Teknős Péter Jártunk a jövőben, László Endre Szíriusz kapitányos rádiójátékaiból megírt regények, Fehér Klára: Oxygénia. Aztán "későbbi termések": Harry Potter-ek, Madeleine L'Engle regényei (Időcsavar, Szélvarázs, Özönvíz, Csillagfény) - érdekesek szerintem smile Stephen Kinget még nem olvastam ( sweatdrop ), Gyűrűk Ura könyvet elkezdtem (még az elsőt). Szeretek újságokat is olvasni, pl. az Elixírben szoktak lenni érdekes témák, cikkek. Más könyveket is ismerek, csak most nem mind "dereng fel" ^^; Ja meg 1 könyvkategória: a minikönyvek, van sokféle (regény /pl Jack London Az ároktól délre meg Tagore művek, nlhányat el is kezdtem olvasni), info+kép kategória, bűvészes, sajtóhibás, szakácskönyv stb.)
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Oct 19, 2010 7:20 am
Stephenie Meyer egy vicc! Azt a nőt tarkón kéne lőni és hagyni, hogy a verebek lakmározzanak a teteméből...
Neki köszönhető, hogy, ha az ember meghallja ma azt a szót, hogy vámpír, egy flitteres buzi jut az eszébe azonnal.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Oct 19, 2010 7:54 am
A József Attila vers amire gondolsz Obilia az a Születésnapomra. Mint megrögzött József Attila imádóa jelenleg olvasás alatt álló könyv is vele kapcsolatos: Asperján György: Fogadj szívedbe. 750 oldalas József Attila életregény. Imádom és ajánlom mindnekinek, aki egy kicsit is kedveli J.A.-t. Olvasmányos, megrázó, meglepő és tanulságos.
Könyvekben mindenevő vagyok. Igazából engem a Harry Potter sorozat vett rá az olvasásra, azóta viszont egyik könyvet teszem le a másikat kezdem azonnal. Így igazából kedvencet sem tudok mondani, max párat kiemelek a rengeteg imádott könyv közül: G. G. Marquez: Száz év magány (nálam is dobogós, pedig kötelező olvasmány volt, és emelt szintű érettségi tételem biggrin ), Daneil Keyes könyvei: Ötödik Sally, Szép álmokat Billy, Virágot Algernonnak (mind szellemileg sérült emberekről szól. az első kettő pl többszörösen hasadt személyiségekről, és Billy pl valós személy volt akiben több tucat személyiség lakott, letartóztatták, mert nőket erőszakolt meg) Michael Ende: Végtelen történet (nálam is meghatározó volt, mert kisebb koromban olvastam először) Verne: A rejtelmes sziget, Darren Shan vámpír- és démonszorozatát is imádtam (a film egy nagy kupac lócitrom) Örkény: Tóték (ez is tétel volt) Christopher Moore: Biff evangéliuma, Golding: Legyek ura......... Több nem jut nagyon eszembe, de úgy is leírom még, ha lesz valami.
Tervben van: a Végtelen történet újraolvasása, Ellis : Amerikai Psycho, Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés, Daniel Keyes többi könyve de igazából ez a lista is folyton bővül, változik.
A szépirodalommal semmi bajom, sőt sokat szeretek is belőle (ahogy látszik a listámon is). Szerencsére gimnáziumban egy eszméletlen jó tanárnőt kaptunk, aki igazán megszerettette velem az irodalmat. Ezért is mentem emelt szintű érettségire magyarból biggrin
Ha kedvenc irodalmi műfajt kellene választanom, akkor a groteszkre és az abszurdra voksolnék. Egyik kedvenc külföldi versem pl: Baudlaire: Egy dög című groteszk műve.
Hát ez elég hosszú lett sweatdrop
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Oct 19, 2010 8:07 am
Kiskorom óta imádok olvasni, de ma már megválogatom, mit veszek a kezembe, mert sok a szemét. Még a kötelezőket is majdnem mind szerettem anno, hiába voltak kötelezőek, tudtam őket élvezni.
Kedvencek:
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai Nakamura Kiharu: Kiharu, a gésa Iwasaki Mineko: A gésák gésája Yoshikawa Eiji: Musashi Takami Koshun: Battle Royale Elizabeth Kim: Tízezer könnycsepp Sólyom Ildikó: Megtörténhetett Lugosi Viktória: Ajvé Szabó Magda: Abigél, Születésnap, Mondják meg Zsófikának!, Katalin utca, Az őz Kosztolányi Dezső: Édes Anna J.R.R.Tolkien: A Gyűrűk Ura, A Babó J.K.Rowling: Harry Potter 1-7. Darren Shan: Vámpírkönyvek Anne Rice: Vámpírkrónikák Maurice Druon: Elátkozott királyok Orwell: Állatfarm, 1984 Golding: A legyek ura
Azért szeretem ezeket a könyveket, mert megmozgattak bennem valamit, és akárhányszor olvasom is ki őket, nem unalmasak, mert értéteket közvetítenek, vagy simán szórakoztatnak.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Oct 19, 2010 8:10 am
Malreni Stephenie Meyer egy vicc! Azt a nőt tarkón kéne lőni és hagyni, hogy a verebek lakmározzanak a teteméből... Neki köszönhető, hogy, ha az ember meghallja ma azt a szót, hogy vámpír, egy flitteres buzi jut az eszébe azonnal. Ezért nem olvasom. Az első köteten kiváncsiságból végigszenvedtem magam, de elég is volt.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Oct 19, 2010 8:41 am
Áááá, tényleg!! Orwel: 1984... nagyon nagy hatással volt rám. Miután elolvastam komolyan elkezdtem átgondolni a történelemről alkotott képemet. Imádtam azt a könyvet. Most továbbadtam a Medvecsaládnak olvasni XD
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Oct 19, 2010 9:07 am
Jaj igen, Tóték... smile Azt filmben láttam meg végigvettük a trtalmát smile sweatdrop Jópofa. Édes Annát mi is tanultuk, de nem olvastam el. Jaj igen! Még 2 eszembe jutott: elkezdtem Verne: Utazás a Holdra művét és van 1 Móricz Zsigmond novelláskötetem (Szegény emberek). Eddig a Barbárok-at, A hét krajcár-t és az Árvácskát olvastam el belőle. Elég reaális és megfogó történetek. 1984-et még nem teljesen olvastam el, csak régen kezdtem el egy kicsit az elejét... Érdekes de picit fura nekem hogy ez pont 1984-re képzelték... elég alternatív, de érdekes.
Egyébként a nagyobb és gyorsabb regényolvasásra engem is a HP könyvek sarkalltak rá... Emlékszem 4 nap alatt olvastam ki az első még soványabb kötetet, később már a vastagokat olvastam ki 2-4 nap alatt... Igen, a Születésnapomra az. smile Mást is olvastam de most nem jut eszembe... Artemis Fowl (amit szeretek is meg nem is...). Hmm. Eszembe jutott most A Galaxis útikalauz stopposoknak, úgy hallottam elég jó a filmhez képest is(?).
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Oct 19, 2010 9:47 am
Az Árvácskát utálom. Valahogy sosem szerettem olyat olvasni, ahol gyerekeket bántanak. LÁttam belőle a filmet is, és elég megrázó volt, főleg mert kb. 6-7 évesen nézette meg nagymamám velem, mondván "nevelő célzatú". Én csak arra emlékszem, hogy utána egy hétig nem mertem aludni.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Oct 19, 2010 10:15 am
Az az igazság, hogy szeretek olvasni, csak nehezen találok olyat amit szívesen el olvasok. Én főleg filozófiai könyveket olvastam, de amúgy fantasy és scifi rajongó vagyok. Nehéz ízlésem van tudom, de ez van. Egyik kedvenc könyvem meg : Biff evangéliuma Mindenkinek ajánlom
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|