|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 11:56 am
Artykuł w jednej z francuskich gazet... "Polska. Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym co piąty mieszkaniec stracił życie w czasie drugiej wojny światowej, którego 1/5 narodu żyje poza granicami kraju i w którym co 3 mieszkaniec ma 20lat. Kraj, który ma dwa razy więcej studentów niż Francja, a inżynier zarabia tu mniej niż przeciętny robotnik. Kraj, gdzie człowiek wydaje dwa razy więcej niż zarabia, gdzie przeciętna pensja nie przekracza ceny (!) trzech par dobrych butów, gdzie jednocześnie nie ma biedy a obcy kapitał się pcha drzwiami i oknami. Kraj, w którym cena samochodu równa się trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znaleźć miejsce na parkingu. Kraj, w którym rządzą byli socjaliści, w którym święta kościelne są dniami wolnymi od pracy (!) Cudzoziemiec musi zrezygnować tu z jakiejkolwiek logiki, jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z kucharzem po francusku, ekspedientem po niemiecku a ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza. Polacy..! Jak wy to robicie..?"
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 12:06 pm
Owiec, skąd ty wytrzasnęłaś ten artykuł?! rofl Chciałoby by się zacząć kłócić , ale jakby się zastanowić to rzeczywiście to jednak wszystko prawda xd
A na pytanie można chyba odpowiedzieć, że to wszystko tak wygląda z perspektywy krajów zewnętrznych. Ja, większość rzeczy które się u nas dzieją odbieram naturalnie. A na taką kolej rzeczy wpływa przecież wiele czynników, a przede wszystkim nasza historia i położenie geopolityczne. mrgreen
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 12:07 pm
no w czesci to prawda niestety :/ ale z tymi butami to przesadzili ^^
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 12:14 pm
SzAnTeK II no w czesci to prawda niestety :/ ale z tymi butami to przesadzili ^^ trzy pary dobrych butów na zachodzie: 100 euro razy 3 xd Cen nie jestem pewien, ale moim zdaniem mogą być nawet o wiele wyższe
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 12:32 pm
to smutne, ale cudzoziemcy naprawdę nic nie wiedzą o polsce. austriacy, na zadaniach językowych, nie wiedzieli jaka jes sstolica polski. to jest absurd. i nie zdziwiłbym się gdyby napisali: tam, gdzie 50% ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy, że jest połową społeczeństwa...
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 12:46 pm
ej, ale to juz stary jak swiat artykul.. emo znaczy sie ja to czytalam dawno temu xd
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 1:00 pm
ichabot SzAnTeK II no w czesci to prawda niestety :/ ale z tymi butami to przesadzili ^^ trzy pary dobrych butów na zachodzie: 100 euro razy 3 xd Cen nie jestem pewien, ale moim zdaniem mogą być nawet o wiele wyższe no tez prawda ale zlotowka nabrala wartosci troche i z przecietnych zarobkow chyba stac nas na wiecej niz 3 pary ^^
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 1:02 pm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 1:02 pm
SzAnTeK II ichabot SzAnTeK II no w czesci to prawda niestety :/ ale z tymi butami to przesadzili ^^ trzy pary dobrych butów na zachodzie: 100 euro razy 3 xd Cen nie jestem pewien, ale moim zdaniem mogą być nawet o wiele wyższe no tez prawda ale zlotowka nabrala wartosci troche i z przecietnych zarobkow chyba stac nas na wiecej niz 3 pary ^^ dokładnie, złotówka idzię w górę a dolar traci na wartości n.n dlatego warto teraz importować rzeczy zza łoceanu n.n jak ja kocham nasz kraj : D jedyne takie miejsce na świecie ^___^
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 1:07 pm
aaa, to starutkie już jest, gamma gdzieś to przytargał do domu.
jak dla mnie racja, choć większa świadomość innych krajów pomogła by im w zrozumieniu tego fenomenu 3nodding
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 1:11 pm
mi tam i tak zwisa co mysla o nas inne kraje mi sie dobrze w polsce zyje ^^ i jest Okay
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 1:14 pm
SzAnTeK II mi tam i tak zwisa co mysla o nas inne kraje mi sie dobrze w polsce zyje ^^ i jest Okay tak trzymać : D a ci co narzekają a sio za granicę n.n zostaną sami optymiści i według nas samych będziemy jednym z lepszych krajów : D
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 1:16 pm
ichabot Owiec, skąd ty wytrzasnęłaś ten artykuł?! rofl Chciałoby by się zacząć kłócić , ale jakby się zastanowić to rzeczywiście to jednak wszystko prawda xd A na pytanie można chyba odpowiedzieć, że to wszystko tak wygląda z perspektywy krajów zewnętrznych. Ja, większość rzeczy które się u nas dzieją odbieram naturalnie. A na taką kolej rzeczy wpływa przecież wiele czynników, a przede wszystkim nasza historia i położenie geopolityczne. mrgreen Czekaj aż ci po nowemu naliczą emeryturę, to nie będziesz wiedział czy na jedzenie masz wydać czy prąd zapłacić. No chyba że znajdzie się jakiś mądry typ co to gówno zmieni.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue May 20, 2008 2:26 pm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed May 21, 2008 6:57 am
taaa...
"Kraj, w którym cena samochodu równa się trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znaleźć miejsce na parkingu."
mojej mamie straszliwie się to spodobało. i mówi, że jakby jeszcze raz miała sobie samochód kupić - to by sprowadzała z Ameryki.
"Dziwny kraj, w którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z kucharzem po francusku, ekspedientem po niemiecku a ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza."
to jest świetne. najlepsze było jak dzwonili do posłów dziennikarze Przekroju i u (bodajże) Cymańskiego odebrał on sam, ale zaraz kiedy usłyszał, że rozmawiać będzie musiał po angielsku przekazał telefon swojemu (małemu jakiemuś, z 12 lat chyba) synowi, który powiedział, że tata nie może w tej chwili rozmawiać i żeby zadzwonili później XD
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|