|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 8:17 am
anyone wie?
potrzebuje, a ta osoba nie chce sie leczyc.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 8:29 am
znacyz, nie leczyc.
jak z nim postepowac.
wierzyc? wytykac klamstwo?
psychologa!
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 8:33 am
nie wiem, mitomańczycy podobno mają niską samoocenę, podtrzymuj na duchu?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 8:59 am
może daj do zrozumienia że nie musi kłamać by być fajnym?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 9:13 am
Wykazać, że jest śmieszny w takiej postaci jaka próbuje sobie stworzyc.
Tworzy mit? Więc potrzebuje tego. drastyczną metodą będzie wyśmianie go.
Ile ma lat ta osoba?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 10:25 am
Mialam dziewczyne w klasie o takich zapedach. Klamala na byle jaki temat, czasem tylko koloryzowala, czasem zmyslala jak szlo. Przymykalam na to oko, ale po dwoch latach sluchania tym podobnych bzdur, powiedzialam jej na osobnosci, co mysle na temat takiego zachowania. Pozniej nie wiedziala za bardzo jak ma do mnie podchodzic to na pol roku znalazla sobie nowe kolezanki, ktorym zmyslala dalej. Jak ktos sie takim urodzil to nie ma chuja we wsi i tak bedzie zmyslal rolleyes
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 10:31 am
ale to jest choroba psychiczna :<
w liceum mialam Maciusia, ktory byl rycerzem Jedi, czesto jezdzil na zbiorki wojskowe, bo byl tez wojskowym, ciagle mial skomplikowane operacje, dziwne akcje...
teraz jednak sprawa dotyczy blizszej mi osoby. klamie nie tylko dla wlasnej przyjemnosci, by pokazac, jaka jest fajna, co slyszala, co widziala, co sobie kupila, ale np. klamie, ze wcale nie bylam u niej w mieszkaniu i nie widzialam, jakie jest, ale miesiac temu mnie w nim goscila. klamie takze po to, by wyludzic pieniadze - organizuje fejkowe zamowienia, imprezy, ktorym trzeba wynajac sale, blah blah.
i zastanawiam sie, czy wysmiewac, tlumaczyc, ze klamie, czy raczej przyjmowac to do wiadomosci z przymruzeniem oka i czekac, az jej to przejdzie.
ale nie przejmie, bo coraz bardziej sie w to zaglebia.
blblb.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 10:41 am
Jukatan klamie takze po to, by wyludzic pieniadze - organizuje fejkowe zamowienia, imprezy, ktorym trzeba wynajac sale, to już jest przestępstwo, wiesz o tym? to trochę przeraża, ale ja bym tą osobę albo zaprowadziła do psychologa (choć ja ich niecierrrrrpię) albo zrobiła poważną awanturę. choć w sumie nie wiem jak bym sie sama zachowała.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 10:58 am
ZebraDeath to już jest przestępstwo, wiesz o tym? nie, nie wiem, a rtak w ogole nazywam sie Trevor i mam zamiast nosa długą trąbkę XD coz, awantury nie pomagaja, a psycholog nie wchodzi w gre - ta osoba nie wierzy, ze jest chora, nie dziwie sie z reszta ;> ech ech, skoda, skoda.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 11:36 am
No więc ja swe słowo powiem:
1) najpierw trzeba znaleźć przyczynie... przyczyna nie zawsze musi leżeć w niskiej samoocenie. Przyczyną mitomanii może być również zbyt długie siedzenie w sieci prowadzące do wirtualizacji otoczenia. Ale również może być to uwarunkowane osobowościowo jako czynnik kształtujący osobowość czy temperament.
2)Jeżeli jest już określona przyczyna należy przejść do sposobu rozwiązania problemu. Ustaleniu wartości, bądź ewentualnie przewartościowaniu obecnych, lub właśnie pomoc w określeniu kim jestem? Kim są inni? Jaka jest moja pozycja w otoczeniu? Jak otoczenie odbiera mnie. Również potrzebny jest wywiad anamnestyczny z rodziną i najbliższym otoczeniem.
Należy pamiętać iż sukcesem terapii zawsze jest dobra wola zainteresowanego.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 11:41 am
Ten ktoś musi się przekonać, że takie postępowanie mu szkodzi. Najlepiej żeby to było coś co naprawdę nim poruszy, a jednocześnie nie pociąga za sobą nieodwracalnych konsekwencji. Moim zdaniem powinnaś spróbować przemówić tej osobie do rozsądku, pokazać że ci się to nie podoba i postawić jakiś szczególny warunek, pod którym ma zmienić swoje zachowanie.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 11:42 am
Jukatan klamie takze po to, by wyludzic pieniadze - organizuje fejkowe zamowienia, imprezy, ktorym trzeba wynajac sale, ja bym powiedział iż jest to bardziej świadome kłamanie, dla uzyskania własnej korzyści i nie ma w tym wypadku elementów niepoprawności psychicznej, natomiast pod względem etycznym pozostawia pewne kontrowersje
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 11:45 am
Owiec Jukatan klamie takze po to, by wyludzic pieniadze - organizuje fejkowe zamowienia, imprezy, ktorym trzeba wynajac sale, ja bym powiedział iż jest to bardziej świadome kłamanie, dla uzyskania własnej korzyści i nie ma w tym wypadku elementów niepoprawności psychicznej, natomiast pod względem etycznym pozostawia pewne kontrowersje no! a jak kłamie z czystej perfidii to w ryj i tyle
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 11:50 am
ichabot Ten ktoś musi się przekonać, że takie postępowanie mu szkodzi. dobra, ta osoba doprowadzila sie na dno, oklamywala rodzicow, ze kupuje bilet, a pieniadze szly na cos innego - mnostwo mandatow. oklamuje, ze studiuje - wiec jak kupuje bilety, to studenckie, a legitymacja juz potora roku temu przestal byc wazna niby gdzies mieszka - ale bardzo chetnie sie przenocuje u ciebie, albo ma niby deratyzacje w bloku, malowanie, blah blah. Owiec ja bym powiedział iż jest to bardziej świadome kłamanie, dla uzyskania własnej korzyści i nie ma w tym wypadku elementów niepoprawności psychicznej, natomiast pod względem etycznym pozostawia pewne kontrowersje ale ona klamie tez dla wlasnej satysfakcji - ze zalatwi mi prace, ze zalatwi mi cos tam, kupi mi cos tam, da mi kupn na sto zlotych do croppa, no niemozliwosc wrecz - temu uwazam, ze musi byc chora, albo miec skrzywienie w te strone
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu May 08, 2008 12:01 pm
Eeee.. to jest już naprawdę poważne, ja bym to zrzucił na winę charakteru, ale ty znasz tą osobę bardziej niż ja, więc jeżeli mówisz, że to jednak choroba, to pewnie tak jest. W takim przypadku chyba pomoc kolegów i koleżanek z forum to dużo za mało. Mimo to konsultacja na pewno nie zaszkodzi. Jeżeli naprawdę zależy ci na tej osobie to musisz skontaktować się ze specjalistami. Ten ktoś ma duże szczęście, że interesuje się nim ktoś taki jak ty (tzn. ktoś kto chce mu pomóc).
Z tego co wyczytałem na tym temacie, to z mojego punktu widzenia, najlepiej obeznana w temacie jest owiec. Warto uważnie przeczytać to, co napisała. Brzmi to co najmniej jak wyciągnięte z jakiegoś podręcznika do psychologii i ma zapewne podobną wartość.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|