|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 12:42 am
Tutaj czlonkowie gildii wypowiedzieli sie na temat magazynow Kawaii i Mangazyn.
Teraz mozecie, nie tworzac zbednych topicow-smieciuszkow wypowiedziec sie tu na temat swoich ulubionych serii anime, czy tez przeczytanych mang wink
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 1:22 am
Kawaii... legenda... Pamietam jeszcze stare, stare numery, ktore czytalem u kumpla, pamietam recenzje BubbleGum Crisis (jezeli nie napisalem poprawnie nazwy, to przepraszam) Kiedys byl to swietny magazyn, zaczytywalem sie w nim cale dnie i tylko czekalem przy kiosku az wydadza kolejny numer. Mr.Jedi wykonal naprawde dobra robote, Kawaii bylo sliczne, jak sama nazwa wskazuje, przejrzyste i przyjemnie sie je czytalo... Dlaczego pisze to wszystko w czasie przeszlym? Kilka-kilkanascie miesiecy temu za szybka w kiosku ujrzalem kolejny numer Kawaii. Strasznie sie zdziwilem, owszem, rozowe barwy nie raz goscily na okladce, ale nie w takich okropnych proporcjach... A to logo... takie jakies... balonikowe eek Spojrzalem na przeglad artykulow zawarty na okladce... Pokemon? Plakat z DB? Zaraz, zaraz... cos tu nie gra... przeciez, przeciez, to jest czysty chwyt marketingowy... a Kawaii nigdy nie potrzebowal sie promowac. Jak wspomnial wczoraj moj ojciec "Dobre marki nie potrzebuja reklamy". Zszokowany zawrocilem i podreptalem do szkoly (tylko i wylacznie z braku gotowki nie zakupilem od razu Kawaii). Jeden z mlodszych kolegow trzymal w bibliotece nowy numer owego magazynu. Nie pytajac go o nic doslownie wyrwalem mu go z reki. Sprawdzielm dokladnie kartka po kartce... co? To wyglada jak kolorowanka dla dzieci eek jak.. ale przeciez Mr. Jedi.. no wlasnie, sprawdzilem pospiesznie sklad redakcji. NIEEEEEEEEE!!! Wszyscy w bibliotece obrocili sie w moja strone i obdarowali mnie spojrzeniem jeszcze bardziej przenikliwym niz zawsze. Stala sie rzecz niewiearygodna, porownywalna z apokalipsa... Mr.Jedi'ego tam nie bylo! eek Jego miejsce zastapil redaktor Head in Jar.. Michou, jesli sie nie myle...
Pograzajac sie w bezdennej zalobie, przydzierajac, zreszta jak codzien, czarne barwy przechodzilem kolo wspomnianego wczesniej kiosku... Z zalem wypatrywalem nastepnego numer Kawaii. Wiedzialem, ze go nie kupie... to beznadzieja. Albo inaczej - to ne dla mnie. Moj wzrok przyciagnal egzemplarz jakiegos innego magazynu, przykrytego doslownie Kawaii. Poprosilem pana Zenka zeby mi odslonil tajemnicza okladke. Omal nie zadlawilem sie slina.. eek KONKURENCJA! A jaka sprytna nazwa... Mangazyn.. ale nie... Niezbyt ufnie, za pozwoleniem pana Zenka przejrzalem pare stron... przeciez, przeciez to sary dobry Kawaii!!! Z braku fundyszy nie wzialem go z soba do domu ale gdy przywitalem sie z moim sprzetem komputerowym, natychmiaast odwiedzilem strone www Mangazynu. Nie sprawdzielm wszczesniej redakcji, nie wiem.. jakos zapomnialem... wiedzialem, ze to juz stary Kawaii, nie bylo czego sprawdzac. Mr. Jedi krolowal na pierwszym miejscu redaktorow. Cud! Ale czego ja sie spodziewalem? Przeciez on nie moglby ot tak, dac sie wygryzc. Miesiac pozniej dowiedzialem sie mniej wiecej co i jak... z przykrych powodow redakcja Kawaii podzielila sie na dwie grupki. Osobiscie wspieram goraco Magnazyn i naprawde, POLECAM GO WSZYSTKIM!
Najbardziej przykro mi z tego powodu, ze Kawaii nadal promuje sie zdaniem "pierwszy magazyn o mandze i anime w Polsce", co jest moim zdaniem zenujace... Bo to juz nie ten magazyn.. ta sama nazwa, ale co z tego, skoro nie wspolgra z zawartoscia sad . Jest jeszcze wiele osob, ktore mimo wszystko nie wiedza o zmartwychwstaniu starego Kawajca... wiec melduje do wszystkich, rozglaszajcie te nowine, niczym podczas Wielkanocy! Amen.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 1:28 am
no to tak : Mangazyn super nowe pisemko z wieloma zaletami : 1)prowadzone przez ekipe Mr. Jedi ktora ma ogromne doswiadczenie 2)no czesto sa wspaniale dodatki nnw postaci plyt biggrin 3)rowniez wszelkie rozszezenia typu "Mangazyn Extra" czy "Mangazyn 100% gry" (to mi sie szczegolnie podobalo bo byly demowki gier mam nadzieje ze w pszyszlosci beda rowniez pelne) 4)ciekawe madrze przemyslane artykuly oraz wykorzystanie calych strona na nie 5)piekne i ciekawe zdjecia jedyne minus : 1)no to jest cena ktora wzrosla do 12 zl (to juz prawie manga naruto 13zl) (no ale Ludzie ktorzy zamowili prenumerate calkiem na poczatku (tak jak ja za 84 zl 12 numerow 4 M.extra Plyta cd no to nie maja na co nazekac )
Kawaii zalety (wiele ich nie ma ) : 1)owszem bardzo dobre pismo ale dla dzeci do lat 6 xd 2)cena jest tez plusem bo stanialo do 6 zl (co prawda za 6 zl i tak za malo daja)
Minusy: 1)strasznie mnie denerwuje to ze jak juz jest jakis artykul to zabier on diwe strony a tylko 1/3 strony jest zapisana a reszta to 2 obrazki i koniec 2)artykuly sa beznadziejne (widac amatorzy) 3)no i mam jeden z nowych Kawaii i tam byl taki nstraszny komiks ktorego nie mozna Mnaga nazwac (ty byly jakie bazgroly) 4)nie zaspokaja wiadomosciami przecietnego fana mangi (jest jeszcze duzo minusow ale nie moge wpasc na nie narazie )
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 1:38 am
Dokladnie, swietnie to ujales wink
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 1:40 am
Kagenoyami Dokladnie, swietnie to ujales wink biggrin dzeki biggrin
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 1:45 am
Hmm... ale co do jednego minusa Mangazynu sie nie zgadzam... Owszem, cena jest dosc wysoka, ale jest pare rzeczy, ktore na nia wplywa: - mniejsza liczba czytelnikow, ze wzgledu na zmiane tytulu - Lepsza jakosc okladki i stron - dodatki wchodzace nie jeden raz w zawartosc Manazynu
Poza tym pozwole sobie przytoczyc slogan reklamujacy sp. old Kawaii "Maazyn dostajesz za darmo, placisz tylko za styl zycia"
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 1:49 am
Kagenoyami Hmm... ale co do jednego minusa Mangazynu sie nie zgadzam... Owszem, cena jest dosc wysoka, ale jest pare rzeczy, ktore na nia wplywa: - mniejsza liczba czytelnikow, ze wzgledu na zmiane tytulu - Lepsza jakosc okladki i stron - dodatki wchodzace nie jeden raz w zawartosc Manazynu Poza tym pozwole sobie przytoczyc slogan reklamujacy sp. old Kawaii "Maazyn dostajesz za darmo, placisz tylko za styl zycia" wiesz ja nie mam bogatej rodzinny no i mysle ze jak mi sie prenumerata skonczy to niestety bede mosial skonczyc z Mangazynem crying no a cene bym rozumial gdyby to byl nadal 2 miesiecznik ale zrobili z tego miesiecznik wiec niestety bede chyba mosial powiedziec PAPA mangazyn za jakiejs pol roku jak sie prenumerata skonczy
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 1:58 am
Falcone Kagenoyami Hmm... ale co do jednego minusa Mangazynu sie nie zgadzam... Owszem, cena jest dosc wysoka, ale jest pare rzeczy, ktore na nia wplywa: - mniejsza liczba czytelnikow, ze wzgledu na zmiane tytulu - Lepsza jakosc okladki i stron - dodatki wchodzace nie jeden raz w zawartosc Manazynu Poza tym pozwole sobie przytoczyc slogan reklamujacy sp. old Kawaii "Maazyn dostajesz za darmo, placisz tylko za styl zycia" wiesz ja nie mam bogatej rodzinny no i mysle ze jak mi sie prenumerata skonczy to niestety bede mosial skonczyc z Mangazynem crying no a cene bym rozumial gdyby to byl nadal 2 miesiecznik ale zrobili z tego miesiecznik wiec niestety bede chyba mosial powiedziec PAPA mangazyn za jakiejs pol roku jak sie prenumerata skonczy Ehh... fakt, zycie jest ciezke... i powtorze jeszcze raz... sa rzeczy wazne i wazniejsze... a trudno zrezygnowac z jedzonka na rzecz swojego hobyy, bo chociaz to twoja zyciowa pasja, to zoladek raczej nie bedziez zadowolony... no i rodzice tez.. ;P
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 2:41 am
A ja uważam, że się po prostu czepiacie. Owszem, może nowe "Kawaii" nie jest szczególnie... hmm... ambitne (tak, to dobre słowo), ale to wcale nie oznacza, że trzeba na nim wieszać psy. Redaktorzy trzymają dobry poziom jeśli chodzi o artykuły, a że są to artykuły o "Pokemonach" i "innych takich pierdołach", to cóż, ktoś musi o tym pisać! Myślę, że "Kawaii" jest dobrym pismem dla osób, które dopiero co zainteresowały się tematem m&a, albo po prostu dla dzieci. Jest jednak jedna rzecz, która jest wg mnie wręcz olbrzymim plusem: w "Kawaii" pojawiają się też artykuły o innych nieco (podkreślam: nieco) ambitniejszych mangach. Ktoś to zobaczy między pokemonami, przeczyta z ciekawości i może zacznie szukać. I co wtedy? Wtedy trafi na Mangazyn, który jest już bardziej "profesjonalny" i kompletnie nie nadaje się dla początkującego fana (jest to, moim zdaniem, jego największa wada). Tak więc "Mangazyn" i "Kawaii" się uzupełniają i, prawdopodobnie, jedno bez drugiego nie przetrwa - pomyślcie - jeśli nie będzie "Kawaii", to kto będzie dostarczał "Mangazynowi" nowych, młodych czytelników???
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 2:52 am
znalazłem jeaszcze jedną wadę kawaii
wielkość pisemka zmniejszyła się drastycznie do zaledwie 40 stron dodali nowe tematy takie jak te ich beznadziejne komiksy, opisy dvd(nie z anime), gry, program tv na 4 strony sweatdrop , jakieś walki, humor itd.
no i zostało 6 stron co starcza im na recenzje dwóch, max trzech mang/anime sweatdrop sweatdrop sweatdrop
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 6:49 am
Sayokun znalazłem jeaszcze jedną wadę kawaii wielkość pisemka zmniejszyła się drastycznie do zaledwie 40 stron dodali nowe tematy takie jak te ich beznadziejne komiksy, opisy dvd(nie z anime), gry, program tv na 4 strony sweatdrop , jakieś walki, humor itd. no i zostało 6 stron co starcza im na recenzje dwóch, max trzech mang/anime sweatdrop sweatdrop sweatdrop zgadzam się...kawaii się poprostu ...użałośniło sweatdrop no ale cóż - jak dawne kawaii możemy traktować teraz mangazyn - nie ma co marudzić. Cena jest spora, ale jakość bardzo dobra moim zdaniem....(no, o ile Kage nie pisze tam artykułów :p)
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 7:19 am
Rynn the Vampire Sayokun znalazłem jeaszcze jedną wadę kawaii wielkość pisemka zmniejszyła się drastycznie do zaledwie 40 stron dodali nowe tematy takie jak te ich beznadziejne komiksy, opisy dvd(nie z anime), gry, program tv na 4 strony sweatdrop , jakieś walki, humor itd. no i zostało 6 stron co starcza im na recenzje dwóch, max trzech mang/anime sweatdrop sweatdrop sweatdrop zgadzam się...kawaii się poprostu ...użałośniło sweatdrop no ale cóż - jak dawne kawaii możemy traktować teraz mangazyn - nie ma co marudzić. Cena jest spora, ale jakość bardzo dobra moim zdaniem....(no, o ile Kage nie pisze tam artykułów :p) Popieram Rynn Kawaii te z plytom bylo najlepsze a teraz stare masakra scream
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 8:07 am
Czarny A ja uważam, że się po prostu czepiacie. Owszem, może nowe "Kawaii" nie jest szczególnie... hmm... ambitne (tak, to dobre słowo), ale to wcale nie oznacza, że trzeba na nim wieszać psy. Redaktorzy trzymają dobry poziom jeśli chodzi o artykuły, a że są to artykuły o "Pokemonach" i "innych takich pierdołach", to cóż, ktoś musi o tym pisać! Myślę, że "Kawaii" jest dobrym pismem dla osób, które dopiero co zainteresowały się tematem m&a, albo po prostu dla dzieci. Jest jednak jedna rzecz, która jest wg mnie wręcz olbrzymim plusem: w "Kawaii" pojawiają się też artykuły o innych nieco (podkreślam: nieco) ambitniejszych mangach. Ktoś to zobaczy między pokemonami, przeczyta z ciekawości i może zacznie szukać. I co wtedy? Wtedy trafi na Mangazyn, który jest już bardziej "profesjonalny" i kompletnie nie nadaje się dla początkującego fana (jest to, moim zdaniem, jego największa wada). Tak więc "Mangazyn" i "Kawaii" się uzupełniają i, prawdopodobnie, jedno bez drugiego nie przetrwa - pomyślcie - jeśli nie będzie "Kawaii", to kto będzie dostarczał "Mangazynowi" nowych, młodych czytelników??? W taki sposob jeszcze na to nie patrzalem.. wiesz, w sumie racja. Ale wiezac psow, to ja nie wieszalem, to tylko moje zdanie, nie apelowalem do ludzi "nie kupujcie Kawaii"... Po prostu troche narzekam wink (Rynn ma to na codzien sweatdrop )
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 11:54 am
A czytaliscie kiedys KSK? (nie wiem czy nadal sie to tak nazywa sweatdrop ) Niektorzy ludzie pisali, ze Kawaii zmienilo sie na lepsze.. eek Jezu! w zyciu wiekszej glupoty nie slyszalam!
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Tue Aug 03, 2004 1:02 pm
Kyoko Suomi A czytaliscie kiedys KSK? (nie wiem czy nadal sie to tak nazywa sweatdrop ) Niektorzy ludzie pisali, ze Kawaii zmienilo sie na lepsze.. eek Jezu! w zyciu wiekszej glupoty nie slyszalam! Chyba zartujesz... Michou sobie pewnie sam napisal, zeby mu nie bylo przykro, po czym szybko poszedl ogladnac swoj ulubiony odcinek Pokemonow z Bulbasaurem i przytulic sie do mamusi z rozowa czapeczka na glowie stare sweatdrop
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|