|
|
|
|
Posted: Wed Dec 08, 2004 10:27 am
[ Message temporarily off-line ]
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Dec 08, 2004 11:14 am
Nie pochwalam tego tematu ale daje ci Zeilone światło dla 30C* stare
Kukus: czhyba ci lekko nie wypalił ten pomysł, bo nikt tu nie przychodzi... pusto i ciemno jakoś... żadnego ruchu... Bee ma nosa do żarcia i babecek... i znów się nie mylił, pomnysł wygląda na zupełnie chybiony... ale damy mu jeszcze odrobinę czasu... choć również wątpię w jego powodzenie
{Bee- Panie przewodniczacy Kukusie chce zaznaczyc, ze ja go tez nie pochwalam ale niech sobie bedzie ... ZAWSZE moża usunac jak nie ma powodzenia wink }
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Dec 08, 2004 1:27 pm
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Dec 08, 2004 2:53 pm
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Dec 11, 2004 5:42 am
Jutro podrzucę fajny przepis na ciasto, chwilowo go nie mam... a ten temat jest fajny, ja np. bardzo lubię gotować ( a jeszcze bardziej jeść 3nodding )
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Dec 11, 2004 9:56 am
Jagodzianki whee z tego przepisu wychodzi około 11 - 12 sztuk 280 g pszennej maki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100g cukru 250 ml mleka (można dodać np. odtłuszone) 2 jajka 55g roztopionego masła 5 łyzek chudej śmietanki (kwasnej) 2 łyżeczki esencji waniliowej (nie koniecznie) 225g jagódek ^_^ (moga być zmrozone np) 55g przesianego cukru 2 łyżeczki otartej skórki cytryny
PRZYGOTOWUJEMY xp
piekarnik: rozgerzej do 200 stopni wyłóz papierem do pieczenia 11 - 12 foremek do babeczek
MIESZAMY xp (wescie sobei duuuuuuża miskę 3nodding ) mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól w osobnej misce szklanke mleka, jaja, masło, kwasną śmietnkę, esencje waniliową.
zrobić wgłebienie w mące, wlac naszą mieszanine mleka i mieszać widelcem do czasu połaczenia się składników. (nie wyrabijacie ciasta zbyt dobrze) Dodac do tego 2/3 jagód
Nakładamy łyżka powstałę ciasto do foremek i posypcie je pozostałymi jagodami.
Bo upieczeniu jagodzianek zmieszajcie cukier puder i skórke cytrynową z taką ilościa pozostałego mleka by uzyskac gęsta płynna masę, Skropić polewą babeczki. JAK JUŻ WYSTYGNĄ scream
CZAS PIECZENIA: ok 20 minut. studzić na drucianym ruszcie ok 10 minut
zamiast jagód możecie próbować uzywac innych owoców XD i na przykład nie robić polewy...to juz według własnego widzimisie
Dostałam przepis od kumpeli która wyszperała to z jakiejś ksiązki o diecie blaugh
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sat Dec 11, 2004 11:57 pm
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Dec 12, 2004 1:05 am
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Sun Dec 12, 2004 1:19 am
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Wed Dec 15, 2004 9:49 am
(Podobno) dość popularne w Japonii danko na szybko
-Gotujemy ryż (w ilosci takiej aby sie najeść) -parzymy kupek zielonej cherbaty -nakłądamy ryż do miseczki -polewamy cherbatą
niby dziwnie brzmi ale sprawdziłem i jest całkiem niezłe i idealne jak sie ma mało czasu i przygotowuje się dla siebie lub góra 2 osób...
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Dec 16, 2004 3:10 am
Szybkie Pączki 1,5 szklanki mąki 3 jaja 2 serki waniliowe homogenizowane 1 łyżka proszku do pieczenia cukier puder olej
Serki, jaja, mąke i proszek wymieszać. Do gorącego oleju wkładać po łyżce ciasta. Usmażone pączki posypać cukrem pudrem.
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Dec 16, 2004 9:56 am
Japońśkie potrawy noworoczne
Mochi (kluseczki) składniki:
ryż ^.^
-gotujemy ryż w garnku do gotowania na parze tak długo aż będzie kleisty -przekłądamy do dużej miski i ucieramy pałką do ciasta lub mechanicznie (nie mam pojęcia jak bo zawsze stosowałem to pietrwsze blaugh ) tak długo by nie zostały żadne ziarna (dość długo na to zejdzie sweatdrop ) -urywamy małe kawąłki masy(dobrze zmoczyć ręce odrobiną wody by się nie kleiły) i formujemy kluseczki prostokątne (jak na wschodzie Japonii) lub okragłe (zachód)
-dokładnie czyścimy naczynia i przybory po pracy bo masa jak wyschnie jest trudna do usunięcia
kluseczki możan długo przechowywać ok tyg w lodówce 2-3 tyg a w zamraażlniku nawet do ok 3 miechów
A teraz jak wykorzystać Mochi:
Ozoni(zupa po Tokijsku) skłądniki(na 4 porcje): mochi (Ozoni to potrawa tokijska więc kluseczki prostokątne) ok 20 dag kurczka (pierś) -1 łyżeczka sake (ja z r.óżnych względów pominolem sweatdrop ) -0.8 l dashi (ryby wywar ja musiałem zrobić wałsny z fileta z morszcuka zdodatkiem wegety.. sweatdrop . cóż wyszło nawet nieżle) -jakieś zielsko (sałata liście rzepaku szpinak lub coś innego liściastego i zielonego blaugh -łyżeczka sosu sojowego trochę soli -4 kawałki naruto (nie śmiać się blaugh to (podobno) małe okragłe różowawe rybne łuski(nie ma pojęcia skad to wziąść w Tesco ani w Geancie na rybnnym tego nie mieli sweatdrop
-ugotować zieleninę odsączyć -wlać do garnka wywar rybny -dodać sól soso sojowy i sake -dodać pokrajane w małe kawałki mięso -gotować na małym ogniu
-podpiec moczi na patelni lub ruszcie aż zbrazowieje z obu stron
-w miseczkach umieścić mochi zieleninę nalać bulion -można przystroić mitsuba (Japonska koniczyną o ile ktoś to skądś wytrzaśnie blaugh )
Obie te potrawy (szczególnie mochi) są bardzo ściśle kojarzone z nowym rokiem... Mochi to zupełnie tak jak nasz karp na wigilię...
RZyczę milego gotowani i szmacznego blaugh
Żrodło: Noworoczne przysmaki: Siewara Anna; Kawaii 07(47) 2003 s. 40-41
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Dec 16, 2004 1:05 pm
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Dec 23, 2004 3:15 am
Zapiekanka z makaronem by sweet_chii
skladniki: makaron rurki pomidory papryka fasolka szparagowa biala i zielona ser zolty przyprawy: wedlug wlasnego gustu, polecam oregano [ilosc skladnikow zalezy od tego jak duza masz blasze]
Ugotowac makaron i ostudzic. W duzej blasze (taka z krawedziami) ulozyc najpierw na dnie makaron. Potem polozyc kawalki sera zoltego (albo ukrojony na plasterki albo przemielony [tak to sie mowi?] na tarce). Jako kolejna warstwe polozyc fasolke, pozniej pomodory i na koniec odrobine papryki. Pamietac, aby kazda wartwa dokladnie pokrywala poprzednia (nie dotyczy papryki). Posypac przyprawami i wlozyc do piekarnika (jak dobrze pamietam na gazowym piec ponizej 200 stopni). Gdy zapiekanka konczy sie piec, wyjac i podawac gorace. Jesli zapiekanka wyda wam sie za sucha, przed pieczeniem mozna tez polac ja plynnym zoltkiem z bialkiem i sola, pieprzem.
Smacznego!
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Posted: Thu Dec 23, 2004 3:44 am
za gotowanie raczej sie biore, jestem gastronomincznym terrorsta. ale kuszacy przepis.. ten makaron ma byc prosto z paczki czy go uprzednio ugotowac..?
|
 |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|