Welcome to Gaia! ::

Polish Poll Center

Back to Guilds

Tags: Polska, Polish, Poland 

Reply Polish Poll Center
Katyń Goto Page: 1 2 3 [>] [»|]

Quick Reply

Enter both words below, separated by a space:

Can't read the text? Click here

Submit

Ogladałeś/aś?
  Tak
  Nie
View Results

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150
PostPosted: Fri Sep 28, 2007 2:12 pm

Był ktoś już na tym filmie? Ja bylem , dobry film, widac ze starali sie zachowac obiektywizm podczas krecenia. Pokazali prawde, a po wyjsciu z sali czekaly mnie komentarze moich "kolegow i kolezanek" z klasy , ze film byl kiepski, ze oczekiwali czegos lepszego... i zdawalo mi sie, ze chcieli jakiegos wstrzasu, nie wiem, wiekszej brutalnosci czy cos w tym stylu stressed
A ten film zostal nakrecony raczej z innym przeslaniem...
PostPosted: Fri Sep 28, 2007 11:48 pm

Nie byłam i nie pójdę, historie należy czytać, uczyć się jej w szkole, a nie rozpamiętywać

Owiec

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150
PostPosted: Sat Sep 29, 2007 3:06 am

Owiec
Nie byłam i nie pójdę, historie należy czytać, uczyć się jej w szkole, a nie rozpamiętywać

To prawda, ale trzeba sie tez starac zeby to byla PRAWDZIWA historia
PostPosted: Sat Sep 29, 2007 7:50 am

Może pójdę. Mama chce mnie na to wyciągnąć. Osobiście nie przepadam za filmami dokumentalnymi, ale rozumiem ich wartość. Niektórym coś takiego jest po prostu potrzebne, żeby dotarło do nich, jak było naprawdę. Do niektórych liczby i daty zwyczajnie nie przemawiają. A naprawdę trzeba, żeby Polacy rozumieli, jak było i nie wygadywali potem głupstw.

Carcassandra

Anxious Carpenter

pani psychol

PostPosted: Sat Sep 29, 2007 8:31 am

nie byłam, żałuję i mam nadzieję, że jeszcze zobaczę ten film...
docierają do mnie "liczby", ale jednak chciałabym zobaczyć jak było naprawdę. Często nauczyciele i autorzy podręczników nie potrafią dobrze przekazać tego co się wtedy działo. Poza tym mnie bardziej interesuje to, co ludzie czuli w tych dniach, co przeżywali, a nie kiedy te zdarzenia miały miejsce, etc.
PostPosted: Sat Sep 29, 2007 10:02 am

chyba pójdę (jak nie umrę z przepracowania). bardzo chciałabym obejrzeć...

Madame Zebrovna

Naughty Phantom

wilkus
Crew

PostPosted: Sat Sep 29, 2007 10:15 am

nie bylam i nie bede. z kilku powodow.
- tak samo, jak i w podrecznikach moga nie potrafic przekazac, tak samo w filmie;
- historia nie jest po to, zeby ja rozpamietywac, bo to prowadzi do konfliktu;
- robia meczennikow i bohaterow z tych ludzi, a nie roznia sie oni od milionow innych poleglych na wojnie;
- wiekszosc ludzi i tak nie wyciagna z tego wnioskow;
- ile mozna gadac o historii. byla i jest niezmienna. zajmijmy sie terazniejszoscia i przyszlosca, zeby uczynic ja lepsza.
PostPosted: Sat Sep 29, 2007 10:19 am

nie byłam i raczej nie pójdę, jestem przeciwna rozpamiętywaniu i rozgrzebywaniu historii na potrzeby komercji

Yumea

baby-kid

PostPosted: Sat Sep 29, 2007 11:11 am

eee... ja pojade z klasą. Jedyną dobrą stroną jest to że nie pójdę do szkoły... no i później pojedziemy na wyżerkę xD
nudzą mnie takie filmy :/ wole na Disturbie iść
PostPosted: Sat Sep 29, 2007 11:43 am

Ja nie pójdę. Nie mam ochoty. Nie lubię tego typu filmów. A takie cuś. Chociaż daje dużo do pomyślenia...

Flynnes

FlowerofSlums

PostPosted: Sat Sep 29, 2007 1:08 pm

przykro mi, że większość z Was uważa film Wajdy za cytuję "rozpamiętywanie historii", ja nie odczułam tego w ten sposób- przecież autor nie wypomina swoim filmem Rosjanom czy Niemcom tego co robili-bo przecież 'robili' to czas przeszły
dla mnie film był ogromnym przeżyciem, może również dlatego że właśnie okresem II wojny światowej najbardziej się interesuję

tak bardzo cieszę się z tego, że jestem wolnym człowiekiem i dzięki historii bardziej to doceniam
PostPosted: Sat Sep 29, 2007 1:10 pm

aykowa
przykro mi, że większość z Was uważa film Wajdy za cytuję "rozpamiętywanie historii", ja nie odczułam tego w ten sposób- przecież autor nie wypomina swoim filmem Rosjanom czy Niemcom tego co robili-bo przecież 'robili' to czas przeszły
dla mnie film był ogromnym przeżyciem, może również dlatego że właśnie okresem II wojny światowej najbardziej się interesuję

tak bardzo cieszę się z tego, że jestem wolnym człowiekiem i dzięki historii bardziej to doceniam

Fajnie, ze ktos sie znalazl, zeby to powiedziec wink

Ignacy Wieniawa
Crew

Unforgiving Warlord

2,800 Points
  • 1 Win 50
  • 20 Wins 100
  • 50 Wins 150

FlowerofSlums

PostPosted: Sat Sep 29, 2007 2:27 pm

ichabot
aykowa

Fajnie, ze ktos sie znalazl, zeby to powiedziec wink

może być źle w moim kraju- mogą młodzi uciekać do Anglii i Stanów, ale to nigdy nie będzie porównywalne z tym co działo się podczas wojny
dlatego cieszę się z wolnej Polski i z faktu bycia wolną Polką
biggrin tyle
PostPosted: Sun Sep 30, 2007 2:33 am

NIe pójdę i nie mam zamiaru ogladac. Mam zbyt przykre wrażenia propo całej sprawy, żeby jeszcze specjalnie na film iść.

Kasmizar
Crew

wilkus
Crew

PostPosted: Sun Sep 30, 2007 2:39 am

taaak, mnie tez niezmiernie cieszy fakt, ze nie ma wojny takiej, jaka pamietaja starsi ludzie, aczkolwiek to nie znaczy, ze ma mi to byc wypominane z uporem maniaka.
co do slowa "robili", owszem, forma ono forma przeszla, ale czy jak matka wypomina, ze kiedys cos sie robilo to przypadkiem nie boli dalej i nie zawstydza?
Reply
Polish Poll Center

Goto Page: 1 2 3 [>] [»|]

Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas
Virtual Spaces